Væglamper indendørs – Design og god belysning

Væglamper indendørsGod belysning er meget vigtigt for vores mentale velvære. Du skal derfor ikke blot vælge en væglampe til indendørs brug efter, hvad der falder i din smag, men også tænke på, om den er funktionel og egnet for dine øjne.

Udvalget af væglamper er stort, men her er en guide til, hvad du bør gå efter, hvis du er på jagt efter den helt rette væglampe belysning – samt nogle gode tilbud.

Flere typer lyskilder

Der er generelt to former for lyskilder: Diffust, spredt lys og rettet koncentreret lys. Det diffuse lys spreder sig i hele rummet, mens det koncentrerede lys er godt som arbejdsbelysning, da det kan koncentreres om et punkt. Væglamper kan både rumme et koncentreret og diffust lys og kan passe til forskellige behov.

Derudover skal du også tage stilling til, om du er mest til opadrettet eller nedadrettet lys, da væglamper kan præstere begge dele. Hvad der er bedst for dig afhænger af formålet med din belysning.

Væglamper – både koncentreret og diffust lys

I soveværelset vil en væglampe være velegnet til læselampe, da den kan hænge på væggen, og du på den måde ikke er afhængig af at have et natbord tæt på sengen, hvor du kan stille en sengelampe.

Det har også den fordel, at du kan tænde og slukke den uden at skulle ud af sengen.

Væglamper i soveværelset

Billede fra luksuslamper.dk

Rent designmæssigt så sørg for, at væglampen er fleksibel, så lyset kan fjernes fra din partner og ikke blænder. Nogle væglamper kan drejes, mens andre skærmes.

Du kan f.eks. få en dansk klassiker med skarpe kanter, nemlig CPH Lightning, der har et læsevenligt lys, men som også kan drejes, alt efter hvor du vil have lyskilden. Den koster 1.545 kr. hos luksuslamper.dk.Søger du væglamper i en lidt billigere afdeling, så kan de snildt findes i andre prisklasser. Du kan finde et stort udvalg hos Ide-møbler, eksempelvis kan du få en Uno væglampe til 222 kr., som kan drejes, så lyset ikke lyser lige ned i hovedet på dig. Sådan ser den ud: ide.dk

Til de mørke rum og trappen

Et andet sted hvor væglamper er velegnede er i mellemgangen til at oplyse trappetrin. Stiller man lamper på trappen risiker man, at folk snubler over dem, og lamperne kan risikere at gå i stykker.

Hænger de på væggen, er de i sikker afstand fra trappegængeren, men kan til gengæld lyse trappetrinnene op, så du ved, hvor du går.

Du skal her overveje, om du har behov for opadgående eller nedadgående lys – ved nedadgående lys vil det lyse trappetrinnene bedre op, mens det opadgående lys vil skabe variation og et mere hyggeligt, varmt rum. Sørg for at lyset ikke er for skarpt.

Når det gælder gode væglamper til gangen, kan vi f.eks. anbefale Ikea, der har et stort udvalg af lamper, der kan hænge langs væggen, f.eks. denne lampe, der giver et mildt opadgående lys. Den koster 149 kr. stykket.

Bland lyskilderne

En god huskeregel er at blande forskellige lyskilder, da det giver den mest alsidige belysning.

Du vil ofte have brug for mere end en slags belysning i et rum – f.eks. kan det være, at du har et arbejdsbord i stuen, og i dette tilfælde har du brug for at studere i et koncentreret lys, hvor en skrivebordslampe vil være mere velegnet end en væglampe, da den kan indstilles mere individuelt.

Over sofabordet har du snarere brug for hyggebelysning, da du ikke vil blændes.

Et varmt, dæmpet lys giver som regel en bedre belysning. Her kan væglamper være en god løsning, da de kan hænge ved siden af eller over sofaen uden at genere siddestillingen i sofaen.

Væglampe med naturmotiv

Billede fra nettobuild.dk

Når det gælder sofa væglamper, så kan du også overveje en lampe, der afskærmer lyset, da det giver et flot afdæmpet resultat, hvor lyset spredes let til alle sider. Du kan f.eks. få en afskærmings-væglampe til 219 kr. hos Nettobuild med et naturmotiv på.

Husk igen at det er vigtigt at tænke over, at lampen ikke blænder, da man slapper af i sofahjørnet og har brug for et mildt lys – ikke et skarpt, blændende lys.

Du kan dog også finde væglamper med både opadgående og nedadgående lys – det er der f.eks. et praktisk og flot eksempel på her: vvs-shoppen.dk

Væglamperne koster 1.085 kr. stykket.

Overvej en ekstra gang

Væglamper er knapt så velegnede, når det kommer til at oplyse køkkenet eller toilettet. Det hænger sammen med, at disse rum har brug for et stort, spredt lys, som kan lyse alle enkeltheder op.

Af samme årsag bruger mange også halogenlys i køkken og badeværelse, da det lyser godt op og giver en god farvegengivelse.


Tænk også over pæren

Pære til væglamperEt sidste råd er, at du ikke bare skal tænke over lampens udformning, du skal også tænke over styrken af pæren.

Hvis du vil have et koncentreret lys, hvor du har brug for at se, hvad du laver, så vil vi anbefale, at du køber pærer med høj styrke. Er du mere interesseret i en hyggebelysning, så anbefaler vi, at du vælger noget under 40 watt.

Vælger du pærer på 40 watt eller derudover, så vil lyset være kraftigt, men også lidt koldt i tonen. Vælger du under 40 watt vil lyset bliver varmere og knapt så skarpt.

Du kan både få væglamper med diffust og koncentreret lys, så når du overvejer at købe væglamper, så tænk over, hvor de skal sidde, og hvad funktionen er.

Væglamper er velegnede som sengelamper, da lyskilden kan justeres individuelt, og her bør du vælge en lampe med et koncentreret lys, der kan afskærmes. Væglamper kan også være gode som trappeoplysning, her vil et mildt spredt lys være egnet.

TAGS: Moderne væglampe , Væglamper indendørs , Væglamper til stue

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer