Terracotta krukker – Italienske krukker og potter

Drømmer du også om sydlandsk stemning på din terrasse, så er det ikke til at komme uden om krukker i terracotta. Her fortæller vi dig historien bag, hvorfor du ikke må købe krukkerne for billigt og hvor du alligevel kan få ordentlig terracotta krukker til en rimelig pris.

Terracotta krukker

Terracotta – historien bag

Selve ordet “terracotta” betyder ’jord, der er brændt’.

Ordet stammer fra latin, men selve teknikken bag har sandsynligvis været kendt i flere tusinde år og over hele verden – f.eks. har man for få år siden udgravet en gigantisk samling af terracotta-figurer (forestillende en hær i fuld størrelse) i Kina, som stammer tilbage fra år 200 før Kristus.

Terracotta har også været brugt herhjemme som dekorationer på rigtig mange bygninger (bl.a. Københavns Rådhus), da man kan arbejde meget detaljeret med dette materiale og derved skabe nogle komplekse ting, som f.eks. søjler.

Terracotta kan fås i rigtig mange forskellige farver, men herhjemme kender vi mest den røde brænding, som er kendetegnende for de terracotta krukker, der sælges allerflest af i Danmark.

Italien er det sted, der praler af den originale terracotta krukke og selvom det sandsynligvis ikke er helt i overensstemmelse med sandheden, så er det derfra du i dag kan købe de fleste og de bedste krukker i dette materiale.

Farvede terracotta krukker

Køb kvalitet

Der laves rigtig mange krukker, der benævnes Terracotta krukker uden egentlig at være det. Spiller det nogen rolle, når blot de er pæne?

Ja, det gør det, for de billige krukker er slet ikke brændt på den langsomme måde, som er kvalitetsstemplet for ægte Terracotta.

Uden den rigtige brænding – en “hård” brænding – så kan krukkerne ikke klare den mindste smule frost og vil begynde at skalle, så snart temperaturen nærmer sig 0 grader.

Kvalitet terracotta krukkerDu kan selvfølgelig bare sørge for at tage dine krukker ind, så snart vejrudsigten varsler frostvejr, men en del af charmen med udendørs krukker og planter, er netop at de kan stå udenfor hele året.

Hvorfor er der så ikke flere fabrikanter, der laver de gode krukker?

Det er – som så meget andet her i verden – et spørgsmål om penge. Ægte Terracotta krukker har en lang leveringstid (grundet den langvarige tørring) og når man skal masseproducerer krukker, mens man holder omkostningerne nede, så er det første man skærer ned på, tid.

Hvad disse krukker angår, så kan du rolig regne med, at kvalitet og pris hænger sammen – du får med andre ord, hvad du betaler for.

Gode råd til dine krukker

Når du har sikret dig, at leverandøren garanterer frostsikre krukker, så skal du se efter om der er et godt dræn i bunden af krukken, så overskydende vand kan komme væk.

Det er nemlig ikke alle krukker, der har det – til gengæld er der flere krukker, der har indbyggede vandbeholdere, der muliggør et selvvandingssystem.

Husk i øvrigt altid at vande om aftenen, for hvis du gør det om dagen, hvor solen bager, så ’koger’ du nærmest planten.

Det er i øvrigt ikke nødvendigt at behandle dine krukker med hverken maling eller anden form for beskyttelse.

Priser og udvalg

I dag kan du købe Terracotta krukker, der er produceret i Italien og som er frostsikre og kvalitetsstemplet, men de er dyre.

Til gengæld ser de meget autentiske og “gamle” ud. Prisen for en “klassisk” Terracotta krukke ligger på 595 kroner og opefter (helt op til 16.000 kroner), men så er de også håndlavede og rigtig flotte.

Disse krukker stammer naturligvis fra Italien og man kan endda få navnet på den familie at vide, der producerer krukkerne på ægte gammeldags manér.

Det er værd at vide, at du betaler for størrelsen på krukken – jo større, jo dyrere. Som eksempel har vi her en hjemmeside, hvor du betaler 199 kroner for en Terracotta krukke med en højde og diameter på 35 cm, mens den samme krukke med en diameter og en højde på 50 cm koster 399 kroner.

Uanset hvad, så er det billigt og også disse krukker er faktisk frostsikrede og stammer fra Toscana.

De uægte Terracotta krukker

Som sagt findes der rigtig mange krukker, der bliver masseproduceret og som ikke er frostsikre.

Vi har fundet en billig hjemmeside, hvor krukkerne er prydet med forskellige mosaikker, hvilket gør dem anderledes og ganske flotte at se på.

Og så er de billige – tre runde krukker i tre forskellige størrelser kan f.eks. fås for kun 300 kroner.

Til sidst

Skal du på ferie i Italien, så skynd dig ind til den lokale Terracotta-mager og bestil dine krukker der.

Det kan godt være at du skal betale lidt ekstra for fragt, men til gengæld kan du sikkert få dine krukker billigt og så har du set den mand (eller kvinde) i øjnene, som laver krukkerne.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Terracotta krukker – Italienske krukker og potter

  1. Bettina siger:

    Hvad hedder den hjemmeside hvor man kan købe disse krukker til de 200 og 400 kr? Eller en samlet pris for 3 forskellige størrelser?