Trække strøm til skur og garage – Guide

Har du bygget et gæsteanneks, et redskabsskur eller en garage på din matrikel? Så drømmer du sikkert også om at få trukket strøm, så du både kan tænde lyset og bruge forskellige maskiner i dit lille nye udendørs paradis.

Det vil give dig langt flere anvendelsesmuligheder, hvad end planen er at polere bilen til langt ud på natten, eller du vil lade svigermor finde sikkert rundt i familiens nye gæsteanneks.

Spørgsmålet er så blot, om du selv må lave noget af el-arbejdet, eller om du eventuelt skal kontakte en el-installatør. I denne guide giver vi dig svaret, så du ved, hvad det kommer til at koste at trække strøm til skur og garage.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på trækning af strøm
  1. Giv en kort beskrivelse af opgaven.
  2. Indtast dine oplysninger.
  3. Modtag et gratis og uforpligtende tilbud.

Udendørs strøm – kræver hjælp af en elektriker

Der er selvfølgelig ingen, der forhindrer dig i at gøre brug af forlængerledninger, hver gang du skal bruge strøm i dit skur, men i længden bliver det givetvis både ret frustrerende og upraktisk at skulle have lange ledninger liggende på tværs af matriklen, når der skal gang i arbejdslampen og lignende.

Er dit nye skur nyanlagt – og er der derfor ingen eksisterende stik og kontakter – kommer du ikke udenom at kontakte en autoriseret el-installatør. Reglerne for udendørs el er fastlagt af Sikkerhedsstyrelsen og er noget mere strikse end med indendørs el-installationer. Her er der nemlig en endnu større risiko for fejlstrøm og elektriske stød, der potentielt kan være livsfarlige.

Når det kommer til udendørs el, må du IKKE selv:

  • Udføre nogen former for el-installationer, herunder stik/stikkontakter
  • Skifte eksisterende stik/stikkontakter
  • Etablere lys/opsætte lamper

Det er derfor yderst begrænset, hvad du selv må lave af udendørs el-arbejde – vi er nede i småtingsafdelingen, netop af hensyn til sikkerheden.

Når det kommer til udendørs el, må du GERNE selv:

  • Skifte pærer/spots i eksisterende lamper
  • Trække egnede ledninger fra udendørs stikkontakter til f.eks. julebelysning, haveredskaber eller bassinpumper – ledningen skal fjernes efter brug

Du kan finde alle gældende regler hos Sikkerhedsstyrelsen.

Hvad koster det at trække strøm til skur og garage?

Rent geografisk kan det være vidt forskelligt, hvad timeprisen er for en elektriker. Den kan ligge på alt fra 400-900 kroner ekskl. moms, samtidig med at du skal indregne ekstra til kørsel, hvis du vælger en elektriker uden for lokalområdet. Det er derfor ét af de områder, hvor det for alvor kan betale sig at indhente flere tilbud på opgaven.

Prismæssigt vil det ikke være urealistisk, hvis du går ud fra, at den samlede udgift til elektriker og komponenter kommer til at ligge på godt og vel 4500-5000 kroner, men igen kommer det helt og holdent an på omfanget af opgaven, elektrikerens timepris – og om du eventuelt selv kan lave en del af det forberedende arbejde.

Sådan sparer du penge på elektrikerregningen

Du skal som sagt overlade alt udendørs el-arbejde til elektrikeren. Det betyder imidlertid ikke, at du ikke selv kan lave en del af det forberedende arbejde, så elektrikeren kan gå direkte til opgaven med at tilslutte ledningerne – og ikke først skal i gang med både bore- og gravearbejde.

Du kan eventuelt også indkøbe flere af komponenterne på forhånd.

Et vigtigt råd er her, at du går i dialog med din elektriker og aftaler specifikt, hvad du selv kan lave på forhånd, og hvilke type materialer der er behov for til opgaven. Til udendørs el skal du f.eks. altid have fat i stik/kontakter med en vandtæt indkapsling, certificeret IP44 – dette er et krav til alle udendørs el-artikler.

Når du skal have etableret strøm i et skur eller en garage, skal der trækkes strøm fra et andet sted, eksempelvis fra huset eller en tilbygning – og det kræver typisk, at der skal nedgraves kabler. Her kan du bl.a. selv grave ud til kablerne – de skal enten nedgraves 70 eller 35 cm under færdigt terræn.

Vælger du den lavere dybere, skal kablet mærkes med en dækplade for stærkstrøm, så det bliver beskyttet mod spadestik og lignende. Det kan også være livsfarligt, hvis en havemaskine ødelægger kablet og bliver strømførende.

Vælger du at købe kablet på forhånd, skal du være 100% sikker på, at det er klassificeret til nedgravning i jorden. Spørg altid din elektriker til råds, hvis du er det mindste i tvivl.

Du må i øvrigt også gerne bore for i ydervægge, sætte stolper op til eksempelvis lamper, fjerne isolering på loftet og lave lignende forarbejde – du må blot aldrig selv give dig i kast med nogen form for el-installationer, når det kommer til at trække strøm til skur og garage.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på trækning af strøm
  1. Giv en kort beskrivelse af opgaven.
  2. Indtast dine oplysninger.
  3. Modtag et gratis og uforpligtende tilbud.

Skriv en kommentar