Trægulv og plankegulv – Pris og gode råd

Er du på udkig efter massivt trægulv, så kan det være jungle at finder ud af priser, udvalg og producenter.

I dette indlæg kommer vi med vores gode råd og anbefalinger af producenter, som er værd at kigge nærmere på.

Lad dig inspirere og bliv klogere på om massivt plankegulv er noget for dig.

Timberman Innoplank

Timberman er gammelt og anerkendt brand, som er kendt for deres gulve i høj kvalitet. Deres nyeste skud på stammen er Innoplank, som er en ny type trægulv, der er mere bæredygtigt, mere slidstærkt.

Innoplank produceres ved at fusionere træet med et pulvermiks mineralt korund og træfiber. Det giver en stærkere overflade og minimere mængden af træer, der bruges i produktionen.

Timberman Innoplank Eg Prime White

Innoplank massiv trægulv

Specifikationer:

  • Dimensioner: 12 x 265 x 2420 mm.
  • Vægt: 23,44 kg.
  • Overflade behandlet 8 gange
  • 2 mm. korkbagside
  • Nem montering med Unifit X
  • Produceret i Europa

Timberman Innoplank Eg Prime Natur

Massiv trægulv fra timberman

Specifikationer:

  • Dimensioner: 12 x 265 x 2420 mm.
  • Indhold pr. pakke: 2,56 m2
  • Farve: Eg natur
  • Overflade behandlet 8 gange
  • 2 mm. korkbagside
  • Nem montering med Unifit X
  • Produceret i Europa

Wallmann plankegulv

Wallmann har i mere end 40 år leveret bl.a. gulve, loftpaneler, vægpaneler og et stort udvalg af tilbehør hertil. 

De har base i Silkeborg og har showrooms i både Jylland og på Sjælland.

Wallmann Lærk Plank Rustik/wood Line

plankegulv i lærk fra wallmann

Specifikationer:

  • Dimensioner: 15 x 189 x 1860 mm.
  • Tykkelse: 15 mm.
  • Træsort: Lærk
  • Indhold pr. pakke: 2,81 m2
  • Drop Down-kliksystem
  • Slidlag p å4 mm.
  • Vægt: 22,475
  • Egnet til gulvvarme.

Wallmann Eg Plank Various hvid

Plankegulv i massiv egetræ

Specifikationer:

  • Dimensioner: 2200 x 207 x 14 mm.
  • Indhold pr. pakke: 3,18 m2
  • Nem montering uden lim med G5S klik-system
  • Overfladebehandlet med hvid matlak
  • Egnet til gulvvarme
  • Produceret i Europa.

 

Vedligehold og rengøring af massiv trægulv

Du skal aldrig bruge en våd moppe på et trægulv. Sæbe, eddikeopløsninger, sæber med olie, voksfjernere, polérmaskiner mv. kan beskadige træet og ødelægge gulvets finish. Alle førnævnte kan efterlade en misfarvning af gulvet og kan gøre rengøring vanskeligt. Det er vigtigt at holde gulvet fri for støv, grus, sand og andre slibende og ridsende partikler.

Undgå træstøv og savsmuld. Når gulvet skal skæres, skal det være udenfor og gør det som de professionelle gør det. Sæt en blæser/ventilator ved siden af din sav således, at savsmulden blæses væk fra kroppen. Det vil både holde dig renere og mere sikker når du skærer.

Beskyt dit gulv. Når du arbejder med behandlet træ, så læg dit værktøj på et ligge stykke arbejdsklæde med den bløde side nedad. Det minimerer risikoen for ridser og hakker i gulvets overflade (fra værktøjet) og det gør det også lettere at flytte værktøjet rundt uden bekymringer.

LÆS OGSÅ: Isolering af trægulve

Vigtige trægulv termer

Akklimatisering – Når trægulve bliver leveret, skal de snarest muligt placeres i det rum, hvor de skal installeres for at begynde akklimatiseringen. Det er en enkel proces, hvor gulvet får lov til at stabilisere og normalisere sig efter indeklimaet, fugtigheden og temperaturen før selve lægningen.

Hvis ikke trægulvet får lov til at gennemgå denne akklimatisering, så kan det resulterer i, revner, krumninger og at det begynder at knirke. Trægulvets fugtindhold, vejrforholdet udendørs, hvor gulvet geografisk skal placeres og hvilket tidspunkt det er på året, skal tages i betragtning af den der skal lægge gulvet, for at sikre den rigtige akklimatisering.

Udvælgelse – Når et trægulv skal lægges, skal den der lægger det være meget omhyggelig med udvælgelsen. Dette skal ske under selve lægningen af gulvet. Hvis der er brædder eller planker med synlige defekter, så skal de kasseres og udskiftes med et fra de 5-10 % ekstra brædder man har sørget for at indkøbe. Når fejl opdages, skal de markeres med en blyant og sættes til side. Selvom de har fejl, kan dele af dem stadig benyttes andre steder i processen.

Bølger eller slag – Hvis gulvet efter lægning ser ud som et vaskebræt eller på anden måde har slået sig, så er der kun én forklaring: der har været en fugtubalance hvor fugten i bunden af planken er højere end i toppen. Kilden til denne fugt kan skyldes vand leakage eller anden form for væskeindtrængning. Inden gulvet bliver slebet ned og udjævnet, skal årsagen til denne indtrængning udbedres.

Ekspansionsmellemrum – Størrelsen på det mellemrum der er krævet for et gulv der er sømmet fast vil afhænge af fugtigheden, samt hvor stort et område gulvet dækker. En tommelfingerregel er, at mellemrummet skal være lige så stort som gulvet er tykt. Eksempelvis vil et gulv på en ½ tomme også kræve en ekspansionsfuge på ½ tomme. At der findes dette mellemrum, er også med til at holde enderne på plankerne tørre da det fremmer luftstrømmen.

Ekstra ekspansion – Der kan være tilfælde, på større arealer så som sportshaller og konferencelokaler, hvor det vil være en fordel at have en ekspansionsfuge i midten af gulvet også. Dette gælder specielt hvis du lægger gulv der er meget massivt/tykt.

Når luftfugtigheden stiger, har trægulve en tendens til at svulme op. Ved at tilføje denne center ekspansionsfuge, giver det plads til at gulvet kan give sig i alle retninger samtidigt, uden at beskadige andre planker eller vægge.

Har du brug for denne type center ekspansionsmellemrum til dit trægulv, så anbefaler vi, at du tager kontakt til en fagmand. Det kan blive en rigtig dyrt og besværlig omgang, hvis det ikke bliver gjort korrekt.

Kontrol af luftfugtigheden – Når træ udsættes for varierende temperaturer og varierende luftfugtighed, så vil det optage eller afgive fugt indtil det opnår en balance der passer til det rum det befinder sig i. Når træ optager vand, så svulmer det op og når det afgiver vand, så medfører det, at det skrumper.

Det er derfor en rigtig god ide, at det eller de rum hvor trægulvene bliver lagt, har en nogenlunde stabil temperatur og ligeledes luftfugtighed. Dette er specielt vigtigt i den periode hvor selve lægningen af gulvet foregår.

Vi anbefaler, at lufttemperaturen holdes på mellem 15-25 grader og luftfugtigheden omkring 35-55 procent. Dette kan blandt andet reguleres med et klimaanlæg eller en affugter. Selv efter trægulvet er lagt, vil det typisk tage op mod 12 måneder, inden de nye gulv har stabiliseret sig rigtigt og har været gennem alle årets årstider. Vær opmærksom på, at et ægte trægulv aldrig holder op med at arbejde, så jo mere stabilt du kan holde opgivelserne, desto bedre.

Søm – Hvis du benytter søm eller klammer til at sætte gulvet fast, så være meget opmærksom på,m at desto tyndere et gulv der er tale om, desto mere forsigtig skal du være og dette gælder specielt hvis du gør brug af en sømpistol.

Bore for – Sørg altid for at bore for inden du sømmer et gulv fast. Det minimerer skaderne på plankerne og reducerer risikoen for at gulvet flækker. Det er specielt en god ide, hvis du bruger en sømpistol.

Reparationer – Sørg altid for, at have planker tilovers når gulvet er lagt til brug ved senere reparationer. Præfabrikerede gulve kan få farve tilbage med forskellige former for farvet voks eller markørpenne til mindre reparationer. Nogle reparationer kræver dog, at du skifter hele planker. Husk stadig at de nye planker skal akklimatiseres i rummet inden de bliver lagt i stedet for de gamle.

Forsegling, rensning mv. – Vi anbefaler ikke, at der benyttes yderligere forseglingsmetoder på de præfabrikerede trægulve. Når det kommer til rengøring af plankegulve, så findes der specifikke rengøringsmidler, der passer til netop dig gulv. Sørg for at spørge forhandleren af gulvet hvad du skal bruge, da det ellers ikke er sikkert, at gulvet er dækket af producentens garanti.

Knirker og knager – Når et gulv knirker, så skyldes det ofte at det enten er sømmet for mange steder eller at undergulvet bevæger sig for meget. At gulve knirker, kan også skyldes de helt almindelige udsving i temperaturer og luftfugtighed i forbindelse med at vejret og årstiderne skifter. Har du mulighed for at kontrollere indeklimaet i det/de rum hvor gulvet ligger, så vil det absolut være en fordel.

Mindre knirken i mellem plankerne kan til tider reduceres eller fjernes ved at drysse babypudder ned i samlingerne eller langs kanterne (alt efter hvor lydene kommer fra).

Undergulve – Det kan ikke anbefales, at bruge spånplader til undergulv, hvis du har tænkt dig at lægge et tykt plankegulv. Læs hvad producenten anbefaler, inden du går i gang. Det anbefales, at bruge krydsfiner med minimum tykkelse på 5/8 tomme. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo tykkere undergulvet er, desto mere stabile og mindre gyngende vil de færdige trægulve føles.

FAQ

Hvad koster massivt plankegulv?

Priserne på massivt plankegulv i god kvalitet starter typisk fra omkring 450 kr. pr. m2 og fås helt op til 1000 kr. pr. m2

Er det nemt at lægge plankegulv?

Det er forholdsvist let at lægge plankegulv. Gulvproducenterne har efterhånden udviklet mange smarte kliksystemer, som gør det væsentligt lettere at lægge plankegulv. Er du ikke særlig handy anbefaler vi dog at du hyrer en gulvlægger.

Skriv en kommentar