Wienerstige i aluminium eller træ – Vælg rigtigt

Wienerstige
Wienerstige i aluminium

Fordelen ved en wienerstige er, at den kan stå selv. Det gør den til et sikkert og praktisk valg, f.eks. når du skal plukke æbler og pærer fra høje træer eller fortage indendørs malearbejde. Herunder guider vi dig i forhold til udvalg, funktionalitet og kommer med et par råd omkring sikkerhed.

Træ vs. aluminium: vægt og funktionalitet

Stiger laves som regel i enten træ eller aluminium. Træet kan være overfladebehandlet på forskellige måder: malet eller lamineret. Modeller i aluminium er generelt lidt lettere end udgaver i træ og dermed også nemmere at flytte rundt på.

Vægtforskellen er dog ikke altid så stor, som man skulle tro. Vi har set en del træ-stiger på 2m, der ikke er meget mere end 2kg tungere end tilsvarende modeller i aluminium. Ønsker du speciel funktionalitet i form af f.eks. teleskopfunktion, kan modeller i aluminium sågar være tungere end almindelige modeller i træ.

Den største forskel mellem modeller i træ og aluminium består i, at udvalget er noget større, når det kommer til modeller i aluminium. Du kan her typisk vælge mellem forskellige former for multi-funktionalitet.

Mange aluminiumstiger er kombi-modeller, der kan bruges som både wienerstige og som skydestige. Jf. nedenstående afsnit.

[biginfobox color=”#FFFF99″ textcolor=”#000000″ title=”Kæmpe udvalg i stiger” rel=”nofollow” href=”https://www.husplushave.dk/anbefaler/stigefabrikken.dk” button_title=”Find din stige her” target=”_blank”]Det rigtige værktøj er det halve arbejde. Det gælder også for stiger. Se det store udvalg i kvalitetsstiger til en attraktiv pris.[/biginfobox]

Kombi- og teleskopstiger

Hos forhandlere som Billigbyg, Faraone og Toolsonline kan du få en del kombi- og teleskop-stiger i aluminium. Kombi-modellen vil i sin fulde skydeposition være ca. dobbelt så lang, som når den er foldet ud i firbens-position (wienerstige-position).

Du har ofte også mulighed for at bruge diverse modeller som 3-delt wienerstige. Dette er meget praktisk, da du kan bruge den øverste udskydelige del som et gelænder.

Teleskopstiger er kendetegnede ved at kunne foldes helt sammen ligesom en gammeldags kikkert eller – som navnet selv siger – som et teleskop. Synes du, det er irriterende med en stige, der fylder for meget, vil en teleskopmodel være helt perfekt for dig. Den er også ganske nem at transportere, f.eks. hvis du skal ud og ordne noget for venner og bekendte.

Hobby-udstyr vs. professionelt udstyr

Proffessionel wienerstige med teleskop funktion
Proffessionel wienerstige med teleskop funktion

Visse forhandlere inddeler deres udstyr i hobby-kvalitet og professionel kvalitet. Dette gælder for blandt andre Frishop.dk, der har mærket Jumbo i deres sortiment.

Hobby-kvalitet defineres her som et materiale og en forarbejdning, der kan holde til ugentlig brug i et år – altså minimum 1.000 op- og nedstigninger.

Stiger i professionel kvalitet – Jumbo Proff hhv. Jumbo Super Proff – produceres specifikt til industrien og håndværkerbranchen.

De er ca. tre gange så stærke, og på Super Proff-modellerne er der hele tre års garanti.

For den private forbruger, der kun ved lejlighed har brug for en stige, vil hobby-kvalitet, der er væsentligt billigere, dog være godt nok.

Glasfiber: ved arbejde med elektriske installationer

Et helt specielt stigemateriale er glasfiber. Dette er især brugbart ved arbejde med elektriske installationer, da det ikke leder strøm.

Om stiger og sikkerhed

Der er sikkerhedsmæssigt ikke den store forskel mellem stigekvaliteter i træ og i aluminium. Du skal blot sørge for at stigen er i god stand, og at der – såfremt det drejer sig om ældre træ – ikke er tegn på råd og lignende.

Skridsikre trin anbefales, og vil du være sikker på, at stigen lever op til den europæiske sikkerhedsnorm, skal du kigge efter mærkninger som DS/INSTA 650 eller EN 131.

Et par gode råd

For det første skal du være opmærksom på, at stigearbejde er belastende for kroppen. Det betyder, at du ikke har godt af at stå på stigen i mere end en halv time ad gangen.

Vil du undgå ulykker på grund af fald, er det vigtigt, at du sætter stigen på et fast og jævnt underlag. Sørg også for, at den hviler lige meget på hvert ben, og at den ikke er placeret foran vinduer og døre, der kan risikere at blive åbnet.

Husk endvidere, at du har lettere ved at holde balancen, hvis du holder fast i stigen med den ene hånd. Brug ordentligt fodtøj – ikke f.eks. træsko! – og undlad at stå på stigens øverste trin. Meget af dette kan måske lyde banalt. Men sagen er, at flere tusinde gør-det-selv-folk hvert år må på skadestuen på grund af fald fra et stillads eller en trappestige.

[biginfobox color=”#FFFF99″ textcolor=”#000000″ title=”Kæmpe udvalg i stiger” rel=”nofollow” href=”https://www.husplushave.dk/anbefaler/stigefabrikken.dk” button_title=”Find din stige her” target=”_blank”]Det rigtige værktøj er det halve arbejde. Det gælder også for stiger. Se det store udvalg i kvalitetsstiger til en attraktiv pris.[/biginfobox]

Det rigtige valg

Sikkerhedsmæssigt er der ikke nævneværdige forskellige mellem kvaliteter i træ og aluminium. Dog er udvalget af stiger i aluminium større. Så går du efter multifunktionalitet – f.eks. en teleskopmodel, der kan foldes helt sammen – vil det rigtige valg være en aluminiumsstige.

Som beskrevet ovenfor er sikkerhedsaspektet et spørgsmål om, hvordan du bruger udstyret. Med lidt omtanke kan de fleste stigeulykker undgås.

Skriv en kommentar