Spots til badeværelse – Regler, placering og opsætning

Spots til badeværelse
Spotlys til badeværelset er blevet en populær løsning. Herhjemme er Nordlux et godt bud på en producent. Her model Galilei 1-spot

Det er en god idé at bruge spots i loftet for at give et det rigtige lys i badeværelset. Placeres de med ca. ½ meters mellemrum, giver de et flot jævnt lys.

Du kan vælge traditionelle halogentspots til badeværelset, eller LED spots, der er billigere i drift.

Må vi give et tilbud på installationen af dine vådrumsspots? –  100% uforpligtende.

Læs med her, og vælg de rigtige spots til dit badeværelse.

Hvad er reglerne for installation af spots i badeværelset

Nordlux Mercur 1-kit
Nordlux Mercur 1-kit – Spots til badeværelse

Når du skal installere lamper og spots i badeværelset, skal du være opmærksom på de gældende regler om installation i badeværelser. Badeværelset inddeles i 4 zoner, hvor der er forskellige regler:

 • Zone 0 er området lige over badekarret eller brusekabinen, og her må kun installeres lamper med IP67. IP 67 betyder, at lampen er helt støvtæt og vandtæt ned til 1 meter.
 • Zone 1 er området 60 cm fra brusehovedet og op til en loftshøje på 225 cm. Her må kun benyttes lamper med IP 44. Det betyder at lampen er sprøjtetæt og er testet mod at et stykke ståltråd på 1 mm kan stikkes ind i lampen.
 • Zone 2 er mellem 60 cm og 120 cm fra brusehovedet og op til en loftshøjde på 225 cm. Her må kun benyttes lamper med minimum IP 24. En IP24 betyder at lampen er testet mod, at man kan få stød ved at stikke en finger ind i lampen, samt at den er sprøjtetæt.
 • Zone 3 er op til 240 cm fra brusehovedet og over 225 cm fra gulvet. Her skal lampen minimum have IP 20, hvilket er minimum godkendelse, og står for at lampen er sikret imod at man kan få stød ved at stikke en finger ind i lampen. IP20 er minimumsgodkendelsen for alle lamper.

Du skal også være opmærksom på at 12v lamper, der installeres i zone 1 eller zone 2, skal have den tilhørende transformator installeret i zone 3.

Har du højt til loftet, kan du derfor i næsten hele badeværelset installere stort set alle lamper. Dog ikke i området lige over badekarret.

Har du lavt til loftet, eller vil installere væglamper, skal du være mere opmærksom på afstanden fra brusehovedet og hen til, hvor lampen skal installeres.

Spots til badeværelset - Nordlux Galilei 2-kit
Spots til badeværelset – Nordlux Galilei 2-kit

Jeg anbefaler, at du læser den gældende lovtekst på retsinformation, og spørger en autoriseret elektriker til råds, så du er helt sikker på, at du overholder alle regler for din egen sikkerheds skyld.

Du kan beregne 1 spot pr kvadratmeter. Måler dit badeværelse f.eks. 3×3 meter, har du således brug for 9 spots.

Få dine spots installeret rigtigt første gang – Få et gratis og 100% uforpligtende tilbud.

Nordlux har stort udvalg af indbygningsspots med IP44

Recess 3-kit
Recess 3-kit

Den store danske lampeproducent Nordlux har lavet flere indbygningsspots, der har minimum IP44. Her er et lille udvalg af Nordlux halogenspots, der er velegnede til badeværelset:

 • Galilei 1-Spot er i aluminium og koster 195 kr. inkl. levering. Det runde spot med en diameter på 5 cm er kipbart og indsat i en firkantet metalring, der måler 10×10 cm. Den leveres med en GU10 35W halogenpære.
 • Mercur 1-Kit fås i hvid eller børstet stål til 153 kr. pr. stk. inkl. levering. Det har en diameter på 6,6 cm, og har en flot tynd metalring rundt om selve spottet. Leveres med 20 W G4 halogenpære.
 • Recesss 3-kit fås i hvid eller børstet stål til 385 kr. pr sæt med 3 spots. Leveres med GU10 35W halogenpære. De har en diameter på 8 cm med en spotdiameter på 5,1 cm.

Alle de nævnte Nordlux indbygningsspots har IP44 og kan f.eks. købes hos eksempelvis elvvs.dk.

Recess fås også som LED-spots.

LED-spot med IP65 til badeværelset

Da LED-spotsene kom frem var de ikke vildt populære, da farvegengivelsen ikke var god nok, og lyset ikke skarpt nok.

Astro Ice
Astro Ice fra lite-house.dk

De seneste år er der sket så meget, at du godt kan installere LED-spots på dit badeværelse, og være tilfreds med både lys og farvegengivelse. LED har den store fordel, at de er utrolig energisparende.

Du kan købe LED downlights på trenden.dk, der har et stort udvalg af spotsene. De sælger et LED downlight med IP65 til 200 kr. inkl. levering. Den er 3W.

Astro Ice er et anderledes downlight, da der er gennemsigtigt glas rundt om selve lyskilden. Den koster 575 kr. inkl. levering, og da den er IP65 kan den ifølge producenten bruges i både zone 1, 2 og 3. Den er 3W.

Du kan vælge imellem Astro Ice som et rundt eller firkantet downlight.

LED eller halogenspots til badeværelset?

Der er mange gode spots at vælge imellem til badeværelset. Helt grundlæggende kan det være svært at vælge imellem halogen og LED.

Det har i mange år været tradition at vælge halogenspots, men der er sket rigtig meget med udviklingen af LED downlights, da de er så energivenlige. De koster ofte lidt mere end halogenlights, men da pæren holder så længe og de er så billige i drift, kan det sagtens betale sig at købe LED downlights.

Mange er skeptiske overfor lyset fra LED, men lyset fra dem er blevet så godt, at det ikke er nogen grund til at fravælge dem længere. Hvor vi er vant til at tænke i watt, skal vi til at tænke i lumen.

Spots på badeværelset
Spots på et badeværelse kan give nogle rigtig flotte løsninger

En gammeldags glødepære med 40 watt svarer f.eks. til ca. 470 lumen og en gammeldags glødepære med 60 watt svarer til ca. 800 lumen. Du kan derfor kigge på LED downlightet, og se om der er angivelse af, hvor mange lumen den svarer til.

Farvegengivelse angives som Ra, der er et tal mellem 0 og 100 alt efter hvor tæt det ligger på farvegengivelse i dagslys. Jo tættere på 100, jo bedre er farvegengivelsen.

Over 90 er det en god farvegengivelse, og over 75 er acceptabel til indendørslys.

Husk at kigge på IP-tallet, hvis du skal installere spots i dit badeværelse, og spørg din elektriker om råd for at være på den sikre side.

Må vi give et tilbud på installationen af dine vådrumsspots? –  100% uforpligtende.

2 kommentarer til “Spots til badeværelse – Regler, placering og opsætning”

 1. En vigtig faktor, når der skal investeres penge i nyt lys til badeværelset, er at være opmærksom at lyskilden har en høj farvegengivelse.

  Efter min mening er 90 RA absolut minimum på et badeværelse.

  Svar
 2. ang.lys i et brusebad der er en loftshøjde på 2,1 m. der anvendes 12 v. hvad er lovlig. ? IPX44 må den bruges og hvordan ser den ud

  Svar

Skriv en kommentar