Bedste solcellelamper – Køber guide

Solcellelamper til haven er gratis i drift, kræver ingen installation og er gode for miljøet. Det er især en populære løsning i perioder hvor priserne på elektricitet er høj.

Der er mange hundrede kroners forskel på billige og dyre solcellelamper, og prisen afhænger især af, om lampen er produceret i plastic eller metal, samt kvaliteten af dioderne og batterierne.

solcellelamper-fra-foscarin

Hvis du overvejer at købe solcellelamper til haven, f.eks. til at stå ved en gangsti eller drivhus, så kan det godt betale sig at købe dyre lamper af god kvalitet.

Bedste solcellelamper til prisen

Det er vigtig at man køber sine solcellelamper hos ordentlige virksomheder, da markedet efterhånden flyder med rigtig dårlige solcellelamper, som hurtigt bliver defekte.

Baseret på anmeldelser og egne erfaringer kan disse modeller virkelig anbefales:

Dyrberg Larsen DL 20 Solar

Solcellerlamper i god kvalitet

Specifikationer:

  • Farve: Sort
  • Højde: 20 cm.
  • Diameter: 29 cm.
  • Fatning: G9
  • Lyskilde 20w
  • Der medfølger ikke en pære (Skal tilkøbes)

Her får du solcellelamper i en uovertruffen kvalitet, som rent faktisk fungerer. Udover kvaliteten så er den her lampe vores favorit pga. det nordiske og klassiske design, der kan bruges overalt i haven og i indkørslen.

Nordlux Rica Square Solar Havelampe

solcellelampe fra nordlux
Solcellelampe fra nordlux

Specifikationer:

  • Farve: sort
  • Højde: 60 cm
  • Bredde: 15 cm.
  • IPklasse: IP44
  • Lumen: 450
  • Materiale: Rustfri stål og plast.
  • Med sensor
  • Watt: 5W
  • Klasse 3 12V

Nordlux har i mange lavet gode solcellelamper, så der er ingen grund til bekymring, når man vælger et så anerkendt mærke. De tilbyder sågar 5 års garanti på deres produkter.

Rica Square modellen er efter vores mening et stilfuldt valgt, som selv tænder, når de opfanger bevægelse. Af gode grunde findes den allerede i rigtig mange danske haver.

Den er ideel til at skabe hyggelig stemning i haven eller til at lyse en mørk indkørsel op i vintermånederne. 

Star Trading Fride solcellelamper 3-pak

billige solcellelamper

Specifikationer:

  • Højde: 34 cm
  • Indeholder 3 stk. solcellelamper
  • IPklasse: IP44
  • Med skumringssensor (tænder selv når det bliver mørkt)

Det her en billigere løsning, som lyser knapt så kraftigt, som du kan forvente af de lidt dyrere solcellelamper. Til trods for det, så får du altså nogle drønbillige solcellelamper, som giver noget godt lys i en 4-6 timer efter solen er gået ned.

 

Fordele ved solcellelamper til haven

Solcellelamper

Solcellelamper virker ved at sollyset omdannes til elektrisk energi via solceller, der er forbundet til genopladelige batterier. De kaldes også for solenergilamper.

Der er en række fordele ved brug af  disse lamper:

  • De er gratis i drift, da de kun bruger solens energi.
  • De er lette og billige at installere i haven, og du slipper for ledninger.
  • De er miljørigtige, da solcelle-energi er en del af de moderne, vedvarende energiformer, som ikke belaster miljøet.
  • Prisen er sammenlignelig med andre havelamper.
  • Du kan få solcellelamper med meget kraftigt lys.
  • Lamperne holder i mange år.
  • Du kan vælge mellem mange forskellige slags solcellelamper, herunder både spydlamper, væglamper, overvågningslamper, sjove lamper med figurer og lyskæder.

Der er således mange fordele ved at vælge solcellelamper som havelamper, både fordi de er billige i drift, lette at installere, gode ved miljøet og har en lang holdbarhed.

Ulemper ved solcellelamper til haven

Da det er en forholdsvis ny energi, så er der også en række ulemper, som du skal tage højde for. Det drejer sig bl.a. om følgende:

  • Da solcellelamperne afhænger af solen, er de mindre effektive om vinteren, og de er mere ustabile end lamper, der er tilsluttet almindelig elektricitet.
  • Solenergi-lamper til udendørsbrug bruger som regel lysdioder, og lyset er anderledes end ved andre lyskilder. Dioderne har som regel en lidt kølig eller gul tone.
  • Lampernes lysrække-vidde ikke er stor, og en del af lamperne lyser kun så lidt, at man kan orientere sig efter dem.

Hvad gør en dyr solcellelampe bedre end en billig?

solcellelampe i rustfrit stål

Som med alt andet betaler det sig at købe en dyr solenergilampe, da kvaliteten er væsentlig bedre på en række områder i forhold til en billig:

  • Dyre solcellelamper har ofte bedre batterier. NiMH batterier er de bedste: de er mere effektive, har længere levetid, og er mindre giftige end NiCD. Billige sollamper kommer ofte med meget billige batterier, der har kort levetid.
  • Dyre lamper fremstilles ofte af rustfrit stål eller andet metal, der er meget holdbart udendørs. Billige lamper er ofte fremstillet af billig plastic, der ikke holder så længe, især hvis spyddelen graves ned i jorden.
  • Dyre sollamper er godkendt til udendørs brug med en IP værdi på IPx4, som f.eks. IP44.
  • Dyre lamper har mere effektive solcellepaneler, så de oplades hurtigere end billige solenergilamper, og de udnytter energien bedre, så de lyser i længere tid.
  • Dyre solcellelamper har ofte smarte features, som f.eks. bevægelsessensorer, og mulighed for at lyse med forskellig styrke. Du kan også få smarte lamper, der kan oplades via solen eller en usb-port, og hvor du kan tilslutte og oplade din mobiltelefon fra lampen, som f.eks. Waka Waka lampen.

Producenter af sollamper af høj kvalitet er bl.a. Eglo og Nordlux.

Hvordan får jeg mest ud af min sollampe?

solcellelampe placeres i solen
Placer lampen så den får mest mulig sol

Fordi lamperne lyser bedst, når de udsættes for meget sollys, så er det en god idé at placere dem, så solcellen får så mange timers direkte sollys som muligt.

Tag højde for både buske, træer, skygger fra huset og andre bygninger, når du placerer lamperne, så du er sikker på, at de får lys hele dagen.

Solcellerne er mindre effektive, når de er beskidte, så tør dem over med en klud en gang imellem.

Har du ikke brug for dem om vinteren, så tag lamperne indendørs. Tag dem forsigtigt fra hinanden og gør dem rene indeni, hvis det er muligt. Tag batterierne ud.

Du kan forvente at batterierne har en levetid på ca. 1000 opladninger, hvilket svarer til ca. 3 år. Men hvis lyset er begyndt at se svagere ud, når lampen er fuldt opladet, så er det tid til at skifte batterier.

Gode tilbud og steder at købe med stort udvalg

Generelt følger kvaliteten prisen – jo mere du er villig til at betale for en solcellelampe, jo bedre er den.

Du kan få meget billige solcellelamper, som egner sig fint til fx at markere en gangsti i haven. Du kan finde dem helt ned til 15 kr. i Jysk.

Du skal regne med at betale ca. 200 kr. for solenergilamper af bedre kvalitet fra f.eks. Nordlux eller Eglo, og flere tusind kroner for designersolcellelamper som de lækre lamper fra Luceplan.

Hvis du vil købe din lampe over nettet, så er der efterhånden kommet rigtigt mange udbydere på markedet.

Hvis du gerne vil se et større udvalg og vil røre ved lamperne inden køb, så kan du besøge et af byggemarkederne såsom Jem&Fix, Silvan og Bauhaus.

Køb en god solcellelampe og pas godt på den

Der er mange gode grunde til at købe en solcellelampe og især at de er gratis at bruge samt lette at installere, er to rigtig gode grunde til at købe dem til haven.

Vælger du en billig lampe har den som regel dårlige batterier, der tager længere tid at lade op, har kortere holdbarhed, og som giver lamper færre lystimer.

En dyr solcellelampe har rigtig mange fordele i forhold til de billige. Ikke mindst gør et godt solcellepanel en stor forskel, når lampen skal oplades, og de gode batterier oplades lettere og giver flere lystimer.

Derudover er en god lampe fremstillet af metal som rustfrit stål i stedet for plastic, og det giver en meget længere holdbarhed.

Hvad enten du køber en dyr eller billig solcellelampe kan du glæde dig over det gratis lys fra lampen hver aften, når solen er gået ned.

Bedste solcellelampe med sensor

Mange solcellelamper samler selv lys om dagen, men tænder selv, når mørket falder på. Der sidder en lille sensor der kan måle hvor lyst det er, så du kan på meget mørke uvejrsdage se dem tænde.

Designmæssigt er der både de stilfulde og de humoristiske, der er de dyre og de billige. Her vil jeg bringe dig et overblik over nogle af de bedste modeller på markedet og nogle af de billigste.

Safeguard RF3 kraftig udendørs solcellelampe

kraftig LED solcellelampe med sensor

Leder du efter en kraftig solcellelampe, som kan bruges til den mørke indkørsel, eller på din virksomhed, så er Safeguard RF3 et godt bud.

Designmæssigt er det formentlig ikke den store vinder, men den er bygget til et formål og det er at skabe tryghed og sikkerhed.

Goobay solcellelampe til væg med sensor

billig solcellelampe med sensor
solcellelampe til hegn med sensor

Til at oplyse gang eller entré

Nogle foretrækker at købe solcellelamper til at lyse op i haven, f.eks. rundt om en gangsti eller entrédøren. En populær model er Nordlys Sunkit Lampen, der udmærker sig ved at være en god, robust havelampe, der kaster lys hele vejen rundt. Den skal opvarmes om dagen og lyser op om natten.

Den sælges hos flere forhandlere, og den billigste forhandler jeg fandt, var Lavpris VVS, hvor 1 stk. lampe koster 199 kr. Hvis du køber tre er der mængderabat, så koster de kun 174 kr. stykket.

Solcellelamper til at stikke i jorden

Billig solcellelampe RA fra Moreland.dk
Billig solcellelampe RA fra Moreland.dk

Du kan dog finde solcellelamper beregnet til at stikke i jorden billigere end ovenstående Nordlys Sunkit Lampen. Solcellelamper behøver nemlig ikke koste 200 kr.

Hvis du er på udkig efter en solcellelampe, der koster under hundrede kroner, så er der eksempelvis mange lamper at vælge mellem hos Moreland. Du kan f.eks. få en vaffelformet solcellelampe kaldet Cornet, der kan hænge i et træ eller på en mur – den lampe koster kun 69 kr.

Solcellelampe til dit husnummer

Nordlux solcelle lampe til husnummer
Nordlux solcelle lampe til husnummer

Måske leder du efter en solcelle lampe til et meget konkret foretagende, og heldigvis findes der også den slags lamper på markedet. En mulighed er f.eks. at bruge solenergi til at oplyse husnummeret, så det kan ses i de mørke vinteraftener.

Du kan få en fin variant med en kantet form og fine lys, hvor nummeret ses ganske tydeligt. Du kan se den hos Lavpris VVS, hvor der er et stort flot billede af lampen. Lampen koster ca. 300 kr.

Solcellelamper fungerer ikke altid optimalt om vinteren

Fra marts til september er der normalt nok sollys til at oplade lamperne fuldstændigt, og de fleste tænder selv efter mørkets frembrud, så de gør det også mere sikkert at færdes i haven.

Om vinteren er det ikke sikkert, at der er nok sollys til at de bliver helt opladet, men der er sandsynligvis nok lys til at lamperne vil lyse i nogle timer hver aften.

Så det er helt normalt at dine solcellelamper ikke lyser ligeså kraftigt om vinteren som om sommeren. Mange tror at deres lamper er defekte, men det er sjældent tilfældet.

Solcellelamper fra IKEA

Jeg synes, at Sunnan bordlampe fra IKEA er både smart og elegant. Den ligner en skrivebordslampe, og er en bordlampe, som du kan bruge udenfor på terrassebordet, eller indenfor på dit skrivebord. Solcellepanelet kan fjernes fra lampen, og oplades udenfor i solen. Det tager 9-12 timer i sollys at få solcellepanelet fuldt opladet.

Sunnan solcellelamper
Sunnan solcellelamper fra IKEA. Kan deværre ikke købes online. Rigtig mange flotte farver at vælge imellem.

Lampen kommer også med 3 genopladelige batterier, som lagrer solcelleenergien i op til 2 år.

Sunnan bordlampe kommer i hvid og sort samt mange andre flotte farver: blå, grøn, rød, gul og orange.

Du kan ikke købe den på IKEAs hjemmeside, men må tage en tur i IKEA for at få fat i den. Du kan se lampen på IKEAs hjemmeside.

En ekstra god grund til at købe en Sunnan lampe, er at for hver lampe, der bliver solgt i norden, er der et barn i Indien eller Pakistan, der får en gratis Sunnan lampe.

Derved kan børnene lave lektier om aftenen, hvor de ellers ikke har ordentligt lys at se ved. Det gør en stor forskel for deres skolegang, at de kan forberede sig ordentligt til hver dag i skolen.

Vær opmærksom på hvilken butik, du køber fra

Da jeg ledte efter solcellelamper, var der en reklame på Google for en butik med et stort udvalg af flotte solcellelamper. Da jeg kiggede under kontaktinformation, var der hverken telefonnummer eller adresse, og siden var skrevet på dårlig dansk. Jeg søgte på firmanavnet på Google, og stødte på flere utilfredse kunder, der ikke kunne komme i kontakt med firmaet.

Det er sandsynligvis en webshop for et udenlandsk firma, der sælger kopivarer eller produkter af dårlig kvalitet.

Jeg vil ikke nævne nogen navne her, da jeg kan tage fejl. Dog vil jeg minde dig om, at tjekke under kontaktinformation for at se, om du kan finde adresse og tlf. nr. på firmaet.

Hvis du ikke kan, er det ofte en advarsel om, at det er produkter af skuffende kvalitet. De butikker, jeg har linket til i denne artikel er alle webshops i Danmark, og det er let at finde kontaktinformation for dem. Ligeledes er lamperne, jeg nævner fra veletablerede og anerkendte danske, østrigske eller italienske producenter.

Det følgende giver et praj om webshoppen sælger dårlige kopivarer fra udlandet – ofte østen:

  • Ingen kontaktinformation
  • Ekstremt dårligt dansk
  • Priserne er usandsynlig lave, og altid nedsat med 50 %

Det er ofte mærkevarer indenfor tøj, sko, lamper og møbler, der sælges via disse butikker. Et kendt eksempel er dårlige kopier af Canada Goose jakkerne, som bliver solgt billigt. Desværre for forbrugerne er det umuligt at få pengene refunderet fra de webshops, der står bag.

FAQ

Lyser en solcellelampe lige så kraftigt som en almindelig havelampe?

Ikke alle solcellelamper giver samme lysstyrke som en lampe, der er forbundet til el. Gå efter lamper med NiMH-batterier, som er de mest effektive. Og forbered dig på, at en solcellelampe ikke lyser så kraftigt efter en mørk vinterdag, som den gør efter en solrig sommerdag.

Hvor længe lyser solcellelamper efter solnedgang?

Det kommer an på, hvor godt opladet, den er. Her skal du se på solcellepanelets størrelse i forholdet til antal lumen. Du skal også se på, om det er en lampe, der tænder ved bevægelse eller lyser konstant. Endelig skal du se på muligheden for at indstille solpanelet, så det fanger solen bedst muligt. 45 grader er f.eks. optimalt om vinteren, hvor solen står lavt.

Fungerer en solcellelampe alle steder?

Nej. Hvis du placerer din solcellelampe ved nordsiden af dit hus, får den ikke sol nok og vil derfor fungere dårligt. Solpanelet skal kunne pege mod syd og der skal ikke være noget, der skygger for det. Så fungerer din lampe optimalt.

Hvor længe holder en solcellelampe?

En generel tommelfingerregel er ca. 1000 opladninger eller tre år. Men også her er der stor forskel på lamperne. Du skal kigge på lampens IP-klasse, som fortæller, hvor holdbar, den er. IP står for Ingress Protection – eller beskyttelse mod indtrængning på dansk. 00 er naturligt nok dårligst, mens 99 er bedst. En lampe med et IP-tal på f.eks. 66 er dog temmelig godt beskyttet.

Skriv en kommentar