Solcellelamper – Udendørs belysning i haven med solceller

Solcellelamper til haven er gratis i drift, kræver ingen installation og er gode for miljøet. Der er mange hundrede kroners forskel på billige og dyre solcellelamper, og prisen afhænger især af, om lampen er produceret i plastic eller metal, samt kvaliteten af dioderne og batterierne.

solcellelamper-fra-foscarin

Solcellelamper er gratis i drift og er meget miljøvenlige. Disse smukke lamper er fra Italienske Foscarini kan købes på Nest.co.uk for ca. 6.000 kr.

Hvis du overvejer at købe solcellelamper til haven, f.eks. til at stå ved en gangsti eller drivhus, så kan det godt betale sig at købe dyre lamper af god kvalitet.

Fordele ved solcellelamper til haven

Solcellelamper

Solcellelamper fra El-design.dk

Solcellelamper virker ved at sollyset omdannes til elektrisk energi via solceller, der er forbundet til genopladelige batterier. De kaldes også for solenergilamper.

Der er en række fordele ved brug af  disse lamper:

 • De er gratis i drift, da de kun bruger solens energi.
 • De er lette og billige at installere i haven, og du slipper for ledninger.
 • De er miljørigtige, da solcelle-energi er en del af de moderne, vedvarende energiformer, som ikke belaster miljøet.
 • Prisen er sammenlignelig med andre havelamper.
 • Du kan få solcellelamper med meget kraftigt lys.
 • Lamperne holder i mange år.
 • Du kan vælge mellem mange forskellige slags solcellelamper, herunder både spydlamper, væglamper, overvågningslamper, sjove lamper med figurer og lyskæder.

Der er således mange fordele ved at vælge solcellelamper som havelamper, både fordi de er billige i drift, lette at installere, gode ved miljøet og har en lang holdbarhed.

Ulemper ved solcellelamper til haven

Da det er en forholdsvis ny energi, så er der også en række ulemper, som du skal tage højde for. Det drejer sig bl.a. om følgende:

 • Da solcellelamperne afhænger af solen, er de mindre effektive om vinteren, og de er mere ustabile end lamper, der er tilsluttet almindelig elektricitet.
 • Solenergi-lamper til udendørsbrug bruger som regel lysdioder, og lyset er anderledes end ved andre lyskilder. Dioderne har som regel en lidt kølig eller gul tone.
 • Lampernes lysrække-vidde ikke er stor, og en del af lamperne lyser kun så lidt, at man kan orientere sig efter dem.

Hvad gør en dyr solcellelampe bedre end en billig?

solcellelampe i rustfrit stål

Solcellelampe i rustfrit stål fra Lampegiganten.dk

Som med alt andet betaler det sig at købe en dyr solenergilampe, da kvaliteten er væsentlig bedre på en række områder i forhold til en billig:

 • Dyre solcellelamper har ofte bedre batterier. NiMH batterier er de bedste: de er mere effektive, har længere levetid, og er mindre giftige end NiCD. Billige sollamper kommer ofte med meget billige batterier, der har kort levetid.
 • Dyre lamper fremstilles ofte af rustfrit stål eller andet metal, der er meget holdbart udendørs. Billige lamper er ofte fremstillet af billig plastic, der ikke holder så længe, især hvis spyddelen graves ned i jorden.
 • Dyre sollamper er godkendt til udendørs brug med en IP værdi på IPx4, som f.eks. IP44.
 • Dyre lamper har mere effektive solcellepaneler, så de oplades hurtigere end billige solenergilamper, og de udnytter energien bedre, så de lyser i længere tid.
 • Dyre solcellelamper har ofte smarte features, som f.eks. bevægelsessensorer, og mulighed for at lyse med forskellig styrke. Du kan også få smarte lamper, der kan oplades via solen eller en usb-port, og hvor du kan tilslutte og oplade din mobiltelefon fra lampen, som f.eks. Waka Waka lampen.

Producenter af sollamper af høj kvalitet er bl.a. Eglo, Nordlux og Luceplan.

Hvordan får jeg mest ud af min sollampe?

solcellelampe placeres i solen

Placer lampen så den får mest mulig sol

Fordi lamperne lyser bedst, når de udsættes for meget sollys, så er det en god idé at placere dem, så solcellen får så mange timers direkte sollys som muligt.

Tag højde for både buske, træer, skygger fra huset og andre bygninger, når du placerer lamperne, så du er sikker på, at de får lys hele dagen.

Solcellerne er mindre effektive, når de er beskidte, så tør dem over med en klud en gang imellem.

Har du ikke brug for dem om vinteren, så tag lamperne indendørs. Tag dem forsigtigt fra hinanden og gør dem rene indeni, hvis det er muligt. Tag batterierne ud.

Du kan forvente at batterierne har en levetid på ca. 1000 opladninger, hvilket svarer til ca. 3 år. Men hvis lyset er begyndt at se svagere ud, når lampen er fuldt opladet, så er det tid til at skifte batterier.

Gode tilbud og steder at købe med stort udvalg

Luceplan solcellelampe

Luceplan solcellelampe – kan købes på Elministeren.dk

Generelt følger kvaliteten prisen – jo mere du er villig til at betale for en solcellelampe, jo bedre er den.

Du kan få meget billige solcellelamper, som egner sig fint til fx at markere en gangsti i haven. Du kan finde dem helt ned til 15 kr. i Jysk.

Du skal regne med at betale ca. 200 kr. for solenergilamper af bedre kvalitet fra f.eks. Nordlux eller Eglo, og flere tusind kroner for designersolcellelamper som de lækre lamper fra Luceplan.

Hvis du vil købe din lampe over nettet, så er der efterhånden kommet rigtigt mange udbydere på markedet:

 • På Ligo.dk kan du købe Eglo lamper her.
 • På Elministeren.dk her kan du købe lamperne fra Luceplan og Nordlux her.
 • På Coolstuff.dk her kan du købe mange smarte solcellelamper, som f.eks. Waka Waka lampen, der både er lampe og kan bruges til at oplade din mobiltelefon.

Hvis du gerne vil se et større udvalg og vil røre ved lamperne inden køb, så kan du besøge et af byggemarkederne såsom Jem&Fix, Silvan og Bauhaus.

Køb en god solcellelampe og pas godt på den

solcellelamper mariehøner

Søde solcelle-mariehøner sætter kulør på haven – fra El-design.dk

Der er mange gode grunde til at købe en solcellelampe og især at de er gratis at bruge samt lette at installere, er to rigtig gode grunde til at købe dem til haven.

Vælger du en billig lampe har den som regel dårlige batterier, der tager længere tid at lade op, har kortere holdbarhed, og som giver lamper færre lystimer.

En dyr solcellelampe har rigtig mange fordele i forhold til de billige. Ikke mindst gør et godt solcellepanel en stor forskel, når lampen skal oplades, og de gode batterier oplades lettere og giver flere lystimer.

Derudover er en god lampe fremstillet af metal som rustfrit stål i stedet for plastic, og det giver en meget længere holdbarhed.

Hvad enten du køber en dyr eller billig solcellelampe kan du glæde dig over det gratis lys fra lampen hver aften, når solen er gået ned.

TAGS: Billige solcellelamper , Solcellelampe til haven , Solcellelamper udendørs

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer