Spækbræt – 4 lækre spækbrædder til det ultimative køkken

Et godt spækbræt er skønt at bruge, og sparer dig mange frustrationer. Jeg har fundet 4 lækre spækbrædder til det ultimative køkken. De er både hygiejniske, funktionelle, smukke og ekstremt trendy.

Spækbræt af træ
Et godt spækbræt af træ gør køkkenarbejdet lettere

Et spækbræt er naturligvis det samme som et skærebræt, og er uundværligt i ethvert køkken.

Spækbrædder af træ er mest hygiejnisk

Skærbræt med grøntsager
Brug forskellige skærebrædder til kød og grøntsager

Det anbefales at have minimum to spækbrædder: et til råt kød, og et til grøntsager og frugt. Når du er færdig med at bruge brættet, så skrub det grundigt i varmt sæbevand og lad det lufttørre i nogle timer.

Skærebrætter af træ er de mest hygiejniske. Selvom brætter af plastic har den fordel, at de kan vaskes i opvaskemaskinen, får de desværre relativt hurtigt dybe riller. Bakterierne kan gemme sig i disse riller og overleve turen i opvaskemaskinen.

Er brættet af træ, får det ikke så let de dybe riller. Bakterierne bliver fanget i træets naturlige porer, og dør efter et par timer, når brættet bliver helt tørt. Det er derfor vigtigt at lade dit spækbræt tørre helt, før du bruger det igen.

Jeg kigger på 4 smarte skærebrætter i forskellig slags træ: ahorn, egetræ, teak og valnød.

Georg Jensen Forma i egetræ er klassisk dansk design

Forma skærebræt
Klassisk design fra Georg Jensen

Vil du have klassisk og eksklusivt dansk design, kommer du ikke uden om det smukke og organisk formede spækbræt Forma fra Georg Jensen. Det er designet af Helle Damkjær, der er i årenes løb har vundet utallige priser for sine smukke og enkle designs.

Forma er i egetræ og måler 32x50x2,5 cm. Det har en rille rundt i kanten, som kødsaften kan løbe ned i, når du skærer kødet ud, så du ikke spilder. Det koster 800 kr. inkl. levering.

Du kan også få et matchende Forma ostebræt uden rille i kanten, men med samme smukke organiske form. Det måler 26×40,5×2,2 cm, og koster 760 kr. inkl. levering.

Det kan anbefales at give dit nye træbræt et lag olie; du kan bruge naturlig valnøddeolie, mandel eller kokosolie. Giv det et nyt lag olie en gang om måneden, hvis du bruger det ofte. Det forhindrer træet i at udtørre, og forlænger levetiden betydeligt. Et godt skærebræt er en god investering, og kan bruges i mange år.

Applicata i ahorn træ fås i tre størrelser

Ahorn er en af de bedste træsorter, da det har den helt rette hårdhed. Er træet for hårdt, kan det gøre knivene sløve, og er det for blødt, får det hurtigere ridser. Ahorn er et populært valg, da det udover at have den rette hårdhed, også er en relativ billig træsort.

Spækbræt med plads til tallerken under
Applicata skærebræt fra Casanovafurniture.dk

Applicata er et dansk designfirma, der skaber smukt og funktionelt brugskunst i træ. Applicata spækbrædderne er designet af Andreas Ulbricht og er usædvanlige, da skæreoverfladen er løftet over bordet på to ben. Derved kan du få en tallerken ind under brættet og skrabe de snittede grøntsager ned på den. De er lavet i ubehandlet ahorn og eg, og fås i tre størrelser:

 • 20x34x5x5 cm koster ca. 535 kr. inkl. levering
 • 27×41,5×6 cm og koster ca. 735 kr. inkl. levering
 • 31x50x6 cm og koster ca. 935 kr. inkl. levering

De kan købes ved Casanovafurniture.dk.

Trip Trap spækbræt i teak endetræ er en smuk klassiker

Trip Trap skærebræt
Trip Trap bræt fra Triptrap.dk

Trip Trap har skabt endnu en stilfuld klassiker med deres skærebrætter i teak endetræ. Teak har den fordel, at det har et højt indhold af olie, som der gør produkter af teaktræ meget langtidsholdbare. Det er fremstillet af endetræ, hvilket er mere nænsomt over for knive end træ, der skæres på langs af stammen.

Trip Trap spækbrædderne er mørke og strukturen af træet ses tydeligt i disse smukke brædder. Der fås fire størrelser:

 • 21x33x2,7 cm uden rille koster ca. 400 kr.
 • 24x35x4,2 cm med rille til kødsaft koster ca. 550 kr.
 • 27x50x4,2 cm med rille koster ca. 600 kr.
 • Det største skærebræt i endetræ på 56 x 35 x 4,2 cm koster ca. 1000 kr.

Da jeg kiggede var de på tilbud til ca. halv pris i Magasins onlineshop, hvor levering koster 25 kr.

De kan også købes på Trip Traps egen hjemmeside, hvor der er gratis levering, og på Jacobsenplus.dk, hvor levering koster 50 kr.

Noyer – made by hand i valnød er helt unikke spækbrædder

Ottekantet skærebræt
Skærebræt fra Noyer.dk

Noyer er et nyt dansk design firma skabt af Janus Larsen, og han har skabt et virkeligt smukt og originalt spækbræt, der vil gøre et eksklusivt køkken endnu mere elegant.

Brættet er otte-kantet, og hvert eneste bræt udskæres i hånden, så det passer til strukturen i det enkelte stykke træ, hvilket gør det helt unikt. Det er fremstillet i amerikansk valnød og måler ca. 45×30 cm.

Det koster 770 kr. inkl. levering.

Vælg et lækkert spækbræt til det ultimative køkken

Vælger du et skærebræt af træ, er det en rigtig god investering, da de kan holde i årtier, hvis du passer godt på dem:

 • Put aldrig brættet i opvaskemaskinen
 • Vask det grundigt af i sæbevand og lad det tørre nogle timer
 • Giv det olie med jævne mellemrum for at bevare fugtigheden – kokos eller valnød er begge to gode naturlige olier
 • Gør det grundigt rent med groft salt og citron – det får det til at se nyt ud igen

De 4 spækbrædder er alle udsøgt dansk design, og de er fremstillet i fire forskellige træsorter: ahorn, eg, teak endetræ og valnød. Disse fire træsorter er alle særdeles velegnede, da de er ikke så hårde, at de sløver kniven.

Skærebræt af træ
Vælg et godt skærebræt af træ

Trip Trap og Georg Jensen er klassisk og tidsløst dansk design, som altid er smukt og funktionelt. Applicata er et spændende dansk design firma, der skaber de skønneste organiske produkter af træ. Noyer er et nyt mindre firma skabt af Janus Larsen, og det producerer udelukkende de skønne håndlavede skærebrætter.

Lige meget hvilket et, som du vælger af disse fire skærebrætter, er du sikker på at vælge rigtigt!

Skriv en kommentar