Test af senge – Populære senge og madrasser

Vi bruger en meget stor del af vores liv på at sove, og en god seng gør underværker. Flere test af senge viser, at kvalitetssenge/-madrasser ikke nødvendigvis behøver koste en bondegård.

Men hvilken type skal det være? Er der hjælp at hente i de mange forbrugertest? Og hvordan tjekker du egentlig selv kvaliteten? Få svar på dette og meget andet i denne artikel.

Test af senge

Når det kommer til test af senge, så kan du få mange gode råd. Testpaneler, familie, venner og måske din kiropraktor. Men det bedste er stadig at teste selv.

Senge- og madrastyper

Spring- boks- og skummadrasser. Futong-, vand- og elevationssenge. Der findes et væld af muligheder. Forskellen mellem spring- og boks-modeller er, at førstnævnte bør vendes regelmæssigt for at holde længere, mens sidstnævnte ikke er vendbare.

De bedste springmadrasser har komfortzoner – det vil sige, at fjedrene er justeret i forhold til de områder på kroppen, hvor presset er hårdest (skuldre og hofte m.v.).

Hvad skummadrasser angår, bør du kigge efter de bedste kvaliteter. Visse er producerede i specielle materialer så som skumlatex, der er allergi-venligt eller f.eks. viskoelastisk skum, der især bruges til personer, der er sengeliggende over længere tid.

Husk meder og se efter lamelbund

Et lille råd: Køb ikke ben til din boksmadras!! Du skal have meder under i stedet, det er 1000 gange bedre og du kan stadig sagtens støvsuge under.

En lamelbund giver den bedste støtte til madrassen. Der er i princippet ikke noget i vejen med ben til at hæve sengen fra gulvet. Meder har dog den fordel, at de ikke bliver løse, hvilket sikrer at sengen altid står helt fast.

Test af boksmadras

3 ud af 5 boksmadrasser dumper i stødtest udført af Søndagsavisen.

3 ud af 5 dumper i stødtest

Søndagsavisens test fra januar 2010 viste, at mange boksmadrasser slet ikke står distancen, når de bliver udsat for stød svarende til hop fra et 12-årigt barn. Et 35kg tungt stempel blev sluppet fra 30cm højde 10 gange på forskellige punkter.

I to ud af de i alt fem testede boksmadrasser knækkede en lamel – de to billigste (under 2.500kr). En tredje madras dumpede, fordi den efter brug var langt hårdere end før. Vinderen blev Nocturne 841 fra Idemøbler til omkring 5.000kr. Dunlupillo Black edition fik også gode anmeldelser men var langt dyrere (12.000 kr.).

Skum kan være lige så godt som fjedre

Forbrugerrådets test i bladet Tænk (2005) omhandlede i alt 17 forskellige sengesystemer. Konklusionen var, at skum – og latex-madrasser kan være nøjagtig lige så gode eller ligefrem bedre end springmadrasser.

Det var således her en skum-model af mærket Sultan fra Ikea til blot 1.495, der gik af med sejren. Testens bedste sengesystem (uanset pris) var dog stadig en boksmadras fra Hästens. Testresultaterne er omtalte både på dr.dk og i Fyens Stiftstidende.

Billigst = bedst?

Det du betaler for er kvalitet ligesom med alt andet. Du tilbringer 1/3 af dit liv i seng….. Derfor skal kvaliteten være i orden. Vi er i dag blevet folk der handler i IKEA og Harald Nyborg og forventer at det er samme kvalitet som vi altid har fået, det sker bare IKKE! Hver gang der bliver testet noget er det sjovt nok altid den billige der vinder (…)

Kilde: smartlog.dk

I debatforaene på nettet er meningerne om sengekvalitet meget delte. Nogle finder, at dyre senge er noget opreklameret gøgl. Andre pointerer som ovenfor citerede bruger, at kvalitet ikke er gratis.

Du kan også vælge at lade dig vejlede af diverse testresultater. Noget tyder på, at de billigste spring- og boksmadrasser ikke er så holdbare (under 2.500 kr.). Dog hører testvinderne sjældent til de dyreste produkter.

Hvis du virkelig vil have en god seng, er der kun en ting at gøre. Du bliver du nødt til at prøve den selv

Test senge inden køb

Test sengen i butikken inden du køber den.

Hvordan vælger jeg en god seng?

For mange af os kan det godt føles lidt akavet at bese og prøve en seng inden køb. Man er jo ikke derhjemme, der er folk til stede, man ikke kender, og det at ligge ned er i grunden en temmelig intim situation.

Men det kan helt klart betale sig at teste en seng ordentligt. Kodeordet må i denne sammenhæng være: ”Tag dig god tid”. Brug op til et kvarter pr. seng. Skift stilling gentagne gange og vurder, om den stilling, du er mest vant til, er behagelig. Synker du ned hver eneste gang, du vender dig, kan du være sikker på, at sengen er for blød.

Gode råd fra kiropraktoren

En hård madras er dog ikke nødvendigvis god madras.

Det er en gammel skrøne, at du skal ligge så hårdt som muligt. Der er faktisk alt for mange, der ligger på en for hård madras. Kilde: sundhedsguiden.dk

Kiropraktor Henrik Uldalls pointe er helt korrekt. Vil du sikre dig, at sengen eller madrassen har den rette hårdhed, skal du ligge på ryggen, presse en hånd ind under lænden og føle et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. Når du ligger på siden, skal din ryg være lige. Ud over dette skal du være opmærksom på følgende:

  • Sengen/madrassen skal være stor nok: ca. 90cm i bredden og 20cm længere end din højde.
  • Du kan justere hårdheden ved hjælp af en rullemadras, der også er velegnet til at opsuge sved. Er madrassens stadig for blød, bør du ikke bruge den.
  • En dobbeltseng bør bestå af to forskellige madrasser, da et par sjældent vejer det samme og trykket derfor vil være forskelligt.
  • Husk, at du ofte kan indgå en aftale med forhandleren om op til 2 måneders ombytningsret.

Sov godt

Forbrugertest kan være både gode og lidt forvirrende. Hvad sengesystemer angår, viser test, at de allerbilligste boksmadrasser ikke holder til ret meget. Dog forholder det sig sjældent sådan, at de dyreste er testvindere.

I visse tilfælde kan skummateriale sågar være lige så godt som fjedersystemer. Vores bedste råd til dig er følgende: følg fagfolkenes råd (kiropraktorer m.v.) og tjek selv kvaliteten, inden du køber.

TAGS: Bedste seng , Test af boksmadras , Test af dobbeltseng

Søren er autodidakt handyman og elsker at rode med sit hus, sit sommerhus og sin have. Gennem mange år har han fået erfaring indenfor en lang række emner. Han gør en dyd ud af at sætte sig i forbrugerens sted og ønsker at formidle sin viden om de bedste produkter til de bedste priser i så klart og informativt et sprog som muligt.

Kommentarer