Tæpperenser – Leje eller køb – Fordele og ulemper

Med en tæpperenser kan du komme effektivt til bunds med rengøringen af dine tæpper, men hvad er egentlig den bedste løsning – at leje fra gang til gang eller at købe?

Vi gennemgår fordelene og ulemperne ved begge dele og afslører til sidst, hvordan du kan låne en tæpperenser helt gratis.

Tæpperenserens funktion

TæpperenserI virkeligheden er det en støvsuger, men det er en ganske særlig støvsuger. Via det aflange mundstykke, der kan minde om et næb på en and, sprøjtes der vand (og sæbe) ned i dine tæpper.

Umiddelbart efter suges vandet – og det nu løsnede skidt – op igen. Det beskidte vand gemmes i en beholder for sig.

På den måde klarer maskinen to arbejdsgange på én gang – vand og sæbe på, vand og skidt af.

Langt de fleste tæpperensere er yderst effektive og du vil kunne se resultaterne med det samme.

Har du brug for en tæpperenser?

Alle ønsker naturligvis at have rene tæpper, men om du er parat til at renser dem to gange om året eller mere, er op til dig selv.

Du kan være tvunget til det, hvis du f.eks. har allergi, for i dine tæpper gemmer sig mange af de ting, som kan udløse og forværre allergien – støv, bakterier og pollen.

Men har du så kraftig allergi, så var det måske værd at overveje slet ikke at have tæpper men i stedet få trægulve.

Dine tæpper trænger til at blive renset, hvis du f.eks. ikke kan fjerne en plet eller hvis tæpperne er blevet misfarvet af et eller andet (her tæller sollys ikke, for så er tæpperne blevet bleget og det kan selv en tæpperenser ikke fjerne).

Som oftest skal der et uheld til, før vi kaster os ud i at rense vores tæpper – omvendt er der ingen tvivl om, at vi sagtens kunne fjerne skidt med en tæpperenser et par gange om året.

Det kommer naturligvis også an på typen af tæpper. Et tæppe med lang luv, som f.eks. et rya tæppe, vil have oftere brug for at blive renset end et tæppe med kort luv.

Her er et ryatæppe med lang luv (lange tråde i vævningen)

Tæpperens af rya tæppe

Således er det meget et spørgsmål om temperament, hvor tit du vil bruge en tæpperenser og det samme gør sig måske gældende, når det handler om at leje eller købe, for der er fordele og ulemper ved begge dele.

Leje af tæpperenser – fordele og ulemper

Når man lejer noget, så betaler man for en fuld funktionsdygtig maskine i et givet tidsrum og det er den største fordel ved at leje – at du har en garanti for at maskinen virker, når du skal bruge den. Virker den ikke, skal den byttes med det samme.

Udlejningsmaskiner er som regel også større og mere robuste maskiner end dem, vi ville købe til privaten.

Leje af tæpperenserDet hænger sammen med, at det bedre kan betale sig for udlejningsfirmaet at købe store, robuste maskiner, da de holder bedre og er mere stabile.

Til gengæld får du lov til at låne en brugt maskine. Det er der sådan set ikke noget i vejen med, for udlejningsfirmaet garanterer jo, at den virker, men alligevel – tæpperenseren har været i mange hjem før dit og der kan hænge snavs og bakterier ved, selvom den er blevet grundigt rengjort.

Hvis du beslutter dig for at leje en tæpperenser, så kan du i hvert fald bede om at se maskinen, inden du lejer den – er den slidt og beskidt, kan du altid takke nej.

En tredje fordel er den lave pris. Typisk betaler du ikke mere end 100 kroner for at leje en tæpperenser i et døgn (og det burde være tid nok til at rense selv store arealer) og enkelte firmaer arbejder også med udlejning på timebasis (se f.eks. Toolmatic.dk), hvilket er ganske smart, hvis det handler om en enkelt plet på svigermors ægte tæppe.

Oveni den lave pris skal du dog regne med at skulle købe rensemidlet/sæben til maskinen.

Køb af tæpperenser – fordele og ulemper

Når du køber noget, er det dit. Der er ingen andre, der har råderet over det og der er ingen, der hjælper, når det går i stykker (med mindre det er inden for garantien, selvfølgelig).

Den er den største fordel og den største ulempe ved at købe en tæpperenser til dit hjem.

Kan det betale sig i længden?

Billig tæpperenser lejeEn tæpperenser koster omkring 4.000 kroner og hvis det koster 100 kroner at leje en tæpperenser for en dag, så skal du altså bruge din nyindkøbte tæpperenser 40 dage, før den er tjent ind.

Det er selvfølgelig svært at stille det sådan op, for du vil sikkert bruge en tæpperenser oftere, hvis du har den stående.

Værd at bemærke er også, at de fleste tæpperensere i dag også kan fungere som almindelige støvsugere og ikke mindst som gulvvaskere, hvilket gør, at du nok hurtigt vil få 40 dage til at gå med din nye tæpperenser. Se eksempelvis denne fra Juhlp.dk.

4 kommentarer til “Tæpperenser – Leje eller køb – Fordele og ulemper”

 1. Hej Niels,

  Som du sikkert allerede ved, så er det noget rigtig møg at skulle rense sisal tæpper. Mit svar vil derfor også være, at det kan du “måske”.

  Problemet er, at det kan være rigtig svært at suge vandet ordentligt op af tæppet på grund af strukturen.

  Dertil kommer, at du skal overveje om det vil kunne betale sig at anskaffe en tæpperenser til formålet (koster gerne +5.000 kr. hvis den skal være god).

  Hele problemet ligger i om vandet kan suges ordentligt op. Kan du finde en med et lille mundstykke og nok kraft til at skabe et ordentligt vacuum (men uden af det ødelægger tæppet), så bør det i teorien kunne lade sig gøre.

  Men jeg tør ikke love dig at det vil lykkes.

  Svar
 2. Hej Mikael.
  Jeg har lige købt en tæpperenser. Jeg læste først dine overvejelser og var stadig i tvivl, men jeg fandt en maskine som har flere funktioner og kun koster det halve af hvad du skriver. Den maskine jeg endte med at købe kan også bruges som støvsuger (både vand og skidt) Jeg fandt den billigst her:
  https://toolworld.dk/Kaercher-Se-4002-p16157

  Svar
 3. Hej Torben,

  Ja det ligner en god pris. Har du fået den testet til alle formål? Hvis ja, så skriv meget gerne om dine erfaringer. Både positive og negative.

  mvh
  Mikael

  Svar

Skriv en kommentar