Stauder – Gode råd om køb, plantning og pleje af en staude

I denne artikel finder du alt det, du har brug for at vide om den store gruppe af spiselige, blomstrende, skyggetålende, duftende og robuste planter alle slags haver, som kaldes stauder.

Du kan læse om stauder til skygge, til krukke og til sol. Vi kommer også ind på, hvordan du sår dine egne stauder fra frø, hvornår man gøder dem og mange andre gode tips til dyrkning af stauder.

Stauder - Kæmpe udvalg i flotte planter

Hvad er stauder?

En staude er en fælles betegnelse for alle de planter, der kommer igen år efter år.

Der findes andre planter, som skal sås hvert år, og igen andre, som er toårige.

Men de smukke stauder, dem har du for evigt, når de først er plantet.

Stauder er et fælles navn på utrolig mange planter, hvoraf du helt sikkert kender mange i forvejen.

De duftende lavendler og de romantiske margueritter er meget velkendte eksempler på blomster, som tilhører denne gruppe.

Men der findes mange andre planter, som også er stauder, selvom du måske ikke tænker over det.

Mange tror, at de sikkert er meget svære. Men vær helt rolig – de fleste af de planter, som kommer op af jorden samme sted hvert år i din have, er faktisk taknemmelige stauder.

Stauder kan meget mere end bare være blomster. Skønne, duftende blomster er en skøn ting, men de fleste krydderurter er også med i gruppen, for der findes også rigtig mange spiselige.

Krydderurter som mynte, merian og salvie er fremragende stauder, som både dufter kan spises og er smukke i buketter sammen med fx brudeslør og høstanemone.

Man skal derfor tænke stauder som en gruppe af planter med mange forskellige egenskaber, og ikke som en slags blomst. Jordbær er også en staude!

Hvornår, hvordan og hvor planter man stauder

I det hele taget kan denne gruppe planter det hele, for der findes så mange forskellige.

Så hvis du skal anlægge et bed eller vælge planter til dine krukker, så skal du kigge efter, hvilke forhold, dine nye planter skal vokse under samt hvad du ønsker dig, at de skal kunne.

Du kan finde en staude til alle formål.

Stil dig selv følgende spørgsmål:

    • Skal det være en bunddækkende staude, som skal holde jorden rundt om dine roser fri for ukrudt?

 

    • Skal din nye plante stå i skygge eller fuld sol?

 

    • Skal den kunne tåle storm og hård frost eller læ?

 

    • Skal den blomstre uafbrudt eller fx forårsblomstrende med et kæmpe flor i maj?

 

  • Skal det være en plante, der er sjov for børn, en bi-blomst eller som kan spises?

Hvornår på året planter jeg stauder?

De fleste planter i denne gruppe skyder op af jorden om foråret, vokser sig store og flotte om sommeren og visner ned om efteråret.

Mange stauder ser man slet ikke om vinteren, så det er en god idé at mærke stedet med en pind med navn på, så du ikke kommer til at grave din staude bort.

Generelt er det en god idé at plante dem om efteråret, hvor de ikke vokser så kraftigt og er på vej i dvale.

Hvordan planter jeg?

Hvis du har købt en potte med planten i, så tag den ud af potten og løsn rødderne med fingrene. Så graver du et hul, som er lidt større end potten og lige så dybt. Så fylder du det med koldt vand.

Hvis der er meget ler i din havejord, så kan det være svært for vandet at løbe væk.

Derfor skal du lægge lidt lecakugler ned i hullet som dræn og vælge planter, der kan tåle lerjord.

Hvis jorden er blød og fugtig, så skal du vælge planter, der vokser godt i den jordbundstype.

Timian vokser fx naturligt i tørre bjerge ved Middelhavet, så her skal du nok finde på noget andet.

Når vandet i plantehullet er løbet bort, sætter du planten med jordklumpen ned i hullet og fylder op med god jord til stauder.

Det er nemt at finde ud af, hvor dybt stauder skal plantes – planten skal stå i samme dybde, som den stod i potten. Så trykker du jorden til omkring planten og vander igen. De fleste planter i denne gruppe vokser sig hurtigt flotte.

At så stauder fra frø

Du kan få rigtig mange stauder på en billlig måde. Nemlig ved at købe dem som frø og så dem. Du kan også tage frø fra dine egne blomster i haven og så dem.

De fleste stauder der nogle år som at blomstre, og mange af dem skal helst sås i efteråret.

Det handler igen om at kopiere deres naturlige liv. Frø falder jo ud af de visne blomsterstande, når planten er afblomstret.

Det sker som regel om efteråret. Så skal frøene sås udenfor, og så skal de bare have fred. Så vokser de til året efter og blomstrer det følgende år.

Nogle stauder som fx moskuskatost og den blærede kæmpe-valmue kan sås om foråret, men vil stadig først blomstre året efter.

Stauder til sol og skygge

Forskellige stauder kan lide forskellige vejrforhold. Der findes stauder i hele verden, så de har tilpasset sig al slags vejr.

Du kan finde stauder i Grønland, på de russiske stepper og i regnskoven.

På engelsk hedder de ”perennials”. Prøv at google dig frem til vidunderlige billeder af din plante i dens naturlige miljø på nettet.

Uanset hvilke vejrforhold, der findes i din have, kan du finde passende planter i denne gruppe.

Hvordan passer man stauder? – Sådan

Alle planter kan lide at få det, som de har det i naturen. Nogle skal have meget gødning og meget vand, andre er mere nøjsomme.

Du kan have det som tommelfingerregel, at de stauder, der vokser meget, skal have mest gødning.

Alle planter i denne gruppe har godt af en håndfuld god, næringsrig jord om foråret, når de skal i gang igen.

Du kan også med fordel give gødning i løbet af sæsonen.

Hvordan klippes stauder ned?

Når du plukker blomster, kvitterer de fleste planter med nye blomster i et stykke tid. Så du kan som regel roligt plukke buketter, mens de er i fuld vækst.

Når de begynder at se lidt triste ud, kan du give dem et skud gødning og klippe dem ned til ca 10 cm over jordoverfladen – så skyder fx kattehale og oregano flot igen.

Om vinteren skal du lade de visne stauder stå, for de ser meget smukke ud i frost vejr. Bar jord er en økologisk katastrofe, så lad endelig visne blade og plantedele ligge.

Du kan klippe resterne af stauderne ned i marts, inden de for alvor begynder at skyde igen.

Hvordan deler jeg stauder?

Uha, deling af stauder lyder for mange nye haveejere lige så mystisk som det med at beskære roser. Men fat mod – det er ikke svært.

Når fx en rabarber (også en staude) eller en lupin er blevet for stor eller ikke længere blomstrer som ønsket, kan du dele den med en skarp spade.

Det skal foregå om efteråret eller om foråret.

Du graver klumpen af rødder op og lader den tørre en times tid. Så hugger du klumpen over med spaden.

Du kan dele klumpen i mange dele, der skal bare være et skud på hver del. Hver lille del kan nu plantes hver for sig og bliver til en fin plante næste år.

Det er ikke alle stauder, der kan deles så nemt. Men langt de fleste kan. Læs mere om de enkelte planters egenskaber eller spørg på planteskolen.

Hvilke varianter af stauder kan jeg købe?

Det er en fornøjelse at handle planter, for der er så mange at vælge imellem i denne gruppe.

Her er et lille udpluk af nemme stauder, som passer sig selv, breder sig, kan tåle frost og er gode for bier.

De trives i al slags jord, er smukke sammen i et staudebed eller sammen med sommerblomster og roser.

Flere af dem er gode bunddækkestauder og flere kan spises. De er alle skønne i buketter!

    • Kærmindesøster – En skøn, frodig blomst, som lyser op med sine smukke, blå blomster allerede i april. Blomsterne sidder i klaser over de klart grønne blade. Bliver ca. 40 cm høj og lige så bred, breder sig og er god som bunddække, langs hækken eller forrest i et blomsterbed.

 

    • Salvie – Salvie er mere end en krydderurt. Der findes flere arter, og flere af dem har utroligt smukke og holdbare blomsteraks, som er geniale i buketter og bede. Bierne elsker dem, de vokser hurtigt og kræver fuld sol og en del gødning. Og så smager salvie jo skønt i maden!

 

    • Sankthansurt – En klassiker i danske haver. Men vidste du, at de sprøde blade smager dejligt i en salat om foråret? Den blomstrer med skønne, rosa blomster i sensommeren og bliver ca. 100 cm høj. Den vil gerne have en del sol og skal også have lidt gødning i ny og næ.

 

    • Purpursolhat – En rigtig blære-blomst, som i dag også er kendt som læge-plante ved sænket immunforsvar. Den er fantastisk smuk med sine stolte stilke og fås i mange farver. Purpursolhat er utrolig smuk sammen med andre blomster i et blandet bed. Men den kan også være vidunderlig, hvis man sætter den i en stor gruppe i et bed, hvor der er tulipaner om foråret. Blomstrer i sensommeren og kræver sol eller halvskygge.

 

  • Storkenæb – Denne plante må alle haveejere have. Den er fremragende som bunddække og i krukker klarer den sig år efter år, uden at du behøver andet end at vande og gøde. Der er mange slags storkenæb at få, og du kan blande forskellige arter, så du har blomster i mange måneder. Du kan ofte købe storkenæb i supermarkedet til udplantning om foråret. De trives i sol, halvskygge og en del skygge.

Anbefalet tilbehør til stauder

Mange planter kræver ikke det store udstyr, men der er et par fif her til dig, der gerne vil have stauder i krukker eller skal til anlægge nye bede.

Hvis du gerne vil have stauder i dine krukker, så sørg for, at der er godt dræn i krukkerne.

Mange stauder kan ikke lide at stå med rødderne i vand. Til planter med brede rødder ser det bedste ud med lave, runde krukker.

Har du udplantningsplanter med dybe rødder, skal du være opmærksom på, at du skal vande mere eller anvende selvvandingskrukker.

Så kan du også trygt tage på sommerferie uden at komme hjem til triste, visne havekrukker.

Er du ved at anlægge nye bede i haven? Så gør dig selv den tjeneste at lave en god kant rundt om bedet.

Så behøver du ikke at hakke kanten mod græsset af mange gange hver sommer.

Sneglene får også lidt sværere ved at gå ombord i dine blomster, og det holder også rodukrudt på afstand. Så kan dine stauder være så smukke som muligt.

God fornøjelse med staudebedet!

Nu er du forhåbentlig lidt bedre klædt på til at vælge, købe og dyrke lige præcis de stauder, der passer til din have, terrasse eller krukke.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at skrive dem herunder. Du må også meget gerne dele denne artikel med dine have-venner!

En kommentar til “Stauder – Gode råd om køb, plantning og pleje af en staude”

  1. Hvilke stauder kunne jeg plante i et langt , højt, stenbed, Syd-vest. 20 meter langt
    Der er 4 høje mindre træer i bedet, så de skal være der imellem
    Stauderne må gerne have lidt højde, men helst ikke med et kraftigt rodnet
    Mvh Birgitte

    Svar

Skriv en kommentar