Skift af vinduer – Gør det selv

Nye vinduer i murstensmur
At få installeret nye vinduer i en gammel murstensmur kan godt give lidt udfordringer, men resultatet bliver flot.

Få 3 gratis tilbud på vinduer og montering – 100% uforpligtende.

Skift af vinduer i murstenshus

Når det gamle vindue er fjernet, og hullet er rent og klar til montering af det nye vindue, gør du følgende:

 1. Du kan skille vinduet ad, så du har selve vinduerne og rammen hver for sig. Det letter monteringen. Husk dog at sætte dem i før du fuger, så du er sikker på, at rammen ikke er blevet skæv.
 2. Sæt vinduesrammen ind i hullet. Den skal sidde 3-5 cm fra forkanten af muren. Fugen skal have samme bredde hele vejen rundt. For at sikre det skal rammen sættes fast med trækiler hele vejen rundt.
 3. Det er vigtigt, at den nederste bund er i vatter.
 4. Skru nu rammen fast med karmplugs. Det er vigtigt, at der er luft ind til væggen. Ved en højde på max en meter skal der bruges 2 karmplugs i hver side. Hvis vinduet er højere, skal der bruges flere. Husk at bore for, så skruen kan komme i.
 5. Efter monteringen skal du isolere fra ydersiden med f.eks. mineraluld. Husk, at du ikke må stoppe så meget isolering ind, at du skubber til karmen.
 6. Læg et fugebånd i fugen. Det skal ligge ca. 1 cm. inde fra forkanten af karmen, så der er plads til selve fugen.
 7. Til sidst skal du fuge vinduet med en elastisk fugemasse.

Du er nu klar til at sætte paneler og vindueskarme op samt male, så det færdige resultat bliver fuldendt.

LÆS OGSÅ: Montering af vinduer priseksempler

Nye vinduer i træhus
Nye vinduer i et moderne træhus

Montering af vinduer i træhus

Det er nemmere at sætte vinduer i et træhus, da materialet du borer i ikke er ligeså svært at have med at gøre. Fremgangsmåden er den samme som i et murstenshus, men det er nemmere at få skruerne i.

Udskiftning af ruder

 1. Det er en god idé at give din forsikring besked, før du påbegynder arbejdet. Det kan have betydning for dækningen, da der nemmere sker skader. Det er for sent, når først skaden er sket.
 2. Du skal starte udvendig. På mange ældre vinduer sidder der trælister rundt i kanten. De skal fjernes forsigtigt. En aluminiumsliste kan løsnes med en skruetrækker, og så er der nogle små låse nedenunder, der skal skubbes til siden. Denne type liste kan genbruges.
 3. Du skal nu måle op til de nye glas. Du skal måle fra fals til fals. Falsen er den del af vinduet, hvor der er en udskæring i karmen til selve rammen. Når du bestiller ruderne, oplyser du målene, og så beregner de selv, hvor store ruderne skal være. Husk også at tjekke hvad tykkelse glas, der er plads til.
 4. Når du har fået de nye ruder hjem, så kan du pille de gamle ned. Start udefra med at fjerne silikone, fugebånd kit m.m. Når det er væk på ydersiden, så få en til at holde på ruden eller sæt et par søm eller gaffa tape, så ruden ikke falder ud.
 5. Fjern nu fugerne indendørs.
 6. Når den gamle rude er væk, er du klar til at sætte de nye i. Med et selvklæbende fugebånd, som du sætter på fals og trælister, kan du sætte ruden fast. Sæt et par små klodser under ruden for at løfte den lidt op fra bunden. Der skal være samme mellemrum hele vejen rundt. Husk at levne plads til en silikonefuge.
 7. Sæt lister på og fug hele vejen rundt. Du kan evt. genbruge din aluliste fra de gamle ruder eller montere en ny liste med en drypnæse, så vandet bliver ledt væk fra træet.

Har du endnu ikke købt dine vinduer? Så bør du læse vores købsguide til nye vinduer.

Det kan være en stor opgave at skifte ruder eller vinduer i et helt hus, så overvej en ekstra gang, om du har tid til opgaven, eller om du måske skulle få et tilbud fra en håndværker. Det går ikke at gå i stå halvvejs. Det er koldt og dyrt at mangle ruder eller vinduer. Du skal også være opmærksom på din forsikringsdækning, hvis der er fri adgang til huset.

Få 3 gratis tilbud på vinduer og montering – 100% uforpligtende.

Skriv en kommentar