Køkkenet er et sted man bruger utrolig meget tid, især i nyere tid med store og hyggelige samtalekøkkener. Der findes mange forskellige bud på gulv til køkkenet og i dette indlæg skal vi se på hvorfor vinylgulv er et godt valg.
Vinylgulv kendes også som PVC-gulv eller LVT-gulv (luxury vinyl tiles).

Hvorfor bruge vinyl i køkkenet?
Et vinylgulv i et køkken vil altid være den optimale løsning, selvom det langt fra altid er vinyl man ser i alle køkkener. Der kan ske mange uheldig ting i køkkenet som fx en utæt vaskemaskine, hvor man vil opleve store problemer hvis man fx har trægulv.
Vinylgulv er slidstærkt og modstandsdygtig imod pletter, ridser og vand. Det er med god grund at vinylgulvet igen er blevet et populært valg i køkkenet. Den store interesse for vinylgulv har desuden gjort at producenterne har udvidet udvalget og gjort det muligt at købe vinyl i alle slags farver og mønstrer.
Du kan få vingulv til køkkenet i smukke mønstre som ligner træ, sten og marmor. Udover at være smukt, så er vinylgulv også prisvenligt og utrolig let at vedligeholde.
Gulvvarme i køkkenet og vinylgulv
I de fleste nybyggede huse lægges der typisk gulvvarme, hvilket ikke er nogen hindring for at ligge vinylgulv i køkkenet.
Tykkelsen på vinyl gør det et rigtig godt gulvmateriale til køkkenet, når der er installeret gulvvarme. Vinylgulv er ofte meget tyndt i forhold til fx laminat og parket, hvilket gør det meget nemmere at transportere varmen videre.
Er der specielle typer vinyl til et køkken?
Da køkkenet er et rum, hvor der er megen aktivitet kan det anbefales at benytte tykkere vinyl, som er mere slidstærk, ligesom heterogen vinyl er at foretrække. Heterogen vinyl består af forskellige lag, som er lagt ovenpå hinanden på kryds og tværs. Det gør det mere slidstærkt end homogen vinyl, som blot er en ensartet og gennemfarvet masse.
LÆS OGSÅ: Fordele ved vinylguvle i badeværelset
Er der specielle regler for at lægge vinylgulv i et køkken?
Da køkkener ofte er såkaldte vådrum, så gælder der særlige regler for vinylgulve i køkkener. Et vådrum er et rum, hvor der forefindes et gulvafløb.
Den vinyl som lægges skal således være godkendt til vådrum.
I vådrum gælder der særlige regler, som findes i bygningsreglementet: Gulv og vægge skal udføres så de kan modstå fugtpåvirkninger og de andre påvirkninger som oftest forekommer i vådrum. Gulve og gulvbelægninger samt deres samlinger, tilslutninger og gennemførelser skal være vandtætte. De materialer som anvendes, skal anvendes i overensstemmelse med de vilkår, som Boligministeriet har godkendt de enkelte produkter under forudsætning af.
Vinylgulvet skal også lægges på særlig vis. Således skal de svejses sammen for at sikre de er vandtætte. Det gøres med en særlig svejsetråd, som anvises af forhandleren. Efter svejsningen er det vigtigt at svejsetråden skæres så svejsningen er ensartet på overfladen – ellers kan der samle sig snavs og fedt, og det kan på sigt underminere vandtætheden.
Vinylgulve til køkkener koster det samme, som til andre rum – dvs. som oftest mellem 150 kr. og 250 kr. pr. m². Da køkkenet er det mest oplagte rum at lægge vinylgulve i, så er der også mange forskellige mønstre at vælge mellem som netop passer til køkkener.
Skal man lægge det selv eller få professionel hjælp?
Hvis man skal lægge vinylgulve selv – og lægge dem i et vådrum – så er det lettest at gøre i køkkenet. Et vådrum opdeles i to zoner – en vådzone, der skal være vandtæt, og en fugtigzone, som skal være vandafvisende.
I badeværelser er der flere afløb end der er i køkkener. Derfor er der færre vådzoner i et køkken, og derfor er det muligt at have større områder uden fald i køkkenet – ligesom der ikke skal etableres membraner i samme omfang som i badeværelser.
Behovet for professionel hjælp afhænger naturligvis af dine evner. Men skal du ikke have fagmanden ud i anden sammenhæng – skal han ikke lægge vinylgulv i dit badeværelse – så er det lettere at lægge gulvet selv i køkkenet.