Tagvinduer – Skråtag og fladt tag – Priser og muligheder

Tagvinduer
Tagvinduer fås i mange varianter og kan give en fantastisk effekt på dit hjem. Priserne ligger dog gerne i den dyrere ende.

Mangler du mere dagslys i dit hus? Så kan et eller flere tagvinduer være løsningen.

Tagvinduer er både muligt at indsætte på et fladt tag og på skråtage. Der er dog nogle forskellige ting at tage højde for. Her vil jeg gennemgå de vigtigste.

Hus med fladt tag

Har du et typehus fra 60’erne eller 70’erne vil det ofte være med et fladt tag. Nyere huse med fladt tag har dog ofte en lille hældning på taget, da det mindsker risikoen for at blive utæt, da regnvandet kan løbe ud.

På flade tage som disse er det ikke noget problem at få tagvinduer – du skal dog holde dig for øje, at der kan komme situationer, hvor du må udskifte tagvinduerne, hvis de f.eks. er utætte eller ridsede, eller du skal forbedre isoleringen i dit hus. Især gamle tagvinduer kan være utætte, hvor nyere tagvinduer i langt højere grad holder på varmen.

Hvilke konstruktioner kan jeg vælge?

Kvadratisk tagvindueGrundlæggende har du tre forskellige muligheder, når du skal vælge vinduer til et fladt tag.

For det første kan du få faste vinduespartier, som bliver specialbygget i forhold til din individuelle situation.

For det andet kan du få standardtagvinduer – det som vi kender som normale vinduer bygget ind i skråtag – som kan bygges ind i det flade tag ved hjælp af en pult.

For det tredje kan du erhverve dig standard ovenlysvinduer, som både fås i kvadratiske og rektangulære størrelser.

Det kan for eksempel være boble-vinduer, pyramideformede vinduer, rytterformet eller hvælvet – du kan eventuel overveje at tage en arkitekt med på råd, når du skal beslutte dig for, hvad der passer bedst til dit hus – både med hensyn til lys og design.

3 tilbud på nye vinduer

Dit behov er afgørende

Hvad du skal vælge afhænger af dit behov. Faste vinduer er f.eks. gode, hvis du gerne vil have et meget stort ovenlys.

Hvis du vælger vindue med pult, så har det den fordel, at der findes et stort udvalg af energiruder, som kan holde på varmen.

Overvej at vælge et vindue med fjernbetjening, da det ofte er svært selv at åbne og lukke disse vinduer i huse med flade tage.

Foretrækker du standardovenlysvinduer, så har de den fordel, at det ofte er en forholdsvis billig løsning, og at de udmærker sig ved at have en unik form, der kan løfte husets design.

Når det gælder vinduer til flade tage, så bugner det ikke ligefrem med konkrete tilbud online, så du er nødt til at kontakte en forhandler for at høre, hvad det koster, da det helt afhænger af dine krav og behov. Du skal dog regne med at specialfremstillede vinduer er dyrere end standardtagvinduer.

Bemærk at du ikke anbefales selv at installere tagvinduer i et fladt tag, da et tag består af nogle meget komplicerede konstruktioner. I stedet anbefales du at få professionelle til at udføre arbejdet.

LÆS OGSÅ: Nye vinduer – Regler og tilskud

Hus med skråtag

Tagvinduer til hus med skråtag
Tagvinduer til hus med skråtag

Skal du vælge tagvindue til hus med skråtag, så er der også rig mulighed for det. Faktisk er de fleste tagvinduekonstruktioner beregnet til skråtag. Generelt er der to typer af vinduer: præfabrikerede oplukkelige tagvinduer og specialbyggede tagvinduer.

Hvis du vælger den præfabrikerede løsning, som f.eks. kan være Velux vinduer, så er de ofte kendetegnede ved at være oplukkelige, og de fleste vil have trærammer.

Mange vinduer har samtidig beklædning af aluminium udvendigt, hvilket letter rengøringen – som regel skal vinduer med aluminium udvendigt kun vaskes en gang årligt.

Check vinduets U-værdi

Installerer du skråvinduer så siger loven, at vinduernes U-værdi ikke må overstige 1,8 – det gælder både for vindue i et fladt tag og et vindue i et skråtag.

Et godt råd er, at få dokumentation fra din leverandør på, at vinduet lever op til det aktuelle krav om isolering.

Isoleringen er samlet set for både ramme, rude og karm. Du kan læse mere på bygningsreglementets hjemmeside: http://www.bygningsreglementet.dk/

Blandt standardvinduerne kan du f.eks. få et tagvindue fra Fakro, hvis U-værdi er helt nede på 1,1 w/m2k. Det koster ca. 1300 kr.

Specialbyggede vinduer er dyrere

Specialbyggede vinduer er dyrere end standardvinduerne. Hvor meget prisen varierer, afhænger af dine specifikke krav og ideer.

Det er svært at finde priser på nettet på specialbyggede vinduer – i de fleste tilfælde skal du ringe til forhandleren selv. HP-tag er f.eks. et af de firmaer, der tilbyder specialfremstillede vinduer og du kan ringe 21 77 65 76 og få et nærmere tilbud.

Opsummering

Skal du købe tagvinduer, så er det første, som du skal tage stilling til, hvorvidt det er til et fladt tag eller et hus med skråtag.

Ved fladt tag kan du grundlæggende vælge mellem tre konstruktioner: faste specialbyggede vinduer, standardtagvinduer som kan bygges ind i en pult eller standardovenlysvinduer.

Når det gælder vinduer til skråtage, så kan du basalt vælge imellem to slags: præfabrikerede og specialfremstillede.

Priserne på vinduerne varierer alt efter om du køber en standardmodel eller ønsker dem specialfremstillede, den sidste er som regel den dyreste.

3 tilbud på nye vinduer

Skriv en kommentar