Ventilation i badeværelse forlænger levetid og indeklima

Ventilation i badeværelset er med til at skabe et sundt indeklima i hele huset. Badeværelset er et af de steder, hvor der skabes mest fugt i huset. Fugt er en af de mest ødelæggende ting for indeklimaet, og derfor er det så vigtigt at fjerne den fugtige luft i huset.

Ventilation i badeværelset
Ventilation i badeværelset er meget vigtigt for indeklimaet i hele huset

En god ventilator til badeværelset er vigtig, så al fugtigheden fjernes. Ikke alle badeværelser har et vindue, og i disse badeværelser er det ekstra vigtigt, at installere en god ventilator.

Et godt indeklima er vigtigt for din sundhed

undgå-fugt-i-badevaerelse
Uden en god ventilation i badeværelset, risikerer du fugtskader og dårligt indeklima.

Dit indeklima i huset påvirkes af mange ting såsom fugtighed, kemikalier og støv.

Fugtighed skabes blandt andet ved:

 • Når du laver mad
 • Når du tager brusebad eller karbad
 • Hvis du tørrer tøj indenfor
 • Mennesker øger også luftfugtigheden med den luft, de ånder ud, samt når de sveder

For meget fugt i huset kan give grobund for skimmelsvamp og husstøvmider. Det kan forværre allergi og fremprovokere astma. Et dårligt indeklima kan også give dig andre gener som hyppig hovedpine

Skimmelsvamp kan i de værste tilfælde vokse så langt ind i murene, at det kan være næsten umuligt at få fjernet igen.

Hvis du ser nogle af de følgende ting, kan det være tegn på, at der er for meget fugt i huset:

 • Dug på ruderne om morgenen
 • Bulet tapet
 • Sorte pletter på tapetet

Du kan begrænse luftfugtigheden i dit hus på følgende måder:

 • Der skal luftes ud i hele huset for at nedsætte fugtigheden i huset, og derfor skal der skabes gennemtræk 3 gange dagligt.
 • I køkkenet er en god emhætte vigtig, så fugten fra madlavningen kan fjernes.
 • På badeværelset er en pålidelig og kraftig ventilator særdeles vigtig, da der skabes så meget fugt, når man bader.
 • Du skal huske at lukke døren indtil badeværelset, når du har været i bad, så den fugtige luft ikke spredes til resten af huset.

Ved at følge disse råd, kan du i høj grad forbedre indeklimaet. Du kan købe en meget billig ventilator, som du selv tænder og slukker på en kontakt. Vil du sikre dig, at ventilatoren bruger mindst mulig strøm, og kun kører, når det er nødvendigt, kan du vælge en ventilator som har ekstra funktioner såsom timer, sensor og fugtmåler.

De billigste ventilatorer til badeværelset uden styring

Badeværelse ventilation
Thermex ventilator til badeværelses

De billigste ventilatorer til badeværelset er den slags, hvor du tænder og slukker på en kontakt, og som ikke styres via sensor, fugtmåler eller timer. Disse ventilatorer koster fra under 400 kr.:

Husk at ventilationssystemer altid skal installeres af en autoriseret el-installatør.

En ventilator med bevægelsessensor tænder automatisk

vintilator til badeværelset
En Ipro Ventilator med bevægelsessensor

Det kan være en fordel at vælge en ventilator til badeværelset, som har en bevægelsessensor. Den tænder automatisk, når nogen træder ind i badeværelset, og kører et bestemt antal minutter. Så skal du ikke selv huske at tænde og slukke den, hvilket er en stor fordel.

Ventico ECA 100 Ipro B har en bevægelsessensor, og den koster ca. 1.740 kr. inkl. levering.

Den kan indstilles, så den bliver ved med at køre 0, 8, 17 eller 25 minutter efter at den er startet.

Du kan også vælge imellem fire programmer:

 • Økonomi program
 • Komfort program
 • Nat program
 • Intensiv program

Ved komfort er luftsugnings-intensiteten 78 m³ luft i timen  og ved det intensive program er den 92 m³ luft i timen.

En timer fjerner ekstra fugt fra badeværelset

En anden mulighed er at vælge en ventilator med timer og fugtmåler. Med en timer, kan den indstilles til at køre på bestemte tidspunkter af døgnet. F.eks. kan den indstilles til at køre kraftig om morgenen, når husets beboere er i brusebad.

Du kan blandt andet købe de følgende badventilatorer med timer-funktion:

Den dyreste af de tre ventilatorer, Thermex EDM 100 ventilator med “intelligent timer, er også den mest stille med et lydniveau på kun 26 dB – de andre to har et lydniveau på 38 db.

Thermex EDM er rigtig smart, da den selv holder styr på, hvor længe den er tændt, og bliver ved med at køre i dobbelt så mange minutter, som den har været tændt. Tager du et brusebad på 15 minutter, kører den således i 30 minutter bagefter. Tager du et på 3 minutter, er den tændt i 6 minutter bagefter. Det sikrer at mest muligt fugt bliver fjernet fra badeværelset.

De andre to ventilatorer kører et fast antal minutter, som du selv indstiller, og fjerner derfor ikke nødvendigvis al fugt fra badeværelset efter et meget langt brusebad. Har det været et meget kort brusebad, kan de omvendt stå og køre, uden at der egentlig er grund til det.

En ventilator med fugtmåler fjerner al fugtigheden

En fugtmåler er en meget økonomisk måde at styre ventilatoren på, da den kun tænder, når luftfugtigheden, kommer over et vist niveau. Du kan som regel sætte denne tærskel mellem 50 og 90 % luftfugtighed.

Vil du både have en ventilator med både fugtstyring og timer, kan du vælge disse gode modeller:

Ventilatorer med fugtstyring og timer er således dyrere end dem, som kun har timer-funktion. Men de kan være en god investering, da du kan være sikker på, at al den fugtige luft bliver fjernet fra badeværelset, og dermed forbedres indklimaet i høj grad.

Den høje pris på Thermex Silent 300 CHRZ m/timer og hygrostat skyldes at den er mere lydløs – kun 32 dB – samt at den kan fjerne op til 280 m³ luft i timen. De to andre støjer mere, og kan kun fjerne ca. 95 m³ luft i timen.

Sådan vælger du den rigtige ventilation i badeværelset

bad-vent
Undgå fugt på badeværelset med en god fugtmåler

En god standard-ventilator kan være et udmærket valg til badeværelset, da de er meget billigere end dem med fugtmåler, timer eller sensor. Den kører dog kun, når du tænder for den, og det kan være svært at vide, hvornår og hvor lang tid, den skal tændes, for at alt fugten fjernes.

En ventilator med sensor kan være et godt valg, da den automatisk sætter i gang, når der er nogen i badeværelset.

En timerfunktion, sørger for at ventilatoren løber i et vist antal minutter, efter at du egentlig har slukket den. Derved er der større chance for at al den fugtige luft i badeværelset fjernes.

Vil du være helt sikker på, at luftfugtigheden aldrig overstiger et bestemt niveau, skal du vælge en ventilator med fugtstyring. Den sørger selv for at fjerne så meget af den fugtige luft, at indeklimaet bliver optimalt, når den måler at luftfugtigheden er for højt. Vil du have en ventilator med et meget kraftigt sug, er Thermex Silent 300 CHRZ m/timer og hygrostat det bedste valg. Den kan du købe her.

Skriv en kommentar