Epsom salt til havebrug – 21 hemmelige tricks du ikke kender

Epsom salt til havebrug er et godt og økologisk middel, som især kan hjælpe tomater, peberfrugter og roser med at blive til store og sunde planter. Derudover kan det også holde sneglene væk fra haven, gøre græsplænen sundere, fjerne gamle træstubbe og meget andet. Det kendes også under navnet bittersalt eller magnesiumsulfat.

epsom salt til mange formål
Epsom salt kan bruges til mange forskellige formål i haven

Dette billige og naturlige salt, som består af magnesium og sulfat, er et must-have i enhver have, da det har så mange smarte anvendelsesmuligheder og på ingen måde er giftigt. Sulfat er den letopløselige kemiske forbindelse, hvor planter lettest kan optage svovl fra. Både magnesium (Mg) og svovl (S) hører til gruppen af makronæringsstoffer, som er essentielle på al plantevækst.

Her er 21 hemmelige tricks med epsom salt til havebrug:

1. Brug epsom salt på jorden før du starter køkkenhaven

epsom salt strøes på jorden
Salt på jorden

Det er en god idé at starte med at sprede epsom salt på al jorden, før du starter med at plante noget i din køkkenhaven. Derved får al jorden tilført ekstra magnesium og sulfat, og da disse to næringsstoffer ofte mangler i jorden, giver du alle planter en bedre mulighed for optimal vækst.

Epsom salt kaldes også for bittersalt eller magnesiumsulfat, og det er også almindeligt at bruge i saltvandsakvarier eller til hjemmebrygning. Du kan som regel købe det i matas samt i dyrehandler i mindre portioner på 100 g eller 1 kg, eller du kan finde det i gartnerier under mærket Epsotop, hvor det sælges i store poser på op til 25 kg for ca. 450 kr. Fx. her.

2. Tilføj epsom salt når du planter frø

Magnesiumsulfat hjælper mange slags frø med at få en rigtig god start, da magnesium indgår i planters cellevægge og både svovl og magnesium er vigtige for det bladgrønne klorofyl.

Du kan putte 1-2 teskefulde af saltet direkte ned i hullet i jorden, før du putter frøet i –  det er ideelt til tomatplanter, rosenbuske og mange andre planter.

3. Giv din nye rosenbusk den bedste start på sit nye liv

Bland en halv kop bittersalt med ca. 4 liter vand, og sæt din nye rosensbusk med rødderne i denne opløsning. Så får den nye busk den bedste start på sin videre vækst i din have.

4. Du kan sprinkle saltet direkte på jorden før du vander

En gang om måneden kan du sprinkle epsom saltet direkte på jorden omkring din rosenbusk, før du vander. Brug en spiseske pr. 12 cm rosenbusk. Så er busken 48 cm høj, skal du bruge 4 spiseskefulde.

5. Få ekstra store tomatplanter på dine tomatplanter

tomat plante - epsom salt
Tomat plante

Tomatplanter er storforbrugere af magnesium, og du kan derfor give dine tomatplanter ekstra magnesium ved at sprøjte en vandig opløsning af bittersalt direkte på bladene.

Tomatplanterne kan absorbere magnesium direkte igennem deres spalteåbninger på bladene, og du kan blande to spiseskefulde epsom salt med ca. 4 liter vand og sprøjte det direkte på bladene.

Spalteåbninger er de samme åbninger, som der åbnes på bladene, når planten optager kuldioxid fra luften omkring sig i forbindelse med fotosyntesen.

Det er især i slutningen af sæsonen, at du bør være opmærksom på, om dine tomatplanter har opbrugt den magnesium, som var i jorden i begyndelsen af sæsonen. Det kan du gøre ved at teste jorden for magnesiummangel med et specielt testkit. Du kan vande jorden med den førnævnte opløsning for at være sikker på, at rødderne optager den vigtige magnesium.

Alle frugtbærende planter kan have glæde af et ekstra tilskud af magnesium, da frugtudviklingen tager mange næringsstoffer fra resten af planten.

Udover tomatplanter har også peberfrugt især glæde af at få et ekstra tilskud med magnesium.

6. Giv alle planter i haven grønnere blade

Andre planter har også glæde af at få tilført ekstra magnesium direkte på deres blade, og du kan sprøjte epsom salt helt uopløst direkte på dine planters blade i hele haven. Det giver bladene ekstra sulfat og magnesium, som er så vigtig for klorofyl. Klorofyl absorberer energi fra solen, og driver fotosyntesen, der er helt essentiel for alle planter.

7. Hold sneglene væk fra dine planter

Epsom salt mod snegle
Epsom salt kan skabe en barriere mod snegle

Snegle elsker blade, og derfor er snegle meget upopulære i de fleste haver. Kan du ikke lide at slå dem ihjel, kan magnesiumsulfat på en dyrevenlig og økologisk måde hjælpe dig med at holde dem væk fra dine planter. Lav en cirkel med saltet rundt om planten, og det skaber en fysisk barriere. Den bliver dog vasket væk af regn, så du skal lave lægge saltet ud igen efter regnvejr.

8. Hjælper mod chok, når planterne skal plantes om

Det er meget stressende for en plante at blive omplantet, da den skal etablere sine rødder igen i en ny jord. Men vander du med en blanding med 1 teskefuld bittersalt til ca. 4 liter vand, så kan det modvirke meget af plantens stress.

9. Gør græsset grønnere ved at sprinkle med bittersalt

Græsplæner har ofte godt af at få tilført ekstra magnesiumsulfat. Især når græs skal til at spire og etablere sit rodnet, vil det have godt af disse to mineraler, da de tilsammen hjælper meget med klorofyldannelsen og dermed fotosyntesen. Det passer med ca. 1,5 kg epsom salt pr. 100 kvadratmeter.

10. Slå ukrudtet ihel med en blanding af eddike og epsom salt

Hvis du ikke vil bruge for mange unaturlige midler i haven, så kan du lave dit eget ukrudtsmiddel ved at blande to kopper epsom salt, en kvart kop opvaskemiddel og ca. 3 L eddike. Du kan putte det i en sprayflaske og sprøjte ukrudtet med det, så visner det efter få timer. Pas på du ikke rammer græsset, da det også visner.

11. Få gule blade grønne igen

Når bladene på dine planter bliver gule, kan det skyldes magnesium- eller svovlmangel. Planter kan kun optage svovl, når det indgår i sulfat. Sulfat har den kemiske forbindelse SO4 2, og det udvaskes let af jorden. Derfor kan du give planter, som har fået gule blade, ekstra sulfat og magnesium ved at vande dem med en blanding af 1 tsk epsom salt blandet med ca. 3 L vand.

12. Giv dine Storkenæb ekstra magnesium

geranium lilla
Epsom salt giver de blmstrende storkenæb de smukkeste farver

Storkenæb er en familie af planter med det latinske navn Geranium og de har et væld af smukke farver. De bruges dels fritvoksende i haven, men er også meget populære som potteplanter eller i hængekurve, hvor de hurtigt kan bruge masser af magnesium til alle de kønne planter.

Tilfører du ekstra magnesium til storkenæb via epsom salt, vil det øge produktionen af blomster – og samtidig får svovlen planterne til at vokse sig ekstra høje og grønne. Du kan vande dine blomster med en vandig opløsning et par gange om måneden.

Mangler dine storkenæb magnesium, så bliver de ældste blade gule før de yngre blade, og så gælder det om at give dem magnesium så hurtigt som muligt.

13. Afhjælp svovlmangel i afgrøder såsom raps og hvede

I 1980’erne – før at verden blev mere miljøbevidst og der blev afbrændt meget store mængder af kul og olie – var der meget svovl i regnen. Fra denne syreregn fik afgrøderne på markerne rigelige mængder af svovl. Men efter at afbrændingen af olie og kul er blevet kraftigt reduceret, er nedfaldet af svovl via syreregnen blevet formindsket fra ca. 40 kg/ha til kun 10 kg/ha.

Denne svovlmangel ses i produktionen af afgrøder, og mange landmænd har oplevet at deres afgrøder såsom raps, byg og hvede viser tydelige tegn på svovlmangel såsom at mange af de nye blade på planterne bliver gule. Dyrker du denne slags afgrøder, kan epsom salt afhjælpe denne svovlmangel i afgrøderne hvis du sprinkler det på jorden i foråret. Brug to kopper epsomsalt pr. 10 kvadratmeter jord.

14. Få sødere frugt på dine træer

Både svovl og magnesium er vigtige makronærinsstoffer for alle planter og træer. Har du et frugttræ kan du sprinkle 2-3 kopper epsom salt på jorden hele vejen rundt om træet i op til 2 meters afstand et par gange om året for at tilføre den jord, hvor træets rødder er, ekstra magnesium og svovl. Har træet disse to makronæringsstoffer giver du det de bedste forudsætninger for både at blomstre og for at gro store søde frugter.

Det virker også godt med mindre træer i potter, og her kan du med fordel lave en vandig opløsning og vande træet med den et par gange om måneden.

15. Fjern en træstub med epsom salt

Epsom salt træstub
Slå træstubben ihjel med magnesiumsulfat i de udborede huller

Har du en træstub i haven, som du er træt af, kan du fjerne den ved hjælp af epsom salt.

Bor en masse huller øverst i træstubben med et elektrisk bor og fyld alle hullerne med saltet. Det virker ved at udtrække al fugtigheden fra træstubben, så den bliver slået ihjel.

Du kan også lave en meget koncentreret opløsning ved at blande 1 liter salt med 2 liter vand, og så vande træstubben med denne opløsning. Denne meget koncentrerede blanding, slå også trætubben ihjel ved at trække al fugtigheden ud af den.

16. Få krøllede blade til at rette sig ud

Krøllede blade på planter kan også være et tegn på magnesium mangel, og du kan derfor få de krøllede blade til at rette sig ud ved at tilføre planten epsom salt ved at vande den med en opløsning af saltet.

17. Få myrene til at flytte ud

Spred epsom salt om myretuen
Få myrene til at flytte ud af myretuen ved at sprede epsom salt omkring den

Du kan få irriterende myrer til at flytte ud af deres myretue ved at sprede epsom salt rundt om myretuen. Plages du i øvrigt meget af myrer, så se denne artikel om myrebekæmplse.

18. Kartoffelbiller kan sprøjtes væk med hjemmelavet blanding

Kartoffelbiller og andre bladbiller kan slås ihjel med en hjemmelavet blanding af 1 kop epsom salt til ca. 10 L vand. Put blandingen i en sprayflaske og sprøjt dine kartoffelplanter og rosenbuske for at gøre dem billefri.

19. Hold ræve væk fra skraldespanden

Du kan sprede epsom salt rundt om din skraldespand for at holde ræve væk fra skraldet. Spred et par spiseskefulde rundt om skraldespandene, og lidt ekstra på låget, og så skulle det holde rævene væk. Inde i dit hus skulle det også skræmme både sølvfisk og kakerlakker væk.

20. Få flotte rhododendron uden visne bladspidser

Rhododenron epsom salt
Gule blade på din rhododendron kan skyldes magnesium mangel og derfor afhjælpes med epsom salt

Rhododendron er en surbundsplante, som vokser bedst i sur jord, og du skal derfor sænke jordens ph-grad ved f.eks. at bruge spagnum.

Sur jord mangler ofte magnesium, og ser du at dine rhododendron har visne og gule områder imellem bladårene, er der stor sandsynlighed for at det er magnesiummangel. Bland en spiskeske epsom salt med ca. 4 liter vand, og vand din rhododendron med denne blanding et par gange om måneden.

Du kan også få flere tips her til at gøde dine rhododendron på den helt rigtige måde.

21. Epsom salt kan give bedre vin

Vinplanter epsom salt
Vinplanter har også nytte af ekstra magnesium

De første danske vingårde så dagens lys i år 2000, og der er nu ca. 60 danske vingårde, som fremstiller vin.

Har du også lyst til at prøve kræfter med at skabe din egen vin, skal du være opmærksom på, at vinplanter er meget følsomme overfor magnesiummangel. Bittersalt er et andet navn, som bruges om epsom salt, og det anbefales at sprøjte med en 1 % opløsning af bittersalt, såfremt at der er meget kalium i jorden, og dermed magnesiummangel, hvis du vil dyrke vinplanter.

Brug epsom salt med omtanke

Epsom salt kan bruges på mange smarte måder, og det er en skøn økologisk måde at give dine planter to af de vigtige makronæringsstoffer. Både magnesium og svovl indgår som regel også i almindelig gødning, og gøder du dine planter som du skal, er det sjældent nødvendigt at tilføre ekstra af disse næringsstoffer. Men ser du tegn på, at planterne mangler magnesium eller svovl – såsom gule eller krøllede blade – så kan du eventuelt afhjælpe problemet med denne slags salt.

Du kan også komme til at tilføre jorden for meget magnesium og svovl, hvilket hindrer planternes optagelse af andre vigtige næringsstoffer, så brug ikke ubegrænsede mængder af epsom salt – men vand f.eks. dine planter et par gange om måneden med en blanding af vand og salt.

Generes du af snegle, kartoffelbiller, myrer eller andre uvelkomne små kravl, er det værd at prøve magnesiumsulfat til at slippe af med dem, da det ikke er giftigt for hverken mennesker eller andre pattedyr – og det ovenikøbet kan hjælpe de planter, som bliver sprøjtet med blandingen.

26 kommentarer til “Epsom salt til havebrug – 21 hemmelige tricks du ikke kender”

  1. Hejsa er der nogel der ved om epsom salt virker mod laver/orm i søde kirsebær.
    Eller har en anden læsning på at behandle mod kirsebærflugen eller de laver de nu engang laver?
    Meget interesseret i en løsning

    Svar
  2. Hvorfor kan i ikke skrive gram! Istedet for alle vilkårlige mål såsom håndfuld, kopfuld, skefuld? Som er ret vilkårligt!

    Svar
    • Hej Mogens

      Du kan blot tage det som et udtryk for, at det ikke kommer sig så nøje.
      Det er ikke en eksakt videnskab 🙂

      Mvh.
      Mikael

      Svar
  3. Hjelper saltet også mot larver på kål og broccoli? Håper på svar da disse larvene er i ferd med å spise opp hele avlingen min.

    Mvh
    Lillian Brekke

    Svar
  4. Hej Karen
    Kan jeg bruge dette epsom salt til almindelige planter i Potter indendørs decoration planter osv ?

    Svar
  5. Det virker spændende med Epsom salt som jeg aldrig havde hørt om før.
    Men prisen rammer meget forkert. Linket viser en pris på 450 kr for 25 kg.

    Svar
    • Hej Michael,

      Det kan jeg godt se. Er ret sikker på, at det var en anden pris dengang det blev skrevet. Uanset, så er det opdateret nu. Tak 🙂

      Med venlig hilsen
      Mikael

      Svar
  6. Hej Vibeke

    Du havde helt ret i, at jeg havde skrevet forkert i selve teksten – som nu også er blevet rettet, så der står at epsom salt skal blandes med eddike og ikke vand.

    Denne opskrift på hjemmelavet miljøvenlig ukrudtsmiddel, hvor eddike, opvaskemiddel og epsom salt blandes sammen, er en opskrift som især mange amerikanske brugere anbefaler, og der findes naturligvis en del variationer af samme opskrift.

    Egentlig er det eddiken og opvaskemidlet, som slår ukrudtet ihjel – og du kan nøjes med at bruge eddike for at dræbe ukrudtet. Epsom saltet fungerer primært som et næringsstof for jorden, og når opskriften anbefaler at tilsætte epsom saltet er det sandsynligvis for at berige jorden med nogle af de næringsstoffer, som jorden mister på grund af eddiken.

    Vil du have meget store mængder af epsom salt, kan du købe 25 kg. for under 200 kr. på haveproffen.dk her. Her sælges det under navnet bittersalt – som er et af de mange navne, som det er kendt under i Danmark (som Mikael også skriver i en af sine kommentarer).

    Jeg vil også lige henvise til vores anden artikel her om epsom salt, hvor der står mere om epsom salt og hvordan det påvirker haven.

    Tusind tak til alle vores vågne læsere for jeres opmærksomme kommentarer. Det er skønt at høre fra jer!

    Mvh Karen

    Svar
  7. Hej Vibeke,

    Hvilke andre fejl mener du at have fundet?

    Umiddelbart er der nok fejl i punkt nummer 10, men Karen får lige en chance til at kigge ind og rette til hvis der er noget galt 🙂

    Hvis artiklen var en reklame for Helsehelse, så ville det nok være en god ide at nævne dem i artiklen 🙂 Så nej det er ikke en reklame.

    Grunden til at jeg nævner dem var, at Minna spurgte hvor man kan købe det henne.

    Umiddelbart vil jeg ikke tro at du kan bruge vejsalt som erstatning. Men hvis du forsøger, så vil vi meget gerne høre omkring dine erfaringer.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  8. Jeg er noget skeptisk over hvad der står. Der er for mange fejl og det kan ikke afklares her og nu, men “siges videre” .

    Hvis dette råd ikke passer., burde man så ikke pille det ud ?

    Det er ikke alle der læser HELE ARTIKLEN som jeg, der ER nu en gang forskel på på 3 liter eddike og 7 liter vand.?????

    Er det kun en annonce der omhandler at købe epsom salt fra HelseHelse, eller kan man også bare bruge ganske alm. Vejsalt ?

    Med venlig hilsen

    Svar
    • Vibeke.
      Et godt råd. Brug IKKE vejsalt i stedet. Vejsalt kan planterne slet ikke tåle. Det er to vidt forskellige salte.

      Svar
  9. Hej Christine,

    Jeg får lige Karen til at kigge ind, men sådan som jeg har forstået det, så hedder opskriften:

    2 kopper Epsom salt, 3 liter eddike + en kvart kop opvaskemiddel

    Mvh
    Mikael

    Svar
  10. Øhhhh, råd nr. 10 – i overskriften står der eddike, men i selve teksten står der opvaskemiddel – hvilken er korrekt? 🙂

    Svar
  11. Interessant artikel – men hvor kan man købe Epson salt – jeg har forsøgt i Matas og på apoteket, men de aner ikke hvad det er.

    Svar

Skriv en kommentar