Vitavia Venus drivhus er et rigtig godt og traditionelt begynderdrivhus, der fås i mange variationer. Du kan få det med umalede aluminiumsprofiler, eller med malede aluminiumsprofiler i enten sort eller grøn. Venus drivhuset kan leveres med polycarbonat eller du kan vælge klart glas.
Venus drivhuset fås i 5 mindre størrelser mellem 3,8 m2 og 7,5 m2 og hører til Vitavias mindre drivhuse. Det er en god størrelse, hvis du gerne vil supplere husholdningen med egne grøntsager, men ikke bruge al for meget tid i drivhuset.
Hvem egner dette drivhus sig til?

Et Venus drivhus fra Vitavia er et mindre drivhus, og egner sig derfor godt til små haver.
Selv den mindste størrelse på 3,8 m2 er stor nok til at have ca. 16-20 tomatplanter afhængig af, hvor tæt du vil have dem. Det er en god størrelse, hvis du ikke vil bruge for meget tid i dit drivhus, og alligevel have egne afgrøder.
Tænk dog også frem i tiden, når du vælger drivhus, da de let kan holde op til 30 år. Bliver du glad for dit lille drivhus, vil du ofte ønske, at du havde mere plads. Så køb altid den største størrelse, som du har plads og råd til. Det er billigere pr. kvadratmeter at købe et stort drivhus, end at købe et lille drivhus nu, og købe et mere lille drivhus senere.
Venus drivhus fås i 4 størrelser:Venus 3800 er 3,8 m2, Venus 5000 er 5 m2, Venus 6200 er 6,2 m2 og Venus 7500 er 7,5 m2.
Disse fire modeller har alle samme bredde på 1,93 m og samme sidehøjde på 1,24 m og måler mellem 1,95 m og 3,84 m i længden . Du kan vælge modeller med enten polycarbonat og glas i taget og siderne. Aluprofilerne fås i enten umalede, eller malede i grøn eller sort. Du har derfor rigtig mange muligheder for at få præcist det drivhus, som du vil have.
Relevant lovgivning i forbindelse med opføring af drivhuset

Da alle Venus drivhus modellerne er under 10 m2, kan de ifølge byggeloven opføres uden ansøgning eller anmeldelse.
Har du flere småbygninger på din grund, skal du dog være opmærksom på, at der der højest må være ialt 20 m2 småbygninger på en rækkehusgrund, og 35 m2 på en fritstående grund uden anmeldelse til kommunen. Du kan læse byggeloven på Energistyrelsens hjemmeside; der er link nederst i artiklen.
Da Venus højeste taghøjde er 1,97 m kan det også opføres helt tæt på skel. Der skelnes imellem bygninger med højder over eller under 2,5 meter på grund af brandfare, og bygninger med en højde over 2,5 meter skal bygges mindst 2,5 meter fra skel.
Små hobbydrivhuse som Venus er normalt dækket af din almindelige husforsikring, men tjek med dit forsikringsselskab.
Drivhusets materialer
Venus drivhus kan fås med enten 3 mm glas eller 4 mm polycarbonat. Vælger du polycarbonat, koster drivhuset 1-2.000 kr. mere alt afhængig af størrelsen. Det kan være et svært valg imellem de to materialer, da de har forskellige fordele og ulemper:
- Polycarbonat isolerer meget bedre end glas, og det er lettere at holde en tilpas temperatur.
- Polycarbonat beskytter planterne om sommeren, hvor sollyset kan være alt for voldsomt for planterne.
- Der slipper mindre lys igennem polycarbonat, men stilles drivhuset et meget lyst sted, betyder det normalt ikke så meget.
- Der er mere brug for udluftning i et drivhus af polycarbonat end i et drivhus af glas.
- Ønsker du at opvarme dit drivhus igennem vinteren, er opvarmning meget billigere i et drivhus af polycarbonat.
- Polycarbonat går ikke så let i stykker og kan holde til en sten eller en fodbold i modsætning til glas.
- Du kan skære i polycarbonat med en hobbykniv, så det er lettere at skære ud til et vinude.
- Hvor glas kan holde i hundrede år, holder polycarbonat normalt kun i ca. 15 år.
- Polycarbonat får ofte algevækst imellem lagene, hvilket får drivhuset til at se gammelt ud, relativt hurtigt. Et hus af glas er langt lettere at holde flot i årevis.
- Du kan eventuelt få bugt med algerne ved sprøjte en specielt drivhussæbe ned i bunden af polycarbonatpladerne. Et andet råd er, at kan sprøjte pladerne med drivhussæben udefra, så kan det trænge ned til algevæksten.
- Du skal også tænke over, når du monterer drivhuset, at pladerne skal være lukket foroven, men der skal være diffiusionshuller forneden i pladerne, så kondensen kan komme ud. Du får speciel tape med diffisionshuller.
Venus har anoniserede aluminiumsprofiler, og du kan vælge imellem umalede, grønmalede eller sortmalede.
Alu med glas | Alu med polycarbonat | Grøn/sort med glas | Grøn/sort med polycarbonat | |
---|---|---|---|---|
Venus 3800 | Ca. 2.700 kr. | Ca. 4.100 kr. | Ca. 3.400 kr. | Ca. 5.300 kr. |
Venus 5000 | Ca. 2.600 kr. | Ca. 4.700 kr. | Ca. 4.000 kr. | Ca. 5.300 kr. |
Venus 6200 | Ca. 3.200 kr. | Ca. 5.200 kr. | Ca. 4.300 kr. | Ca. 6.000 kr. |
Venus 7500 | Ca. 3.500 kr. | Ca. 5.800 kr. | Ca. 4.900 kr. | Ca. 7.000 kr. |
Alle disse modeller leveres fragtfrit, og kan købes her.
Vinduer og døre i Venus drivhuset

Alle Venus modellerne leveres med en skydedør og et eller to tagvinduer:
- Venus 3800 og Venus 5000 har ét vindue
- Venus 6200 og Venus 7500 har to tagvinduer
Det kan dog godt anbefales at tilkøbe flere tagvinduer eller et par jalousi-vinduer for at gøre det lettere at få god udluftning i drivhuset.
Installerer du et jalousi-vindue både nederst og øverst i Venus drivhuset giver det rigtig god ventilation. Det er især en god idé, hvis du har valgt et drivhus af polycarbonat, da luften ofte bliver meget tæt.
Et ekstra tagvindue koster kun 250 kr. eksklusiv materiale til vinduet, men du kan bruge det glas eller polycarbonat, som du har fået leveret med drivhuset. Et jalousi-vindue koster 400 kr. pr. stk. Det er meget lettere at installere et ekstra vindue, når du sætter drivhuset op, end at gøre det senere.
Tilbehør til drivhuset Venus

Du kan få rigtig meget tilbehør til dit Vitavia Venus drivhus, og det er smart at bestille det, når du bestiller drivhuset, da det så leveres fragtfrit sammen med drivhuset.
En bord eller en bænk er altid en god idé i drivhuset, da det giver dig arbejdsplads, samt plads til de første spirer og små planter, før de plantes ned i jorden i drivhuset.
Du kan vælge imellem mange forskellige hylder og borde fra Vitavia. Et bord med en ekstra hylde koster 900 kr., men der er også billigere muligheder som f.eks. en foldehylde til 350 kr. eller et foldebord til 490 kr.
Gør-det-selv eller tilkøb montage

Du skal regne med at det tager to mennesker en weekend at samle et Venus drivhus. Du skal også tænke over, hvilket fundament, som du vil have til dit drivhus. Skal forsikringen dække, skal du have et støbt fundament.
Du kan købe en stålsokkel, som passer til dit Venus drivhus. Den koster mellem 800 kr. og 950 kr. alt afhænging af, hvilken Venus model, som du har valgt. Det er tit gode penge at give ud, da det gør montagen af Venus betydelig lettere. da det er let at få stålsoklen i vater.
Du kan se, hvorledes et af de større Vitavia drivhuse samles i en video på Youtube.com. Jeg har lagt et link nederst i artiklen.
Du kan også tilkøbe montage af drivhuset, når du bestiller det, men det koster ca. ligeså meget som drivhuset koster. Alt afhængig af størrelser koster det mellem 3.400 kr. og 4.600 kr. vest for Storebælt og mellem 4.200 kr. og 5.400 kr. øst for Storebælt.
Hvem bør købe et Venus drivhus?

Venus er på mange måder et rigtig godt valg, hvis du leder efter et helt almindelig drivhus, som er godt og solidt til rimelige penge.
Det er minimum 1.000 kr. dyrere at købe et Venus drivhus med polycarbonat i stedet for glas.
Pengene er dog godt givet ud, da drivhuset bliver mere holdbart og robust. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om at erstatte et par knuste ruder hvert forår, som det ofte ses ved drivhuse af glas.
Planlægger du at have et opvarmet drivhus hele vinteren, så dine planter kan overvintre derude, er det også meget billigere at vælge polycarbonat, da det isolerer meget bedre end glas.
Om foråret er det dog en stor fordel at have et drivhus med glas, da det er meget lettere for de små spæde planter at få sol nok. Du kan nogen gange blive nødt til at bruge kunstigt lys i et drivhus af polycarbonat, og det er mere besværligt. Det meste af året, har det dog ikke den store betydning.
Venus med glas er også meget billigere end polycarbonat, så har du et begrænset budget, får du meget mere for pengene ved at vælge glas i dit Venus drivhus.
Venus drivhuset er et meget traditionelt drivhus, og det egner sig godt til mange menneskers behov for et drivhus.
Links
Links til Bygningsreglementet på Energistyrelsens hjemmeside om småbygninger:
- Småbygninger der skal anmeldes her
Se et Vitavia Jupiter drivhus blive samlet på denne video på Youtube.com