Prisen på montering af vinduer varierer alt efter hvor mange vinduer, som du skal have sat i og hvor store de er. Du skal regne med at det som minimum koster ca. 1.000 kr. pr. vindue. Læs med og lær hvordan du kan spare penge på montering af dine nye vinduer.
Indholdsfortegnelse
ToggleOfte tilbyder det vinduesfirma hvor du køber vinduerne også montering. De samarbejder med en tømrer, så du kan få en samlet pris på hele opgaven. Her skal du dog være opmærksom på at du måske betaler overpris.
Indhent ALTID flere tilbud på både vinduer og montering, så er det lettere at gennemskue om nogen tager overpris. Jeg sparede rundt regnet ca. 1000 kroner pr. vindue ved at indhente tilbud fra lokale håndværkere på 3byggetilbud.dk.
Nye vinduer sparer penge på varmeregningen
Det kan ofte være en rigtig god idé at udskifte husets mange vinduer. Specielt hvis dit hus, eller sommerhus er bygget tilbage i 1960’erne eller 1970’erne. Hvis dit hus har fået udskiftet vinduerne indenfor disse år, så er det derimod en rigtig god idé at udskifte hele vinduet.
I perioden mellem 1960érne og 1970érne udskiftede man desværre mange gamle vinduer med de dengang moderne termovinduer. Termovinduer var det nye og det smarte, og var derfor det, man udskiftede alle vinduer med.
Termovinduerne blev dengang fremstillet af splintved. Det splintved man anvendte dengang, indeholdt desværre alt for lidt harpiks. Det moderne splintved skulle derfor viste sig senere hen at være af en utrolig dårlig kvalitet, som samtidig også havde en meget kort holdbarhed.
Hvad er splintved og hvilken funktion har det for træet?
Et træ består af kernetræ, som er den inderste del af træet. Yderst sidder det lag, som kaldes for splintved. Træets yderste lag har den simple funktion at transportere vand og næringsstoffer op og ned gennem træet, når det vokser.
Det yderste lag splintved optager derfor meget fugt hele tiden, da det skal kunne transportere både vand og næringsstoffer hele vejen op gennem træet.
Er dit hus lavet med de gamle vinduer fra 1960’erne eller 1970’erne, indeholder det som regel splintved. Det er derfor en rigtig god idé ikke kun at skifte vinduet men til gengæld hele vinduet inkl. både ramme og karm.
Ældre vinduer som overlevede denne periode, er derimod fremstillet af kernetræ. Kernetræ har et meget højt indhold af harpiks. Disse vinduer kan, modsat mange andre vinduer holde sig flot i op til flere hundrede år. Har man vinduer i kernetræ, er det tit en fordel kun at renovere de ældre rammer fremfor at udskifte hele vinduet.
Er du i tvivl om, hvilke vinduer du har, så kan du aflæse vinduets stelnummer på vinduets stålkant. Herefter kan du på producentens hjemmeside se, hvilke slags vinduer du har i dit hus.
Skal du vælge dine nye vinduer, så er det en god idé at vælge dem ud fra disse kriterier:
- Energiruder er op til tre gange mere energieffektive i forhold til termoruder. Det skyldes blandt andet, at energiruder lader sollyset slippe igennem. Samtidig forhindrer et tyndt lag metal, at varmen slipper ud igen. Energiruder med energimærke A anbefales af energistyrelsen. Energimærke A lever også op til de skærpede krav til huse i Energiklasse 2020 ifølge Byggereglementet.
- Rammer af kernetræ og spinkle rammer holder meget længere end kraftige rammer af splintved. Træet skal være naturligt lufttørret, så holder det længere. Trærammer kan holde op til flere hundrede år.
- Træ/alu er en meget populær kombination. Her er der træ inderst og aluminium yderst.
- En ramme af plastic er også en god mulighed. Disse vinduer kan med stor sandsynlighed holde op til 100 år.
- Sørg for at vælge dine nye vinduer, som passer arkitektonisk til dit hus. Du kan evt. få hjælp af en arkitekt, som kan hjælpe dig med, at finde dem der passer bedst i stil og eventuelt farve.
- Vælg altid nye vinduer som er DDV-mærkede – Teknologisk Institut kontrollerer disse DDV-mærkede vinduer, som altid skal leve op til en lang række kvalitetskrav for at sikre den bedste kvalitet.
Det er en stor investering at vælge de rette vinduer. Men også at få dem monteret helt korrekt. Det anbefales derfor, at du tager fat i professionelle firmaer, som har specialiseret sig i netop dette.
Du kan starte med at indhente tre tilbud via denne hjemmeside. Her kan du finde hjælp til at finde de korrekte firmaer, som er i dit lokalområde. Men husk altid at billigst ikke altid er det bedste. Sørg for at vælge det rette firma, som også tager sig tid til at vurdere hvilke vinduer, du har brug for. Men sørg samtidig også for, at det firma du finder, har en stor erfaring med at montere de nye vinduer. Det er det hele værd.
Montering af nye vinduer
Har du hænderne skruet rigtigt på, og har du erfaring med forskellige byggeprojekter? Så kan det måske være en god idé selv at installere husets nye vinduer.
Gør du det selv, er der dog en hel række ting og mange forskellige trin, som i høj grad er værd at overveje og forberede, inden du går i gang med det store arbejde.
Værktøj som du skal bruge:
- Kiler
- Målebånd
- Boremaskine
- Skruemaskine
- Karmskruer / montageskruer
- Vaterpas
- Montagepuder
Har du ikke fjernet dit gamle vindue endnu, så kan det typisk klares et koben som du kan løsne karmen med. Sidder karmen urokkeligt fast, skal du bruge en stiksav, og saver karmen over et passende antal steder, hvorefter du let kan fjerne den med hammer og koben.
Nu er du klar til at montere dine nye vinduer – sådan gør du:
- Det er altid bedst at være to om at løfte vindue og karm.
- Placer altid det nye vindue på en helt plan flade og husk at beskytte karmen.
- Afmonter beslaget og fjern skruerne.
- Nu kan du fjerne vinduesrammen fra karmen – det er meget lettere at håndtere karmen uden det tunge glas.
- Karmen placeres på montagepuder.
- Anbring montage puderne i hjørnerne. På den måde er det meget lettere at få vinduet i vater og i lod.
- Brug stopklodser eller kiler af et materiale som ikke suger fugt. De sættes således, at der er lige meget luft mellem karm og mur alle steder.
- Lav huller med et bor i både karm og mursten.
- Indsæt montageskruerne tæt på hængslerne.
- Kontroller nu at karmen er i lod og vater.
- Indsæt isolering mellem karmen og muren.
- Indsæt fugebagstop med 6 mm. plads til silikonen.
- Brug byggesilikone til at fuge med rundt om hele karmen.
- Når karmen til dit nye vindue er monteret, skal vinduesrammen igen fastgøres i beslaget – her er det igen lettere at være to til at løfte, så du undgår, at det hele går i stykker.
Et godt råd er at få en uddannet tømrer til at montere dine vinduer. Det kan ofte være svært at få vinduet til at sidde helt perfekt i både lod og vater og i forhold til muren.
Har du stor erfaring med mange gør-det-selv-projekter, så kan du overveje at gå i gang med projektet selv, men den bedste løsning vil være at lade et professionelt firma stå for hele opgaven.
Priser på montering af vinduer
Er du i tvivl om, hvad det vil komme til at koste at få monteret nye vinduer i huset? Så start altid med at henvende dig til flere forskellige firmaer, før du vælger den endelige finalist. Når du vælger et firma til at montere dine nye vinduer, kan prisen for at sætte nye vinduer i variere meget alt efter:
- Hvilket firma du vælger – de billigste koster cirka 1.000 kr. og de dyreste koster cirka 2.500 kr. pr. vindue
- Hvor mange vinduer du skal have sat i – der er ofte en mængderabat, hvis du køber flere vinduer på en gang
- Om du køber nye vinduer og montering samtidig, eller om du blot skal købe montering.
Priserne kan dog svinge en del. Du er derfor nødt til at kontakte det enkelte vinduesfirma for at få oplyst den eksakte pris på opgaven. Du kan nemt indhente 3 gratis tilbud hos vinduesfirmaer her.
Som regel er det et tømrerfirma, der sætter dine nye vinduer i. Hvis du har fået anbefalet en god tømrer, så spørg altid efter at få et tilbud, inden han går i gang med opgaven. Husk altid at få et fast tilbud på skrift. På denne måde ved du også, hvad du kan forvente af opgaven samt opgavens omfang.
Håndværkerfradrag og montering af nye vinduer
Med den nuværende ordning omkring håndværkerfradrag kan du søge om tilskud til forskellige håndværksydelser, der omfatter energiforbedringer på huset. Det betyder, at du kan søge om tilskud til udskiftning af dine gamle vinduer.
De områder, du kan søge tilskud til, er:
- Nye vinduer
- Nye terrasse- og altandøre med glasruder
- Nye ruder i eksisterende vinduer og døre
- Montering af forsatsvinduer
Du kan benytte fradraget i din helårsbolig, men du kan også søge om tilskud til udskiftninger og forbedringer i dit sommerhus.
Tilskuddet dækker kun udskiftning af eksisterende vinduer og døre. Du kan derfor ikke søge tilskud til at få lavet nyt vindueshuller eller til at ændre et vindueshul til et dørhul eller omvendt.
Du kan ansøge om tilskud til at dække hele eller en del af arbejdslønnen i forbindelse med udskiftningen, men ikke til materialerne der anvendes. Derfor er det en forudsætning, at arbejdet udføres af et professionelt firma, så du får en faktura på arbejdslønnen. Du kan dermed ikke opnå tilskud, hvis du påtænker at skifte vinduerne selv.
Det er ligeledes et krav, at betalingen sker elektronisk via netbank, MobilePay eller lignende. Det accepteres ikke, at du betaler håndværkeren kontant.
Sådan vælger du det rette firma til montering af vinduer
Tænk på at god kvalitet betaler sig. Vælger du dine nye vinduer af en god kvalitet, kan de holde i mange år. Ofte endda flere hundrede år – i modsætning til de gamle termoruder tilbage fra 1960’erne og 1970’erne.
Det betaler sig også at vælge en god tømrer eller monteringsfirma allerede fra starten. De har en stor erfaring med at sætte vinduer i. Vælger du et monteringsfirma eller en tømrer, kan du også være sikker på, at vinduerne kommer til at sidde helt perfekt. Både i lod og vater.
Når du spørger om priser på dine nye vinduer, kan det godt betale sig at prutte lidt om prisen, men også at tjekke flere forskellige forhandlere, inden du går i gang. Der kan nemlig være mange penge at spare. Et stort køb på en gang giver også et bedre udgangspunkt for en god rabat.
Vinduesfirmaer er ofte mere fleksible, hvis du skal have flere vinduer til et eller flere huse, end hvis du bare har brug for ét enkelt vindue. Er det muligt eller nødvendigt, så skift gerne så mange vinduer som muligt på samme tid. Du kan også eventuelt købe vinduerne sammen med naboer, venner eller bekendte, hvis det er muligt. På den måde vil I alle kunne spare en del penge.
En nem måde at indhente tilbud på er via hjemmesider, hvor håndværkerne kan byde ind på din opgave. Der findes mange af sådanne sider. Prøv f.eks. at lægge dit projekt ud på www.3byggetilbud.dk her.
Montering af vinduer med skum
Kan man montere sine nye vinduer med fugeskum? Det er spørgsmål som man ofte høre, når vi snakker om montering af vinduer. Svaret er at ja det kan man godt, MEN man skal have 100% styr på hvad man laver, da det kan give problemer på sigt.
Når man monterer vindue med fugeskum, eller PU-skum som mange også kalder det, så skal man være helt sikker på at man efterfølgende laver fugen helt tæt. Fugeskum suger vand og kan derfor føre fugt videre til træværket og vinduet, som i værste fald giver fugtskader.
Husk at bruge handsker og beskyttelsesbriller, når du arbejder med fugeskum, det er utrolig fedtet at arbejde med. Desuden skal du passe på med at bruge for meget, da det ekspandere voldsomt og faktisk kan bøje omliggende materialer.
Kan man montere vinduer med beslag?
Det er meget forståeligt, at det er mere interessant at montere vinduer med beslag i stedet for karmskruer. I dag bruger man faktisk ofte specielle vinduesbeslag i nybyggede huse, da det er nemmere og man slipper for at bore igennem hele rammen.
Du må dog ikke benytte almindelige vinkelbeslag, du skal ud og have fat i nogle specielle montagebeslag som passer til de nye isoleringskrav. Ligeledes skal du være opmærksom på at der skal forskellige beslag til alt efter hvilket materialer dit hus er bygget i.
Montering af fastkarmsvinduer
Der er utrolig mange fordele ved fastkarmsvinduer og en enkelt ulempe som selvfølgelig er, at det ikke kan åbnes.
Fastkarmsvinduer er betydeligt billigere end almindelige vinduer og giver mere lysindfald, da det monteres direkte på karmen i stedet for på en ramme. I nye fastkarmsvinduer isættes der typisk en friskluftventil, så man ikke går på kompromis med udluftningen.
Montering af fastkarmsvinduer kræver at man ved hvad man laver, så har man aldrig prøvet at sætte nye vinduer op, bør man enten få hjælp eller hyre en tømrer til at stå for monteringen. Som udgangspunkt monterer man fastkarmsvinduer på samme måde som andre vinduer, det er blot mere besværligt pga. ruden.
Fastkarmsvinduer leveres nogle gange med glaslister hvor stifterne ikke er sømmet helt i, hvilket IKKE betyder at man bør fjerne ruden ved montering. Det var noget man gjorde tidligere, men med de skærpede energikrav er det ikke længere almindelig praksis, da det kan forringe tætheden.
Hvornår skal man skifte sine vinduer?
Før montering af vinduer, bør du tage en grundig vurdering og evt. få en tømrer og en glarmesters råd. Hvis træet er råddent og mørt, er det en god idé at skifte hele vinduet.
Træet må ikke være blødt og til at trykke f. eks. en nøgle ned i. Du kan også se en begyndende nedbrydning, hvis der er store revner på tværs af åreretningen. Det betyder, at træet skal skiftes. Måske kan du nøjes med kun at skifte et bundstykke frem for hele vinduet. Er træet derimod i god stand, kan du vælge kun at udskifte glasset. Det er billigere og giver omgående besparelser på varmeregningen.
I ældre murermestervillaer eller bondehuse kan der være kitfaldsvinduer. Her vælger man ofte at renovere vinduet, da det gamle træ tit er af god kvalitet og har sin egen charme.
LÆS OGSÅ: Nye vinduer – priser, typer og regler
Hvilke typer vinduer findes der?
Termovinduer: Er lavet af to lag glas med luft eller en gasart imellem. Du ser især termoruder i huse fra 60’erne og 70’erne. Mange vælger i dag at skifte de gamle termovinduer ud med lavenergivinduer, som isolerer bedre.
Lavenergi vinduer: Lavenergivinduerne er bygget som en termorude, men på ydersiden af den inderste rude sidder der et tyndt lag metal. Du kan ikke se det, men det gør, at varmen bliver kastet tilbage i rummet samtidig med, at solens stråler kan passere igennem. På den måde isolerer de bedre end de gamle termovinduer.
Enkeltlagsruder: Som navnet siger, er det et enkelt lag glas, og de isolerer derfor dårligt. De blev ofte brugt i huse frem til 60’erne. I dag kan man bevare enkeltlagsvinduet ved at sætte et forsatsvindue op.
Forsatsvinduer: Du kan få både forsatsvinduer, der kobles på de gamle vinduer, og nogle der sidder som et selvstændigt vindue. De selvstændige åbner indad, og det kan være til gene at skulle tømme vindueskarmen, hvis du ønsker at åbne vinduet. De påkoblede forsatsvinduer kan fås i lavenergiglas og følger det gamle vindue, når du åbner det.
Koblede vinduer: Et koblet vindue har to rammer og isolerer rigtig godt. Det ligner det påkoblede forsatsvinue, men påkoblingen kan åbnes, så du kan pudse vinduerne på alle sider. Du kan sige, at hvert vindue består af to vinduer.
Kitfalsvinduer: Du ser ofte denne type vinduer i gamle huse. Beslagene er håndlavede, sprosserne er tynde og fine og træarbejdet er rigtig flot med usynlige samlinger og en meget høj kvalitet træ. Hvis vinduet er i god stand, er det en god idé at bevare vinduet og så vælge at sætte et forsatsvindue op for at forbedre isoleringen.
Links
Gode råd om energiruder fra Energistyrelsen her
Hvis man har købt vinduer med træ indvendig og monteret alulister udvendigt, og man skal samle 2 vindues elementer af den slags vinduer. Skal der så fuges både indvendigt og udvendigt i samlingen mellem de 2 elementer??
Vh Janne