Fordelen ved en wienerstige er, at den kan stå selv. Det gør den til et sikkert og praktisk valg, f.eks. når du skal plukke æbler og pærer fra høje træer eller fortage indendørs malearbejde. Herunder guider vi dig i forhold til udvalg, funktionalitet og kommer med et par råd omkring sikkerhed.
Træ vs. aluminium: vægt og funktionalitet
Stiger laves som regel i enten træ eller aluminium. Træet kan være overfladebehandlet på forskellige måder: malet eller lamineret. Modeller i aluminium er generelt lidt lettere end udgaver i træ og dermed også nemmere at flytte rundt på.
Vægtforskellen er dog ikke altid så stor, som man skulle tro. Vi har set en del træ-stiger på 2m, der ikke er meget mere end 2kg tungere end tilsvarende modeller i aluminium. Ønsker du speciel funktionalitet i form af f.eks. teleskopfunktion, kan modeller i aluminium sågar være tungere end almindelige modeller i træ.
Den største forskel mellem modeller i træ og aluminium består i, at udvalget er noget større, når det kommer til modeller i aluminium. Du kan her typisk vælge mellem forskellige former for multi-funktionalitet.
Mange aluminiumstiger er kombi-modeller, der kan bruges som både wienerstige og som skydestige. Jf. nedenstående afsnit.
Wienerstige i træ med massive vanger
- En god træstige med alt fra 4 til 8 trin (trinafstand 22,5 cm).
- Højden er fra 1,16 meter til 2,24 meter.
- Kraftige hængsler med 2 spandkroge (sikkerhed)
- Dansk produceret og med trin i asketræ
Jumbo Wienerstige (150kg bæreevne)
- Lamineret wienerstige i træ (Professionel model)
- Bæreevne op til 150 kg (EN 131)
- Lang levetid (lindoliebehandlet)
- Fra 1,14 meter til 3,67 meter i højden
Silkeborg Wienerstige (Industribrug)
- Brede trin med ekstra skridsikring
- Højde fra 0,72 meter til 3,32 meter
- Behagelig at arbejde på i længere tid af gangen
- Certificeret EN 131 (max 150 kg)
Glasfiber Wienerstige (Avanti)
- Fra 2x 4 trin til 2x 22 trin
- Produceret i glasfiber (tåler store påvirkninger)
- Mulighed for at udskifte dele der bliver slidt
- Længde fra 1,27 meter til 6,31 meter
Wienerstige og skydestige i én
- Fungerer både som wienerstige og 2-delt skydestige
- Høj kvalitet (bygget til dagligt brug)
- Vanger og styrebeslag af strengpresset aluminiumsprofiler
- Trekantede trin giver mulighed for vandret ståstilling
Kombi- og teleskopstiger
Hos forhandlere som Billigbyg, Faraone og Toolsonline kan du få en del kombi- og teleskop-stiger i aluminium. Kombi-modellen vil i sin fulde skydeposition være ca. dobbelt så lang, som når den er foldet ud i firbens-position (wienerstige-position).
Du har ofte også mulighed for at bruge diverse modeller som 3-delt wienerstige. Dette er meget praktisk, da du kan bruge den øverste udskydelige del som et gelænder.
Teleskopstiger er kendetegnede ved at kunne foldes helt sammen ligesom en gammeldags kikkert eller – som navnet selv siger – som et teleskop. Synes du, det er irriterende med en stige, der fylder for meget, vil en teleskopmodel være helt perfekt for dig. Den er også ganske nem at transportere, f.eks. hvis du skal ud og ordne noget for venner og bekendte.
Hobby-udstyr vs. professionelt udstyr
Visse forhandlere inddeler deres udstyr i hobby-kvalitet og professionel kvalitet. Dette gælder for blandt andre Frishop.dk, der har mærket Jumbo i deres sortiment.
Hobby-kvalitet defineres her som et materiale og en forarbejdning, der kan holde til ugentlig brug i et år – altså minimum 1.000 op- og nedstigninger.
Stiger i professionel kvalitet – Jumbo Proff hhv. Jumbo Super Proff – produceres specifikt til industrien og håndværkerbranchen.
De er ca. tre gange så stærke, og på Super Proff-modellerne er der hele tre års garanti.
For den private forbruger, der kun ved lejlighed har brug for en stige, vil hobby-kvalitet, der er væsentligt billigere, dog være godt nok.
Glasfiber: ved arbejde med elektriske installationer
Et helt specielt stigemateriale er glasfiber. Dette er især brugbart ved arbejde med elektriske installationer, da det ikke leder strøm.
Om stiger og sikkerhed
Der er sikkerhedsmæssigt ikke den store forskel mellem stigekvaliteter i træ og i aluminium. Du skal blot sørge for at stigen er i god stand, og at der – såfremt det drejer sig om ældre træ – ikke er tegn på råd og lignende.
Skridsikre trin anbefales, og vil du være sikker på, at stigen lever op til den europæiske sikkerhedsnorm, skal du kigge efter mærkninger som DS/INSTA 650 eller EN 131.
Et par gode råd
For det første skal du være opmærksom på, at stigearbejde er belastende for kroppen. Det betyder, at du ikke har godt af at stå på stigen i mere end en halv time ad gangen.
Vil du undgå ulykker på grund af fald, er det vigtigt, at du sætter stigen på et fast og jævnt underlag. Sørg også for, at den hviler lige meget på hvert ben, og at den ikke er placeret foran vinduer og døre, der kan risikere at blive åbnet.
Husk endvidere, at du har lettere ved at holde balancen, hvis du holder fast i stigen med den ene hånd. Brug ordentligt fodtøj – ikke f.eks. træsko! – og undlad at stå på stigens øverste trin. Meget af dette kan måske lyde banalt. Men sagen er, at flere tusinde gør-det-selv-folk hvert år må på skadestuen på grund af fald fra et stillads eller en trappestige.
Det rigtige værktøj er det halve arbejde. Det gælder også for stiger. Se det store udvalg i kvalitetsstiger til en attraktiv pris.[/biginfobox]
Det rigtige valg
Sikkerhedsmæssigt er der ikke nævneværdige forskellige mellem kvaliteter i træ og aluminium. Dog er udvalget af stiger i aluminium større. Så går du efter multifunktionalitet – f.eks. en teleskopmodel, der kan foldes helt sammen – vil det rigtige valg være en aluminiumsstige.
Som beskrevet ovenfor er sikkerhedsaspektet et spørgsmål om, hvordan du bruger udstyret. Med lidt omtanke kan de fleste stigeulykker undgås.
Hvad koster en wienerstige?
Der er mange elementer der spiller ind ved køb af en wienerstige. Nogle af de vigtigste er:
-
- Hvor mange trin skal den have? Er det en med 4 trin, 6 trin, 8 trin eller måske 22 trin? Jo flere ting og dermed jo højere en stige, desto højere er prisen også gerne.
-
- Wienerstiger har trin på begge sider, men ikke alle trin er skabt lige. Bredden på trin, skridsikkerhed og vinklen er vigtig i forhold til det arbejde du skal udføre. Skal du stå længe på stigen, så er brede trin med den rette vinkel en klar fordel.
-
- Materialevalget er også relevant i forhold til prisen. Vælger du træ, aluminium eller glasfiber, så spiller det ind. Hvert af materialerne har sine fordele og ulemper.
-
- Funktionalitet påvirker også prisen. Trappestiger er små wienerstiger, men har en platform i toppen. De store fritstående wienerstiger kan også fås som kombistiger eller som teleskopstiger. Begge dele koster normalt ekstra.
- Hvilken type bændler (de anordninger der holder de to sider af wienerstigen samlet) spiller også ind. Jo større sikkerhed, desto højere pris.
Så inden du begynder at lede efter den billigste wienerstige, så gør dig selv den tjeneste at vurdere dit behøv først. Det er ikke et godt argument at købe en stige blot fordi den er billig.
Hvor køber man en wienerstige?
Du kan i princippet købe wienerstiger i de fleste byggemarkeder, tømmerhandler, mv. Udvalget er ok og der førest ofte nogle af de populære og billige løsninger.
Skal du have en stige i høj kvalitet og sætter du funktionalitet, sikkerhed, arbejdsvenlighed og holdbarhed i højsædet, så giver det mening at kigge hos en shop som eksempelvis Stigefabrikken.dk – Det har et kæmpe udvalg til både private og professionelle.
Skal der spares og har du ikke noget problem med at købe brugt, så kan DBA også være en mulighed. Ofte er udvalget begrænset da folk beholder deres stiger.