Væglamper udendørs – Flotte lamper til rimelige priser

Væglamper udendørsUdendørs vægbelysning kan gøre dit hus til noget helt særligt. Det kan godt betale sig at overveje, hvad der vil passe bedst til husets byggestil. Galvaniseret stål eller kobber? Skal det være et funktionalistisk design? Eller vil det være bedre med et mere detaljeret og personligt udtryk?

I følgende artikel vil du se, at priserne varierer en del i forhold til valg af materiale. Og skal prisen være rimelig, er det også vigtigt at finde den rette producent.

Praktisk funktionalisme

Hvis du surfer på nettet, vil du hurtigt finde ud af, at flere lampedesign går igen eller ligner hinanden en del. Også selv om de hedder noget forskelligt og kommer fra forskellige producenter.

I den helt enkle designkategori – det, man kunne kalde praktisk funktionalisme – vil du støde på de såkaldte skot-modeller.

Disse er forholdsvis flade, består af et rundt lampeglas med metalkrans og har et mere eller mindre maritimt design (heraf navne som “skipper”).

Priserne svinger mellem 200 og 500 kroner pr. styk alt efter materialetype. Visse modeller i en særlig slagstærk kvalitet kan dog nå helt op i 1.000 kr.

En anden mulighed er halvkupler i metal, hvor pæren er skjult. Prismæssigt befinder de sig i nogenlunde samme leje. En Nordlux Scorpius i galvaniseret stål og plast kan du få for ca. 180 kr. hos ligo.dk. Noget billigere er den hos Silvan, der i øvrigt har flere modeller fra Scorpius-serien.

Nordlux laver også en helt enkel cylinderformet stål-model, der sælges fra omkring 300 kr. En næsten lige så enkel, men designmæssigt mere avanceret type kunne være den skrå “Darwin“.Detaljerigdom, elegance og vintage-look

Blokhus væglampe fra Belys.dk

Blokhus væglampe i kobber kan blandt andet købes hos

Et typisk design i en lidt mere detaljeret forarbejdning finder du i form af vægbelysning med lagdelte metalskærme, sådan som du kender det fra PH lamper. Disse design kan være ret flotte. Pæren er ofte kun delvist skjult, og lyset falder på en mere differentieret måde end ved f.eks. simple halvkuppel-modeller.

Modeller som Fanø og Blokhus ligger prismæssigt mellem 300 og 900 kr. alt efter materialetype.

Vil du have indbygget sensor, hvilket kan være ganske praktisk set i forhold til strømbesparelse med videre, skal du lægge 100 -200 kr. oven i standard-prisen.

Visse forhandlere er lidt billigere end andre. F.eks. ligger Belys.dk’s priser for de nævnte modeller p.t. 15-18 % under priserne hos Ligo.dk. Jf. skema nedenfor.

Er du glad for vintage-look, er der også flotte ting at vælge imellem. En Newport væglampe i sort metal og glas fra producenten Brillant kan fås for omkring 250 kroner.

Samme model med aluminium i sort/grøn patina er en halvtredser dyrere. Begge passer godt til huse af lidt ældre dato.

Galvaniseret stål eller kobber?

Det er i høj grad design-typen og mærket, der bestemmer prisen. Kendte og eftertragtede kvalitetsmærker så som Aristo, Le Klint og det svenskproducerede mærke Belid befinder sig således i den meget dyre ende af prisspektret – det vil sige mellem 1.000 kr. og 3.000 kr.

Valg af materiale har dog også meget at skulle sige. Galvaniseret stål, der har en lidt mat overflade, er som regel den billigste løsning, hvorimod priserne stiger en del, hvis der er tale om rustfrist stål eller kobber.

Et godt eksempel er den meget stilfulde Fredensborg-lampe, som du kan få til omkring 500 kroner, hvis du vælger den galvaniserede model. Kaster du derimod din kærlighed over kobber-modellen, skal du af med mere end det dobbelte.

Kobber har en fin, varm glød, der passer godt til rødlige murstensvægge eller til f.eks. træhuse. Du skal dog huske på, at kobber ændrer karakter, når det udsættes for vind og vejr.

Det vil blive mørkere i farven eller få irgrønne toner. Men det kan jo have sin helt egen charme. Vil du have væglamper med et mere uforanderligt udseende, er rustfrist og galvaniseret stål gode alternativer. På de fleste typer er der op til 10 års garanti mod rust eller gennemtæring.

Lige som galvaniseret stål er bemalet stål som regel forholdsvist billigt. For konkrete eksempler på prisforskelle i forhold til metal-type, jf. nedenstående skema (pristjek foretaget i skrivende stund).

Priser udendørs væglamper

Lidt om montering – indbygget/ påbygget

De fleste udendørs væglamper er forholdsvis lette at montere. Som regel følger der skruer med i købet, og så mangler du bare at bore to-tre huller i murværket.

Der er findes også lampetyper designet til indbygning i selve muren. Fordelen ved disse er selvfølgelig, at de fylder mindre og dermed er mere diskrete.


Visse forhandlere reklamerer med, at sådanne modeller ligeledes kan monteres meget nemt. Her skal du dog lige tænke dig om en ekstra gang, inden du køber. Især hvis du ikke er murermester-typen og ikke har lyst til omfattende og tidskrævende projekter.

Mange væglamper

Der er et utal af væglamper at vælge imellem og med så mange flotter modeller på markedet, kan det være svært at vælge.

Det rette valg

Er du til minimalistiske løsninger, kan skot- og halvkuppel-modeller være det rette valg. Eller diverse former for cylinderformede typer.

Helt diskret er også indbygget lys, der dog kræver lidt mere arbejde at få på plads. Hvis du holder af detaljerigdom kan du få mange, flotte væglamper med lagdelte skærme eller modeller i et vintage-look, der passer godt til især lidt ældre huse.

Ønsker du en rimelig pris, skal du især holde øje med mærket og materialet. Nordlux og Brillant laver produkter, som de fleste har råd til.

Aristo, Belid etc. befinder sig i den dyre priskategori. Hvad materiale type angår, vil galvaniseret og malet stål næsten altid være billigst, kobber dyrest. Der kan i øvrigt være mindre prisforskelle forhandlerne imellem.

TAGS: Billige udendørs væglamper , Udendørs lamper , Væglamper udendørs

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer