Terracotta krukker – Italienske krukker og potter

Drømmer du også om sydlandsk stemning på din terrasse, så er det ikke til at komme uden om krukker i terracotta.

Her fortæller vi dig historien bag, hvorfor du ikke må købe krukkerne for billigt og hvor du alligevel kan få ordentlig terracotta krukker til en rimelig pris.

Terracotta krukker

Terracotta – historien bag

Selve ordet “terracotta” betyder ’jord, der er brændt’.

Ordet stammer fra latin, men selve teknikken bag har sandsynligvis været kendt i flere tusinde år og over hele verden – f.eks. har man for få år siden udgravet en gigantisk samling af terracotta-figurer (forestillende en hær i fuld størrelse) i Kina, som stammer tilbage fra år 200 før Kristus.

Terracotta har også været brugt herhjemme som dekorationer på rigtig mange bygninger (bl.a. Københavns Rådhus), da man kan arbejde meget detaljeret med dette materiale og derved skabe nogle komplekse ting, som f.eks. søjler.

Terracotta kan fås i rigtig mange forskellige farver, men herhjemme kender vi mest den røde brænding, som er kendetegnende for de terracotta krukker, der sælges allerflest af i Danmark.

Italien er det sted, der praler af den originale terracotta krukke og selvom det sandsynligvis ikke er helt i overensstemmelse med sandheden, så er det derfra du i dag kan købe de fleste og de bedste krukker i dette materiale.

Farvede terracotta krukker

Køb kvalitet

Der laves rigtig mange krukker, der benævnes Terracotta krukker uden egentlig at være det. Spiller det nogen rolle, når blot de er pæne?

Ja, det gør det, for de billige krukker er slet ikke brændt på den langsomme måde, som er kvalitetsstemplet for ægte Terracotta.

Uden den rigtige brænding – en “hård” brænding – så kan krukkerne ikke klare den mindste smule frost og vil begynde at skalle, så snart temperaturen nærmer sig 0 grader.

Kvalitet terracotta krukkerDu kan selvfølgelig bare sørge for at tage dine krukker ind, så snart vejrudsigten varsler frostvejr, men en del af charmen med udendørs krukker og planter, er netop at de kan stå udenfor hele året.

Hvorfor er der så ikke flere fabrikanter, der laver de gode krukker?

Det er – som så meget andet her i verden – et spørgsmål om penge. Ægte Terracotta krukker har en lang leveringstid (grundet den langvarige tørring) og når man skal masseproducerer krukker, mens man holder omkostningerne nede, så er det første man skærer ned på, tid.

Hvad disse krukker angår, så kan du rolig regne med, at kvalitet og pris hænger sammen – du får med andre ord, hvad du betaler for.

Gode råd til dine terracotta krukker

Når du har sikret dig, at leverandøren garanterer frostsikre krukker, så skal du se efter om der er et godt dræn i bunden af krukken, så overskydende vand kan komme væk.

Det er nemlig ikke alle krukker, der har det – til gengæld er der flere krukker, der har indbyggede vandbeholdere, der muliggør et selvvandingssystem.

Husk i øvrigt altid at vande om aftenen, for hvis du gør det om dagen, hvor solen bager, så ’koger’ du nærmest planten.

Det er i øvrigt ikke nødvendigt at behandle dine krukker med hverken maling eller anden form for beskyttelse.

Terracotta krukker – priser og udvalg

I dag kan du købe Terracotta krukker, der er produceret i Italien og som er frostsikre og kvalitetsstemplet, men de er dyre.

Til gengæld ser de meget autentiske og “gamle” ud. Prisen for en “klassisk” Terracotta krukke ligger på 595 kroner og opefter (helt op til 16.000 kroner), men så er de også håndlavede og rigtig flotte.

Disse krukker stammer naturligvis fra Italien og man kan endda få navnet på den familie at vide, der producerer krukkerne på ægte gammeldags manér.

Det er værd at vide, at du betaler for størrelsen på krukken – jo større, jo dyrere.

Ægte terracotta krukker (Håndlavede)

Vi starter med at se på det absolut bedste indenfor terracotta – Ægte og autentiske terracotta krukker, hvor det solide håndværk er i fokus.

Days 30 – Terracotta

Håndlavet terracotta krukke med helt unik dekoration. De grå og hvide nuancer giver vasen et næsten patineret udseende.

H: 30 cm. / Diameter: 32 cm.

Med krukken medfølger en glasvase, som passer ned i Days vasen – Det giver mulighed for at bruge vasen med vand i.

Echo 40 – Terracotta

Echo 40 er drejet i hånden af lokale håndværkere i Indonesien. Den smukke overflade skabes ved først at påføre en sort maling og derefter en hvid, hvorefter den røgede og rustgrå farve skabes ved at brænde overfladen nænsomt med en gasflamme.

Til sidst påføres en antik maling og en coating, som giver den sidste finish.

Luna Black 100 – Terracotta

Vasen er lavet i håndbrændt terracotta, og har en spændende ru overflade, med små kratere og forhøjninger.

Luna er blevet håndmalet og derefter brændt med gasbrænder for at give den et helt unikt udtryk, fra krukke til krukke.

Store terracotta-farvede krukker (Smart letvægtsmateriale)

Er du på udkig efter store terracotta krukker, men ikke så vild med det meget uhandy aspekt, så har plantetorvet.dk et fantastisk udvalg af terracotta-lignende krukker i et smart og brudsikkert letvægts materiale.

Toscana – Runde krukker (10 forskellige størrelser)

 • Letvægtsmaterialer
 • Brudsikker
 • Frostsikker
 • Tåler høje temperatur og sol
 • Fremstillet i genbrugsmaterialer.

Venedig – firkantede krukker (2 forskellige størrelser)

Vælg mellem 2 forskellige størrelser:

 • Lille: 38 x 38 x 32 cm.
 • Stor: 51 x 51 x 46 cm.

Kili – smalle høje krukker (flere størrelser og farver)

 • Cylinderformet krukke
 • Indbygget dræn med vandreservoir
 • Frostsikker
 • Fås i 3 forskellige farver og 2 højder
 • Produceret i Italian
 • Der kan monteres hjul

Krukkerne er lukkede og kan derfor bruges på træterrasser, indendørs eller lignende steder.

De er lavet i et miljøvenligt kunststofmateriale.

uægte Terracotta krukker

Som sagt findes der rigtig mange krukker, der bliver masseproduceret og som ikke er frostsikre.

Vi har fundet en billig hjemmeside, hvor krukkerne er prydet med forskellige mosaikker, hvilket gør dem anderledes og ganske flotte at se på.

Og så er de billige – tre runde krukker i tre forskellige størrelser kan f.eks. fås for kun 300 kroner.

Blomster til terracotta krukker

Når du har valgt dine krukker, så er du klar til at vælge dine planter eller blomster.

Bemærk at hvis du gerne vil have krukkerne ude hele året, så er det godt at vælge planter, der lever længe – det kan eksempelvis være buske, træer eller stauder, som du ved, kommer igen år efter år og er robuste overfor al slags vejr, både regn, sne, blæst og slud.

Krukke med planteDet er en god idé at beskære rødderne en gang årligt, så risikerer du ikke, at planten skal bruge en større potte, fordi rødderne bliver større.

Du kan dog også vælge blomster, der ser romantiske ud sammen med krukker. Gode krukkeblomster er f.eks. lavendel, lupiner, pæoner, roser og laurbærkirsebær. Bemærk dog, at de fleste blomster kun egner sig til en sæson, så skal de skiftes ud – i modsætning til planterne, der kan klare flere år i træk.

Husk at tage højde for, hvor stor din krukke er, når du køber blomster til den. Store krukker er mere robuste overfor vind og vælter ikke så let.

Skal du til at købe krukker til haven, så vil vi altså anbefale dig at købe terracotta krukker, hvis du vil have dine blomster eller planter ude hele året, så tager de nemlig ikke skade af frost.

De ligger generelt i den dyrere ende, så hvis du kun planlægger at have blomster ude i sommerhalvåret, så kan du nøjes med at købe de billige krukker. Generelt er det godt, at potten har hul i bunden og er stor i størrelsen.

Til sidst

Skal du på ferie i Italien, så skynd dig ind til den lokale Terracotta-mager og bestil dine krukker der.

Det kan godt være at du skal betale lidt ekstra for fragt, men til gengæld kan du sikkert få dine krukker billigt og så har du set den mand (eller kvinde) i øjnene, som laver krukkerne.

En kommentar til “Terracotta krukker – Italienske krukker og potter”

 1. Hvad hedder den hjemmeside hvor man kan købe disse krukker til de 200 og 400 kr? Eller en samlet pris for 3 forskellige størrelser?

  Svar

Skriv en kommentar