Termoruder – Besparelser ved at vælge energiglas til vinduerne

Vidste du, at op til 7 % af Danmarks samlede energiforbrug siver ud i den blå luft alene på grund af utætte og dårligt isolerede vinduer? Du kan formindske dette energispild ved at investere i nye termoruder med energiglas, der langt mere effektive end traditionelle termoruder.

Herunder beskriver vi fordelene mere detaljeret og giver dig gode råd til, hvad du skal kigge efter.

Termoruder
Termoruder og energiglas kan også sættes i skråvinduer

Trækker det ved dine gamle vinduer?

Er der træk eller føles det meget koldt ved dine gamle vinduer, kan du være helt sikker på, at de er i dårlig stand. Det vil her være hensigtsmæssigt helt at udskifte dem eller montere en forsatsramme med energiglas hen over de eksisterende vinduer. Sidstnævnte kan især være en fordel, hvis der er tale om fine bevaringsværdige vinduer, der giver huset et helt specielt og unikt udseende.

I det hele taget bør du gøre det til en vane at efterse og vedligeholde dine vinduer mindst en gang om året. Måske skal en pakning eller tætningsliste udskiftes, – måske er der råd i vinduesrammen, ruden kan være punkteret etc. Bedst er det at tjekke for fejl om sommeren, hvor sprækker og lignende vil træde tydeligere frem.

Hvad er energirigtige ruder/vinduer?

Energirigtige ruder og vinduer beskrives typisk ud fra tre kategorier. “Energiglas” forstås som rudeglas med en ikke synlig varmereflekterende metalbelægning. En sådan type glas anvendes både i flerlagsruder og ved forsatsruder. “Energiruder” er nye termoruder med energiglas.

Disse er 3 gange så isolerende som traditionelle termoruder og kan fås fra ca. 350 kr./m2. Begrebet “Energivinduer” bruges som samlebegreb for hele vinduet. Ikke kun glasset men også rammen og karmens størrelse er vigtig. Som regel kan du spare penge ved at have et lille ramme- og karm-areal, da dette isolerer mindre godt end selve glasset.

Læs også vores store købsguide til nye vinduer her.

Se efter energimærkning

En ny lov betyder, at alle nye vinduer i Danmark skal energimærkes, inden de sættes til salg. Der opereres med en skala fra A – F, hvoraf A er det bedste og mest energirigtige valg.

Skalaen kendes fra en række andre produkter så som lyspærer, køleskabe og opvaskemaskiner og skulle gerne gøre det lettere for dig som forbruger at finde rundt i junglen af forskellige vindues- og rudetyper.

I henhold loven skal du ved udskiftning af gamle vinduer vælge nye udgaver mærket A, B eller C. Kun ved bygninger, der ikke er omfattet af Bygningsreglementet (f.eks. fredede bygninger), er det lovligt at vælge en kvalitet lave end C.

Energicertifikatet

Vinduesproducenter med et energicertifikat er underlagt løbende kontrol. Certifikatet giver dig en garanti for at kvaliteten er i orden, og via dette kan du lettere danne dig et overblik over de forskellige vinduers egenskaber. På Energivinduer.dk kan du se en samlet liste over vinduesproducenter med energicertifikat.

Energivinduer
Energivinduer skal i dag have et energicertifikat med en klassificering.

“Hvor meget kan jeg spare?”

Hvor meget du kan spare ved at udskifte dine gamle vinduer afhænger af, hvor gamle de er, hvilken stand de er i, og hvordan de står i forhold til solen. Ifølge Energivinduer.dk kan du spare mellem 3.000 og 5.000 kr. på varmeregningen årligt ved at skifte til en mere energirigtig løsning.

På infosiden finder du en hurtig energiberegner, hvor du kan indtaste bolig- og vinduesareal, alderen på dine gamle vinduer, din nuværende opvarmningsform (fjernvarme, el m.v.) samt energimærke-klassen for det nye vindue (A-C).

Beregningerne er lavet i forhold til en dansk standardhus, hvor vinduesarealet udgør omkring 22 % af boligens samlede areal. Som Energivinduer.dk selv pointerer, er regnestykket ret så kompliceret, og tallene skal derfor kun ses som vejledende.

God støjreduktion + store besparelser

Ifølge SparEnergi.dk ligger mere end 785.000 danske boliger i støjramte områder, der kan påvirke din nattesøvn negativt. Energiruder kan være med til at forbedre lydisoleringen i din bolig.

Ikke mindst, hvis du monterer en forsatsramme med en støjdæmpende energirude hen over den allerede eksisterende rude.

Go’energi.dk har regnet sig frem til, at du samtidig kan spare mellem 6.000 og 12.000 kr. om året – hvis der vel at mære er tale om montering af støjdæmpende ruder hen over vinduer med kun ét glas.

Også et spørgsmål om miljø

Miljø vinduer
De rigtige vinduer er også med til at beskytte miljøet.

Der kan være andre fordele ved en vinduesudskiftning end de rent økonomiske. Som nævnt i indledningen går op til 7 % af Danmarks samlede energiforbrug til spilde på grund af utætte eller dårligt isolerede vinduer.

Vælger du et A-mærket produkt, kan du være med til at skåne miljøet. A-mærkningen står for en såkaldt energineutral løsning. Det vil sige, at vinduet lukker lige så meget varme ind, som det lukker ud.

Hvad med indeklimaet?

“Men hvad med indeklimaet?” vil du måske spørge. Træk i gamle huse er ikke rart. Til gengæld sikrer mindre godt isolerede vægge og ruder en vis form for automatisk udluftning, som du ikke har i topmoderne og mere energirigtige huse.

Vælger du nye energirigtige vinduer og ruder, slipper du helt for træk. Så her er det vigtigt, at du lufter ud flere gange om dagen. Ikke mindst i soveværelset, hvor der typisk dannes kondens, som kan forsage skimmelsvamp.

De mange fordele

Se efter A-mærkede vinduer og energicertifikater. Desto bedre vindue, desto bedre lydisolering og desto mindre varmeudslip. Dette fører (i områder plaget af støjgener) til en bedre nattesøvn og ikke mindst til en mindre varmeregning.

Besparelserne i forhold varmeudgifter svinger meget alt efter hustype og alderen på dine gamle vinduer. I mange tilfælde kan du dog snildt spare mellem 3.000 – 5.000 årligt. Og i samme hug vil du altså også være med til at skåne miljøet.

Skriv en kommentar