Topmadras af latex eller memory skum – Sådan vælger du rigtigt!

Alt for mange danskere sover rigtig dårligt om natten. Det kan der dog være mange forskellige gode og dårlige grunde til.

En grund kan være måden, du sover på, og her kan seng og topmadras være en stor synder. Sengen er i mange tilfælde ikke så god, som den burde være. Især topmadrassen kan være skyld i den dårlige søvn, som rigtig mange danskere oplever.

I dette indlæg gennemgår vi fordele og ulemper ved de forskellige typer af topmadrasser. Jeg vil dog gerne understrege at latex næsten altid er det bedste valg – Læs videre og lær hvorfor.

topmadras - latex eller memory foam
En fantastisk topmadras af latex eller memory foam giver den bedste søvn

En topmadras er vigtig for din søvn – hvad enten du ligger på en topmadras i latex eller en topmadras i memory skum. Uden en topmadras vil du med tiden risikere at komme til at mærke fjedrene i din madras. Det er uden tvivl ikke særlig rart at sove på.

Se det store udvalg af Danmarks bedst anmeldte latex & memory foam topmadresser hos Bedrenætter.dk

100 dage gratis prøve

Der er derfor flere gode grunde til at du skal vælge at bruge en topmadras:

 • Sengens komfortniveau forbedres med en god topmadras.
 • En topmadras i latex eller memory skum beskytter sengen og dens levetid.
 • Din kropsvægt fordeles bedre i sengen med en topmadras.
 • Du får en god nattesøvn.

En topmadras af latex eller memory foam gør din seng endnu mere behagelig at sove i. Samtidig beskytter den madrassen, og derfor forlænges madrassens levetid.

Memory skum lader kroppen synke ned i madrassen. Derved støttes ryggen optimalt, og en topmadras af memory skum kan dermed forbedre søvnen, hvis du har rygproblemer.

Memory foam har svært ved at afgive varmen, og sveder du meget om natten, skal du hellere vælge en latex topmadras.

Det kan umiddelbart være svært at vælge imellem memory skum eller latex. Memory skum er som regel billigere end latex. Latex fås i flere forskellige kvaliteter, og prisen varierer meget alt efter densiteten, og om det er naturligt eller kunstigt latex.

Herunder kan du se et lidt af udvalget fra Nordicdream.dk, som har et af Danmarks største udvalg topmadrasser med 100 dages risikofri prøveperiode.

En topmadras af memory skum støtter ryggen

memory foam topmadras
Topmadras af memory skum

Memory skum er et fantastisk materiale, som blev opfundet af NASA for ca. 50 år siden, så deres astronauter kunne sidde så godt som muligt i deres sæder. Det blev senere opdaget af flere forskellige brancher, som et usædvanligt materiale, og det viste sig at være fremragende til puder og madrasser.

Memory foam er skum tilsat forskellige kemikalier, som forhøjer elasticiteten og densiteten i produktet. Ved lave temperaturer vil en memory skum topmadras, føles fast.

Til gengæld vil den blive blødere, når den udsættes for kroppens varme temperaturer. En memory foam topmadras former sig hurtigt efter kroppen i takt med, at den bliver varm.

Rejser du dig fra sengen, vil den igen få sin naturlige form tilbage. Der efterlades ikke aftryk i memory skum, efter du har sovet på en memory skum topmadras. Hvilket betyder, at du hver eneste nat kan sove trygt og godt.

Se det store udvalg af Danmarks bedst anmeldte latex & memory foam topmadresser hos Bedrenætter.dk

Spar op til 31%!

Varmen former topmadrassen

Varmen fra din krop, samt kroppens vægt, får memory skum topmadrassen til at forme sig præcist efter din krop. En madras i memory skum er derfor rigtig god til mennesker, som har dårlig ryg eller dårlige hofter.

Modsat en almindelig topmadras, lader en memory skum topmadras dig synke godt ned i madrassen alt efter din krops kurver og vægt. På den måde kan memory skum støtte din ryg og lænd særdeles godt, fordi den støtter op omkring rygsøjlen, mens du sover.

Den eneste lille ulempe ved memory skum er, at det holder på den varme, som din krop afgiver. Derfor kan det føles for varmt, hvis du ofte sveder om natten. Dette skyldes, at memory foam ikke er et naturmateriale men et kunstigt fremstillet materiale.

Investerer du i en topmadras af memory skum, kan den have en ubehagelig kemisk lugt. Derfor kan det være en god idé at vente op til 12 timer, inden du putter lagen og sengetøj på din nye topmadras.

Køber du en memory foam topmadras, har madrassen en kerne af memory foam med en densitet på 55 kg/m2. Memory foam er som regel billigere end latex, og du kan vælge imellem flere tykkelser til forskellige priser:

Priserne starter ved ca. 2.900 kr. inkl. levering for en 3D Memory K60 topmadras.

En madras som leveres i specialmål. Denne madras til 2.900 kr. måler 70 x 160, men fås op til størrelse 220 x 230. Her er prisen 6.300 kr. inkl. levering. Alle topmadrasserne, 3D Memory K60, har en memory foam kerne på 6 cm.

En 3D Memory K60 topmadras med en memory foam kerne på 6 cm størrelse 90 x 200 koster 2.899 kr. inkl. levering. Mens en dobbelt topmadras der måler 180 x 200 cm, koster 3.999 kr. inkl. levering.

En topmadras af naturlig latex er bedst

naturligt latex
Mayan green er naturligt latex

Et mindst ligeså godt valg er en latex topmadras. En latex topmadras er et naturligt materiale.

Topmadrassen i latex bliver ikke produceret ved hjælp af kemiske processer, som en memory foam topmadras gør.

I modsætning til memory foam som er et syntetisk produkt, der laves af ret skrappe kemikalier, er latex naturlig. Naturlig latex fremstilles af væske fra gummitræet, Hevea brasiliensis. Dette gøres ved, at latexen tappes fra gummitræerne. Herefter udvindes og forarbejdes den til en skum. Skummet hældes i en stor støbeform, så der dannes en latex topmadras.

Naturlig latex er et godt valg. Naturlig latex er et meget dyrt produkt, men da det er 100% naturligt, er det utrolig sundt at sove på, og samtidig er det allergivenligt.

Se det store udvalg af Danmarks bedst anmeldte latex & memory foam topmadresser hos Bedrenætter.dk

Spar op til 31%!

En latex topmadras er meget holdbar

En latex topmadras er et meget holdbart produkt. Det består af millionvis af åbne celler, som giver madrassen evnen til at have en høj luftcirkulation.

Topmadrassen har af den grund den specielle fordel, at de er mere ventilerende end andre skummadrasser. Dette resulterer i, at de i modsætning til memory foam, ikke bliver nær så varme, hvis man har tendens til, at svede meget om natten.

En latex topmadras føles ikke nær så blød, som en memory foam madras. En madras i latex føles også mere fast og tung, end en memory foam topmadras. Dette skal man dog ikke opfatte som negativt.

Er du på udkig efter en latex-madras, er en høj densitet interessant. En høj densitet betyder, at madrassen er i stand til at skubbe igen, hvilket resulterer i, at du sover bedre. Høj densitet giver dig også den helt rette støtte, når du sover, uanset din størrelse og din vægt.

Blandt helt naturlige latex topmadrasser, finder du mærket Mayan. Mayan er et helt naturligt og miljøvenligt produkt. Den har en meget høj densitet på 85 kg/m3, og denne høje densitet gør, at du ligger ekstremt behageligt.

Kernen er 6 cm tyk, og hele madrassen er i alt 9 cm tyk. Madrassen er opdelt i forskellige zoner, så hele kroppen bliver støttet bedst muligt, når du sover. Vil du have den allerbedste topmadras, skal du derfor købe en Mayan. Du kan vælge imellem flere forskellige størrelser, som f.eks.:

 1. Mayan 90 x 200 cm koster på tilbud ca. 2.500 kr. inkl. levering
 2. Mayan 140 x 200 cm koster på tilbud ca. 3.000 kr. inkl. levering
 3. Mayan 180 x 200 cm koster på tilbud ca. 3.500 kr. inkl. levering

Disse Mayan latex-madrasser er så elastiske, at de tilpasser sig alle personer lige meget hvor meget, eller hvor lidt de vejer, så man altid sover behageligt. De er derfor også et godt valg, hvis man skal have en topmadras til en dobbeltseng.

Du kan også få syntetisk latex, det er billigere end naturligt latex. Der bruges dog flere kemikalier for at fremstille en latex, som føles blød og behagelig.

Topmadrasser af latex koster fra kun 1500 kr

latex topmadras
Latex prestige er en billig latex topmadras

Latex Prestige er en god latex topmadras med en densitet på 77 kg/m3.

Denne densitet er lavere end madrasserne fra Mayan, men højere end topmadrasserne af memory skum.

Det er en dejlig fast madras, som støtter kroppen godt på de rette steder.

Latexkernen er 6 cm, og madrassens samlede højde er 8 cm. Den fås i flere forskellige størrelser:

 1. Latex Prestige 90 x 200 cm til ca. 1.499 kr. inkl. levering
 2. Latex Prestige 140 x 200 cm til ca. 1.999 kr. inkl. levering
 3. Latex Prestige 180 x 200 cm til ca. 2.499 kr. inkl. levering

Latex er mere allergivenligt en memory foam, så det er et godt valg, hvis nogle i familien lider af allergi. Derudover er det mere åndbart, og det bliver ikke varmt om natten, som memory foam gør.

Sådan vælger du imellem memory foam og latex

Det er meget smag og behag, om du sover bedst på en topmadras af latex eller på en af topmadras af memory skum. Nogle mennesker med rygproblemer bliver meget hjulpet af at sove på en madras af memory foam. Alene af den grund at den lader kroppen synke længere ned, og lader rygsøjlen hvile i en så naturlig stilling som muligt.

Latex-topmadrasser af naturligt latex som Mayan, har den store fordel, at de er helt fri for giftige kemikalier. Dels kan nogle mennesker opleve, at syntetisk latex eller memory foam dufter lettere ubehageligt. Dels kan syntetiske madrasser med tiden afgive giftstoffer.

Får du det let alt for varmt om natten, er det bedst at vælge en latex topmadras, da den ikke holder på varmen på samme måde som en memory skum topmadras.

Køber du en latex topmadras, så skal du kigge på følgende:

 • Hvor høj er densiteten? Din krop bliver som regel støttet bedre af en latex madras med en høj densitet.
 • Er latexen naturlig eller syntetisk? Den naturlige latex er dyrere, men har også en højere densitet. Derudover så er den helt fri for kemikalier, og der er ingen lugtgener.
 • Hvor tyk er kernen og selve madrassen? En tykkere kerne støtter kroppen bedre.

Når du køber en ny topmadras, er det en god idé at kigge på udvalget på bedrenaetter.dk her. Denne webshop har prisgaranti på deres produkter, så du kan være sikker på, at du får den billigste pris i Danmark.

FAQ

Betyder ens vægt noget, når man vælger topmadras?

Når du vælger madras, skal du blandt andet vælge efter din vægt. Jo tungere du er, jo fastere skal madrassen være. Det samme gælder topmadrasser. Vejer du under 75 kilo skal du have en, der er blødere end hvis du vejer over 75 kilo.

Hvilken topmadras skal man vælge, hvis man sveder om natten?

Hvis du sveder meget om natten, kan du med fordel vælge en latextopmadras, der er behandlet med grafit. Grafit leder varmen væk fra kroppen og er fire gange koldere end latex. Desuden kan du vælge et betræk med gode absorberende egenskaber - for eksempel et, der er vævet af græsfibre.

Hvad gør man hvis topmadrassen bliver beskidt?

Skulle uheldet være ude og du spilder noget i din seng, skal du tjekke om topmadrassen må vaskes eller renses. En topmadras kan ikke være i en almindelig vaskemaskine, så du er nødt til at indlevere den til et firma, der kan håndtere det. Mange firmaer kører gerne ud og henter topmadrassen – den kan være meget uhåndterlig. Det kan tage op til fem dage, før du får din madras tilbage. Alternativt kan du forsøge at pletvaske i hånden og derefter hængetørre madrassen.

3 kommentarer til “Topmadras af latex eller memory skum – Sådan vælger du rigtigt!”

 1. Hvor længe holder en foammadras?
  Altså hvor længe har den de samme egenskaber som den har fra ny?

  Svar
 2. Er godt nok meget svært at afgøre hvilken madras hjælper hvis man som mig har ondt i ryggen, og værre endnu lider af Dyston Tremmor i hals- og nakkemuskulaturen, som medfører et unaturligt spændingsniveau og delvis skæv hals!! Det forekommer mig memory skum får mig til at synke mere ned i hofterne, og at det nogengange giver mig spændinger i hals og nakke…. Prøver lige nu en latex madras til 1499,- fra sengefabrikken. den er hårdere, men jeg tøer ikke tage plastik forseglingen af endnu. Har svært ved at beslutte mig…Når man er kronisk syg er det nemt at handle desperat eller uovervejet….Kan en vekselvirkning mellem de to madrasser være et eksperiment som er værd at overveje/afprøve? Varriation syntes indimellem at være godt på mange andre områder af sundhed. Har ikke kunne bekræfte det nogen stedder på nettet… Ved du noget? Har en mening om mine skriblerier??Har du dystoni/ Parkinson..

  Svar
  • Det kan godt være lidt af en jungle at finde den rigtige madras, især hvis man har nogle skavanker. Jeg er bekendt med Thevo madrasser, som eftersigende er lavet henblik på at hjælpe bl.a. personer med parkinsons og generel uro irkoppen. Det skal dog siges at disse madrasser er dyre og starter ved ca. 10.000 kr.

   Hvorvidt variation af madrasser kan hjælpe har jeg desværre ingen erfaringer med eller kendskab til, så det kan jeg ikke udtale mig om.

   Svar

Skriv en kommentar