Tørretumbler energiklasse A – Kondens eller aftræk

Der findes to slags tørretumblere: aftrækstørretumblere  og kondenstørretumblere. Endnu kan man ikke købe aftrækstørretumblere i energiklasse A, og vil du have en energirigtig tørretumbler, skal du derfor købe en kondenstørretumbler.

Bosch tørretumbler
Bosch WTY88890SN HomeProfessional er en kondenstørretumbler mærket med A+++

Der er nye skærpede energikrav til tørretumblere og der er indført et nyt energimærke med skalen A+++ til D. Der skal blandt andet være information om årligt energiforbrug, energiklasse og om hvor lang tid tørretumbleren bruger.

Et nyt krav pr. 1. november 2014 er, at brugsvejledningen skal indeholde information om energiforbrug på de tørreprogrammer, som bruges mest.

Spar over 1.000 kr. årligt med klasse A+++

Tørretumblere skal mærkes med energiklasse, og A+++ er den energiklasse, som bruger mindst energi. Den energiklasse, som bruger mest energi, er energiklasse D, men der er stort set ingen tørretumblere på markedet i energiklasse D, og den laveste energiklasse, som du reelt kan købe er energiklasse C.

På energimærket skal der også stå et årligt energiforbrug  i kWh/annum. Et typisk forbrug for de forskellige klasser er:

 • Energiklasse A+++ bruger typisk 177 kWh årligt, eller 1,50 kW pr. driftsgang
 • Energiklasse A++ bruger typisk 235 kWh årligt, eller 1,93 kW pr. driftsgang
 • Energiklasse A+ bruger typisk 260 kWh årligt, eller 2,02 kW pr. driftsgang
 • Energiklasse A bruger typisk 258 kWh årligt, eller 2,10 kW pr. driftsgang
 • Energiklasse B bruger typisk 497 kWh årligt, eller 3,4 pr. kW driftsgang
 • Energiklasse C bruger typisk 512 kWh årligt, eller 4,25 pr. kW driftsgang

Forbrugermagasinet Tænk har kigget på, hvor meget det koster at tørre tøj i en tørretumbler, som er mærket med energiklasse A++ i forhold til energiklasse B. De tager udgangspunkt i man bruger tørretumbleren 6 gange om ugen, og regner med en kWh-pris på ca. 2 kr.

Ifølge Tænk kan du spare 1.100 kr. om året ved at vælge en tørretumbler i energiklasse A++ istedet for energiklasse B.

Energistyrelsen beregner, at man kan spare ca. 750 kr. årligt ved at vælge en A+++ mærket tørretumbler fremfor en, som er mærket med A. I hele tørretumblerens levetid kan man ifølge energistyrelsen spare ca. 6.400 kr., så det kan derfor sagtens betale sig at vælge en A+++ mærket tørretumbler.

3 gode tørretumblere, som har et energimærke med A+++

Aeg energirigtig tørretumbler
AEG tørretumbler med energimærket A+++ til kun 6.000 kr.

Vil du have en tørretumbler, som er mærket med A+++ og dermed bruger mindst energi, kan du vælge imellem disse tre gode maskiner:

Der er stor forskel på prisen mellem Electrolux og AEG, og tørretumbleren fra Electrolux er dobbelt så dyr som den fra AEG. AEG er et mærke under Electrolux, og sammenligner man funktioner, så kan maskinerne det samme (og er sandsynligvis fremstillet på samme fabrik):

 • Begge maskiner har en speciel Woolmark Blue certificering, så du kan tørre selv det sarteste tøj i tørretumbleren.
 • Det er varmepumpen i både AEG T97689IH3 og Electrolux EDH3987GDW, som gør det muligt at få en A+++ certificering, som nogle af de eneste tørretumblere på markedet.
 • De er begge meget lydsvage. AEG maskinen har et specielt lydsvagt program på kun 62 dB, men ellers er lydniveauet 65 dB, som i Electrolux-maskinen.
 • Du kan vælge TimeSave på AEG, som tørrer 3 kg tøj på kun 40 minutter.
 • Tørretumbler energiklasse A+++: De har præcis samme energiforbrug med 1,51 for en tørring på 1000 omdrejninger/minuttet, og et gennemsnitligt årligt forbrug på 177.
 • De har de samme specialprogrammer såsom tæpper, dyner, jeans, tidsstyret, uld, strygelet plus og mange andre.
 • En speciel tromle passer på tøjet, så det ikke slides unødigt.
 • Der medfølger et stativ til  sko/uld til Electrolux EDH3987GDW.
 • De har plads til 8 kg tøj, og der er lys i tromlen.
 • Brugervenligt LCD display, som er berørings-sensitivt.

Du kan således spare mange penge ved at vælge AEG T97689IH3 fremfor  Electrolux EDH3987GDW.

Miele T8861 WP er bedst i test fra Tænk

Miele tørretumbler energiklasse A+
Miele T8861 er bedst i test fra Tænk – en kondenstørretumbler i energiklasse A+

Miele T8861 WP vinder den nyeste test af Tænk, hvor de har sammenlignet 13 tørretumblere i 2013.

Tænk har sammenlignet 8 aftrækstørretumblere og 5 kondenstørretumblere, og de vurderer blandt andet energiforbrug, brugervenlighed, tidsforbrug, kondensering, støj og hvor krøllet tøjet bliver.

Miele T8861 WP er i energiklasse A+ og koster 8.700 kr. inkl. levering.

Den er meget brugervenlig, og har mange smarte funktioner og teknologier såsom PerfectDry, der sørger for at al tøjet er ensartet tørt. Den bløde tromle beskytter tøjet, og Miele T8861 har også mange programmer at vælge i mellem. Lydniveauet er på 64 dB. Den har plads til 8 kg tøj, og der er lys i tromlen.

Billige kondenstørretumblere fra Whirlpool under 3.300 kr.

Whirpool Tørretumbler energiklasse A
Whirlpool tørretumbler koster kun 3.300 kr.

En meget billigere kondenstørretumbler i energiklassen A+, er Whirlpool AZA-HP 7671 som kun koster 3.300 kr. inkl. levering.

Whirlpool AZA-HP 7671 er lidt mindre end Miele T8861 WP, og har kun plads til 7 kg. Den har et lidt gammeldags betjeningspanel med en drejeknap i stedet for et betjeningspanel. Den har også lidt færre programmer end de dyre maskiner såsom AEG T97689IH3 og Electrolux EDH3987GDW.

Det skånsomme 6th SENSE Air Care system sørger for at beskytte tøjet, så det ikke bliver slidt for meget i tørretumbleren.

Får man fugt i huset af en kondenstørretumbler?

En aftrækstørretumbler fører al den fugtige luft ud af huset igennem et stort rør, og der afgives kun lidt af kondensen til huset.

Kondenstørretumblere afgiver en smule af fugten til huset og kondenseringseffekten skal ifølge den nyeste lovgivning angives på energimærket.

De bedste maskiner mærkes med A, og afgiver kun 10 % til det rum, som de står i.

Det er især vigtigt, hvis tørretumbleren skal stå i en kælder, eller et sted, hvor det er svært at lufte ud.

For langt de fleste nyere modeller er det ikke noget problem og du behøver ikke at lufte yderligere ud.

Aftrækstørretumblere er i energiklasse C eller B

Indesit aftrækstørretumbler
Indesit aftrækstørretumbler i energiklasse B koster kun 2.500 kr.

Vælger du en tørretumbler med aftræk skal der installeres en afledning fra maskinen og ud i den friske luft, så al den fugtige luft ledes ud af huset.

Aftrækstørretumblere er meget mindre energirigtige end kondendstørretumblere, og selv de mest energirigtige mærkes højst med et B, og dem er der et lille udvalg af.

Du kan f.eks. købe aftrækstørretumbleren Indesit IDV75 i energiklasse B til kun ca. 2.500 kr. inkl. levering.

Køber du en aftrækstørretumbler i energiklasse C, koster de fra under 2.000 kr.

En tørretumbler i energiklasse A+++ betaler sig

Da du bruger langt mindre strøm, hvis du køber en tørretumbler i energiklasse A+++ i forhold til energiklasse B, sparer du i tørretumblerens levetid rigtig mange penge.

AEG T97689IH3 er et rigtig godt køb til kun ca. 6.000 kr. inkl. levering, og er en af de få tørretumblere som er i energiklasse A+++.

I forhold til Electrolux EDH3987GDW, som koster dobbelt så meget – ca. 12.050 kr. inkl. levering – er AEG T97689IH3 et enormt godt køb.

Vil du helst have en så billige tørretumbler, som muligt, skal du vælge en aftrækstørretumbler, da de koster under 2.000 kr. Bruger du den meget, er det dog en kortvarig besparelse, da denne slags tørretumblere bruger så meget energi.

Links

Energistyrelsens folder om hvidevarer her.

Her kan du se hvilken information, som skal angives på de nye energimærker.

Link til Tænk’s test af tørretumblere her.

20 kommentarer til “Tørretumbler energiklasse A – Kondens eller aftræk”

 1. Hej Mikael,
  Jeg har med interesse læst dine råd om tørretumblere…
  Er dog stadig i tvivl om det skal være kondens eller aftræk…
  Vi bor i hus og den skal stå i vores bryggers i kælderen (høj kælder) lige ved siden af naturgasfyret – som jo har aftræk ud….
  (vores kælder er 70 m2 – knastør – og med gulvvarme)

  Fyrets aftræk leder ud på sydøstsiden af huset – lige ved trappe nedgang til kælderdør.
  Husets tag strækker også her 150 m ud over husets mure og der er ca. 3 m op til de underste træværk..

  Min bekymring er denne:
  Dampen fra fyret damper op under taget og ved blæst kan det ikke undgåes at det af og til suser ned i kælderskakten…

  – Bliver det for meget og kommer det til at gå ud over træværket og kælderskakt – hvis vi vælger tørretumbler med aftræk – og derved øges mængden af fugt der udledes…

  På den anden side er jeg ikke interesseret i at kælderen bliver fugtig pga kondens tumbleren… pt tørrer vi tøj på stativ i kælderen..det fugter vel også meget -men vi har ikke oplevet fugt af den grund…

  Håber du kan give os et godt råd..

  Med venlig hilsen
  Lisa

  Svar
 2. Hej Lisa,

  Tak for dit rigtig gode spørgsmål. Umiddelbart ville jeg ikke være nervøs for nogle af delene. For det første er der grænser for hvor meget damp der kommer ud af hullet i muren og når der samtidig er 3 meter op til træværket, så bliver det næppe særlig koncentreret.

  Damp er jo “kun” vand og jeg antager, at jeres træværk godt kan tåle regn?

  Dertil så vil I forventeligt heller ikke lade tørretumbleren køre i døgndrift og det vil altså kun være i kortere perioder at der vil komme damp ud.

  Alternativt så kan I vælge en kondenstørrer og hvis I bare ikke køber det billigste I kan finde, så giver det heller ingen problemer. Specielt ikke hvis du siger at I normalt tørrer tøj på stativ. Det vil jeg mene giver mere vand i lokalet end en kondenstørrer vil gøre.

  Beklager at jeg ikke kan give dig et konkret svar, for jeg mener at begge muligheder vil kunne bruge uden problemer.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 3. Hej Mikael

  Vi har lige købt en ny vaskemaskinen, hvad vi desværre ikke lige tænkt over var at tjekke om vores tørretumler kunne stå oven på den, det kan den desværre ikke.

  Kan man hænge en kondenstørrer op på væggen, eller er der en anden smart løsning på vores problem??

  Mvh

  Sheila

  Svar
 4. Hej Sheila,

  Det bør der som udgangspunkt ikke være noget galt i. I skal dog være sikre på, at den sidder ordentligt fast. Det ville være ærgerligt hvis den faldt ned og gik i stykker (+ tog væg og andre ting med i faldet).

  Mvh
  Mikael

  Svar
 5. vi har en aftræks tumbler men tror at vi skifter til kondens da har en ide om at mængden af energi der bliver sendt ud af huset er alt for stor , har jeg ret ?
  vi skal kun bruge 2700 w ved 0 grader til 149 m2 for at varme hele huset op , og da kondens lader varmen blive i huset , er det jo en mere miljø rigtig og økonomisk løsning er jeg helt forkert på den
  mvh
  henrik

  Svar
 6. Hej

  Vi har vores tørretumbler med aftræk i kælder. Tidligere har den stået ovenpå vaskemaskine. Men efter olietanken er smidt ud, er den kommet ned på gulv, ved siden af vaskemaskine, så vi har kunne få en bordplade henover.

  Men synes ikke den tørre så godt mere.

  Det er en lav kælder, så der er langt fra tumbler og op til hullet i mure. Kan dette være et problem ??
  Er der en max højde en maskine kan transportere fugten ud ??
  Nogle standard anbefalinger ??

  P.f. tak.

  MVH
  Birgitte

  Svar
 7. Hej Birgitte,

  i denne vejledning fra Gorenje kan du blandt andet læse og se hvordan installation af en aftrækstørretumbler bør ske. Selvom I måske har en anden model, så vil det samme nok være gældende. Har du jeres egen brugsanvisning så kan du også kigge i den.

  Jo kortere afstand luften skal transporteres, desto bedre. Gorenje anbefaler at det maks er 2 meter.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 8. Hej Mikael!
  Jeg har en Electrolux kondenstørretumbler som er 7 år gammel, og for første gang er der knas med den, jeg tro nemlig at drivremmen er knækket, jeg har fået at vide at det vil koste ca. 1500 kr at reparer den, mit spørgsmål går så på, hvor lang levetid skal man regne med at der er på sådan én, vil det kunne betale sig at lave den?

  Svar
 9. Hej Bettina,

  Blot lige så jeg forstår dig korrekt. Har du fået at vide at det vil koste 1500 kr. at fixe maskinen, eller har du fået at vide, at en ny drivrem vil koste 1500 kr.?

  Tilfældet kan jo være, at du tager fejl omkring drivremmen og/eller at der også er andre problemer.

  Mht. hvor lang tid en drivrem vil holde, så kan jeg ikke give dit et tal. Umiddelbart bør den kunne holde lige så længe som garantien på den første (eller længere), men det bliver et rent gæt.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 10. Hej.
  Vi skal have en tørretumbler i vores lille bryggers, ca 4-5 kvm. Bliver det for småt til en kondenstørretumbler? Jeg frygter at den varme og fugt som den kondenstørretumbler afgiver vil give fugtigt bryggers. Er min frygt begrundet, eller holdes varme og fugt inde i maskinen?
  Mvh Søren

  Svar
 11. Hej Søren,

  Fugt og varme holdes ikke 100% inde i maskinerne. Det har jeg ikke hørt om maskiner der kan klare. Men om det skulle blive et problem i et 4-5 kvm rum er svært at sige.

  Mit umiddelbare svar vil være, at det ikke burde være et problem, men det kommer også an på hvor meget ventilation (evt. en åben dør) der er i rummet.

  Så vælger du en kondenstørrer og stiller den i det lille rum, så ville jeg anbefale at have døren til rummet stående åben når maskinen ikke kører. På den måde kommer du både af med varme og evt. fugt.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 12. Hej Mikael
  Jeg bor i en andelsbolig, hvor der er et lille rum på 3 m2 til vaskemaskine og tørretumbler og fjernvarmeanlæg. Der er et vindue på 60 cm x 60 cm. Jeg har nu en aftrækstumbler, der er gået i stykker.
  1. Skal jeg købe en aftrækstørretumbler?
  2. eller kondenstørretumbler med kondenseringsevne A? eller B?
  3. eller kondenstørretumbler med varmepumpeteknologi (kondens med varmegenvínding) med kondenseringsklasse B?
  På forhånd tak for hjælpen.
  Maj-Britt

  Svar
 13. Hej Maj-Britt,

  Det er godt nok mange ting på ikke så meget plads. Derfor ville jeg nok anbefale, at du fortsætter med den løsning som du allerede ved virker.

  Altså en aftrækstørretumbler.

  Det er ikke for at sige, at det andet ikke kan fungere, men synes ikke der er nogen grund til at løbe risikoen. Og nu har du allerede aftrækket i væggen (hvilket man ofte ikke har når man vælger en kondens-model).

  Mvh
  Mikael

  Svar
 14. Hej
  har et vaskerum med en lille kummefryser vaskemaskine og tørretumbler. 4,5 kvm. Ingen vindue men lille udluftningskanal i væg (ej elektronisk) samt en elektronisk i loftet. Pt har vi aftræk men skal have en ny nu. Vil jo gerne have en der er billig i drift – bliver rummet for lille til kondens hvis vi vælger en med konderingsevne A? Der er dør ud til vores entré.

  Svar
 15. Hej Carina

  Det lyder til, at der godt kan blive meget varmt i det rum allerede. Vaskemaskine, fryser og tørretumbler i et lille rum, vil give et meget varmt miljø (hvilket gør din fryser væsentligt dyrere i drift).

  Hvis I allerede har aftræk, så vil jeg mene at I skal blive ved at bruge det. De fleste tørretumblere med aftræk er billigere end dem med kondens.

  Hvad I kunne overveje var, at få en elektronisk udluftning i væggen så I kan få mest muligt varme og fugt ud af det lille rum.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 16. hej,vil lige høre om du ved om kombi vask/tør maskiner fås som kondens tørremask. har ikke kunnet finde noget omkring dette..vh. johnny

  Svar
 17. Hej Johnny,

  Det er et rigtig godt spørgsmål.

  Grunden til at du ikke kan finde vaske tørremaskiner med kondens er, at vaskemaskinedelen har brug for et sted hvor den kan lede vandet hen.

  Det afløb som vaskemaskinen skal bruge til at komme af med vandet, er også det afløb som tørretumblerdelen benytter til at komme af med det kondenserede vand.

  Så når du har en vaske/tørremaskine, så benytter de altså samme afløb og du behøver ikke det store udtrækshul og rør ud gennem din væg.

  Mvh
  Mikael

  Svar
  • Det kan jeg kun forestille mig at de sagtens kan klare, men der naturligvis forskel alt efter hvilken model man vælger.

   Jeg kan anbefale dig at tage ud og spørge i en butik hvor de specialisere sig i hårde hvidevare. Her kan de bedre vejlede i specifikke modeller.

   Svar

Skriv en kommentar