Vinylgulv til vådrum – Gælder der specielle regler i vådrum?

Hvorfor er vinyl til vådrum en god løsning?

Vinylgulve egner sig særligt godt til vådrum. Det skyldes, at de er vandafvisende – og det er et af de mange krav, der er til gulve og belægninger i vådrum.

Vådrum såsom køkkener, badeværelser og bryggers er de rum, der gælder flest regler for. Der er således sat hele afsnit af til vådrum i bygningsreglementet. Det siger:

  • Gulv og vægge skal udføres så de kan modstå fugtpåvirkninger og de andre påvirkninger som oftest forekommer i vådrum
  • Gulve og gulvbelægninger samt deres samlinger, tilslutninger og gennemførelser skal være vandtætte
  • De materialer som anvendes, skal anvendes i overensstemmelse med de vilkår, som Boligministeriet har godkendt de enkelte produkter under forudsætning af

Et vådrum er – kort fortalt – et rum, hvor der findes et afløb. Et vådrum er opdelt i to forskellige zoner – vådzonen, som er den vandbelastede del af vådrummet, og så fugtigzonen, som er den resterende del af vådrummet, der kun udsættes for en fugtbelastning.

Der er forskel på de krav som stilles til vådzonen og fugtigzonen. Vådzonen i et vådrum skal være vandtæt. Det kan sikres på forskellig vis – den lettest løsning er dog at benytte en flydende membran, som smøres på væg og gulv.

Vådzonen i et rum er alt gulv i rummet og derudover 10 centimeter op ad væggene. Gulvet i brusehjørnet skal altid udføres med fald. Vægge i brusenicher og omkring badekar ind til ½ meter fra disse, samt op til normal loftshøjde (2,3 m.), er ligeledes omfattet af vådzonen.Endelig er der også vådzone omkring håndvaske, som har installeret en bruser.

I små vådrum (rum under 3,25 m² eller rum hvor bredden er max. 1,3 m.) er hele rummet vådzone.

Alle andre arealer i vådrummet betegnes som fugtigzonen. I fugtigzonen kræves der ikke vandtætte konstruktioner, der kræves blot vandafvisende.

Gulve uden for vådzonen kan udføres vandrette – det er kun i vådzonen, der kræves et fald.

Inden du går i gang med at lægge vinylgulvet, er det vigtigt, at overfladen, det lægges på, er plan og fri for huller og revner. Det skal endvidere være rengjort for støv og fedt samt tørt.

Alle sugende underlag i vådzonen påføres en primer i et heldækkende lag – enten med rulle eller pensel. Det skal ske i henhold til anvisningen. Hjørner, vægge og gulvsamlinger dækkes af med et selvklæbende tætningsbånd, som trykkes på plads efter folien er fjernet.

Omkring afløb monteres der en afløbsmanchet. Alle andre gennembrydninger og rørgennemføringer i rummet tætnes med tætningsbånd.

Derefter kan der etableres en membran i rummet ved at smøre tætningsmasse på gulv og væg. Der skal påføres tætningsmasse to gange – første gang som et porrefyldende lag, anden gang som et heldækkende lag. Det heldækkende lag påføres efter ca. to timer.

Efter et par døgn er membranen etableret, og det er muligt at lægge vinylgulvet i vådrummet. Tørringsprocessen bør ikke forhastes, så rummet skal helst ikke udsættes for varme eller træk. Den rette temperatur er stuetemperatur.

Kan man bruge alle typer vinyl?

I vådrum kan du kun benytte de vinyler, som er godkendt til vådrum.

Vinylgulve lægges enten med stødte samlinger eller med svejsning. De stødte samlinger benyttes oftest ved mønsterlægning.

I køkkener, badeværelser og andre vådrum skal vinylgulvet svejses. Der skal anvendes en særlig svejsetråd, som leverandøren anviser til det købte gulv. Der må dog ikke svejses før limen er tilstrækkelig hærdet. Efter svejsningen skæres svejsetråden af i niveau med gulvet, så der ikke samler sig skidt og snavs i svejsefugen. Svejsefugerne skal således fremstå glatte og ensartede.

Skal man lægge det selv eller få hjælp?

Der er rigtigt mange regler, som gælder for vådrum. Er man ikke inde i dem, kan man komme galt af sted – derfor er det bedst, at kontakte en fagmand netop til vådrummene.

En vandskade i et vådrum, der ikke er udført efter reglerne, vil ikke kunne dækkes af forsikringen – og en vandskade kan være en rigtig dyr fornøjelse.


Skal der benyttes en fagmand, så er vådrummene et rigtigt godt sted at benytte ham. Generelt er vådrummene boligens dyreste rum at etablere – det skyldes ikke mindst, at der netop i disse rum er brug for stor viden og kunnen, som fagmanden oftest sidder inde med.

Hvor finder man de gældende regler for brug af vinyl i vådrum?

De gældende regler for gulve og belægninger findes på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside – http://www.ebst.dk/br08.dk

TAGS: læg vinyl i vådrum , lægning af vinyl i vådrum , vinylgulve i vådrum

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Vinylgulv til vådrum – Gælder der specielle regler i vådrum?

  1. Sanne siger:

    Må jeg lægge vinyl-stave i mit bryggers hvor jeg har vaskemaskine?