Vandhane med kogende vand – Indkøb og løbende pris ved brug

Vandhane med kogende vand
At have en vandhane med kogende vand er praktisk, men det er ikke specielt billigt.

Den gamle, tilkalkede elkedel er holdt med at fungere. Det er tid til nyt udstyr. Spørgsmålet er, om man skal investere i en ny og bedre elkedel, eller om man eventuelt skulle få sig en vandhane med kogende vand.

En ny elkedel kan let fås for under 500 kroner. En vandhane med kogende vand koster op til 20 gange så meget i anskaffelse og har et relativt høj el-forbrug – næsten dobbelt så højt som ved en almindelig elkedel. Til gengæld er den langt hurtigere og udgør dermed en ganske bekvem køkkeninstallation.

Nedenfor vil vi se nærmere på fordele og ulemper ved en vandhane med kogende vand.

Kogende vand på få sekunder

En vandhane med kogende vand (også kaldet ’kogende vandhane’) ligner en normal vandhane. Forskellen består i en vakuumisoleret stålbeholder og en elektrisk enhed placeret under køkkenvasken, der kan producere varmt vand på 110 grader.

Og så er den hurtig. På få sekunder ledes vandet gennem et rensningsfilter og ud i hanen, hvor det når en temperatur på 100 grader. Nemt og bekvemt.

Lidt af en el-sluger

En vandhane med kogende vand er desværre ikke helt billig. Anskaffelsesprisen plus montering ligger typisk mellem 7.000 og 10.000 kroner. Monteringen kan udføres af øvede gør-det-selv-folk, men det anbefales at få professionelle til at tage sig af dette.

Apparatets elforbrug er også relativt højt. Analyser fra Teknologisk Institut og Center for Energibesparelser (tidligere ’Elsparefonden’) har vist, at vandhaner med kogende vand af mærket Quooker vil koste brugeren ca. 600 kroner om året ved aftapning af 4 liter vand om dagen. KWh-prisen sættes i regneeksemplet til 2 kr.

En del af udgiften skyldes selve standby-forbruget, der ligger på omkring 200 kroner om året. Apparatet bruger nemlig hele tiden energi på at holde vandet i kog i stålbeholdertanken under vasken.

Quookeren vs. en almindelig elkedel ved et dagligt forbrug på 4 liter kogende vand:

[table "4" seems to be empty /]

Jf. også producentens egne informationer.

Quooker kombimodellen dyrest

Testanalysen viser endvidere, at Quooker’en i den såkaldte kombimodel sætter elforbruget yderligere i vejret. Kombimodellen tilsluttes blandingsbatteriet og bruges her også til at producere almindeligt varmt vand.

Det siger brugerne

Går man ind på Quooker.dk vil man kunne finde et væld af meget positive omtaler fra private brugere af produktet Quooker. Brugerne fremhæver alle det meget bekvemme ved apparatet.

Man bør dog ikke glemme, at “Quooker.dk” er hjemmeside beregnet til markedsføring. Vil man have mere nuancerede brugerbedømmelser af vandhaner med kogende vand kan man besøge sider som “bolius.dk”, hvor man også selv kan stille spørgsmål og skrive kommentarer.

Alternativer til Quooker

Quick and Hot - Elkedel fra Tefal
Energisparefonden anbefaler Quick and Hot fra Tefal

Ønsker man kogt vand på få sekunder, anbefaler Elsparefonden, at man anskaffer sig en Quick & Hot fra Tefal.

Den koster omkring 700 kroner (jf. homeshop.dk) og fungerer i princippet som en almindelig elkedel.

Men den er hurtigere og har et standby-forbrug, der er ca. 7-8 gange mindre end Quookerens. Eneste ulempe er, at dens filter ofte skal udskiftes. Dette koster ca. 100 kroner.

Skal det være en rigtig vandhane med kogende vand, findes der også andre mærker end Quooker.

F.eks. Grohe Red og Thermex Triotap.

På “bolius.dk” har private brugere givet Thermex Triotap ros, fordi varmt, koldt og kogende vand her er samlet i én hane. Hertil kommer, at selve vandbeholderen kan bygges ned i soklen, så den ikke fylder og er i vejen for skraldestativet.

Grohe Red og Thermex Triotap ligger prismæssigt omkring 8.000 kroner. AuquaHot-serien fra InSinkErator synes p.t. at være den billigste (fra omkring 4.000 kroner).

Undgå uhensigtsmæssig brug

Under alle omstændigheder bør man tænke sig om, når man bruger en vandhane med kogende vand.

Faren består i, at man kan fristes til at bruge apparatet til andet end madlavning og te- og kaffe-brygning.

Daglig brug af apparatets kogefunktion til f.eks. til opvask eller rengøring kan hurtigt give meget større omkostninger end forventet.

Man må ligeledes være opmærksom på, at det ikke kun er ens private pengepung, det går ud over. Et højt el-forbrug er lig med en øget udledning af miljøbelastende CO2.

Forsvarere af vandhaner med kogende vand vil dog argumentere for, at elkedler også er miljøbelastende, fordi man her ofte koger mere vand, end man har brug for.

Et spørgsmål om sikkerhed

Den mest oplagte fordel ved en vandhane med kogende vand er som allerede nævnt, at den kan levere kogende vand på få sekunder.

Endelig kan man argumentere for, at vandhaner med kogende vand er mere sikre end f.eks. en elkedel. De vigtigste argumenter er:

  1. at vandhaner med kogende vand ikke kan vælte, idet de er monteret i selve køkkenvasken og
  2. at vandet indeholder store mængder ilt-bobler, når det forlader hanen, og at det derfor giver mindre alvorlige skoldningsskader end kogende vand fra en elkedel eller en gryde

Hvad kan bedst betale sig?

Det kan være en fordel at anskaffe sig en vandhane med kogende vand, hvis man ønsker en køkkeninstallation, der kan gøre ens hverdag mere bekvem og luksusbetonet. Endelig kan der være visse sikkerhedsmæssige fordele.

Men en vandhane med kogende vand er en ikke en helt billig installation. Ikke mindst, fordi den har et relativt højt el-forbrug. Et el-forbrug, der er ca. dobbelt så højt som ved en normal elkedel.

Hvis man satser på den billigste metode til kogning af vand og synes, det er vigtigt, hvor meget CO2 man udleder, kan det altså tilsyneladende bedst betale sig at holde sig til en normal elkedel. Forudsat, at man kun koger det vand, man har brug for.

Alternativt kan man benytte sig af et hurtigere apparat som ’Quick & Hot’ fra Tefal, der er lidt dyrere end almindelige elkedler.

2 kommentarer til “Vandhane med kogende vand – Indkøb og løbende pris ved brug”

  1. Hej Søren
    Jeg har en koger fra Akvatur som jeg er så træt af. Det er min 3. på 4 år og den bliver ved med at gå i stykker. Sidst har den hældt vand ud over hele køkkengulvet og ødelagt gulvet for over 20.000 kr. En af gangene var det noget inde i selve vandhanen som gik i stykker. en anden var det tryk sikringen som sivede vand og sådan set ødelagde selve elektronikken helt af sig selv.
    Er der nogle af dine andre “lyttere” som har haft samme problem? og hvis ja ville jeg blive kiste glad hvis du kunne henvise mig til dem.
    Mange hilsener
    Anne Dalsgaard

    Svar
    • Hej Anne,

      Vi har ikke umiddelbart hørt om problemet med Akvatur fra andre.

      Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke eksisterer.

      Personligt kan jeg dog tale varmt for Quooker’s kombi model. Den har jeg virkelig været glad for.

      Med venlig hilsen
      Mikael

      Svar

Skriv en kommentar