Zeus drivhus – et semi-professionelt drivhus til den erfarne gartner

Zeus drivhus er et stort semi-professionelt drivhus, som har ekstra stærke aluminiumsprofiler, og en komination af polycarbonat i taget og glas i siderne. Der er en stalddør, der kan aflåses. Det er et drivhus, som er mere robust end de fleste drivhuse, og derfor er velegnet, hvis du dyrker planter udover hobby-niveauet.

zeus-drivhus
Zeus drivhuset fås helt op til 15,7 kvadratmeter, og dermed det største af Vitavias drivhuse.

Zeus har glas i siderne og polycarbonat i taget, så du får den optimale kombination af disse materialer. Glasset i siderne lader meget lys komme igennem til frøene, så de spirer hurtigt. Samtidig sørger polycarbonat-taget for at skygge for solen i sommermånederne, så planterne ikke svedes af solen.

Hvem egner dette drivhus sig til?

Zeus drivhus har meget plads
Der er meget plads i Zeus

Zeus er et semi-professionelt Vitavia drivhus, der har en ekstra høj sidehøjde på 1,89 meter, så de fleste mennesker kan stå op i hele drivhuset. Det gør det væsentligt lettere at passe og pleje planterne.

Zeus har ekstra tykt floatglas på 4 mm i drivhusets sider, og er derfor tykkere end de fleste andre af Vitavias drivhuse. Jo tykkere glas er, desto mere holdbart er det, og jo bedre isolerer det. Glasset lader meget lys trænge igennem, hvilket er godt i begyndelsen, når frøene skal spire.

Zeus har et tag med 10 mm polycarbonatplader, hvor de fleste andre af Vitavias drivhuse har 8 mm. Dette reducerer kondens i drivhuset, og samtidig mindsker det varmetabet igennem taget.

Særligt ved Zeus drivhus i forhold til andre modeller er den to-delte stalddør, som kan aflåses. Den øverste del af døren kan åbnes, og sættes fast på en krog. Dette giver en ekstra mulighed for udluftning i dette drivhus.

Der er ekstra kraftige aluminiumsprofiler, og konstruktionen af drivhuset er yderligere forstærket med skråstivere og tværgående profiler.

Zeus drivhus fås i 5 størrelser mellem 8.1 m2 til 15,7 m2. Det er dermed den største model blandt Vitavia drivhusene, så leder du efter et meget stort drivhus, er Zeus det rette valg.

Relevant lovgivning i forbindelse med opføring af drivhuset

Zeus drivhus plantegning oversigt
Zeus drivhus plantegning

Småbygninger skal kun anmeldes til kommunen, hvis deres areal er over 20 kvadratmeter, hvis du bor i rækkehus, og 35 kvadratmeter, hvis du bor i et fritliggende hus.

Du skal altid overholde byggeloven, og det er især reglerne omkring småbygninger i eller ved skel, som du skal være opmærksom på.

Zeus har en totalhøjde på 2,5 meter, og den del af en bygning, som opføres indenfor 2,5 meter fra skel, må ikke være højere end 2,5 meter. Du kan derfor som udgangspunkt godt bygge Zeus ved skel, men vær opmærksom på at underlaget f.eks. ikke gør drivhuset højere. Du kan se links til byggeloven neders i artiklen.

Når du vælger størrelse på drivhuset, bør du også overveje om din forsikring dækker drivhuse ved storm og brandskader. Der er nogle forsikringsselskaber skelner imellem hobbydrivhuse og større drivhuse, hvor et hobbydrivhus normalt defineres som under 13 m2.

Drivhusets materialer

aluminiumprofiler
Zeus drivhus har ekstra kraftige aluminiumsprofiler

Ved nogle modeller af drivhuse kan du vælge imellem polycarbonat og glas, men hvis du vælger et Zeus drivhus, får du automatisk glas i drivhusets sider og 10 mm polycarbonat i taget.

Glas i drivhusets sider har fordelen af, at det lader meget lys trænge igennem, hvilket er godt for spiring af frø og de spæde planter. Der opstår til gengæld let alt for høje temperaturer i et drivhus af glas, og du kan blive nødt til at sørge for skygge. Det afhjælpes af, at der er polycarbonat i taget. Det skygger i nogen grad for solen, og så hjælper det med at holde en god jævn temperatur i drivhuset.

Zeus har ekstra kraftige anoniserede aluminiumsprofiler, og du kan ikke vælge grønmalede eller sortmalede, som du kan ved andre modeller.

Zeus har en bredde på 2,57 m og kommer i 5 forskellige længder:

Du kan således vælge den helt rigtige størrelse på dit Zeus drivhus. Er du i tvivl imellem to størrelser, så vælg altid det største, da du vil glæde dig over den ekstra plads.

Vinduer og døre i Zeus drivhuset

Stalddør med lås i Zeus drivhuset
Stalddøren kan aflåses med nøgle

Zeus leveres med en kraftig stalddør, der har en lås, så du kan låse drivhuset af om natten og når du ikke bruger det.

Alt efter størrelse leveres Zeus med 2 eller 3 vinduer:

  • Zeus 8100 og Zeus 10000 har 2 tag-vinduer
  • Zeus 11900, Zeus 13800 og Zeus 15700 har 3 tag-vinduer

Ekstra vinduer koster 250 kr. eksklusiv polycarbonat. Der kan maksimalt puttes 4 mm polycarbonat i vinduet, så hvis du køber flere vinduer, skal du også købe 4 mm polycarbonat plade.

Du kan købe jalousi-vinduer, der kan installeres i Zeus drivhuset. Det er en god måde at skabe ekstra udluftning på.

Det kan også reducere stormskade at have et jalousivindue i læ-siden af drivhuset. Der er røget mange drivhuse under både Allan i Oktober 2013 og Bodil i december 2013, og der er ofte store storme i vinterhalvåret. Ã…bnes jalousivinduet under en storm kan der ikke skabes undertryk i drivhuset, og det er netop undertrykket, der ofte giver skader i drivhuset. Et jalousi-vindue koster ca. 400 kr.

Tilbehør til drivhuset Zeus

varmelampe-inde-i-drivhuset

Du kan vælge imellem meget tilbehør til Zeus drivhuset. En god investering er en petruleumsvarmer, som holder drivhuset frostfrit om vinteren. Den egner sig bedst til drivhuse op til 10-11 m2. Petruleumsvarmeren koster

Det anbefales også at købe et hygrometer til 60 kr., så du kan holde øje med luftfugtigheden. Et smart min/max termometer til 130 kr. holder øje med drivhusets temperatur, og viser hvor koldt, som det har været om natten. Du kan købe dem i denne webshop, når du bestiller drivhuset.

Gør-det-selv eller tilkøb montage

Montage af Zeus drivhus
Det tager lang tid at montere Zeus drivhuset

Producenten OPJ, som er bag Vitavia Zeus drivhuse anbefaler at man er mindst to til at montere drivhuset. Når der skal sættes glas og polycarbonat i almuminiumsprofilerne i siderne og i taget, er det en rigtig god idé at være tre personer. Du skal regne med, at det minimum tager 2 mennesker tre dage at sætte Zeus drivhuset op.

Det kan være vanskeligt at sætte glasset i aluminiumsprofilerne, og du kan f.eks. bruge trælister eller en falstang, når du skal åbne gummilisterne og sætte vinduesglasset i listerne. Du kan få lidt hjælp til opsætning af et drivhus i en diskussion på Havenyt.dk, hvor et Vitavia Sirius sætte op. Der er link nederst i artiklen.

Zeus har en meget kraftig bundramme, og det kan derfor monteres ovenpå en plan overflade eller et støbt fundament uden brug af sokkel.Et støbt fundament er ofte et krav fra dit forsikringsselskab, såfremt at der skal udbetales erstatningskrav ved stormskade.

Vil du have producenten OPJ til at opstille og montere Zeus drivhuset, så koster montage mellem 10.400 kr. og 18.000 kr. alt efter størrelse, og om du bor øst eller vest for storebælt. Det bestiller du samtidig med, at du bestiller drivhuset f.eks. i denne webshop.

Hvem bør købe et Zeus drivhus?

Zeus drivhus fra vitavia
Zeus er et robust drivhus

Et Zeus drivhus er til dem, som gerne vil have et meget robust drivhus, og som vil dyrke planter udover hobbyniveau. Det har en usædvanlig høj sidehøjde, så du kan stå oprejst over det hele, og det er derfor behageligt at arbejde meget planterne inde i det.

Zeus drivhus har en stor bredde på 2,57 meter, og er mellem 3,14 meter og 6,28 meter langt alt efter hvilken model du vælger. Vælger du den største Zeus model, Zeus 15700, har du 15,7 m2 til dine planter, og det er rigtig meget plads.

Da det er så robust, vil det holde i rigtig mange år, og det har også større chance for at slippe helskindet igennem efterårsstormene.

Links

Links til Bygningsreglementet på Energistyrelsens hjemmeside om småbygninger:

  • Småbygninger der skal anmeldes her
  • Småbygninger, der ikke skal anmeldelse her
  • Om at opføre småbygninger i og ved skel her

Se hvordan et Vitavia Sirius 13000 drivhus sættes op i denne diskussion på Havenyt.dk

Se et Vitavia Jupiter drivhus blive samlet på denne video på Youtube.com

Skriv en kommentar