Vedligeholdelse af havemøbler – Sådan gør du

Når sommeren går på hæld er det ikke kun badetøjet og grillen, der skal pakkes væk i vinterhi. Det er også en god idé at pakke dine havemøbler væk eller på anden vis beskytte dem imod efterårets bid og slid. Men hvordan?

Vedligehold dine havemøbler

Først og fremmest bør du sætte dine havemøbler væk fra regnens dråber og under tag når du ikke benytter dem. Dernæst bør du, når sommeren definitivt er et overstået kapitel, pakke dine møbler ind og gemme dem væk i din kælder, garage, loft eller noget helt fjerde. Væk med dem.

Træmøbler

Hvis dine møbler allerede er meget beskidte, så bør du rense dem før de behandles. Her kan ganske almindelig brun sæbe gøre tricket. Smør de beskidte træmøbler ind i sæben og lad dem overnatte indsmurt. Dagen derpå kan du vaske dine møbler pænt rene med almindeligt vand.

Har dine havemøbler nogle år på bagen kan overfladen blive lidt ru og se træt og uinspireret ud. Her kan det være en god idé slibe overfladen ned med ganske almindeligt sandpapir inden du går videre på behandling af overfladen.

Samtidig bør du gå møblernes skruer og beslag efter. Efterspænd dem en gang om året. De bevægelige beslag bør du også smøre en gang om året, så du undgår knirken og rust.

Sæbe og vand

Efter rensningen eller inden de bliver beskidte kan du så give dine møbler en grundig overfladebehandling, der sikrer træet holdbarhed og øget levetid. En simpel blanding af sæbespåner og vand giver efter en række behandlinger træet en vandafvisende overflade.

Smurt i olie

Olie på havemøblerFor yderligere beskyttelse kan du overveje en oliebehandling. Vælg en olie, der passer til din type af træ. Det anbefales, at du behandler med olie 2-3 gange på et år.

Du smører olien på møblet og gentager hver halve time indtil træet ser ensartet ud. En halv time efter sidste behandling tørrer du møblet efter for overskydende olie.

Vær opmærksom på, hvis du bruger et behandlingsprodukt til træ, at det så ikke indeholder et skadeligt svampemiddel eller pesticider i øvrigt. Det kan skade dig og dine børn.

Overvej ved køb af dine træmøbler, hvilken type træ du anskaffer dig. De nordiske træsorter har en længere holdbarhed end de tropiske sorter. Dog skal de nordiske behandles mere og hyppigere. Her kan de tropiske træsorter klare sig uden overfladebehandling, idet de fra naturens hånd er udstyret med et højt indhold af olie. Den naturlige såvel som den påførte olie beskytter træet, så det ikke rådner eller bliver angrebet af svamp.

Malede møbler

Har du købt malede møbler eller har du selv svinget malerpenslen for nogle år siden, så kan malingen måske være ved at skalle af på dine møbler. Når du ser, at de begynder at skalle, så skrab den løse maling af.

Puds efter med sandpapir. Nu pensler du de ramte steder med en tyndet reparationsmaling. Herpå maler du med den oprindelige farve.

Undgå vedligeholdelse

Til den mere magelige ejer af havemøbler er der også en mulighed. Du vil stadig gerne have flotte og velholdte møbler, men gider ikke døje med sæbe, olie og knofedt. Undgå træ. Køb i stedet for plastik, aluminium eller granit. Disse materialer påvirkes ikke af vejret, som organiske træmøbler.

Plastikmøblet er en billig klassiker. Denne løsning kan ligne de oprindelige møbler af organisk og forgængeligt materiale, men i kraft af plastikfibrene, så undgår du at skulle vedligeholde dine møbler.

Male havemøbler

Hvordan skal havemøbler vedligeholdes?

Det kommer helt an på, hvilken type møbler du ejer og hvor lang tid du vil beholde dem.

Har du havemøbler i træ, så bør du som minimum behandle dem med vand og sæbespåner, så dine møbler bliver vandafvisende.

Det kan dog også være en særdeles god idé at behandle med olie, der kan beskytte imod råd og svamp.

Endelig så undgå at udsæt dine møbler for hårdt vejr som regn og rusk og sæt dem i ly, når du ikke bruger dem. Har du en kælder eller garage, så sæt dem desuden væk for vinteren, så de holder også til den efterfølgende sommer.

Gider du slet og ret ikke at vedligeholde dine møbler, men vil hellere nyde den sparsomme sommer? Så drej uden om træ, men invester i holdbare møbler såsom plastik, aluminium eller granit.

Disse typer af havemøbler kræver ikke den samme form for vedligeholdelse som træmøbler, men kan have andre ulemper som skrøbeligheden hos plast, udseendet ved aluminium eller vægten ved granit. Vælg det der passer dig.

2 kommentarer til “Vedligeholdelse af havemøbler – Sådan gør du”

 1. Hej,

  Jeg har en lille forespørgsel. – Jeg har et Living Elements granit havebord – som jeg er meget glad for. – Det fremstår fuldstændig råt. – Vil gerne give granitten den bedste pleje, – men hver gang jeg har fundet et godt produkt, er det udgået næste gang jeg skal indkøbe. – Nu har jeg købt Trip Trap stenolie. – Jeg er imidlertid ikke særlig godt tilfreds med resultatet. – Bordet er blevet mørkere, – og jeg var rigtig glad for den helt lyse fremtræden.

  Hvad anbefaler I til pleje af råt granit??? – Synes ikke byggemarkeder er særlig velorienterede inden for emnet.

  På forhånd tak…

  mvh
  Kirsten Holm

  Svar

Skriv en kommentar