Sømpistol tips – 6 ting du skal vide om sømpistoler

Over 600 mennesker i Danmark kommer så slemt til skade med en sømpistol hvert år, at de skal en tur forbi skadestuen. Se 6 sømpistol tips her.

sømpistol tips
Det er ikke særlig smart at skyde sømmet ind i din egen mave!

 Læs med her, og få de bedste tips om, hvordan du bruger en sømpistol optimalt, så du ikke havner på skadestuen!

1. Brug beskyttelsesbriller, høreværn og beskyttelseshjelm

brug-af-høreværn sømpistol
Brug høreværn og sikkerhedshjelm

Sømpistoler er meget farlige, da sømmet skydes ud med så stor kraft, at det kan gennembore din krop. Det er derfor vigtigt at bruge beskyttelses-briller med beskyttelse foran og på siderne, så sømmene under ingen omstændigheder kan skade dine øjne.

Et høreværn beskytter dine ører mod de høje lyde fra sømpistolen. Den gentagne larm fra sømpistolen kan i værste fald medføre nedsat hørelse og døvhed.

Du kan købe nogle gode beskyttelsesbriller og et høreværn af mærket Uvex for 280 kr. hos XL-byg.

En sikkerhedshjelm beskytter dit hoved mod vildfarne søm fra sømpistolen..

Børn må under ingen omstændigheder bruge en sømpistol!

2. Afmonter sømpistolen fra kompressoren når du skifter søm

undgå søm
Undgå søm i hånden

De fleste sømpistoler er trykluftspistoler, der tilsluttes en kompressor, der sørger for at give sømpistolen nok kraft til at drive sømmet ind træet.

Det er vigtigt at afmontere din sømpistol fra kompressoren, før du skifter søm, eller overlader sømpistolen til en anden person. Det er ofte alt for let at komme til at trykke på aftrækkeren i disse situationer, og du sikrer dig bedst ved at afmontere pistolen.

Du kan også få batteridrevne sømpistoler. De har den fordel, at du kan tage dem med dig uden at bekymre dig om slange og kompressor. Til gengæld er de en smule tungere end trykluftspistoler, og ikke helt så kraftige.

3. Brug den rigtige størrelse søm

Rigtige søm
Brug de rigtige søm

Da det er besværligt at skifte sømstørrelse midtvejs i et arbejde, kan det være fristende at bruge den samme størrelse søm, selvom de egentlig er for store. Bruger du for store søm, risikerer du at ødelægge træet.

Et godt tip er at have to forskellige sømpistoler: en der bruger meget kraftige søm, og en der er sat op til slanke søm. Hvis begge sømpistoler er tilsluttet kompressoren med hver sin slange, har du hurtig den størrelse klar, som du skal bruge.

4. Find den korrekte vinkel før du trykker på aftrækkeren

Uheld sker ofte i forbindelse med at sømpistolen har den forkerte vinkel på træet. Vær meget grundig, når du sætter sømpistolen på træet, og sørg for at sømmet har den rette bane igennem træet, når den skydes ud af sømpistolen.

Derved undgår du at sømmet stikker halvejs ud af træet og ødelægger det. Vær sikker på, at den hånd, der holder træet, er langt væk fra sømpistolens bane. Det er ofte den hånd, der kommer til skade ved sømpistolsulykker.

5.Sørg for at andre mennesker er i sikkerhed

Sømpistol og andre mennesker
Pas på andre mennesker

Du kan let komme til at ramme andre mennesker, som er tæt på dig. Vær sikker på at alle er langt væk fra dig, når du bruger sømpistolen. Tjek at der ikke er nogen bagved døre eller det stykke træ, som du arbejder med. I ca. 10 % af ulykkerne med en sømpistol, er det en tilskuer, som er kommet til skade.

6. Vælg den rigtige slags sømpistol

brug sømpistolen
Vælg den rigtige sømpistol

Der er to slags sømpistoler: sømpistoler med tromler og stav-sømpistoler. Sømpistoler med tromler kan have op til 300 søm i tromlen og stav-sømpistoler har 20-40 søm i staven.

Bruger du en tromle-sømpistol, slipper du for at stoppe op tit for at skifte søm. En tromle-sømpistol er også mere kompakt end en stav-sømpistol, og er derfor lettere at manøvre rundt med. De er gode til f.eks. facadebeklædning, trærammer, udhængsbrædder, tagpap, vindspærre og metalplader.

En stav-sømpistol er umiddelbart lettere at lade end en tromle-sømpistol, men skal til gengæld lades oftere. For nogen er det en kærkommen mulighed for at få strakt ryggen ud en gang imellem før arbejdet fortsættes. De anbefales til f.eks. taglægter, forskalling, beklædning, gulve, plader og trærammer.

Derudover skal du vælge mellem en trykluftspistol, der bruger en kompressor, eller en batteridreven gassømpistol. En trykluftspistol, der bruger en kompressor kan være en stor investering, hvis du ikke har en kompressor i forvejen. Det er dog meget kraftigere end en batteridreven, og dur til både tunge og lette jobs.

På Carl Ras’s hjemmeside kan du købe Tjeps sømpistoler fra ca. 1800 kr. inkl. levering. De er kendt for en være af høj kvalitet, og vil være en god investering. Tjep producerer både stav-sømpistoler, tromle-sømpistoler og batteridrevne gas-sømpistoler.

Følg de 6 sømpistol tips og undgå mange skader

Sømpistol væk fra kroppen
Hold altid pistolen væk fra dig selv.

En god sømpistol vil spare dig for rigtig meget tid, når du har et større arbejde, som du skal have udført. Du kan slå ca. 1000 søm i om dagen med en sømpistol, og de bliver slået i mere præcist, så resultatet bliver meget flottere.

Det kan godt betale sig at købe en sømpistol af god kvalitet, da den holder længere og er bedre at bruge.

Vær altid opmærksom på at en sømpistol er et meget farligt redskab, og pas på dig selv og andre, når du bruger den. Læs brugsanvisningen grundigt før du bruger den.

Lad under ingen omstændigheder et barn bruge den, og sørg for at gem den godt væk, hvis du har børn i huset.

Skriv en kommentar