Foldegardiner – Sy selv guide og priser

Foldegardiner kan give dine vinduer et mere blødt og luftigt udseende. Du kan få både tætvævede og transparente kvaliteter i mange forskellige farver, mønstre og prislag.

Ønsker du at sy dit gardin selv, er mulighederne for valg af stof nærmest uendelige. Du kan også spare arbejdet og købe et samlet færdigsyet sæt med træksystem. Herunder giver vi eksempler på forhandlere, stoftyper og priser.

Foldegardiner
5 flotte cremefarvede foldegardiner

Har du svært ved at træffe en beslutning mht. gardiner, så kan jeg anbefale dig servicen fra Gardinbussen.dk – De kommer forbi din adresse med deres gardinbus og fremviser, opmåler og rådgiver.

Få besøg af gardinbussen og få præsenteret et stort udvalg af foldegardiner –  100% gratis og uforpligtende.

Dækker hele DK

Lave priser, begrænset udvalg

Jeg fandt følgende spørgsmål på dindebat.dks forum:

Vi har et par persienner der for det første er gamle, grimme og støvede. Desuden falder de hele tiden ned. Derfor vi jeg gerne have nogle nye – og gerne foldegardiner i stedet for. (…) Men hvor finder man hvide/råhvide foldegardiner billigst? Det skal ikke være nogle fancy dyre nogle – for vi bliver ikke boende i denne lejlighed mange år endnu.

Søger du lave priser, er forhandlere som Jysk et godt sted at starte. Price Star-serien i hvidt stof bestående af 80 % polyester og 20 % bomuld er den billigste.

Stort udvalg: mange farver og mønstre

Finder du lavprisforhandlernes udvalg for begrænset, kan du med fordel besøge velassorterede butikker som f.eks. Jemtex og Gardinshoppen. Priserne er generelt højere. Til gengæld er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser i forhold til valg af farver og mønstre.

Ikke mindst hos Jemtex, der også sælger tæpper og gulvbelægning, er udvalget overraskende stort. Nævnte forhandler opererer således med otte forskellige overkategorier: mønstrede, tætvævede og halvtransparente kvaliteter, materiale i krøllet stof, modeller med børnemotiver og tre forskellige typer mørklægning.

Træksystem og stofkvalitet

Foldegardiner med træksystem
Foldegardiner med træksystem

Når det kommer til foldegardiner, findes der grundlæggende to forskellige former for træksystemer: snore-træk og kædetræk. Du kan her vælge både venstre- og højrestyring. Bemærk, at der hos visse forhandlere som f.eks. Bilka er et ekstra tillæg for kædetræk.

Som allerede nævnt er der et utal af forskellige stofkvaliteter. Dit endelige valg afhænger altså meget af din personlige smag og af, hvor meget du ønsker at betale.

Inden du bestemmer dig for, hvilket design, der passer bedst til dit hus, vil det være smart at overveje, hvor tæt stoffet skal være. Til lyse sommerstuer kan det være superelegant med transparente, lette gardiner. Har du brug for mørklægning skal vævet være helt tæt.

Mørklægning vs. almindeligt stof

Som du kan se af nedenstående priseksempel, kan mørklægningstekstiler i visse tilfælde være dyrere end almindelige mere transparente materialer. Hos en forhandler som Jemtex er der tilsyneladende ingen forskel i pris, med mindre du vælger specielle tryk og mønstre.

Vaskbart materiale og krympelæg

Husk altid at tjekke, om materialet kan vaskes eller ej. Regner du med at have gardinet hængende i flere år kan vaskbare materialer og stof-typer, der tåler rensning klart anbefales. Har du problemer med f.eks. støvallergi, er det helt essentielt, at stoffet kan renses.

Krympelæg er et ekstra tillæg i form af en ekstra fold i toppen af gardinet. Normalt vil det være mellem 8 og 10cm i højden, og det bruges mest til gardiner med mere end 40 % bomuld. Det har dog også en ganske dekorativ funktion og kan derfor være et godt tilvalg uanset hvilken materialetype, det drejer sig om.

Sy selv – skab dit helt eget design

Som pointeret indledningsvis har du virkelig mange muligheder, hvis du vælger at sy dit gardin selv. Priserne for stoffet ligger som regel mellem 30 og 120kr /meteren (bredde o. 140-160cm).

Et liftgardin-system kan fås for omkring 220kr (100 x 160cm). Så alt i alt vil et hjemmesyet gardin være mindst halvt så dyrt som de skræddersyede løsninger, de professionelle gardin-forhandlere kan tilbyde. Er kvaliteten mindre vigtig er færdige lavprismodeller fra f.eks. Jysk dog stadig billigst.

Få besøg af gardinbussen-prisgaranti.dk

Se det store udvalg af markiser på din egen adresse!

  • 100% gratis og uforpligtende
  • Prisgaranti + rabat på alle gardiner
  • Dækker hele Danmark
  • Book online 24/7

Fremgangsmetode (kort) – placering af liftbånd

  1. Klip stoffet, så det passer til vinduets mål + 6cm i højden og 10cm i bredden, således at 5cm kan presses om på hver side af gardinet
  2. Bredden på gardinet afgør, hvor mange liftbånd, du har brug for. Liftbånd er smalle stykker stof med små løkker, hvori træksnorene skal side. En bredde på 60cm kræver 3 liftbånd, en bredde på 100cm 5stk. Der sættes et liftbånd fast i hver side således, at de overlapper de 5cm’s ombukning
  3. Liftbåndene må ikke gå helt ned til bunden af gardinet, da der her via et par dobbelte ombukninger skal laves en løbegang. Ønsker du en helt lige og glad underkant, kan du lægge en smal træliste i løbegangen
  4. 2cm af stoffet presses om på vrangen foroven, hvorved liftbåndenes ender dækkes. Træksnorene bindes fast i hver af de nederste løkker og trækkes gennem de øvrige

Ovennævnte er en meget forenklet og kort gennemgang af gør-det-selv-processen. Og der kan godt være forskel på de liftgardin-systemer, du køber – så sørg for at læse den medfølgende manual. Det er forholdsvis let at skære stoffet til. Det svære består i at få monteret liftbåndene og træksnorene, så det kommer til at se ordentligt ud.

Hvad er billigst?

Søger du en meget billig (måske midlertidig) løsning, vil færdiglavede discountprodukter være at foretrække. Set i forhold til køb hos professionelle gardinforhandlere vil det altid være billigst at sy sine foldegardiner selv.

Foldegardiner til store vinduer
Foldegardiner til store vinduer kan blive en dyr fornøjelse uanset om du laver dem selv eller køber dem. Men godt ser det ud.

Der er desuden den fordel, at du egenhændigt kan bestemme designet. Men kan det godt være lidt bøvlet, hvis du ikke er vant til at sy. Udover selve designet skal du overveje, hvor transparent stoffet skal være, om det skal kunne vaskes, og om du eventuelt har brug for mørklægning.

2 kommentarer til “Foldegardiner – Sy selv guide og priser”

  1. Hej Jakob. Tak for din kommentar. Nu har artiklens udgangspunkt ikke været at opliste alle de forskellige butikker der sælger foldegardiner. Det ville være en relativt stor opgave og ikke give meget værdi.

    Vi har derfor valgt at nævne det billigste sted vi har kunnet finde (Jysk.dk), samt nogle af de steder hvor de har et rigtig stort udvalg (men ikke nødvendigvis er billigst).

    Efter at have kigget på Uniggardin, så kan jeg ikke se, at de hverken kan være med på den billigste pris eller det største udvalg og derfor vil det ikke give mening at have dem med i artiklen. Men vi sætter stor pris på dit input.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  2. Glimrende artikel, men jeg synes I glemmer at nævne andre shops på nettet der sælger gardiner, som er langt billigere?
    Se fx. Uniggardin.dk som er meget billigere end dem i nævnet i artiklen.

    Svar

Skriv en kommentar