Vinylgulv i badeværelse – Flotte vinylgulve til badet

Et vinylgulv i badeværelset er et godt alternativ til fliser, dog skal du være sikker på at du vælger specielt vådrumsvinyl, som er GVK-certificeret af Gulvbranchen. Vinyl fås i et væld af farver og designs, så du kan få et utroligt spændende gulv i badeværelset.

Pas på de mange regler omkring gulvlægning i vådrum, hvis du selv vælger at lægge gulv. Det anbefales at hyre en professionel, hvilket koster mindre end de fleste regner med – Du kan beregne priser på både vådrumsvinyl og montering her.

Vinylgulve i badeværelset
Vinylgulve i badeværelset er lette at lægge på og holder i mange år

Vinylgulve er fremstillet af PVC, og dette materiale er modstandsdygtigt over for vand og fugt, samtdig med at det er let at gøre rent.

Det kan lægges på gulvet, som ét enkelt stort stykke og derved skal du ikke bekymre dig om sammenføjninger imellem forskellige dele af gulvet, hvor der kan trænge fugtighed igennem.

Få 3 gratis tilbud på GVK-godkendt vådrumsvinyl – 100% uforpligtende.

Hvorfor bruge vinylgulv i badeværelse?

 vinylgulv i mange farver og mønstre
Du kan få et vinylgulv i mange farver og mønstre

Der er flere gode grunde til at bruge vinyl i dit badeværelse:

  • Hvis du har et badeværelse på en 1. sal i dit hus, så er det værd at overveje at bruge vinyl frem for fliser. Et hus bevæger sig, og da vinyl er elastisk, risikerer du ikke, at det slår revner, som fliser kan risikere at gøre, hvis gulvet ikke er helt plant.
  • Du kan vælge imellem en masse farver, designs og mønstre, så du kan få lige præcis det look, som du gerne vil have i badeværelset.
  • Vinylgulve holder i rigtig mange år.
  • Det er relativt billigt i forhold til andre gulve såsom flisegulve.

For at sikre at dit nye vinylgulv er helt vandtæt på dit badeværelse, er det nødvendigt at svejse sammenføjningerne sammen. Du skal også svejse vinylgulvet på plads ude i hvert hjørne.

Svejsningen kræver en speciel autorisation, som kun gulvlæggere med svejsecertifikat har, du kan derfor ikke selv gøre arbejdet selv.

Er der specielle typer vinyl til et badeværelse?

Et hvidt og sort mønster klæder ethvert badeværelse
Et hvidt og sort mønster klæder ethvert badeværelse

Når du vælger vinyl til badeværelset, er det nødvendigt, at du sikrer dig, at gulvet er GVK godkendt. Leverandører af pvc-varer og entreprenører har skabt denne kontrolordning. GVK-godkendelsen er din garanti for, at dit gulv i badeværelset kan bruges i et vådrum.

Virksomheder med GVK-certificering er altid opdaterede med den nyeste viden indenfor området. En ekstra bonus er, at medlemmer af GVK er omfattet af Garantiordningen for Vådrumsarbejder. Er du derfor i den uheldige situation, at du vil klage over udførelsen eller kvaliteten af en given opgave, så kan du som privat forbruger klage til Byggeriets Ankenævn.

Er der specielle regler for at lægge vinylgulv i et badeværelse?

Der findes specielle regler for vinyl i et vådrum, og med disse regler er det meget vigtigt at være ekstra opmærksom.

Du kan læse mere om reglerne på hjemmesiden for Byggereglementet BR10. Reglerne kan dog være komplekse, og der er forskel på, om du er i gang med at bygge nyt, foretage en større ændring eller blot en lille renovering.

Vil du derfor være på den sikre side, er det en god idé altid at kontakte en fagmand først.

Få 3 gratis tilbud på GVK-godkendt vådrumsvinyl – 100% uforpligtende.

Hvad koster vinylen og hvilke modeller kan man vælge imellem?

badevaerelseVinylens pris afhænger af kvalitet og leverandør, og priserne for skridsikker vinyl til badeværelset starter ved ca. 100 kr. pr. m2, men kan også let koste 500 kr. pr. m2 for den bedste kvalitet eller usædvanlige mønstre og farver.

Du kan købe vinylgulve i byggemarkederne såsom Silvan og XL-byg og her er priserne meget lave.

For et større udvalg i flere designs, kan du kigge hos Garant her eller Dintaeppekaede, som har et stort udvalg af både ensfarvede og mønstrede. Deres priser ligger typisk på ca. 250 kr. pr. m2.

Vinylgulvene leveres som regel med en garanti på 10 eller 15 år, og det kan godt betale sig at vælge et gulv i høj kvalitet, som har en meget lang garanti.

Du kan bestille vinyl i forskellige bredder mellem 200 og 400 cm, så du kan sandsynligvis få en bredde som passer perfekt til dit badeværelse, så der ikke skal laves sammenføjninger imellem flere stykker.

Skal man lægge det selv eller få professionel hjælp?

På grund af de mange komplekse regler der er for vådrum, er det altid en god idé at få en håndværker til at lægge dit nye gulv i dit badeværelse.

Gør du det selv, og laver en lille fejl, kan selv den mindste lille fejl få store konsekvenser. Specielt hvis det kommer til at handle om fugt i huset.

Eventuelle fuger skal altid svejses sammen, og vinylgulvet skal svejses fast i hjørnerne samt i siderne på badeværelset. Her er det vigtigt, at du får fat i en certificeret svejser, som kan gøre selve svejsearbejdet for dig.

Som forarbejde kan du evt. selv klippe vinylet til og lægge det parat på gulvet. Den mest sikre løsning er dog at få en fagmand til at gøre hele arbejdet. På den måde ender dit nye gulv med at blive lagt på den helt rigtige måde på badeværelset.

I modsætning til fliser har du ikke mange fuger, hvis du lægger et vinylgulv. Fugerne mellem fliserne kan blive grimme af sæberester, kalk og snavs, der sætter sig fast. 

Vælger du at lægge et vinylgulv, skal du til gengæld være 100 % sikker på, at svejsningen af gulvet er helt tæt. Det kan du være sikker på, hvis du bruger en svejser certificeret.

Få 3 gratis tilbud på GVK-godkendt vådrumsvinyl og svejsning.

100% uforpligtende!

Sådan køber du et flot vinylgulv til dit badeværelse

vinyl-i-badevaerelse Du bør starte med at kontakte et gulvfirma, som kan hjælpe dig med at få vinylgulvet lagt helt rigtigt på ved at svejse det i hjørnerne og siderne. På 3byggetilbud.dk kan du indhente 3 gratis tilbud hos GVK-godkendte gulvfirmaer, så du er sikker på, at de har tilladelse til at svejse vinylet sammen i vådrummet.

Du kan også selv kigge på nogle af de store forhandlere såsom Garant.nu eller byggemarkederne for at se, om du kan finde det perfekte vinylgulv til dit badeværelse.

Husk at du altid skal tjekke at vinylgulvet er GVK godkendt, og at det er bedst at bruge skridsikkert vinyl til badeværelset. Med nogle gulvfirmaer kan du indgå en aftale om, at du selv lægger det, og de kommer og svejser det fast, men det er ofte sikrest at få gulvfirmaet til at udføre al arbejdet.

Fordele ved vinylgulv til vådrum

Vinylgulve egner sig særligt godt til vådrum. Det skyldes, at de er vandafvisende – og det er et af de mange krav, der er til gulve og belægninger i vådrum.

Vådrum såsom køkkener, badeværelser og bryggers er de rum, der gælder flest regler for. Der er således sat hele afsnit af til vådrum i bygningsreglementet. Det siger:

  • Gulv og vægge skal udføres så de kan modstå fugtpåvirkninger og de andre påvirkninger som oftest forekommer i vådrum
  • Gulve og gulvbelægninger samt deres samlinger, tilslutninger og gennemførelser skal være vandtætte
  • De materialer som anvendes, skal anvendes i overensstemmelse med de vilkår, som Boligministeriet har godkendt de enkelte produkter under forudsætning af

Et vådrum er – kort fortalt – et rum, hvor der findes et afløb. Et vådrum er opdelt i to forskellige zoner – vådzonen, som er den vandbelastede del af vådrummet, og så fugtigzonen, som er den resterende del af vådrummet, der kun udsættes for en fugtbelastning.

Der er forskel på de krav som stilles til vådzonen og fugtigzonen. Vådzonen i et vådrum skal være vandtæt. Det kan sikres på forskellig vis – den lettest løsning er dog at benytte en flydende membran, som smøres på væg og gulv.

Vådrumssikring og vinylgulv

Vådzonen i et rum er alt gulv i rummet og derudover 10 centimeter op ad væggene. Gulvet i brusehjørnet skal altid udføres med fald. Vægge i brusenicher og omkring badekar ind til ½ meter fra disse, samt op til normal loftshøjde (2,3 m.), er ligeledes omfattet af vådzonen.

Endelig er der også vådzone omkring håndvaske, som har installeret en bruser.

I små vådrum (rum under 3,25 m² eller rum hvor bredden er max. 1,3 m.) er hele rummet vådzone.

Alle andre arealer i vådrummet betegnes som fugtigzonen. I fugtigzonen kræves der ikke vandtætte konstruktioner, der kræves blot vandafvisende.

Gulve uden for vådzonen kan udføres vandrette – det er kun i vådzonen, der kræves et fald.

Inden du går i gang med at lægge vinylgulvet, er det vigtigt, at overfladen, det lægges på, er plan og fri for huller og revner. Det skal endvidere være rengjort for støv og fedt samt tørt.

Alle sugende underlag i vådzonen påføres en primer i et heldækkende lag – enten med rulle eller pensel. Det skal ske i henhold til anvisningen. Hjørner, vægge og gulvsamlinger dækkes af med et selvklæbende tætningsbånd, som trykkes på plads efter folien er fjernet.

Omkring afløb monteres der en afløbsmanchet. Alle andre gennembrydninger og rørgennemføringer i rummet tætnes med tætningsbånd.

Derefter kan der etableres en membran i rummet ved at smøre tætningsmasse på gulv og væg. Der skal påføres tætningsmasse to gange – første gang som et porrefyldende lag, anden gang som et heldækkende lag. Det heldækkende lag påføres efter ca. to timer.

Efter et par døgn er membranen etableret, og det er muligt at lægge vinylgulvet i vådrummet. Tørringsprocessen bør ikke forhastes, så rummet skal helst ikke udsættes for varme eller træk. Den rette temperatur er stuetemperatur.

Linoleum i badeværelset

Ønsker du ikke vinyl i badeværelset, kan man nemt blive fristet af alle de mange lækre og flotte linoleumsgulve, som findes på markedet. Men faktisk er linoleum badeværelset ikke en særlig god idé.

Linoleum er et kemisk materiale, som bliver fremstillet af naturmaterialer. Linoleumsgulv indeholder derfor blandt andet linolie, harpiks, savsmuld og farvepigment og egner sig derfor ikke som gulv i et vådrum. 

Linoleum tåler heller ikke vedvarende fugt. Hvis det udsættes for fugt i længere tid, får gulvet og rummet en ubehagelig lugt. Ønsker man alligevel et linoleumsgulv i hjemmet, er det et godt og slidstærkt materiale, som er godt at lægge i for eksempel køkkenet.

Gulvet findes også i mange flotte og forskellige farver, mønstre og strukturer, nøjagtig som et vinylgulv. Du kan blandt andet finde farverne:

  • Lilla 
  • Støvet blå
  • Støvet grøn
  • Rød
  • Brun
  • Sand

Links

Anvisning 200 omkring vådrum på Statens byggeforskningsinstitut her

FAQ

Hvad koster vinylgulv til badeværelset?

Vinylgulv på badeværelset svejses typisk fast, og derfor vil du typisk få en kvadratmeterpris. Prisen kan variere, men ligger gerne på lidt over 1.000 kroner pr. m2. Til gengæld er det en langtidsholdbar løsning, som er nem at vedligeholde.

Hvordan rengøres vinylgulv?

Vinylgulve er nemme at holde rene, og de kræver ikke det store arbejde at vedligeholde, da de er modstandsdygtige overfor vand og fugt. De er derfor ideelle til vådrum, og du kan bare skrabe over dem for at fjerne det værste vand. Ved grundigere rengøring bruges en svamp og opvaskemiddel i lunkent vand.

Er vinylgulv hygiejnisk?

Vinylgulv er modstandsdygtigt overfor både fugt og vand, og så er det dejlig let at rengøre. Vinyl er så populært på badeværelser og i vådrum, at der endda er en hel gruppe, der hedder vådrumsvinyl.

Kan man selv lægge vinylgulv på badeværelset?

Medmindre du arbejder med gulvbelægning til daglig eller har erfaring og udstyr til det, bør du ansætte en professionel til at lægge vinylgulv på dit badeværelse. Det kan være en krævende proces, og ofte svejses gulvet fast, så der altså kræves særligt udstyr og stor præcision.

Hvor kan man købe vinylgulv?

Når du hyrer en gulvlægger eller anden håndværker til at lægge vinyl, vil du ofte kunne købe gulvene gennem dem. I samme hug kan du forhandle en pris, som dækker både montering og selve gulvene, så du kan spare lidt penge. Så er håndværkeren nemlig sikret arbejdet og salget.

18 kommentarer til “Vinylgulv i badeværelse – Flotte vinylgulve til badet”

  1. Kan man lægge vinyl oven på fliser på gulv og vægge, og skal gulvafløb hæves,
    samt vand hane flyttes længer ud
    med venlig hilsen
    Jørgen

    Svar
  2. Hej,
    Jeg leder med lys og lygte efter det et vinylgulv magen til det i viser på det lille billede med teksten “Et hvidt og sort mønster klæder ethvert badeværelse”. Billedet viser gulv, toilet og en række farvet håndklæder for enden af badeværelset. Kan i komme med forslag til hvor man kan lede (I indland/udland?). Jeg har kigget igennem en masse produkter fra Tarkett men der er ingen der minder om, desværre.
    Mvh Astrid

    Svar
    • Hej.
      Vi har et flisebadeværelse med keramiske vægfliser og marmorfliser på gulvet. Vi kunne godt tænke os et vinylgulv, men vil bevare vægfliserne, kan det lade sig gøre? Og kan man lægge vinylen ovenpå marmorfliserne? Der er gulvvarme i badeværelset.
      Hilsen Helle

      Svar
  3. Hej ?
    Jeg har ledt og ledt efter det gulv i har her på siden, som badekaret står på. Jeg kan ikke finde en forhandler…
    Kan I hjælpe??
    Mvh
    Pia.

    Svar
    • Hej Pia,

      Der er 4 forskellige billeder med badekar. Hvilket billede mener du? Er det billedet med blomsterne?

      Hvis ja, så kan jeg desværre ikke hjælpe dig. Det er et gammelt billede, så det er slet ikke sikkert, at man kan få det mere. Prøv evt. at søge i enten England eller Sverige. Begge steder er de vilde med blomster 🙂

      Med venlig hilsen
      Mikael

      Svar
  4. Vi har et lille badeværelse på 1.sal med vinylgulv. Efter at toilettet er skiftet deroppe, er der fremkommet en brunlig misfarvning, da det nye og gamle toilet ikke har samme størrelse. Kan man fjerne denne misfarvning? Og i så fald hvordan? Har prøvet med en del forskellige midler efterhånden.
    Generelt er vinylen ikke særlig pæn længere, men man må vel ikke blot lægge nyt vinyl ovenpå det gamle?
    Med venlig hilsen
    Jeanette

    Svar
    • Hej Jeanette,

      Hvis du allerede har prøvet flere forskellige midler, så er sandsynligheden for, at det kan fjernes nok meget lille.

      Når du så samtidig siger, at vinylen ikke er særlig pæn, så vil jeg give dig ret i, at den nok bør udskiftes. Umiddelbart bør der ikke være noget galt i at lægge nyt vinyl ovenpå det gamle. Du skal blot sikre, at der ikke er buler, hakker, overlap eller andre ting der kan få det nye vinyl til at ligge grimt.

      Med venlig hilsen
      Mikael

      Svar
  5. Hej Agata,

    Ja det er svært hvis de ikke fortæller de er GVK-certificerede. Så det kan være, at du bliver nødt til at tage det lidt baglæns.

    På denne liste http://www.gulvbranchen.dk/find-medlemmer/ kan du finde alle medellerne. Kigger du i deres webshops, så burde du være rimelig sikker.

    Ved at kigge igennem medlemmerne fandt jeg denne side: http://www.btgulve.dk/gulve/vinylgulve/

    Umiddelbart ser det ud til, at de har skakternet vinyl, så prøv engang at kontakte dem. Desværre ser det ikke ud til, at de har en direkte webshop, så det må nok blive på mail/telefon.

    Med venlig hilsen
    Mikael

    Svar
  6. Problemet ved alle internet sites, som sælger GVK vinyl er, at der mangler produktinformation, om det er GVK. Hvordan kan man så vide, hvad man skal putte i inkøbskjrven ???

    MVH

    Agata

    P.S. Kan man få sort-hvid/skatternet GVK nogle steder??

    Svar
  7. Hej Ib,

    Du vil sagtens kunne sætte en kant på, så vandet ikke løber ud.

    Det vil dog ikke hjælpe med hældningen og vandet vil derfor blot komme til at stå op ad kanten.

    Det optimale ville være at få lagt gulvet så det har den rette hældning. Jeg er dog klar over, at det er en væsentlig dyrere løsning.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  8. Jeg spørger:
    Vi har et forholdsvis nyt pænt vinylgulv i badeværelse på 1.sal, og en bruseniche med runde glasdøre, desværre er faldet i bruserummet sådan at vandet løber ud under dørene.
    Kan man eventuelt svejse en kant indenfor dørene for at holde på vandet, der er fint afløb, men alligevel løber vandet ud ?

    Svar
  9. Vi overvejer at lægge vinyl i badet på første sal, hvor der er beton. Jeg synes dog det lyder lidt dyrt at skulle have håndværkere brik arbejdet, men forstår selvfølgelig grunden til det.
    MEN: I jem og fix sælger de vinyl i “fliser” og skriver at de kan anvendes i badeværelset??? Jeg kan ikke se nogle steder om det er GVK godkendt, men det lyst næsten for godt til at være sandt???

    Svar
  10. Hej Henny,

    Tak for det gode spørgsmål. Desværre så ved vi ikke hvem der forhandler det og om det overhovedet forhandles mere. Billedet har en del år på bagen.

    mvh
    Mikael

    Svar
  11. Er det muligt og få forhandler navn på det hvide vinyl med røde blomster, kunne lige passe til mit sommerhus,kan ikke se hvem der forhandler det. Vh. Henny Gormsen

    Svar
  12. Hej Hannah,

    Det lyder umiddelbart underligt hvis 23 grader skulle kunne misfarve vinylen. Er det producenten eller montøren du har talt med?

    Mvh
    Mikael

    Svar
  13. Hej.
    Har fået lagt homogen vinyl Tarkett på vores badeværelse af en godkendt montør. Vi har vandbåren varme i fordelingsplade og ovenover konstruktionsplader. Nu er der kommet lyse striber i vinylen. Har klaget til firmaet der undskylder sig med at der har været for meget varme på og det misfarver venylen. Kan det virkelig passe hvis vi havde vi havde været klar over det ville vi nok havde valgt en anden løsning. Må lige sige at overfladen ikke har været over 23 grader.
    Mvh.
    Hannah Ryborg

    Svar

Skriv en kommentar