Trappegitter – Brugte eller nye gitre til trapper

Trappegitter til små børnSmå børn er fra naturens side meget nysgerrige: en trappe er spændende at kravle på – men pludselig går det galt, og barnet falder.

Stejle trapper og små børn kan være en farlig kombination.

Via et trappegitter kan du dog løse problemet let.

Så behøver du ikke hele tiden tjekke, hvor dit barn er, og hvad det laver.

I denne artikel giver dig nogle eksempler på både brugte og nye gittermodeller.

Typer: træ-, jern- eller stof-modeller

En afspærring af trappen vil typisk være på sin plads, når barnet er mellem 0 og 24 måneder. De fleste gittermodeller er lavet af træ (ofte bøg) eller stål, og de er som regel designede således, at de kan forlænges i bredden, hvis du skulle have brug for det.

De har næsten alle en eller anden form for sikkerhedslås og vil typisk kunne åbnes i begge retninger. Visse modeller har slet ikke gitre men består af et net eller af hærdet væv.

Nem montering uden skruer

En del gitre kan monteres helt uden brug af skruer og boremaskine. De sættes ganske enkelt op ved hjælp af en række spændpunkter: enten via et skrue- eller fjedersystem – også kaldet presmontering.

I en sammenklappelig udgave er de nemme at tage med, hvis du f.eks. skal besøge venner og bedsteforældre. Hos babynbags.dk kan du få en sådan model (“Mia”) i lys bøg til 345kr. Den fylder ifølge forhandleren ikke meget i sammenklappet tilstand. Den vejer under 2,5kg, og bredden kan reguleres fra 65-110cm.

Trappegitter - Model Mia
Trappegitter – Model Mia – Billede fra babynbags.dk

Hvis det skal være helt nyt

De vrimler med butikker og webshops med udstyr til babyer og små børn. For gitterdøre ligger priserne typisk mellem 350 og 500kr.

Babytorvet.dk forhandler mærket Babydan, herunder en version, der kan fodbetjenes (Hands free auto close), men som også er lidt dyrere end gennemsnittet (pt. ca. 800kr.).

Babynbags.dk har et forholdsvist stort udvalg af både træ- og metal-modeller: modeller til skruemontering samt modeller, der kan monteres via spændpunkter. Samme forhandler har også en del forlængermoduler og monteringslister

En af de billigste gittermodeller har vi set hos Ikea. Jf. modellen Patrull Smidig, der pt. står til 299kr.

Brugte modeller – køb via de gratis annoncemarkeder

Børnefamilier sætter meget hyppigt deres gamle udstyr til salg. Via Gul og Gratis og Den Blå Avis kan du få masser af brugte modeller til lave priser mellem 100 og 200kr.

Der er mange forskellige modeller at vælge imellem. Sjældent er der noget decideret i vejen med dem. De er blot blevet sat til salg, fordi børnene er blevet så store, at der ikke længere er brug for trappeafspærring. Så der kan altså være en del penge at spare på den slags udstyr. Ikke mindst hvis du køber i sæt (2-3stk.).

Er billige modeller nu også sikre?

Trappegitter nede
Trappegitter nede for foden af trappen

Der er intet, der tyder på, at dyrt afspærringsudstyr til trapper er bedre end billigt udstyr. I de mange børnefamilie-debatfora på nettet vil du kunne læse om forældre, der er ganske tilfredse med det produkt, de har købt billigt hos f.eks. Silvan eller Ikea.

Selvfølgelig skal du altid tjekke, om produktet er sikkerheds-godkendt, og køber du brugt, vil det være en god ide at se efter eventuelle fejl: løse spændeskruer m.v.

Ellers vil det i høj grad være et spørgsmål om smag. Til en fin trætrappe vil en gitterdør af træ være pæn. På den anden side er det jo ikke udstyr, du skal have sat op i mere end 1-2 år af barnets levetid.

Placering: Foroven eller forneden af trappen?

(…) hvis man kun vil have en skal den efter min mening være for oven. Men det kommer selvfølgelig an på hvordan 1. salen er indrettet om det er nemt at komme til trappen. Alle steder jeg har læst om det på nettet skriver de også at man mindst skal have en for oven.

Kilde: http://www.minmave.dk/foraeldregrupper/thread-1781317.htm

Som en bruger af forummet Minmave.dk pointerer, vil det være mest hensigtsmæssigt at placere gitter-anordningen foroven af trappen, hvis du kun har en. Motorisk set er det langt sværere for et lille barn at kravle ned end op. Et fald fra 1.sal ned ad trappen kan gøre voldsomt ondt.

Husets indretning og trappens beskaffenhed

Hvis du vil være på den helt sikre side, kan du selvfølgelig montere gitre både foroven og forneden af trappen. Men meget afhænger af husets indretning og af trappens beskaffenhed.

Er der f.eks. huller mellem trappetrinnene, hjælper det ikke så meget at have en afspærring forneden. Et lille barn vil ofte meget nemt kunne kravle gennem disse trinhuller.

Mange har soveværelse, bad og toilet på 1.sal. Og det er derfor også her, barnets rum er. Her vil en afspærring foroven være helt essentiel.

Husk at barnet skal lære at kravle

Vi vil gøre alt for at vores børn ikke kommer til skade. Det at kravle og bruge balancen er dog en meget vigtig en del af barnets motoriske udvikling, og vi skal derfor ikke helt hindre et lille barn i at bruge trappen.

Med lidt opsyn kan det faktisk være ganske hensigtsmæssigt at lade barnet øve sig. På denne måde vil det på et senere tidspunkt være helt fortrolig med, hvordan man bruger en trappe (uden at komme til skade).

Det bedste valg?

Det kan godt betale sig at gå efter brugt udstyr. Sikkerhedsmæssigt kan der ikke siges at være forskel på billige og dyre modeller. Den letteste løsning vil være en model, du kan montere via spændpunkter.

Så kan du hurtigt flytte den igen. Hvor mange trappeafspærringer, du har brug for, og hvor du skal placere dem afhænger af dit hus’ og din trappes beskaffenhed. Det mest almindelig er at sætte afspærringen foroven af trappen.

2 kommentarer til “Trappegitter – Brugte eller nye gitre til trapper”

 1. Kan man få Jonas trappegitter i en højde 70 cm da den skal bruges til vores hund

  Med venlig hilsen
  Alice Reuter

  Svar
 2. Hej Alice,

  Nej det kan du ikke umiddelbart. Men du kan få det i en højde der hedder 76cm hos babynbags.dk/shop/trappegitter-jonas-192.html

  Mvh
  Mikael

  Svar

Skriv en kommentar