Terrassebrædder – Lærk, fyr og komposit brædder

Terrassebrædder
Hvilken type terrassebrædder skal du vælge? Vi har set på de tre mest almindelige og vurderet deres fordele/ulemper og ikke mindst prisen.

Er du på vej ud for at investere penge i nye terrassebrædder, så er der god grund til at læse videre, for der er ikke bare kvalitetsforskel, men også prisforskel.

Spørgsmålet er om det kan betale sig i længden at købe de billigste brædder?

I denne artikel gennemgår vi fordele og ulemper ved tre forskellige slags brædder, fortæller dig, hvor du kan få dem billigst og sidst men ikke mindst giver vi dig et tip fra Norge.

Lærk og fyr – holdbarhed og vedligeholdelse

Der er forskel på træ og det helt af sig selv fra naturens side, for et træ der vokser i troperne, skal kunne klare et helt andet klima end et træ, der vokser i Danmark.

Når vi taler om terrassebrædder, er det derfor mest fornuftigt at vælge en træsort, der kan holde til både vind, vejr og slid.

Teak terrassebrædder
Teak terrassebrædder

De mest holdbare træsorter finder vi i troperne, hvor træerne er udsat for rigtig meget forskelligt slags vejr og det er her, vi bl.a. finder teak og lærk.

Teak er imidlertid relativt dyrt at betale (koster cirka 1.600 kroner pr kvadratmeter), mens lærketræ er til at købe for os almindelige forbrugere (cirka 75 kroner pr. kvadratmeter).

Vil du endnu længere ned i pris, så skal du vælge trykimprægneret fyr – det har næsten samme holdbarhed som lærk, men selvfølgelig fordi det er trykimprægneret.

Fælles for både lærk og fyr (og andre træsorter, for den sags skyld) er, at de skal vedligeholdes og det skal de regelmæssigt, gerne én gang om året.

De skal have træbeskyttelse og alt afhængig af størrelsen på din terrasse, så det koster både tid og penge.

Komposit brædder – holdbarhed og vedligeholdelse

Komposit brædder er oftest lavet såkaldt granuleret træ – altså knust træ.

Indholdet kan variere lidt, men for de flestes vedkommende er der tale om en blanding af genbrugsmaterialer, samt den mest brugte type plast i verden, polyethylen (det er det kunststof, som vi laver plasticposer af).

Komposit brædder
Komposit brædder

Kombinationen af granuleret træ og polyethylen giver nogle yderst holdbare brædder, der ikke engang behøver at blive malet eller vedligeholdes yderligere.

Altså kan du bygge din terrasse og dernæst ikke bekymre dig om andet, end at sidde på den.

Der er naturligvis et men – og det er prisen.

En terrasse lavet af komposit brædder er væsentlig dyrere i anskaffelsespris end en træterrasse af lærk eller fyr.

Til gengæld skal du ikke bruge penge på materialer til den årlige vedligeholdelse.

Priserne

Som sagt er trykimprægneret fyr det billigste, dernæst kommer lærketræ, mens det absolut dyreste er komposit brædder.

Vi har fundet en række tilbud til dig og lad os begynde i den dyre ende med komposit brædderne.

Komposit brædder

Selvom disse terrassebrædder kan fås i forskellige farver, så er prisen den samme, nemlig cirka 550 kroner pr. kvadratmeter.

Du køber brædderne i længden 300 cm, bredden 14 cm og højden 2,5 cm. Og så er det bare om at save til, så det passer.

Du kan få brædderne i to forskellige farver, Caviar Black (sort/grå) eller Dark Brown (mørkebrun).

Terrassebrædder i lærketræ

Nok er lærketræ dyrere end trykimprægneret fyr, men det er som sagt til at betale for menigmand.

Vi har fundet nogle brædder i sibirisk lærketræ, som kan blive dine for cirka 210 kroner pr kvadratmeter.

Brædderne kommer i målene 300 cm i længden, 12,5 cm i bredden og 3,2 cm i højden.

Terrassebrædder i trykimprægneret fyr

Brædder i fyr er høvlede på begge sider og prisen er til at komme til.

For kun 40 kroner pr. kvadratmeter kan du begynde at lægge din terrasse.

Vi skal skynde os at fortælle at dagsprisen (samt tilbud, restsalg og udsalg) kan variere rigtig meget.

Men ligger din pris på omkring ovennævnte pris, så bliver du i hvert fald ikke snydt.

Brædderne fås i følgende mål: Længde 390 cm, bredde 12 cm, samt højde 2,8 cm.

Eksklusiv træterrasse
En træterrasse kan give et meget eksklusivt look til hjemmet

Vores anbefaling

Hvilke terrassebrædder, du vælger, er først og fremmest et spørgsmål om din smag og stil.

Spiller økonomien en rolle, så får du et udmærket produkt med trykimprægneret fyrretræ.

Og hvis du ikke har lyst og energi til at behandle din terrasse med beskyttelse én gang om året, så er komposit brædder løsningen for dig.

Hjemme hos os kan vi godt lide det naturlige materiale. Træ, der ånder og ændrer sig med tiden. Derfor har vi en terrasse lavet med brædder af lærketræ.

Sådan er det lige nu, men det kan være det ændrer sig, når vi bliver gamle – så vælger vi nok en løsning med komposit brædder.

For øvrigt

Vidste du at terrassebrædder lavet af grantræer er næsten ligeså godt som lærketræ?

Brædder lavet af grantræer bruges ofte i Norge til ubehandlede træfacader.

Det kan du læse mere om her og det er ganske interessant læsning: Teknologisk.dk (arkivside)

Så hvis du kender nogle med en lille skov (eller adgang til store grantræer), så var det måske værd at overveje?

5 kommentarer til “Terrassebrædder – Lærk, fyr og komposit brædder”

  1. Bare en lille korrektur af din pris på 700 kr. Det er muligvis en pris fra da de (Kompositbrædder) kom frem. I det link, som du henviser til (Lilletræ.dk) er prisen faldet til ca. 500 kr./m² Sammensætningen af kompositmaterialer er her 50% træfiber og 50% plast(PEHD). Andre steder er prisen helt nede på 200 kr./m². Her er sammensætningen 60% træfiber, 30% genbrugsplast og 10% pigment, binder o.l. Jeg ved ikke, om den sammensætning giver en dårligere kvalitet eller bæreevne. At surfe på nettet giver ikke de store informationer om forskellen på kvaliteten??? Kun hos Frøslev Træ gives der grundig information om fysiske og mekaniske egenskaber http://www.froeslev.dk/ ….men her er hverken pris (Vistnok engros-firma.) eller materialesammensætning. Er der nogen, som kan give det “manglende link” her?

    Svar
  2. Hej Poul,

    Tak for din kommentar. Du har helt ret i at prisen er faldet siden indlægget er skrevet, så priser er nu blevet opdateret.

    Med hensyn til dig spørgsmål, så er det rigtig relevant. Desværre må jeg også indrømme, at jeg ikke kan give dig et kvalificeret svar. Jeg kender ikke til nogen test eller lignende af kompositbrædder.

    Jeg vil meget gerne prøve at undersøge det nærmere og hvis jeg finder et brugbart svar, så skriver jeg det naturligvis i en kommentar.

    Svar
  3. Hej Mikael!
    Tak for svaret. Hvis/når du gider, vil jeg være glad for, hvis du kan finde ud af noget angående teknisk kvalitet. Jeg har selv tænkt mig at surfe lidt videre om emnet kompositterassebrædder. Lige nu er jeg ved at løbe lidt træt i det… markedet er stort og lidt uoverskueligt, men når jeg får mod på det igen, vil jeg forsøge at få lidt overblik over de forskellige tilbud evt. med tilhørende datablade, og så springer jeg med endnu et indlæg med resultatet i dette udemærkede forum. Jeg har nemlig…måske ligesom du…en forestilling om, at kompositterassebrædder bliver “sagen” i fremtiden.
    De fås i helt op til 6 m og i en bredde på helt op til 15 cm. Tykkelsen varierer fra 25 – 28 mm.
    Hilsen, Poul.

    Svar
  4. Jeg lovede vist at komme med et indlæg efter at ha’ undersøgt markedet for kompositterassebrædder. Det er noget af en jungle…også at hitte rede på hvilke materialer de forskellige tilbud er lavet af udover, at de fleste er lavet af genbrugsplast og træfibre. Men med henblik på materialeegenskaber, så har jeg fundet en efter min mening tilbundsgående redegørelse på denne webadresse:

    http://home.howstuffworks.com/home-improvement/construction/green/composite-decking.htm

    Den er godt nok på engelsk, men for dem, som har brug for det (Jeg har haft stor gavn af den.), findes der hos Google en oversættelsestjeneste her:

    https://translate.google.dk/?hl=da&tab=wT#en/da/resemblance

    Artiklen giver efter min mening en grundig indføring i materialernes betydning for kvalitet og holdbarhed m.m.
    Læs den og vurdér selv, om den giver et bedre grundlag for at vurdere kvaliteten i de forskellige tilbud…hvis man ellers kan se/gennemskue hvilke materialer produkterne er lavet af.

    I artiklen omtales terassebrædder lavet af massivt plastmateriale (…og er altså IKKE kompositmateriale.), og det har sine fordele og nogle få ulemper. Det enste produkt af den slags er Gova Deck, som…så vidt jeg kan se….kun forhandles af InGarden. Produktet består, efter hvad dette firma skriver, af 95 % genbrugsplast.

    Svar

Skriv en kommentar