Spots – LED og halogen spots til loftet

Både halogen-spots og LED-spots er populære i de danske hjem. Men hvad virker egentligt bedst, når det gælder loftsbelysning – LED eller halogen?

Det findes, der ikke et enkelt svar på, da det kommer an på dine behov, men du kan dog blive klogere med denne oversigt, hvor du bl.a. finder fordele og ulemper ved de forskellige lyskilder, kvalitet versus pris og overvejelser omkring installation.

Fordele ved halogen-spotten

Halogen spotsSpots med halogen er en klassiker på markedet, der giver en god, koncentreret lysstyrke, hvilket der kan være behov for fx i køkkenloftet, så du kan se, hvad du laver, når du står og laver mad eller i entré-loftet, så du kan finde dine sko. Fordelene er bl.a.:

 • I forhold til glødepæren opnår man en el-besparelse ved at bruge halogenpæren, fordi der bliver anvendt nogle særlige gasser i halogen-pæren og i nogle tilfælde også ved at omforme lav-volt. Det vil sige, at i forhold til glødepæren, så sparer du penge på din el-regning og skåner miljøet.
 • Halogen-spotten har en god farvegengivelse på højde med glødepæren og lyser med fuld styrke med det samme, du tænder på kontakten.
 • Halogen-pærer er gode til spot-belysning, fordi lyskeglen er samlet om et centralt punkt, mange bruger dem fx til at oplyse billeder med.
 • Gå efter de mest energieffektive halogenspots, hvilket typisk står på pakningen. Levetiden for et halogenspot er på 2.000-5.000 timer.


Ulemper ved halogen-spotten

 • Halogenspots bør som hovedregel ikke benyttes til generel rum-belysning, da det kræver mange halogenpærer at lyse et helt rum op – og dermed også en unødvendig høj elregning.
 • Husk også, at halogenspots bliver meget varme, og det er derfor vigtigt at holde brændbart materiale på afstand af pæren, typisk 50 cm.
 • Selvom halogen-spotten bruger mindre energi end en glødepære, bruger den stadig mere energi end en LED-spot og er derfor mere miljøskadelig.

Fordele ved LED-spotten

LED spotsLED – også kaldet Light Emitting Diode – er relativt ny på markedet. Den består af små elektroniske komponenter, som udsender lys, når der går strøm igennem dem.

Lysdioder i almindelige spots er nu så gode, at de i vidt omfang kan benyttes til erstatning for almindelige halogenspots – og det kan være med stor fordel for både miljøet og elregningen.

Det kan dog være svært at gennemskue markedet, da der kommer nye LED-produkter ud på månedsbasis. Her følger en række fordele:

 • En LED-spot har et lavt strømforbrug i forhold til både halogen-spotten og glødepæren – derved sparer du både penge på elregningen, og udledningen af CO2 nedsættes.
 • Der er ingen miljøskadelige stoffer i pæren. Det er dog bedst at aflevere pæren til genbrug, da pærehuset ofte består af aluminium.
 • En LED-spot har en levetid på 50.000-100.000 timer, alt efter type, hvilket klart overgår halogen-spotten.

Ulemperne ved LED-spot

 • Lysstyrken kan variere i forhold til en halogenspot. En LED-spot har ofte et lidt blåt, koldt lys, men der findes dog såkaldte varmehvide nuancer på markedet, der har et lys, der fint lever op til glødepærens og halogenlampens skær. Man skal dog se sig godt for og være parat til at købe de dyre diodepærer for at sikre en god farvegengivelse.
 • Den mister lysstyrke over tid.
 • Bemærk også, at de fleste LED-spots sender lyset i én retning og derfor egner sig bedst til spots og lamper, der udelukkende lyser i en retning. Har du brug for pærer, der spreder lyset, så skal du kigge efter bredt strålende LED-pærer (til brede flader).

Kvalitet versus pris

Halogenspots svinger i pris, men du kan finde dem fra 25 kr. og opefter.

Hvis du vælger at investere i en halogenpære, så husk på at den fås med mange forskellige sokler. Ved at tage den gamle pære med, så sikrer du, at du får den størrelse, du har brug for.

LED-spots holder længe. Som tommelfingerregel følger LED-pærens holdbarhed prisen – jo dyrere, jo længere holder den.

Prisen på LED-pærer varierer – du kan både finde den til 79 kr. og op til flere 100 kr. – det kommer helt an på type og belysning.

Brugte spots skal for begges vedkommende afleveres på genbrugsstationen.

Installation

Installation af spots i loftDer er god grund til at tjekke reglerne, inden du installerer halogenspots eller LED-spots i loftet.

Som tommelfingerregel må du gerne selv opsætte dem, men ikke forlænge eller montere ledninger selv.

Afstand til brandbart materiale skal også overholdes.


Gode tilbud og steder at købe med stort udvalg

Du kan finde et væld af udbydere online f.eks. lite-house.dk eller shop.philips.dk

Skal du købe et spot i den virkelige verden, så er der et væld af kæder, der dækker hele landet, der sælger både halogenspots og LED-spots. Du kan fx prøve Silvan, Harald Nyborg og Bauhaus.

Alt i alt kan man sige, at LED-spots er bedst, hvis du vil spare penge på elregningen. Den er også mere miljørigtig end halogen-spotten. Til gengæld er halogen-spottens farvebetoning ofte bedre end LED-spotten, så hvis lyskildens kvalitet er meget vigtig, så er halogen-spotten sandsynligvis at foretrække.

TAGS: Billige spots , Halogen spots til loft , LED spots til loft

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer