Anlæg terrasse – Betal dyrt eller gør-det-selv billigere

Anlæg terrasse
At anlægge en terrasse er ikke let og slet ikke hvis du gerne vil have lidt ekstra lir.

En terrasse er et rigtig dejligt supplement til huset, og du kan spare mange tusinde kroner ved selv at anlægge en terrasse. Det kræver dog, at du er omhyggelig med materialevalget, placeringen og selve opbygningen.

Undgå fejl

Læs herunder om de forskellige materialer (pris og kvalitet) og få at vide, hvordan du undgår de mest basale begynderfejl.

Terrasse anlagt af professionelle

Vil du have professionelle folk til at anlægge din terrasse for dig, bør du kontakte en anlægsgartner, et brolægger- eller et tømrerfirma. Det er svært at sige noget generelt om, hvad det vil koste dig.

Men du kan godt regne med, at det i de fleste tilfælde bliver mere end dobbelt så dyrt, som hvis du selv udfører arbejdet. Husk, at der er mange udgiftsposter at holde styr på: materialer, udgravning, leje af maskiner, arbejdsløn med videre.

Anlæg terrasse – Værd at overveje, hvis du selv går i gang

Rustik terrasse i sten
Rustik terrasse i sten

Vælger du den totale gør-det-selv løsning, vil vi anbefale dig at bruge god tid på at overveje, hvordan terrassen skal se ud.

Hvilken type det skal være? Skal den være hævet over jorden eller være i samme niveau som jorden? Og hvor stor skal den være? Vigtigt er det også at gøre sig tanker om materialevalg.

Træ, beton, sten eller komposit? Husk, at materialet ikke kun skal se godt ud. Du skal også kunne lide at gå på det. Er du barfodstypen, er træ i det fleste tilfælde at foretrække frem for sten.

Undgå klassiske begynderfejl

Et gør-det-selv projekt fyldt med fejl, der skal rettes efterfølgende, kan drive en til vanvid. For fejlretning er en fordyrende faktor. Set i forhold terrassens størrelse, placering og konstruktion bør du hæfte dig ved følgende:

 • En stor terrasse er ikke nødvendigvis en god ide, idet der skal bruges mange ressourcer på at afskærme den via læhegn, planter etc. Start med at lave en virtuel terrasse ved at lægge et par planker eller en haveslange ud i græsset. På den måde får du et godt indtryk af størrelsesforholdene
 • Mange terrasser er generet af kraftig vind. Find ud af, hvor der er mest læ, inden du bygger
 • Det er rart med sol og varme. Men husk, at det også kan blive for varmt. Vær opmærksom på, at sorte materialer kan gøre terrassefladen glohed
 • Er din terrasse af træ, bør du sørge for at behandle den grundigt med olie eller maling, inden du tager den i brug
 • Terrassens underlag skal være stampet helt jævnt via en pladevibrator. Er underlaget for løst, kan du risikere, at konstruktionen giver sig

8 mm afstand mellem brædder af træ

Vær opmærksom på, at træ er et organisk materiale, der udvider og trækker sig sammen, alt efter hvor varmt det er.

Når du lægger træbrædderne, skal der være ca. 8 mm afstand imellem dem. Du kan sikre, at det bliver helt perfekt ved at bruge afstandsklodser mellem brædderne.

Gør-det-selv terrasse i træ
Gør-det-selv terrasse i træ – Let hævet fra jorden

Træ, komposit eller beton – Forskelle i pris

Hvor dyr din terrasse ender med at blive, afhænger især af hvilke materialetyper du vælger. Hårde træsorter som Ipé kan hurtigt komme op i et prisniveau på over 500 kr. pr. kvadratmeter.

Trykimprægneret fyr er langt billigere men knap så slidstærk. Hos Byghjemme.dk har vi set trykimprægneret fyr til 162 kr. pr. kvadratmeter. Kompositbrædder, der er lavet af en blanding af plast og naturmateriale som træflis eller bambus, er også en mulighed.

Denne materialetype hører dog ligeledes til i den halvdyre ende: omkring 400 kr. pr. kvadratmeter hos Flottegulve.dk. Den absolut billigste type belægning er betonfliser, der typisk vil kunne fås for under 100 kr. pr. kvadratmeter.

Husk i øvrigt at medregne merudgifter i form af grus og f.eks. strøer, såfremt der er tale om en træterrasse.

Spar penge ved at genanvende gamle materialer

Ønsker ud så billig en løsning som muligt, kan du med fordel genanvende brugte materialer. Gamle betonfliser er ofte meget billige: I visse tilfælde kan du få dem gratis, hvis du selv henter dem.

De bliver aldrig helt så rene som nye fliser, men med en stålbørste og lidt knofedt kan du opnå et ganske pænt resultat. Som supplement til underlagsgrus kan du anvende knuste potteskår og mursten.

Sådanne restmaterialer, der kan fås på diverse genbrugspladser, fungerer rigtig godt som drænlag. Du skal blot sørge for at få underlaget stampet helt fast, så det ikke bagefter er besværligt at lægge fliser eller strøer til brædder.

Hvor vedligeholdelsesfri skal terrassen være?

Sten, beton og kompositmaterialer er ekstremt slidstærke materialer og kræver stort set ingen vedligeholdelse. Skiffer kan godt ændre farve med tiden (typisk får det et lidt mere gråligt skær).

Et problem, du dog let kan undgå ved at imprægnere materialet med skifferolie. Træ kræver generelt mere vedligeholdelse – ikke mindst hvis der er tale om bløde træsorter: Uden oliebehandling er der risiko for råd.

Træet kan desuden få uønskede sprækker eller give sig. Meget er et spørgsmål om udseende. Vil du bevare træets glød, bør du oliebehandle det mindst en gang om året. Selv hårde sorter som Ipé tager sig bedst ud, hvis de oliebehandles.

Dyre vs. billige gør-det-selv løsninger

Vær ikke bange for at bruge genbrugsmaterialer. Det vil helt klart være den billigste løsning. Med hensyn til materialevalg vil beton være det billigste og hårdt træ som f.eks. Ipé være det dyreste.

Overvej grundigt, hvilken terrassetype du har brug for, hvor den skal ligge, og hvor meget tid du vil sætte af til vedligeholdelse. Vigtigst af alt er, at du undgår de mest basale begynderfejl. For disse kan komme til at koste dig dyrt.

3 kommentarer til “Anlæg terrasse – Betal dyrt eller gør-det-selv billigere”

 1. Hej
  Først tak for en masse gode råd.
  Jeg går med planer om at lave en træterasse på ca. 60 kvaderatmeter. Jeg vil gerne lave den i trygimpræneret træ. Jeg vil meget gerne lave den uden samlinger og søger brædder på 7 meter- Ved du hvor man kan købe disse længder
  VH Anders

  Svar
 2. Hej Anders,

  Det lyder som et rigtig spændende projekt. Desværre må vi melde pas omkring brædder på 7 meter. De fleste sælger i længer omkring 5,0 – 5,5 meter og vi har ikke kunnet finde nogen der tilbyder længere varianter.

  Vores bedste bud er, at du kontakter et par trælasthandler for at høre om de tager imod specielle ordre. Det er helt sikkert muligt at fremstille så lange brædder, men spørgsmålet er hvad prisen så bliver.

  Svar
 3. Hej Mikael ! Jeg påtænker og bygge en træterrasse hævet 60 cm over nivaue. terrassens mål bliver 6,60 x 6 m. Jeg vil hører om jeg kan have 2,20m imellem stolperne hvor terrassen er 6,60m og 2,00m hvor den er 6m. Mine trædimensioner har jeg tænkt skulle være 50x125mm eller 150mm. Stolperne bliver 100x100mm.Terrassebrædderne bliver af 32mm. Er dette trækkeligt. Mvh Lars

  Svar

Skriv en kommentar