Sort køkkenvask – Billigste, flotteste og største sorte vask

En sort køkkenvask er usædvanlig, men ser meget moderene og elegant ud i køkkenet.

Sort køkkenvask
Sort køkkenvask fra Blanco – En af de producenter der har flest sorte vaske i sortimentet.

De fleste køkkenvaske er lavet af stål. Ønsker du et slidstærk materiale med et anderledes udseende, er porcelænsvaske og formstøbte komposit-vaske dog også en mulighed.

Populære sorte køkkenvaske

Særligt populære er de sorte køkkenvaske, hvoraf mange i øjeblikket kan fås til fordelagtige priser. Vi fortæller her lidt om materialekvalitet og giver eksempler på både de billigste, flotteste og største sorte vaske.

Herudover vil du kunne læse om monteringsmuligheder. For det er ikke helt ligegyldig, om du vælger ilægning, under- eller planlimning.

Et par ord om kvartskomposit og porcelæn

Kvartskomposit er en blanding af kvarts, farvestoffer og bindemidler og bruges til fremstilling af både bordplader og køkkenvaske. Bordplader rummer typisk omkring 90 % kvarts, hvilket gør dem særdeles slidstærke.

Ved produktion af køkkenvaske er mængden af kvarts lidt mindre, da formstøbningen ellers ikke ville kunne lade sig gøre. Moderne hårdbrændt porcelæn har nogenlunde de samme egenskaber som kvartskomposit.

Hvor slidstærkt er kvartskomposit i forhold til stål?

På Mohs skala, der beskriver forskellige mineralers hårdhed, er kvarts placeret som det fjerde hårdeste mineral – i top tre ligger diamant, korund og topas. Kvarts er med andre ord et rigtig godt råstof til brug i kompositmateriale.

Køkkenvaske i kvartskomposit er ikke nødvendigvis mere holdbare end vaske i stål. Men som regel vil de være mindre sårbare over for ridser. Meget afhænger dog af, hvilken overfladestruktur materialet har. På ru overflader vil ridser f.eks. være mindre tydelige end på glatte overflader.

Blanco Alaros 6
Blanco Alaros 6 i Silgranit

Silgranit, Cristadur, Christalite?

Ved de forskellige forhandleres angivelse af materialetype, vil du ofte støde på betegnelser som €œSilgranit” eller “Cristadur”. Bemærk at disse betegnelser er varemærker.

Silgranit er således et registreret varemærke hos producenten Blanco. Varemærker som Christadur og Christalite blev i sin tid skabt af firmaet Schock, der var en af de første producenter af formstøbte kompositvaske.

I alle tilfælde er der tale om kvartskomposit. Sammensætningen af kvarts og farvestoffer, hhv. bindemidler kan variere. Hertil kommer selve overfladebehandlingen: Ønsker du en helt glat overflade, skal du f.eks. gå efter Christadur. Silgranit og Christalite har en mere ru overfladestruktur.

De billigste sorte vaske

Intra Solido
Intra køkkenvask i christalite

De billigste sorte kompositvaske, vi har kunnet finde, ligger prismæssigt mellem 2.000 og 3.500 kr.

Intra Juvel Nemo N-100 er ligeledes lavet af Christalite, hvilket giver en lidt ru overflade. Den er kvadratisk i sin udformning.

Den har bagkant med plads til armatur og andet tilbehør og har den fordel, at den både kan ilægges og underlimes.

Du kan i øjeblikket få den på tilbud hos VVS.dk til ca. 2.900 kr. inkl. levering.

Flot allroundudstyr til en rimelig pris

Et tredje bud på en sort køkkenvask til en rimelig pris kunne være Blanco Alaros 6 S – Antracit (se billede længere oppe i artikel). Du får her en god allroundvask med bred bagkant og forboret hul til vandhanen.

Der er afløbsbakker til hver side, og der medfølger to hærdede glasskærebrædder i sort. Afløbsbakker kan være en rigtig god ide, da du dermed kan holde bordpladen fri for vand.

Selve materialet går her under navnet Silgranit. Men det har de samme egenskaber som Christalite. Bemærk at vasken er designet til ilægning. Den koster ca. 5.200 kr. inkl. levering hos vvsgiganten.dk.

Stor luksus køkkenvask i sort porcelæn

Hos vvsgiganten.dk her har vi fundet en forholdsvis stor model kaldet ZENAR XL 6S antracit.

Målene er 86 x 51 cm., og modellen fås i både en højre- og venstrevendt model: Du har altså mulighed for at vælge en model, hvor kummen enten ligger til højre eller til venstre for afløbsbakken.

Da der er tale om keramisk porcelæn, er prisen forholdsvis høj: 5.400 kr inkl. levering. hos vvsgiganten.dk.

Zenar 45 s køkkenvask
Zenar 45 s køkkenvask – Her vist i hvid, men findes også i sort (og flere andre farver).

Montering – ilægning/nedfældning eller underlimning?

Køkkenvaske kan monteres på forskellig vis. Det bedste resultat opnår du ved enten at ilægge eller underlime dem. Ved ilægning hviler vaskens kanter på selve bordpladen: En forholdsvis simpel procedure, hvor det udelukkende drejer sig om at lave et passende hul i bordpladen.

Ulempen ved en sådan type montering er, at skidt og madrester – og dermed bakterier – let sætter sig fast under vaskens kanter. Underlimningsvaske er noget lettere at holde rene.

Til gengæld er det mere besværligt at sætte dem op. De færreste underlimningsvaske har et bagstykke, og der skal derfor bores særlige huller i bordpladen til armaturet.

Planlimning – flot men sjældent hensigtsmæssigt

Planlimning, hvor vask og bordflade går i et, er flot. Når det kommer til kompositvaske, vil vi dog i de fleste tilfælde fraråde en sådan type montering. Kompositvaske vil under hærdningsprocessen altid give sig lidt i den ene eller den anden retning.

Det drejer sig om ganske få millimeter og kan ikke betragtes som en fejl. Men planlimer du vasken, vil der være en vis sandsynlighed for, at denne vridning vil kunne ses.

“Er det noget for mig?”

Køkkenvaske i komposit og porcelæn er som regel mindre sårbare over for ridser end f.eks. stålvaske. Kvartskomposit med ru overflade (f.eks. Silgranit) er det mest slidstærke.

Vælger du en sort komposit/porcelænsvask frem for en stålvask, skal du dog først og fremmest gøre det, fordi du synes, det ser flot ud. De billigste modeller ligger prismæssigt mellem 2.000 og 3.500 kr.

Afløbsbakker kan være en fordel, og montering via ilægning og underlimning er generelt at foretrække frem for planlimning.

11 kommentarer til “Sort køkkenvask – Billigste, flotteste og største sorte vask”

 1. Stå og skal have nyt køkken, hvor vi er enige om at håndvasken skal være sort. Hos de to køkkenfirmaer vi arbejder med omkring et tilbud er de meget uenige om hvilken vask der er bedst! Vi står og skal vælge mellem en Blanco Dalago eller en Intra Juvel Nemo 100. Har forsøgt at finde test eller lignende på nettet, men uden held. Jeg søger erfaring omkring holdbarhed og tendens til hvide pletter/render i vasken.

  Svar
 2. Hej Randi,

  Mange tak for dit spørgsmål. Jeg har været i kontakt med en forhandler der sælger begge mærker (og derfor må anses for mere objektiv) og det fortæller at der ikke er den store forskel i holdbarhed eller på hvor meget kalk der sætter sat fast i vasken.

  Så ud fra det må svaret være, at I vælger den vask I bedst kan lide. Der vil naturligvis altid kunne være “mandags-modeller”, men lad os håber I ikke kommer ud for det.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 3. Hej.
  Hvordan fjerner man kalk fra en sort vask, har en stor lys plet i bunden af min vask..lige der hvor vandstrålen rammer, umulig at fjerne, har prøvet div. kalkfjerne midler uden resultat

  Svar
 4. Hej Bente, hvis det er noget der har været et problem over lang tid, så er det slet ikke sikkert, at du vil kunne få det væk. Det kan være trængt ind i vaskens materiale.

  Nu skriver du ikke hvad du har prøvet for at fjerne kalken i vasken, men noget af det som normalt plejer at virke (udover knofedt) er:

  Eddikesyre eller citronsyre. Jo stærkere, desto mere kan det tage. Du kan evt. gøre noget papir eller en klud våd i eddikesyren og lade den ligge på pletten natten over.

  Cillit Bank – Power Cleaner Kalk & Snavs. Normalt ikke et produkt man tror er effektivt, da det bliver solgt på denne meget “TV-shop-agtige” måde. Men det er altså virkelig (overraskende) effektivt.

  Med begge produkter skal du dog vide, at det er kradse sager og afhængigt af hvilken type vask du har, så er det ikke sikkert, at den kan tåle det. Derfor vil jeg anbefale dig, at du kontakter enten producenten eller der hvor du har købt den for at høre om den vil kunne tåle behandlingen.

  Håber du får succes med det.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 5. Jeg har prøvet de nævnte produkter, uden resultat.. har nu fundet frem til hvilken vask jeg har.. det er en Lago anthrazit vask, og regner med at den lyse plet i bunden af min vask er kalk, da det er lige der hvor vandstrålen rammer..for det kan vel ikke være vasken der har mistet sin farve pga. vandstrålen.. det skal siges at den lyse plet kun kan ses når vasken er tør

  Mvh.
  Bente

  Svar
 6. Hej igen Bente,

  Nu har jeg lige talt med producenten og de anbefaler at du prøver to ting (som er beregnet til netop din vask). De hedder Blanco Activ og Blanco Clean.

  Du kan evt. læse om dem her.

  De koster jf. siden hhv. 60 kr. og 120 kr. + fragt.

  Du må endelig vende tilbage når du har forsøgt. Der vil helt sikkert være andre læsere der kan få gavn af dit resultat. Tak.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 7. Hej! Jeg er i gang med at lave nyt køkken, og vil derfor høre om du har nogle tanker og input til nogle af det som jeg går og roder med…
  Indmaden bliver IKEA med &shuffl-låger i linoleum. Jeg har også tænkt at få en sort linoleums-bordplade. Hvordan er det bedst at vedligeholde den og er der noget, jeg skal være opmærksom på der?
  Så har jeg tænkt at få en sort håndvask. Har tjekket Blanco eller Intra Juvel ud. Og så kan jeg også se at IKEA har nogle sorte håndvaske til en noget lavere pris. Jeg synes det er svært at vurdere kvaliteten, da de alle er en eller anden form for komposit-materiale. Prisen er ikke så afgørende, særligt hvis kvaliteten er bedre og derfor nemmere at vedligeholde og holder bedre. Men er der reelt kvalitetsforskel mellem mærkerne?
  På forhånd tak for svar 🙂 Hilsner fra Tina

  Svar
 8. Hej Tina,

  Tak for de mange gode spørgsmål.

  Linoleum er et organiske materiale, så jeg foreslår at du gør følgende når det skal vedligeholdes.

  Start med at gøre overfladen ren med en fugtig klud. Brug dernæst et rengørings- og plejemiddel der er beregnet til linoleum. Det kan eksempelvis være mærket “Monel”.

  Hvor ofte du skal gøre det vil afhænge af hvor meget og hvordan du benytter bordet.

  Du skal være meget opmærksom på, ikke at udsætte pladen for store mængder vand eller kemikalier (fx. alkaliske rengøringsmidler) i længere perioder.

  Med hensyn til kvalitet på de sorte komposit vaske, så er det rigtig svært at svare på. Jeg vil mene, at de dyrere vaske bør være af en bedre kvalitet, men jeg kender ikke til specifikke tests hvor det er blevet efterprøvet.

  Så mit bedste råd er, at gå ud og kigge fysisk på vaskene og danne dig dit eget indtryk af kvaliteten og “look and feel”.

  Mvh
  Mikael

  Svar
  • Hej Lene,

   Den bedste måde at holde sorte vaske fri for kalk er, at tørre dem af hver gang de er blevet brugt.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 9. Hvor stærkt er Kvarts-komposit så? Du skriver at kvarts ligger på en fjerdeplads på Mohs skala, men komposit er jo ikke det samme som kvarts og siger dermed jo ikke reelt noget om hårdhedsgraden for netop dette materiale. Dette er jo et sammensatmateriale.

  Svar

Skriv en kommentar