Topdressing – Gør det selv guide

Topdressing er ikke noget du kommer på salaten, men derimod på græsplænen. En græsplæne, der har nogle år på bagen, kan hurtigt komme til at se trist og ujævn ud.

Hvis plænen er plaget af mos, og hvis der er kommet lunker, huller og døde pletter af græs i overfladen, så kan en omgang topdressing til græsplænen være løsningen, der giver dig en flot og jævn græsplæne igen.

topdressing

Topdressing er et 100 % naturligt produkt, der både retter op på plænens skævheder og samtidig tilfører næring til græsset. På den måde kan du få en flot græsplæne, helt uden brug af sprøjtemidler og andre kemikalier.

Hvis du også gerne vil have en flot, sund og grøn græsplæne, så læs med, og se hvornår og hvordan du skal topdresse din plæne.

Hvad er topdressing til græsplæne?

Som sagt er topdressing et naturprodukt, og det består af en blanding af næringsrig jord og sand. Blandingsforholdet er i de fleste tilfælde 50/50, men alt efter jordens beskaffenhed kan der leges med blandingsforholdet. Meget lerholdig jord kan tilføres en større mængde sand, mens sandet jord kan have godt af et større indhold af jord.

Topdressing har 2 formål. Dels at gøre plænen mere jævn og plan, og dels at tilføre næring til græsset, så det gror bedre. Når græsset i plænen er sundt og kraftigt, er risikoen for, at mos får overtaget mindre, og det er lettere at holde plænen flot.

Ved at udlægge et tyndt lag topdressing direkte oven på græsset vil du give plænen gødning nok til de næste 1-2 sæsoner. En stor fordel ved topdressing er, at næringen frigives langsomt, og i takt med at græsset har brug for gødning. (Kilde: Havehandel.dk)

Sådan bruges topdressing

Selve udlægningen af topdressing er ret simpel. Arbejdet kræver lidt tid og tålmodighed, men ellers er det bare at klø på. Hvis du følger vores lille vejledning her, kan du stort set ikke gøre noget galt.

Det anbefales ikke, at laget af topdressing er for tykt, da det vil kunne skade græsset i plænen. I stedet for et enkelt tykt lag, kan du vælge at topdresse to gange i løbet af en sæson.

Step 1 – Start med at klippe og lufte græsset

Inden du kan topdresse, skal græsplænen forberedes grundigt. Det anbefales, at du klipper græsset kort – gerne ned til 4-5 cm i højden.

For at give ekstra luft til græsset, vil det være en god idé at lufte plænen med en plænelufter. Det giver topdressingen mulighed for at trække dybere ned i græslaget og dermed få lettere ved at tilføre næring til græsset.

Vertikalskæring inden topdressing

Det er ikke et krav at lufte plænen. Men hvis du hurtigere vil se resultater, vil en kraftig plænelufning både på kryds og tværs være den bedste løsning.

Hvis der er meget ukrudt og mos i plænen, skal det rives sammen og fjernes, inden du topdresser. Hvis du synes, det er besværligt at rive plænen, kan du køre en plæneklipper med opsamler over græsset. Hvis der er meget mos, skal opsamleren tømmes jævnligt, men det er knapt så anstrengende som at rive hele plænen.

Step 2 – Læg topdressingen ud

Nu er du klar til at lægge topdressingen ud. Det letteste er at sprede materialet jævnt over hele plænen med en skovl. Derefter kan du fordele topdressingen med bagsiden af en bred rive – jo bredere, desto lettere.

For at gøre plænen fuldstændig jævn, kan du binde en snor i en træpalle og trække den rundt på græsset. Pallen er tilpas tung til at trække topdressingen ud, og bredden på pallen gør, at du hurtigt kan trække hele græsplænen over. Alternativt kan du også bruge en plæneplaner, som er særligt værktøj til formålet.

Hvis du ikke har en palle ved hånden, kan du bruge et langt bræt eller en retskinne. Her kan det være en fordel at være to om arbejdet, så brættet trækkes jævnt i begge sider.

Step 3 – Efterså de bare pletter

Hvis der er steder på plænen, der er meget slidte, eller hvis du ønsker en tættere græsplæne på kortere tid, kan du efterså med friske græsfrø.

De steder, hvor der er meget græs, behøver du ikke at så efter. Her skal græsset nok komme i groning, lige så snart topdressingen begynder at virke.

Step 4 – Vent, og se resultatet

Efter topdressingen er lagt ud, vil der gå noget tid, inden du kan se resultatet. Græsplænen skal have tid til at komme sig, men inden længe vil du begynde at kune spotte forskellen i din ”nye” græsplæne.

Efterhånden som græsset tager næring til sig, bliver det kraftigere, og du får en plæne, der ser langt mere grøn og sund ud.

Hvornår bruges topdressing?

I princippet kan du topdresse i hele græssets vækstsæson. Det anbefales dog, at du gør det i foråret eller efteråret, hvor der er godt gang i væksten.

Hvis plænen er meget ujævn, kan du topdresse endnu engang i sensommeren eller det tidlige efterår omkring august eller september. Her er der stadig godt gang i væksten, og samtidig får græsset tilført en smule ekstra krudt til den næste sæson.

Hvor meget topdressing?

Når du lægger topdressingen ud, skal det ske i et jævn og ikke for tykt lag. Du får det bedste resultat, hvis laget er ca. 5-6 mm tykt, og ikke mere end 8-10 mm.

Hvis laget er for tykt, risikerer du at kvæle græsset under topdressingen. Hvis der er store fordybninger, kan de fyldes over nogle gange, eller du kan vælge at efterså de pågældende steder.

Hvor ofte skal du bruge topdressing?

Da topdressing har et stort indhold af næringsrig kompostjord, vil effekten holde forholdsvis længe. Hvor ofte du skal topdresse, afhænger meget af dine ønsker til plænens udseende, og hvor slidt din plæne bliver i løbet af sæsonen.

Nogle vælger at topdresse 2-3 gange om året, mens andre nøjes med en enkelt gang om året eller måske hvert andet år. Uanset hvilken plan du har for din plæne, vil et lag topdressing altid tilføre næringsstoffer til græsset, og inden for kort tid vil du kunne se stor forskel på plænen.

Hjemmelavet topdressing

Hvis du har en kompostbunke i haven, og ikke ved, hvor du skal bruge den dejlige kompostjord, så kan du lave din egen topdressing.

Med hjemmelavet topdressing bestemmer du helt selv blandingsforholdet. På den måde kan du prøve dig frem, indtil du finder den blanding, der passer perfekt til din jord.

Som udgangpunkt bør du bruge ca. 2 dele kompostjord og 1 del sand, men du kan frit justere blandingsforholdet efter jordbunden.

Hvis du vil være fri for at efterså med græsfrø, kan du du blande frøene i topdressingen med det samme. På den måde sparer du en arbejdsbgang, og frøene bliver jævnt fordelt i blandingen.

Topdressing pris

Hvis du ikke lige har kompostjord og sand i nærheden, kan du selvfølgelig også købe færdig topdressing. Topdressing sælges sædvanligvis i bigbags, men kan også købes i mindre protioner.

Der går en del topdressing til, når plænen skal jævnes, og du skal regne med, at en enkelt bigbag rækker til ca. 150-200 m2 græsplæne. En stor fordel ved bigbags er, at du let kan lukke posen og gemme overskydende topdressing til et senere tidspunkt.

Vi har samlet nogle gode topdressing-tilbud til dig. Du kan bestille din topdressing online, så du altid kan handle døgnet rundt.

Nyttige værktøjer til topdressing

Vi kommer ikke udenom at hele operationen med topdressing er hårdt arbejde, men ved at have styr på sit værktøj, kan du gøre det væsentligt lettere for dig selv.

Her er en lille liste med værktøj som er nyttige i forbindelse med topdressing og eftersåning:

  • Trillebør
  • Skovl
  • Rive
  • Plæneplaner*
  • Såvogn

Disse værktøjer har de fleste danske husejere stående i garagen eller redskabsrummet, men det er dog ikke sikkert at du før har hørt om en plæneplaner.

En Plæneplaner er et særligt værktøj, som bruges til at udjævne og planere enten i forbindelse med topdressing eller nysåning. Det er lidt et nørdet værktøj, som ligger i den højere prisende med en anskaffelsespris på ca. 1000 kr.

Et godt alternativ til en plæneplaner kan være en omvendt europalle, en alustige eller lignende som man selv kan lægge vægt på og trække rundt over plænen for at udjævne materialerne.

Se evt. hvordan du gør-det-selv videoen på Farveflora.dk her.

FAQ

Hvad koster topdressing?

En bigbag med 1000 liter topdressing koster mellem 1100 og 1600 kroner. En bigbag rækker til omkring 150-200 kvadratmeter.

Hvornår må man slå sit græs efter det har fået topdressing?

Det kan du sådan set gøre med det samme. Dette gælder også, selvom du eventuelt har eftersået, men det bedste er at vente så lang tid som muligt, så du ikke stresser græsplanterne.

Skal man vande når man har eftersået græs?

Ja og nej - vanding kan få jorden til at klaske sammen om frøene, så frøene rådner. Du risikerer også at skylle frøene væk, så såningen bliver ujævn. Men der skal også vand til for at få godt gang i græsfrøene, så du kan være nødsaget til at vande, hvis vi er en periode med ekstrem tørke.

Hvordan vælger man hvilke græsfrø, man skal efterså med?

Der er stor forskel på kvaliteten af forskellige græsfrø. Når du køber frø, skal du sikre dig, at der er 4-6 forskellige græssorter i blandingen. Det sikrer en højere spireprocent og længere holdbarhed.

Hvor mange gange om året kan man give topdressing?

Hvis din græsplæne er meget ujævn, kan du med sindsro give topdressing helt op til tre gange i løbet af sæsonen.

Skal man gøde sin plæne selvom den har fået topdressing?

Næringsberiget topdressing giver din plæne al den fosfor og kalium, den har brug for. Du skal altså ikke give almindelig kunstgødning, men spørg altid producenten af topdressingen om der er tilsat næring.

Skriv en kommentar