Ujævn græsplæne – sådan reparerer du din græsplæne

Er din græsplæne ujævn og skadet? Er den fyldt med diverse huller, og har den flere områder, hvor den mangler græs? Så skal du læse med her. Det er nemlig meget lettere at reparere en græsplæne, end de fleste mennesker tror.

reparere ujævn græsplæne

Hvis du er bare en lille smule havemenneske, er du helt sikkert ikke tilfreds med en ujævn græsplæne. Det er ikke lige så hyggeligt, og det ser heller ikke specielt pænt ud. Derfor skal du forsøge at udbedre din græsplæne. Vi guider dig her.

Sådan gør du

Det er ganske simpelt at udbedre en ujævn græsplæne. Mange danskere undlader at gøre det, fordi de tror, det er mere kompliceret, end det er. Det er en skam, fordi du med disse få, enkle trin, kan få en græsplæne, som er langt mere sund og plan.

Inden du kan gå i gang med at udbedre din græsplæne, er der et par spørgsmål, som du er nødt til at stille dig selv. For det første skal du vurdere, om det er hele græsplænen, der trænger til en tur, eller om du kan nøjes med kun at fylde nogle huller. Det er også en god idé at tage udgangspunkt i, hvor stort et areal du har med at gøre. Det kan nemlig gøre en hel del forskel ift. metoden. Ud fra disse to spørgsmål kan du lægge en plan for, hvordan du vil udbedre din ujævne græsplæne.

Topdressing eller harpet muld

Når du skal udbedre din græsplæne, kan du vælge at gøre det med enten topdressing eller harpet muld. Topdressing er et naturligt produkt, som indeholder gødning. Det gør det særligt ideelt til ny græssåning, fordi det giver græsfrøene nogle rigtig gunstige forhold til at udvikle sig og vokse sig til græs.

Læs mere om topdressing her: Topdressing til græsplænen (Trin-for-trin vejledning)

Alternativt kan du vælge at bruge harpet muld. Det skal selvfølgelig være frasorteret diverse former for grene, kviste mm. Når du bruger harpet muld, skal du sørge for selv at tilføre noget ekstra gødning. Det kan du gøre ved at blande sand og harpet muld. Det gøres i størrelsesforholdet en del sand til to dele harpet muld.

Hvor store arealer er der tale om?

Generelt anbefaler vi dig at bruge topdressing, når du skal udbedre en ujævn græsplæne. Men hvis der er tale om meget store huller eller en meget stor græsplæne, som skal udbedres, kan du med fordel starte ud med at bruge harpet muld til den grundlæggende reparation af græsplænen. Så kan du fylde på med topdressing bagefter.

I visse tilfælde kan det også godt betale sig at rive den gamle op og anlægge en helt ny græsplæne. Hertil skal du bruge en havefræser. Når den gamle græsplæne er hakket op og frasorteret diverse blade og kviste, er det tid til, at du sår en ny.

fræsning af gammel græsplæne

Læs mere om græssåning her: Græssåning i 3 enkle trin (Guide)

Fyld hullerne i græsplænen med topdressing iblandet græsfrø

Den klart mest effektive metode, når du skal udbedre en ujævn græsplæne, er at blande dine græsfrø i topdressingen. Du kan læse på din pakke med græsfrø, hvor mange græsfrø du skal bruge.

Hvis der kun er tale om nogle få huller i plænen, som du gerne vil reparere, så skal du kort sagt bare fylde disse. Det er vigtigt, at du vander godt, inden du sår de nye græsfrø.

Sørg for altid at lægge lidt ekstra jord i hullerne, så det buler en lille smule op. Med tiden vil jorden nemlig blive presset sammen, og på den måde kan du sikre dig en plan overflade med tiden.

Hvis hele din græsplæne er mere eller mindre skadet, kan du vælge at give hele plænen et lag topdressing, som er blandet med græsfrø. Det er en effektiv metode, som virker hver gang og giver dig et pænt og jævnt resultat.

Sørg for at pleje din græsplæne

Når du har fået udbedret en ujævn græsplæne, er det vigtigt, at du holder den ved lige, for at den bliver ved med at se pæn ud. Hvis du ikke passer din græsplæne, er der en stor sandsynlighed for, at den med tiden vil have brug for at blive udbedret på ny.

Sørg for at klippe græsset regelmæssigt gennem hele sommeren. Hvis der er et meget tørt vejr, kan det også være nødvendigt at vande græsplænen. I sommerhalvåret kan det også være en god idé, at du gøder din græsplæne.

Læs vores guide til pleje af din græsplæne, hvis du vil være endnu klogere på emnet.

FAQ

Hvornår skal jeg udbedre en ujævn græsplæne?

Det er bedst at udbedre din græsplæne fra marts til slutningen af september, når du gør det med topdressing. I teorien kan du gøre det hele året rundt, men græsset vil have langt nemmere ved at gro, når der er tale om nogle lidt varmere temperaturer. Sørg for at udbedre din græsplæne, når der generelt er temperaturer på minimum 8-10 grader. Det giver det nysåede græs de bedste vækstbetingelser.

Hvad er det vigtigt at huske, når jeg udbedrer min græsplæne?

Der er flere ting, som det er vigtigt, at du husker. Jorden må ikke være for tæt pakket og for hård, da det gør det svært for det nye græs at vokse. Hvis din græsplæne er meget kompakt, så skal du bruge en hakke til at løsne op i plænen, inden du sår nye græsfrø. Husk også at vande din græsplæne godt, inden og efter du sår de nye frø.

Hvilke græsfrø skal jeg vælge?

Vælg altid nogle græsfrø af høj kvalitet. Du kan være sikker på langt bedre resultater, når du skal reparere en ujævn græsplæne, når du bruger nogle ordentlige frø. Sørg også for at holde øje med datomærkningen, så frøene ikke er for gamle. Når du skal blande dine græsfrø i din topdressing, skal du også gøre det i det rette størrelsesforhold. Disse informationer finder du på pakken med græsfrø.

Skriv en kommentar