Byg en carport – Gør-det-selv opgaven for handymanden

Byg en carport

Der er flere muligheder hvis du vil bygge en carport. Det er ikke helt let og kræver planlægning, men resultatet kan blive rigtig godt.

En ny carport kan hurtigt løbe op i 30.000 kr. eller derover, hvis du skal have et professionelt tømrerfirma til at lave den for dig. En langt billigere løsning vil være at gøre arbejdet selv.

Byg helt fra bunden

Som erfaren handyman vil du være i stand til at designe og bygge en carport helt fra bunden af. Du har dog også mulighed for at få carporten som samlesæt.

Alternativt kan du købe en gennemarbejdet byggevejledning og selv vælge materialerne. Under alle omstændigheder bør du nøje overveje, hvilken type, der vil passe bedst til dit hus.

Få bygget en prof carport billigt
Jo flere tilbud du får, desto flere penge kan du spare. En let måde at få 3 uforpligtende tilbud er ved at bruge 3byggetilbud. Klik på knappen og få hurtigt svar fra 3 tømrere.

Gør-det-selv uden tilladelse fra kommunen

Nye byggeregler betyder, at du ikke skal indhente tilladelse fra kommunen, hvis den garage eller carport, du vil opføre, er på 35 kvadratmeter eller derunder. Du skal altså ikke længere vente på svar fra kommunen i op til to uger.

Og du slipper for det gebyr, som du tidligere skulle betale for anmeldelsen af byggeriet. Vær opmærksom på, at reglen om grænsen på 35 kvadratmeter udelukkende gælder for fritstående enfamilieshuse samt dobbelthuse (forstået som to boliger). Har du et rækkehus, gælder en grænse på 20 kvadratmeter.

Hvilken type passer bedst til dit hus?

Inden du går i gang med at lede efter materialer, er det værd at overveje, hvilken type carport, der vil passe bedst til dit hus. Du kan enten lave en fritstående model eller bygge den ud fra en af ydervæggene på dit hus.

Som du kan se nedenfor, er der forskellige fordele og ulemper ved disse to grundmodeller. Eventuelt kan du kombinere carporten med et lille redskabsskur, hvor du kan stille sneskovlen, vinterdækkene med videre.

Valg af materiale er heller ikke helt uvæsentligt. For handymanden vil træ som regel være det nemmeste at arbejde med.

carport til huset

Her er en carport til to biler bygget op til huset.

Fritstående eller som tilbygning til huset

Fordelen ved en fritstående model er, at du ikke behøver tænke alt for meget over design og udseende. Du skal blot vælge den model, som du finder pænest og mest funktionel. Vælger du en carport som tilbygning til selve huset, er det langt sværere at få tingene til at gå op i en højere arkitektonisk enhed.

En tilbygget model vil skygge betydeligt for lysindfald. Så undgå helst at bygge op til en væg med mange vinduer. Fordelen ved en tilbygget model er til gengæld, at du skal bruge færre materialer til konstruktionen, og at du undgår spildplads.

Herudover vil det – når carporten endelig er sat op – være langt nemmere at komme tørskoet ind i huset

Få bygget en prof carport billigt
Jo flere tilbud du får, desto flere penge kan du spare. En let måde at få 3 uforpligtende tilbud er ved at bruge 3byggetilbud. Klik på knappen og få hurtigt svar fra 3 tømrere.

Køb som samlesæt og spar tid

Selv for den øvede handyman kan det være besværligt og tidskrævende at designe og bygge en ny carport helt fra bunden af. Heldigvis findes der gode mellemløsninger. F.eks. har XL-Byg et fint udvalg af træ carporte samlesæt. Priserne er rimelige.

Små modeller med fladt tag – tilbygningsmodeller såvel som fritstående – kan fås for under 3.000 kr. Ønsker du en model med redskabsrum eller med plads til mere end en bil ligger prisen mellem 7.000 og 14.000.

Dette er dog stadig billigt set i forhold til, hvad et professionelt tømrerfirma vil koste dig. Der medfølger detaljerede byggevejledninger til alle modeller.

Carport samlesæt fra XL-Byg

Carport som samlesæt fra XL-Byg. Pris på den pågældende model er omkring 12.000 kroner og er stor nok til to biler.

Gør det selv – helt fra bunden af

Du kan selvfølgelig også vælge at lave alle delene til konstruktionen selv. Der vil være mere plads til kreative løsninger, og du kan helt egenhændigt bestemme, hvordan det endelige resultat kommer til at se ud.

Ikke mindst ved tilbygningsprojekter vil dette være en fordel. Find f.eks. en tagbelægning til carporten, som passer til tagbelægningen på til hus. Er du er meget erfaren handyman, vil du kunne få dit hus til at se endnu større og flottere ud, end det var før.

Hvor finder jeg en god byggevejledning?

Måske hører du til typen, der gerne selv vil vælge materialerne, men som er lidt i tvivl om, hvordan en god carport egentlig konstrueres. For dig vil det være vil helt klart være hensigtsmæssigt at lede efter byggetegninger på nettet.

Alternativt kan du gøre brug af platformen 3byggetilbud.dk, hvor du kan indhente tilbud på både byggevejledninger og tømrerarbejde, hvis det ønskes. Det er let og gratis – du kan gøre det her.

Nedgravning af stolper og efterbehandling

Skal carporten stå ordentlig fast, er det nødvendigt at nedgrave de bærende stolper. Ved nedgravning af træstolper er det særligt vigtigt, at du lægger grus i bunden af stolpehullet.

På den måde vil regnvandet være i stand til at komme væk fra endetræet, og du undgår problemer med råd. Et stolpehul skal typisk være 30 x 30 cm i bredden og en 1 m i dybden.

I mellemrummet mellem stolpen og hullet hælder du herefter beton, hvorefter du afslutter med endnu et lag grus. Er træet ikke forbehandlet på nogen måde, skal du sørge for at give det en gang beskyttende olie og eventuelt male det.

Få bygget en prof carport billigt
Jo flere tilbud du får, desto flere penge kan du spare. En let måde at få 3 uforpligtende tilbud er ved at bruge 3byggetilbud. Klik på knappen og få hurtigt svar fra 3 tømrere.

Valg af model og af arbejdsmetode

Start med at overveje hvilken model, der vil være bedst for dig: en fritstående model eller en tilbygningsmodel? Sidstnævnte kan være svær at få til at harmonere med resten af huset og kan hindre lysindfald.

Til gengæld kan den være ganske praktisk i forhold til det at komme tørskoet ind i huset. Hvis du gerne vil spare tid, vil vi anbefale dig at købe en model som samlesæt.

Vil du gerne egenhændigt vælge alle materialer men er tvivl om selve byggeproceduren, kan du med fordel med at købe en byggevejledning via nettet.

TAGS: Bygge en carport , Carport til to biler , Gør det selv carport

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Byg en carport – Gør-det-selv opgaven for handymanden

 1. Philip siger:

  Hej

  Kan du uddybe hvordan Carportens tag kan bygges helt op til husets tag?
  Det er den konstruktion der er på billedet “Her er en carport til to biler bygget op til huset.”.

  Hvordan fastgøres carportens spær på husets tag?
  Kan man bruge bjælkesko direkte på carportens-sternbræt?