Ukrudtsbrænder med gas – Kvalitet og virkning

Ukrudtsbrænder med gasVil du gerne undgå sprøjtegift, skulle du måske overveje at købe en ukrudtsbrænder med gas.

Priserne svinger meget alt efter størrelse og model. De let håndterbare stokmodeller hører til de billigste. Større apparater med tilhørende trolley koster mellem 4 og 10 gange så meget. En høj brændeeffekt er som regel med til at hæve prisen.

Endelig er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du bruger en ukrudtsbrænder. Det hjælper således ikke ret meget på ukrudtsbekæmpelsen, hvis du flammebehandler ukrudtsplanten så hårdt, at den forkuller.

Nedenfor giver vi dig et par gode råd og nogle priseksempler.

Vælg ukrudtsbrænder efter behov

Af sikkerhedsmæssige grunde bør du kun købe en ukrudtsbrænder, der er DG-mærket.

Dernæst bør du vælge en model, der passer til dit behov.

Har du større arealer, der skal flammebehandles, kan det betale sig at vælge et apparat med trolley. Til denne type anvendes der gængse gasflasker med 5, 10 hhv. 11 kg gas. Mest praktisk er en ukrudtsbrænder med en såkaldt peizo-tænder, der antænder gassen via en gnist.

Ved ukrudtsbekæmpelse af mindre arealer kan en stokmodel være en fordel. Denne består af et brænderør med en udskiftelig gasdåse. Den er forholdsvis let og ganske praktisk de steder, hvor du har svært ved at komme til med en større ukrudtsbrænder.Mærker og forhandlere

Effektiv ukrudtsbrænderUkrudtsbrændere forhandles i de fleste store byggemarkeder og trælasthandler. Det største udvalg fås dog i specialbutikker. Stokmodellen er den billigste, trolley-versionen den dyreste.

Mærket OPJ kan købes hos bl.a. XL-Byg og Trægården Kås.

Stokmodellen OPJ Biolet Ergo koster normalt omkring 180-200 kroner. En større trolley-baseret brænder fra samme firma kan fås fra omkring 600 kroner.

Begge modeller er på tilbud hos Trægården Kås til 139 hhv. 539 kroner. Bemærk, at en trolley med lufthjul er en smule dyrere end en trolley med faste hjul.

Multikoeb.dk tilbyder i øjeblikket en ukrudtsbrænder på trolley af mærket Z-Line til 430 430 kroner (nedsat fra ca. 599 kroner).

Værktøjsspecialisten.dk har et forholdsvist stort udvalg af professionelt, slidstærkt udstyr. Et komplet ukrudtsbrændersæt med trolley kan her fås på tilbud til priser fra ca. 800 kroner. Billigst er MiniMax (798 kr.), dyrest Proff Maxi (2098 kr. på tilbud).

Desto kraftigere apparatets brændeeffekt er, desto højere er dets pris. En højere pris skyldes som regel også brug af mere slidstærke materialer samt en højere detaljegrad – spareventil, ergonomisk greb m.v.

Gasflaskepriser

Du skal være opmærksom på, at tilbuddene sjældent inkluderer hverken gasdåse eller gasflaske. En gasdåse med 350 gram kan fås for 40-60 kroner.

Gasflasker beregnet til mellem 5 og 11 kg gas koster typisk omkring 500 – 600 kroner. Hertil kommer udgiften for selve påfyldningen, der ved 10 kg. gas ender på godt 200 kroner.

Du kan dog være heldig at støde på et godt tilbud, hvor du kan få en fyldt gasflaske til 500 kroner. F.eks. hos H. C. Skov.

For BP gasflaske-priser kan du kigge hos f.eks. Haandbrygforum.dk (PDF)

Dansk producerede ukrudtsbrændere

På sitet http://www.fjern-ukrudt.dk/ finder du Ibsen’s Gasteknik. Grundlæggeren (Ib Ibsen) reklamerer med, at han har mere end 20 års erfaring inden for området flaskegasbrændere.

Ibsen egne produkter går under navnet IGI-Heat. Håndbrænderen, dvs. stokmodellen, vil kunne bruges af private, men den er også mere end 6 gange så dyr som gænge modeller. Salgsafdelingen kan kontaktes på [email protected]

Hvordan virker en ukrudtsbrænder?

At lade ukrudtsplantens bladdele forkulle har ingen virkning. En kortvarig opvarmning af ukrudtet bevirker derimod, at cellevæggene i dets blade ødelægges. Vandet i ukrudtet fordamper. Dette påvirker også selve ukrudtets rodnet, og efter et par dage går det ud eller svækkes betydeligt.

Ukrudtsbrænderen holdes i ca. 10 cm’s afstand fra ukrudtet. Og kun så lang tid, at bladdelene blødgøres/ blancheres. Vil du være helt sikker på, at du har gjort det korrekt, kan du foretage følgende prøve: Tryk ukrudtsbladet mellem fingrene – hvis der efterlades et mørkegrønt aftryk, har flammebehandlingen været succesfuld.

Bruge en ukrudtsbrænder rigtigt

Når ukrudtet er visnet, kan det fjernes med en stiv kost. Du kan selvfølgelig også vælge at brænde resterne væk. Men vil du spare penge, er dette uhensigtsmæssigt.

Endelig er der også et sikkerhedsmæssigt aspekt at tænke på (jf. afsnittet nederst i artiklen).

Hvor ofte skal ukrudtet svitses?

Som det blandt andet pointeres på sitet www.havenyt.dk er det her svært at give et fuldstændig udtømmende svar. Ved brug på flisebelægning spiller flere faktorer ind: belægningens beskaffenhed, spørgsmålet om, hvor ofte flisebelægningen fejes med videre.

Det kan dog anbefales, at du svitser ukrudtet 10- 15 gange i løbet af det første år. Herefter vil 8- 10 gange om året være nok.

Start allerede i foråret

Det mest afgørende er, at du kommer i gang tidligt i foråret, hvor ukrudtet ikke har vokset sig for stort og dermed er sårbart.

Altså allerede fra starten af april. Og helst hver anden uge frem til Skt. Hans.

Effekten bedst ved spæde ukrudtsplanter

Komme af med ukrudtHar ukrudtet nået at smide frø og spreder sig for meget, er en ukrudtsbrænder ikke meget værd.

Tommelfingerreglen hos fagfolk siger, at ukrudtsplanterne ikke må være højere end 3 cm, hvis svitsningen/ blancheringen skal være effektiv.

Og så kan man selvfølgelig også her anføre et økonomisk argument. Spæde ukrudtplanter skal kun svitses ganske kort. Du forbruger mindre gas og sparer penge.

Et par ord om sikkerhed

Det er vigtigt, at du bruger din ukrudtsbrænder korrekt, så du hverken selv kommer til skade eller er skyld i brand. Sikkerhedsstyrelsen giver et par gode råd i denne sammenhæng.

 • Kortvarig opvarmning: det vigtigste er, at du ikke udsætter ukrudtet for så meget varme, at det forkuller og efterlader potentielt farlige gløder.
 • Fugtig jord: du bør kun bruge apparatet, når jorden er fugtig. Eventuelt kan du vande jorden, inden brug af brænderen. Under alle omstændigheder bør du altid være i nærheden af brandslukningsudstyr.
 • Afstand til let antændelige materialer: ved brug af en ukrudtsbrænder bør du altid holde afstand til let antændelige materialer: bunker med tørre blade, huse, buske, biler etc.
 • Gløde-tjek: det er altid en god ide at tjekke et flammebehandlet ukrudtsområde for eventuelle gløder. Uansvarlig omgang med ild kan straffes efter beredskabsloven.
 • DG-mærket: endelig er det vigtigt, at apparatet er DG-godkendt. I Danmark må ukrudtsbrændere kun sælges, hvis de har et DG-mærke.

Hvis du er interesseret i flere detaljer så kan du læse mere på www.sik.dk, samt www.dr.dk


Kvalitet og virkning – kort opsummering

Har du kun brug for at fjerne ukrudt på små arealer, kan det bedst betale sig at købe en ukrudtsbrænder i en stokmodel (fra 180-200 kr.).

Ved større arealer er det hensigtsmæssigt med en brænder med tilhørende trolley. Denne er dog også den dyreste (mellem 600 og 2000).

Desto kraftigere apparatets brændeeffekt er, desto højere er dets pris. Husk i øvrigt at gasdåser, og gasflasker sjældent er inkluderet i den angivne pris.

En ukrudtsbrænder er mest virkningsfuld, hvis man svitser/ blancherer sit ukrudt. Og dette allerede tidligt om foråret, mens ukrudtsplanterne er små. Af sikkerhedsmæssige årsager er det altid bedst at bruge apparatet, når jorden er våd.

TAGS: Gasbrænder til ukrudt , Hvordan brænder man ukrudt , Ukrudtsbrænder med gas

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Ukrudtsbrænder med gas – Kvalitet og virkning

 1. Jack Løfquist Jensen siger:

  Denne ukrudtsbrænder er særdeles let at anvende og velegnet til mindre og mellemstore arealer.

  Biolet stokmodeller er lette og handy at anvende. Størrelsen gør det let at anvende de to Biolet stokmodeller overalt, hvor det kan være svært at komme til, f.eks. også i stenhøje og større bede.

  Anvendes sammen med alle gængse propan/butan gasflasker med 7/16-gevind (EN417).