Stimulér dit barns sanser med legetøj

Hvorfor stimulere dit barn med leg og legetøj?

Hvad er sanserne egentlig for en størrelse? At sanse betyder at opfatte, mærke, føle ud fra ydre påvirkninger af kroppen.

Sanserne udvikles tidligt, tidligt i fosterstadiet kan baby høre og lagre bevægelser i kroppen.

Når baby fødes og lægges til moderens bryst vækkes sanserne for alvor og barnet er klar til læring. Man ser det både hos mennesker og dyr, at barnet selv finder vej til føde hos sin mor. Dette sker ved hjælp af både følesans, lugtesans og høresans.

Alle mennesker opfatter verden gennem sanserne, det er væsentligt for såvel trivsel som indlæring at få stimuleret og udviklet sanserne. Særligt hos babyer og børn er udvikling og stimulering af sanserne vigtigt.

Forskellige sanseindtryk som berøring, lys, varme og lyde bliver via nervebanerne sendt op til hjernen, og her bliver sanseindtrykkene fortolket og omsat til meningsfulde informationer.

Børn skal aktivt bruge kroppen og bevæge sig for at sanserne bliver stimuleret, det kan fx ske gennem leg, aktiviteter og berøring.

Når sanserne stimuleres, udvikles hjernen. Jo mere fysisk aktive børn er, jo mere vil deres sansesystem udvikle sig.

Evnen til fx at læse, lære nyt, indgå i sociale fællesskaber osv. er alt sammen afhængigt af veludviklede sanser, og har derfor stor betydning for børns udvikling.

Det er altså af afgørende betydning at vi støtter, stimulerer og udfordrer vores børns sanser. Så de vokser op og bliver den allerbedste udgave af dem selv med alle de sociale kompetencer og motoriske muligheder vi kan udstyre dem med.

Synssansen

Barnets syn er den senest udviklede sans. Og det er ikke helt uden grund. Synet er væsentligt begrænset i den første levetid og hjælper formentligt med til, at spædbarnet ikke forstyrres af for mange indtryk.

Et spædbarn har nogle helt basale behov der skal dækkes – herunder nærhed og den tætte øjenkontakt. Spædbarnets syn er derfor allerbedst i området 20-30 cm´s afstand. Efter den første levemåned kan du, for at stimulere babys synssans, med fordel introducere baby til både legetæpper og / eller aktivitetsstativer.

Uro og aktivitetscenter

Det er naturligvis vigtigt stadig at bevare den tætte kontakt med din baby. Øjenkontakt er med til at din baby føler sig tryg og lærer at aflæse stemninger. Det er de første spadestik til at udvikle sociale kompetencer.

Synssansen er den sans, man udvikler senest. Den er vigtig for evnen til at komme sikkert omkring, holde balancen og kommunikere.

Når barnet er omkring 1 til 1 ½ år, kan det begynde at skelne forskellige former. Fra omkring 2 års alderen kan barnet placere figurer af forskellige former i puttekasser.

Legetøj der kan bruges til stimuleringen af synssansen:

 • Babyspejle
 • Billedbøger med farvestrålende ting eller dyr i
 • Legetøj af forskellige former og farver. For eksempel byggeklodser
 • Billedlotteri og puslespil

Høresansen

Vidste du at babys hørelse allerede fungerer i 24. fosteruge?

Mange erfarer at hvis man synger eller spiller bestemte melodier for barnet, mens det stadig befinder sig i moderens mave, vil barnet kunne genkende melodierne og falde til ro ved de genkendelige lyde, når det er født.

Spil din yndlingsmusik og fortæl historier til din ufødte baby. Det gælder begge forældre og eventuelle søskendebørn. Det vil gøre at baby instinktivt kender lyden af familiens stemmer og føler sig tryg ved lyden af stemmerne.

Det vil i øvrigt også gøre underværker senere hen når barnet skal sove, at det allerede er vant til at høre både høje og lave lyde.

Når barnet stimuleres ved hjælp af lyde, kan det også være med til at fastholde dets interesse og nysgerrighed. Ved lyden af fx en rangle eller en lille spilledåse vil barnet se i retning af lyden og kan alene ved at få stimuleret høresansen, få lyst til at undersøge genstanden nærmere.

Høresansen er også vigtig i forbindelse med udvikling af sproget. Jo flere lyde dit barn introduceres til, jo nemmere vil det være selv at danne lyde og dermed udvikle sit sprog.

Hørelsen har stor betydning ved bestemmelser af retning og afstande til genstande, der afgiver lyd. En veludviklet høresans er vigtig, når børn skal være med til fysiske aktiviteter.

Stimuleringen af barnets høresans:

 • F.eks. den skønne Syng Sammen bog med musik
 • Lege hvor sprog og tonefald bruges på en sjov måde, fx ved rim og remser, hviskelege og vrøvlerim
 • Boldleg, hvor man har bind for øjnene, og bolden/ranglen/tingen har en lille klokke indeni
 • Oplæsning af børnebøger

Følesansen

Lugtesansen

Lugtesansen giver os dagligt et utal af informationer. Når man spiser noget, opfattes en del af smagsnuancerne med lugtesansen.

Lugtesansen kan hos det lille barn vække minder om tidligere oplevelser.

Dufte kan også have beroligende virkning.

For eksempel duften af lavendel, som bruges i de beroligende Habibi bamser

Følesansen

Følesansen sidder i huden, den registrerer bl.a. berøring, varme, kulde og smerte. Et spædbarn har en række reflekser, der udløses når følesansen stimuleres. Mund, hænder og fødder bruges også af barnet til den første udforskning af verden.

I barnets første leveår er munden det vigtigste føleredskab og bruges til at undersøge verden. Følesansen sidder i hud, muskler og led, og er kroppens største og tidligst udviklede sansesystem. Følesansen informerer hjernen om berøring, varme, kulde, og smerte.

Lege der kan bruges til stimulering af barnets følesans:

 • Følekims-leg, (med bind for øjnene skal man gætte de ting som ligger foran en)
 • Tegne med en finger på hinandens ryg og gætte, hvad der bliver tegnet
 • Lege vandlege om sommeren eller i badekarret

Smagssansen

Smagssansen giver os glæde ved at indtage føde og drikke. For det lille spædbarn er munden det vigtigste føleredskab.

Evnen til at skelne forskellige genstande fra hinanden ved hjælp af følesansen bliver først udviklet, når barnet har kontrol over griberefleksen, og det er først i slutningen af det første leveår.

Derfor bruger små børn meget tid på at undersøge nye genstande ved at putte dem i munden. Af samme årsag er det selvfølgelig enormt vigtigt at det legetøj barnet har er alderssvarende og ikke indeholder smådele.

Barnet vil tage alt fra sutteklude til trælegetøj i munden og det har stor betydning at legetøjet er ufarligt og ikke indeholder skadelige stoffer.

Sørg altid for at, legetøjet din baby er i nærheden af, er godkendt til brug af baby og CE godkendt. Det er din garanti for at legetøjet er testet og lever op til sikkerhedsstandarden på området.

Der findes mange forskellige typer bideringe og babylegetøj, som baby sagtens kan tygge i.

Muskel og led sansen

I muskler, sener og led findes der sanseceller som registrerer musklernes spænding samt armes og bens stilling i forhold til hinanden.

Muskel og led sender signaler fra kroppen og fortæller, om man sidder stille eller er i aktivitet. Registreringen af musklernes bevægelser, omfang og styrke er en vigtig funktion, når børn skal lære de fundamentale motoriske færdigheder, som at kravle, gå og løbe.

Aktiviteter der styrker knogler, led og muskler:

 • Lege, hvor barnet fx skal løfte ting i strakt arm. Du kan få inspiration til lege i bogen 365 Lege til børn
 • Armbøjninger
 • Brydekampe

Vestibulærsansen

Evnen til at opfatte acceleration og hovedets og kroppens stilling i forhold til omgivelserne.

Vestibulærsansen er placeret i det indre øre, og herfra går der beskeder til hjernen, som er med til at vi kan holde balancen.
Sansen fungerer allerede, når barnet flyder rundt i fostervandet. I fosterstadiet bliver barnets hjerne stimuleret ved hjælp af de gynge- og vuggebevægelser som opstår, når moderen er i aktivitet. Du kan efter fødslen med fordel investere i en babyhængekøje, der fortsat kan stimulere vestibulærsansen og berolige din baby.

Børn er ofte tiltrukket af aktiviteter der stimulerer vestibulærsansen, fx ved at rutsje, gynge, klatre i træer eller slå kolbøtter. Lad dem endelig – jo mere de udfordrer disse sanser, jo bedre er det for dem, både med hensyn til indlæring og udvikling af motoriske evner.

Vestibulærsansen registrerer acceleration og samt hovedets/kroppens stilling.

Sådan kan du stimulere barnets vestibulærsans:

 • Hoppelege
 • Cykling
 • Ligge i hængekøje
 • Gynge
 • Gymnastik (slå kolbøtter, vejrmøller, sprællemand og meget mere)
 • Danse til musik (snurre rundt)

Sansegynge

Barnets balance

Balancen er en funktion, som man bruger hele dagen – hele livet.

Vidste du at balance ikke er en medfødt evne? Den skal udvikles gennem øvelser og træning. Det gælder livet igennem. Du skal også som voksen træne din balanceevne og lave balanceøvelser.

For at have en god balance skal hjernen have en kombination af informationer fra synssansen, vestibulærsansen og følesansen. En dårlig balance ses fx ved at børn eller voksne, har overdrevne muskelbevægelser og spændthed i kroppen, når de deltager i fysiske lege og aktiviteter.

Træn balancen og lav en masse balanceøvelser sammen med dit barn. Det er supersjovt at gynge og slå kolbøtter – dit barn vil elske at du er med nede på gulvet og lave gymnastik eller andre sjove øvelser.

For at holde balancen skal hjernen have information fra synssansen, vestibulærsansen og følesansen. Evnen til at holde balancen skal trænes og vedligeholdes.

Aktiviteter som styrker balancen:

 • Gynge
 • Lege, hvor barnet svinger rundt, til siderne og op og ned
 • Gå på forhindringsbane
 • Stå på et ben
 • Lege ”Jorden er giftig”, hvor man skal kunne klatre, krybe og sno sig rundt for ikke at ramme jorden
 • Køre på ethjulet cykel
 • Balancebrædder

Legebutikken.dk er en af de online legetøjsforretninger, der har et stort udvalg af legetøj der stimulerer barnets sanser.

TAGS:

Jeg hedder Charlotte og bor i midtjylland med kæresten og et par dyr. Vi er selvbyggere og er midt i en lang process med at bygge vores eget hus. Vi er gør-det-selv folk, og byggechefen har en håndværker baggrund. Mit speciale ligger i arbejde med børn og uddannelse og har altid interesseret mig for at skrive og læse. Jeg håber du kan lide mine indlæg.

Kommentarer