
Udvalget af sneslynger som ekstra-udstyr til havetraktorer er ikke specielt stort, og priserne er forholdsvis høje. Til gengæld kan du få en del snerydningsudstyr i form af selvstændige maskiner – både el- og benzin-drevne.
Begrænset udvalg, høj pris
Vi har gennem vores søgninger på nettet fundet to eksempler på sneslynger til montering på havetraktorer.
Aarhus Maskincenter har det pågældende produkt i deres sortiment. Det er designet og produceret af Jonsered og koster omkring 15.000 kroner. Desværre er det p.t. udsolgt.
Husqvarna reklamerer på deres hjemmeside med et par modeller til omkring 18.000 kr.
En ny havetraktor kan fås fra omkring 10.000-11.000 kroner (læs også vores artikel “Bedste havetraktor – Stiga, Jonsered eller Husqvarna“). Så det jo en vurderingssag, om sneudstyr til hele 15.000 kroner er en god investerings eller ej.
Alternativt kan du gå efter en sneskraber, der prismæssigt ligger omkring 3.000 og 4.000 kroner. Husqvarna fører også en roterende snekost. Denne koster dog næsten 20.000 kroner.
Hvad enten du vælger slynge, skraber eller kost, vil det være en god ide at sætte snekæder på din traktor, hvis du kører i områder med meget sne. Snekæder kan fås hos Aarhus Maskincenter fra ca. 1.300 kr. pr. styk.
Snerydning: Selvstændige maskiner
Sneslynger i form af selvstændige maskiner findes der en del af. Priserne svinger lige fra omkring 800 til 30.000 kroner.

Her er det selvfølgelig vigtigt, at du vurderer dit aktuelle behov. Har du blot brug for at rydde indkørslen til din garage eller en smule af fortovet, kan du sikkert nøjes med en mindre model. Er der tale om snerydning af en allé eller en større gårdsplads, kan det godt tænkes, at du ville have glæde af en model med lidt flere muskler.
Man skelner mellem 1- og 2-trins-modeller. De mindste er som regel 1-trins-modeller. Det vil sige, at de kun har en arbejdsgang, hvorfor underlaget, der skal ryddes, helst skal være fast som f.eks. fliser eller asfalt.
2-trinsmodeller kører på meder, skraber sneen sammen via valse og kan bruges der, hvor underlaget er mere ujævnt eller løst. Fælles for modellerne er, at de puster sneen væk ved hjælp af et blæserhjul.
De fleste maskiner leveres med almindelige gummihjul. Visse modeller har gummibælter, hvilket kan være en fordel ved store mængder sne. Herunder giver vi dig nogle eksempler på motoriseret snerydningsudstyr i forskellige priskategorier.
Eldrevne maskiner billigst
Nogle af de mest udbredte kvalitetsmærker – inden for både den dyre og billige priskategori – er Stiga, Honda og Texas. Visse forhandlere som f.eks. Bahn-Larsen kører p.t. særtilbud – men kun så længe, der ikke er sne!
Her nogle af de billigste modeller:
Alle disse modeller er eldrevne. De er lette, forholdsvis handy og selv den mindste model kan kaste sneen 8 -10 meter.
Som du kan se, har Snow Buster og Stiga-modellen den største effekt (1800/2000 watt).
Stiga-forhandleren forklarer, at du nemt kan bruge apparatet ved en snedyber op til 25cm. Vær dog opmærksom på, at eldrevne modeller kræver ledning, hvilket mindsker bevægelsesfriheden betydeligt.
Benzindrevne modeller
Hvis du skal bruge kraftigere, benzindrevet snerydningsudstyr, kan du få en ny model fra omkring 3.500 kr.
To-trinsmodeller er generelt de dyreste. Stiga Snow Cube er den billigste to-trinsmodel, vi har kunnet finde.
Køb brugt
Alternativt kan du gå ind på Den Blå Avis’ annonce-side. Du vil her finde brugte modeller i alle prisklasser.
Noget af det billigste, vi har set, er en elektrisk et-grebs-sneslynge til 300 kr. De fleste noget kraftigere modeller ligger i gennemsnit omkring 5.000 kr.
Du kan også få fejemaskiner, der kan bruges til andet end snerydning. Dog er oplysningerne om produkterne ikke altid lige detaljerede.
Mulighed for leje
Måske er du typen, der synes, det sner for lidt i Danmark. Du er således overbevist om, at en snerydningsmaskine bare vil stå og samle støv i din garage.
Skulle du alligevel pludselig stå med et alvorligt sneproblem, har du mulighed for at leje snerydningsudstyr.
Hos abc-Ikast kan du f.eks. leje en 5 hk selvkørende sneslynge for 500 kr. om dagen.
Påhæng, leje, el- eller benzin?
Som fremhævet er udvalget af snerydningsudstyr i form af påhæng til havetraktorer p.t. yderst begrænset.
Du vil derimod kunne finde mange forskellige selvstændige snerydningsmaskiner – både nye og brugte. De eldrevne er de letteste og kan i de fleste tilfælde bruges til rydning af trappen, indkørslen til garagen m.v.
Vil du have mere power, skal du investere i en benzin-model, der fås med både 1- og 2-trins-funktion.
Sidstnævnte, der som regel er det dyreste, tillader dig at bruge maskinen på ujævnt underlag. Endelig har du også mulighed for at leje en maskine, hvis det skulle passe dig bedre.