Ukrudtsdug – Hvilken kvalitet skal du vælge og hvad koster den?

En ukrudtsdug kan bruge til mere end du tror og den har mange forskellige navne. Den kaldes blandt andet også en belægningsdug, en havedug eller bare en Plantex dug (Plantex er et kendt mærke).

Herunder kan du læse om de forskellige kvaliteter, de forskellige anvendelsesmuligheder og om, hvor du kan købe den normalt dyreste kvalitet til samme pris som den billigste.

ukrudtsdug bark

Hvordan lægger man en ukrudtsdug

Det er i virkeligheden forkert at kalde det en ukrudtsdug, for det ville være mere passende at kalde det en alt-mulig-dug eller en allround dug.

Traditionelt bruges en ukrudtsdug, når man anlægger en terrasse eller en indkørsel, for at holde ukrudt fra at vokse op mellem stenene eller fliserne, men der er også andre muligheder for at bruge en ukrudtsdug.Du kan få belægningsdug i flere forskellige kvaliteter, hvor den såkaldte Fibertex dug er den bedste.

En Fibertex dug fås i to forskellige kvaliteter, en “ren” ukrudtsdug og en universaldug.

Ukrudtsdugen kan lægges under fliserne eller direkte over jorden i et bed. Den holder naturligvis ukrudt fra at vokse op og så kan den tåle solens stråler og afvekslende vejr.

Den rådner eller mugner ikke og kan holde stort set evigt.

Der er i princippet ikke den store videnskab i at lægge en ukrudtsdug.

Det vigtigste er, at du sørger for, at der ikke kommer hul i den, da ukrudtet så har mulighed for at komme op igennem.

Sørg derfor for, at underlaget er plant og at der ikke ligger skarpe sten, grene eller andet der kan rive hul i dugen.

Husk også, at hvis du lægger flere baner, så skal hver bane gerne overlappe med ca. 10 centimeter.

Effektiv ukrudtsdug

Universaldugen

Universaldugen holder også ukrudt væk, men sørger du for at lægge et stykke dug både nede i jorden og så lige under fliserne, så kan den også forhindre f.eks. myrer i at trænge igennem.


Ydermere forhindrer universaldugen at bedet “flyder ud” under et kraftigt regnvejr.

Derudover kan dugen bruges som underlag, hvis du f.eks. har gravet noget jord op, som du skal flytte eller som dækkende underlag i en sandkasse, der står direkte på jorden.

Ukrudtsdug i bedDu kan også med fordel lægge et stykke universaldug i bunden af dit vandbassin, for at beskytte bunden eller du kan sy poser og sække til opbevaring af f.eks. havemøbler.

Opbevaring i universaldug har den kæmpestore fordel, at tingene kan ånde (i modsætning til plastik) og således ikke risikere at blive ramt af råd og fugt.

Du kan også opbevare ski, puder, dyner og meget andet i en pose syet af universaldug.

Sidst, men ikke mindst, kan du gøre det samme med et stykke universaldug, som med et stykke stof. Det vil sige, at du kan klippe og sy i det, så meget du lyster.

De billigste kvaliteter af ukrudtsduge er – i modsætning til Fibertex – at sammenligne med sorte plastiksække, der oftest ikke tillader din jord at ånde ordentligt og dermed har konsekvenser for din jord og det, du planter i den på lang sigt.

Ukrudtsdug kommer i forskellige kvaliteter

Som sagt fås ukrudtsdug i flere forskellige kvaliteter og selv de billigste fungerer efter hensigten, altså at den holder ukrudt væk.

Forskellen på de billige og dyre kvaliteter er holdbarheden og åndbarheden, altså hvor længe dugen holder og hvor meget luft, der kan komme igennem.

Hvis du vil skifte din ukrudtsdug ofte (eller hvis du ofte laver om på dine bede i haven) så kan du med fordel købe den billige kvalitet.

Dette gælder også, hvis du blot skal bruge en midlertidig løsning, f.eks. ved anlæggelse af en ny have.

Den dyre kvalitet – Fibertexdugen – skal du vælge, når du er (rimelig) sikker på placeringen af dine bede, din terrasse eller noget helt tredje.

Med en Fibertexdug beskytter du belægningen eller bedene bedst i længst tid.

Priser – Hvad koster ukrudtsdug

En billig ukrudtsdug kan du købe fra 5 kroner pr kvadratmeter, mens en Fibertexdug koster dig dobbelt så meget, nemlig fra 10 kroner pr kvadratmeter (med mindre du køber rigtig stort ind).

Oveni disse priser skal du så lægge eventuelle leveringsomkostninger.

Her følger en oversigt over forskellige forhandlere med forskellige kvaliteter, samt links til deres forretninger.

Flere forskellige varianter at vælge imellem

Hos 10-4.dk kan du finde to forskellige mærker ukrudtsdug.

Den ene hedder Kynast Garden og kommer i ruller af 1×12 meter. Det betyder altså at du har en kvadratmeterpris på lige over 4 kr.

Som nævnt længere oppe, så er det absolut i den billigere ende og vælger du denne dug, så skal det være fordi du alligevel har tænkt dig at udskifte den årligt.

Den er altså perfekt til højbede og andre steder hvor du alligevel graver det hele op år efter år.

Under belægningssten og indkørsler bør du købe en bedre kvalitet.

En lidt dyrere variant hos 10-4.dk er Plantex ukrudtsdugene.

De kommer i 2 varianter på hhv. 68g/m2 og 90g/m2. Jo tykkere en dug, desto bedre er kvaliteten og holdbarheden.

Omvendt så skal du også vide, at jo tykkere dugen er, desto sværere er den at arbejde med.

Varianten på 68g/m2 koster 249 kroner for en rulle med 25 meter, hvilket svarer til en pris på knap 10 kroner pr. m2.

Varianten på 90g/m2 koster 199 kroner for en rulle med 20 meter, så prisen er her også ca. 10 kr. pr. m2.

Fibertex koster ca. 10 kr. pr. m2 uanset størrelsen, så når du køber ind, så tænk over hvor den skal benyttes.

Hos Grat.dk kan du køber ruller på 25 meter der er 1 meter i bredden. Det passer godt til mange højbede.

Du kan også købe en rulle der er 2 meter i bredden (stadig 25 meter lang). Den vil egne sig godt til et bed i haven.

Slutteligt kan du også finde Fibertex i 4 meters bredde. Længden definerer du selv. Denne vil være optimal til indkørsler, terrasser og andre former for belægning.

Barkdug – UnderCover fra Nelson Garden

Som den klart tyndeste dug i samlingen, finder du det der også kaldes en barkdug.

Den er produceret af Nelson Garden og er 50g/m2. Den går også under navnet UnderCover.

Du får en rulle på 1×10 meter for ca. 80 kroner.

Køber du 10 ruller eller mere, så er prisen 70 kroner pr. rulle.

Vores anbefaling

Køb en Fibertexdug. Selvom den er dyrere lige her og nu, så kan det godt betale sig i længden.

Læg dertil Fibertexdugen alsidighed og forskellige anvendelsesmuligheder og så får du egentlig meget for pengene.

Bor du på en stor grund (eller kan du dele med naboen eller naboerne), så er der penge at spare, ved at købe det store parti Fibertex dug fra INROC.

Hvad forhandlere angår, så er alle ovennævnte forhandlere kendte butikker, hvor du trygt kan købe din ukrudtsdug.

TAGS: Billig Fibertexdug , Billig ukrudtsdug , Tilbud Fibertexdug

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

20 Kommentarer på Ukrudtsdug – Hvilken kvalitet skal du vælge og hvad koster den?

 1. Anders Beck siger:

  Jeg har netop bekriget et større areal, og fået gjort kål på skvalderkålen. Jeg har gravet og fræset og revet arealet en masse gange, men naturligvis er der stadigvæk roddele fra skvalderkålen tilbage. Spørgsmålet er nu: Vil det være en god ide, at lægge ukrudtsdug på arealet og lægge bark oven på. Vil det på længere sigt gøre mig helt fri for skvalderkål på arealet?

  Mvh
  Anders Beck.

 2. Mikael siger:

  Hej Anders,

  Jeg ville rigtig gerne svare “ja”, men faktum er, at du nok aldrig bliver helt fri for skvalderkål. Selv minimale rester af rodnettet vil kunne finde på at skyde når betingelserne bliver gode nok.

  Når det er sagt, så vil en ukrudtsdug og bark gøre, at du gør betingelserne for skvalderkåls vækst dårligere. Desværre er det jo ukrudt og derfor skal det nok på et eller andet tidspunkt titte frem.

  Selv asfalt stopper det ikke.

  Mvh
  Mikael

 3. Kate siger:

  Hej Michael
  jeg har brug for Fibertex ukrudtsdug til permanente bede på vores gårdsplads. Oven på dugen skal der dækkes af med perlegrus/sten. Hvilken tykkelse (gramvægt) skal jeg vælge ? Se engang på completvvs.dk

  Jeg bliver henvist til denne side når jeg søger “Fibertex ukrudtsdug” på FIND PRISER – hvor priser sammenlignes. Hvad anbefaler du ?
  På forhånd tak. Venlig hilsen Kate

 4. Mikael siger:

  Hej Kate,

  Hvis jeg læser dit spørgsmål rigtigt, så skal du kun have dug under bedene og ikke under selve gårdspladsen?

  I så fald kan du godt nøjes med den tynde version (90-100 gram/m2).

  Det er først hvis der kommer belastning fra små eller større køretøjer at det bliver relevant at få fat i en kraftigere dug.

  Har du mere specifikke spørgsmål til netop FiberTex dugene, så kan jeg anbefale at kontakte http://nyrupplast.dk/ – De ved en del om det og er meget servicemindede.

  mvh
  Mikael

 5. Tine Nielsen siger:

  Hej Mikael
  Jeg skal til at udvide min køkkenhave i græsplænen og tænker at det nemmeste vil være at lægge ukrudtsdug henover de udvalgte områder her i efteråret og så lade græsset dø i løbet af vinteren. Mit spørgsmål er hvordan jorden kommer til at være nede under ukrudtsdugen til foråret? Formulder græsset eller skal jeg alligevel til at vende døde græstørv i foråret? Kan jeg bruge billig ukrudtsdug uden at dække med noget henover eller vil det slippe for meget lys igennem? Kan sorte plastiksække evt gøre arbejde?

  Mvh Tine

 6. Mikael siger:

  Hej Tine,

  Det er et rigtig godt spørgsmål du kommer med der. Jeg har ikke gjort forsøget, så jeg kan ikke give dig et definitiv svar.

  Mit gæt vil være, at du ikke kommer til at slippe for at skulle fjerne noget græstørv, men at det vil være lettere end hvis du ikke havde lagt dugen over.

  Omkring dit forslag med sorte sække, så tror jeg godt det vil kunne fungere hvis de er tykke nok til ikke at slippe solen igennem.

  Hvis du gør forsøget, så må du meget gerne komme tilbage og fortælle om dine erfaringer.

  Mvh
  Mikael

 7. rikke siger:

  Hej mikael.
  jeg står og skal have lagt nogle granit skærver i en renne ved en lejlighed jeg lejer. I den forbindelse tænker jeg at lægge en form for ukrudtsdug.
  Spøgsmålet er så behøver jeg grave ned og lægge duen eller kan jeg lægge den lige under skærverne?
  Der skal stå en bæk og sådanne lidt ting på så der kommer kun vægt fra møbler og personer.

  rikke

 8. Mikael siger:

  Hej Rikke,

  Jeg vil anbefale at grave den lidt ned. Selvom den gerne er solid, så er vægt på skarpe skærver i kombination med en ukrudtsdug ikke så godt. Går der først hul i dugen, så tjener den ikke længere sit formål.

  Så få den lige ned så skærverne ikke risikerer at skære hul i den når møbler eller personer presser dem ned.

  Mvh
  Mikael

 9. Danny siger:

  I ovenstående artikel bliver duen af mærket Fibertex anbefalet som ukrudtsdug. Men så vidt jeg kan se, kan dette mærke kun fåes i grå, i hvert fald inde på VVS shoppen. Men skal sådan en ukrudtsdug ikke helst være sort, for at der kommer så lidt lys som muligt igennem?

 10. Mikael siger:

  Hej Danny

  Umiddelbart er farven ikke afgørende for hvor meget lys der kommer igennem.

  Om en sort ville fungere bedre end en grå skal jeg ikke kunne sige. Jeg vil dog antage, at Fibertex har en grund til at vælge som de her gjort.

  Mvh
  Mikael

 11. Katja siger:

  Jeg har en urtehave på 6×9 meter og drukner hvert år i snerler, vil have fibertexdug i det hele og sætte højbede ovenpå og lave gange som bliver lavet af flis, hvilken fibertexdug skal jeg bruge, kan den fra VVS shoppen bruges hvis ja hvilken slags??

 12. Mikael siger:

  Hej Katja

  Køber du Fibertex, så vil jeg mene at både 100g og 120g er fint.

  Vær dog opmærksom på, at meget ukrudt også kommer oppefra (fugle, vind osv.). Så en fiberdug garanterer ikke at du slipper helt.

  Mvh
  Mikael

 13. Bak siger:

  Tak for mange gode kommentarer – nu har jeg selv et spørgsmål:

  Hvis man ønsker at placere en komposit terrasse henover et areal, der i dag er græsplæne, skal græsset så først fjernes eller findes der en nemmere løsning f.eks. kan den “dyre” ukrudtsdug gøre arbejdet.
  Bak

 14. Mikael siger:

  Hej Bak,

  At fjerne græsset vil være en mulig løsning, men den garanterer ikke 100%, at det ikke kan komme igen.

  Kunne du lave kombinationen af både at fjerne græsset og benytte en ukrudtsdug, så vil resultatet holde længere.

  Alternativt kan du også sprøjte for at slå græsset ihjel, hvis du er til den slags.

  Mvh
  Mikael

 15. Jakob siger:

  Jeg skal have en faskineblok i jorden. Den skal pakkes ind i fiberdug, men hvilken type skal jeg bruge?

 16. Ulla Westergren siger:

  Hej Mikael
  Jeg har et spørgsmål, der går på om de her ukrudtsduge er vandgennemtrængelig? Jeg bruger en ukrudtsdug fra Garden?
  Mvh Ulla

  • Mikael siger:

   Hej Ulla

   Ja det vil jeg absolut påstå. Alle dem jeg kender til er i hvert fald.
   Hvis du er i tvivl, så prøv evt. at lave en lille test.

   Mvh.
   Mikael

 17. Per Steen Tvergaard siger:

  Hej Mikael.
  Jeg har et sommerhus med terresse mod syd og på nordsiden er der jord/sand helt ind imod soklen. Her må jeg et par gange om året trimme for ukrudt. Resten af grunden er fliser og naturgrund med græsser og lyng. Jeg påtænker at lægge dug på nordsiden og ovenpå dugen lægge perlegrus eller lignende. På den måde bliver det nemt at holde, ligesom resten af grunden.
  Spørgsmål er som følgende: Hvor tykt et lag grus skal jeg lægge? Hvilken dug vil du anbefale? Kan regnvandet forsvinde? Der er tagrender på huset.
  Med venlig hilsen
  Per

  • Mikael siger:

   Hej Per,

   Tak for det gode spørgsmål. Umiddelbart vil jeg mene, at du kan nøjes med den lidt tyndere ca. 68g dug, men vil du være sikker, så vælg 90g.

   Gruset ville jeg lægge så det dækker og gemmer din dug, men ikke meget mere. Der skal jo netop ikke gro noget.

   Regnvandet kan sagtens forsvinde gennem dugen.

   Mvh.
   Mikael

 18. Vinni Andersen siger:

  Hej
  Vi skal beplante en skrant med krybende pil ( salix repens, saret) ved vores sommerhus og vil gerne undgå at luge, hvilken fiberdug skal vi anvende?
  Vh Vinni