Udestue – fundament, montering og priser

Det er cirka dobbelt så dyrt at vælge en arkitekttegnet udestue i forhold til en standard udestue. Derudover afhænger prisen i høj grad af kvaliteten af vinduerne og deres isoleringsgrad, samt materialet på vinduesrammerne og materialet af den bærende konstruktion.

Prisen påvirkes også i nogen grad af, om du køber montage af udestuen, hvilket slags tag samt fundament og gulv, du vælger. Her kan du beregne prisen på en ny udestue.

udestue-hvid
Prisen på en udestue afhænger bl.a. af vinduernes isoleringsgrad

En god udestue er et rum, som giver dig et sted at nyde solen, når det er for koldt udenfor. Men køber du den første og billigste udestue, kan du komme til at ærgre dig i mange år efter, da den sjældent lever op til dine forventninger.

Spar penge på udestuen de rigtige steder

Når du skal købe en udestue, er der rigtig mange overvejelser som påvirker både prisen og  brugsværdien:

  • En god udestue bygges af godt træ eller aluminium med vinduer, der har en høj isoleringsgrad, så du har en lang sæson. Den bygges i samme stil som resten af huset, så den harmonerer med det eksisterende hus.
  • En billig udestue har tynde vinduer, så du bager om sommeren og fryser resten af året, og derved har en meget kort sæson. Den skæmmer ofte huset, så det bliver svært at sælge.

Du får den bedste udestue ved at gøre dig nogle vigtige overvejelser omkring materialer og hvor den skal placeres, før du indhenter tilbud:

  • Brug af arkitekt til planlægning og design
  • Skal den være opvarmet eller uopvarmet
  • Isoleringsgrad af vinduerne
  • Skal taget være af glas eller termotag
  • Hvilket fundament og gulv
  • Gør-det-selv montering eller fagmand
  • Størrelsen på udestuen

Disse overvejelser påvirker både prisen og kvaliteten af udestuen.

Få 3 gratis tilbud på en ny udestue – 100% uforpligtende.

En arkitekt er en god investering

arkitekt til udestue
En arkitekt kan hjælpe med placering af udestuen

En udestue er et dejligt lyst rum at opholde sig i, da al lyset strømmer uhindret ind igennem vinduerne. Men hvad du måske ikke har tænkt på er, at den tager lyset fra det rum, som den støder op til.

Er den forkert placeret, kan den gøre huset mørkt, trist og kedeligt. Derfor er det en rigtig god idé at få hjælp fra en arkitekt:

  • Arkitekten kan hjælpe dig med at placere din udestue, så den ikke tager al lyset fra dit hus. Det kan f.eks. være smart at placere den på gavlen, så den ikke tager lys fra stuen.
  • Du kan få hjælp til at beslutte, om du skal vælge termotag eller glastag.
  • Hjælp til valg af materialer, der passer bedst til dit hus.
  • Du kan vælge at få en arkitekttegnet udestue specialfremstillet til dit hus, men det kan godt være dobbelt så dyrt, som en af de færdige løsninger.
  • Arkitekten kan hjælpe med overvejelser omkring, om den skal være en uopvarmet eller en opvarmet udestue, som bliver en regulær tilbygning til dit hus. Det kan også være, at du vil have mere glæde af, at udvide din stue med en karnap, så du får mere lys i stuen.

Skal arkitekten styre hele byggeprojektet, koster han normalt ca. 10 % af byggeudgifterne. Vil du blot have et idéoplæg fra arkitekten og hjælp til at planlægge udestuen, koster det ca. 10.000 kr. Du kan få tilbud på hjælp til design af din nye udestue her.

Både en opvarmet eller uopvarmet udestue skal godkendes

brug-udestuen-hele-aaret
Opvarmet eller uopvarmet udestue?

Du kan vælge mellem to slags udestuer:

  • En opvarmet udestue regnes for en regulær tilbygning, og skal derfor overholde alle regler i Bygningsrelementet, som du kan læse på hjemmesiden her. Det betyder bl.a. at der skal laves varmetabsregnskab og den skal være væsentligt bedre isoleret. En energikonsulent kan hjælpe dig med varmetabsregnskabet for ca. 1.500-3.000 kr.
  • Vælger du en uopvarmet udestue må den ikke tilsluttes den fælles varmeforsyning, og du må ikke have gulvvarme – du må dog gerne bruge andre varmekilder. Du skal kunne lukke døren imellem udestuen og dit hus.

For både uopvarmede og opvarmede gælder der nogle af de samme regler:

  • Udestuen regnes med i bebyggelsesprocenten, som højst må være 30 % for fritliggende huse og 40 % for tæt/lavt byggeri som rækkehus, og kun 15 % for sommerhuse.
  • Du skal følge også følge reglementet angående flugtveje ved brand. Du skal sikre at der er flugtveje fra de rum, som ligger bagved udestuen. Der skal være 2 døre i rummet, der leder til to rum, der ikke er i åben forbindelse med hinanden.

Når du søger om byggetilladelse, skal du indsende et ansøgningsskema til din kommune med din underskrift, samt en plan over grundarealet med udestuens mål, og du skal inkludere informationer om, hvilke materialer, som anvendes.

Det koster som regel 1.500 kr. at ansøge om tilladelse til en uopvarmet udestue, og 5.000 kr. at ansøge om tilladelse til en opvarmet udestue, som regnes for en tilbygning.

Du kan læse mere på din egen kommunes hjemmeside og i bygningsreglementet her.

Få 3 gratis tilbud på en ny udestue – 100% uforpligtende.

Vinduer er den største variabel i prisen

Termovinduer til vinterudestuen
Termovinduer til vinterudestuen

Prisen på din udestue afhænger i allerhøjeste grad, hvilken kvalitet af vinduer, som du vil have:

  • Vælger du de billigste vinduer, som er enkeltlagsglas, kan du kun forvente en kort sæson i udestuen, da den er for kold til at opholde sig i store dele af året.
  • Med gode termoruder kan du bruge udestuen hele året. Rummet har en mere behagelig temperatur hele året, og den holder på varmen om vinteren.

Isoleringsgraden af vinduer måles i U-værdier, og jo lavere en U-værdi, jo bedre isolerer vinduerne. Prisforskellen for vinduer til en udestue på 20 kvadratmeter er ca.:

  • Enkeltlagsglas WG 25 med en U-værdi på 5.7 koster ca. 30.000 kr.
  • Sikkerhedstermorude WG 50 med en U-værdi 2,9 koster ca. 42.000
  • Sikkerheds-og energitermorude WG 85 med en U-værdi på 1,0 koster ca. 100.000 kr.

Materialet på rammen på vinduerne, betyder også noget for prisen. Mahogni og aluminium er dobbelt så dyrt som fyrretræ, men er til gengæld mere holdbare materialer.

Sørg for at have minimum to steder, hvor du kan åbne indtil udestuen, så du kan få gennemtræk. Det betyder rigtig meget om sommeren, hvor det er varmt. Du kan have to døre, eller en dør og et vindue, der kan åbnes.

Husk også at få gode gardiner til udestuen, så du kan skygge for solen om sommeren. Her anbefales det at lamellerne er horisontale, så det er lettere at kigge ud.

Et termotag er billigere end et glastag

glastag udestue
Udestue med glastag

Du kan vælge mellem et termotag eller et glastag, og der er fordele og ulemper ved begge dele:

  • De store fordele ved et termotag er, at det er billigt og det isolerer bedre end glastag og hjælper således med at holde din udestue varm.
  • Ulempen ved termotagene er, at det ikke lader solen skinne i gennem, og derved bliver huset meget mørkt.

Et glastag er meget dyrere, men det er en stor fordel, at der sollyset kommer uhindret igennem udestuen og indtil resten af huset, så dit hus ikke bliver for mørkt. Det kan gøre en meget stor forskel om vinteren, hvor der er forvejen kun er lidt lys.

Det er naturligvis meget varmere i udestuen om sommeren, hvis du har glastag, men du kan få en tagmarkise, så du kan trække den for, når solen skinner.

Til en udestue på 20 kvadratmeter er priserne:

  • Et glastag ca. 32.000 kr.
  • Et 10 mm termotag ca. 3.000 kr.
  • Et 40 mm termotag ca. 10.000 kr.

3 tilbud på udestue

Aluminium, plastic, imprægneret træ eller limtræ?

Du kan vælge imellem flere materialer til din udestue, og heriblandt er de følgende:

limtræ udestue
Udestue af limtræ fra Willab-garden.dk

Limtræ er træ, der limes sammen af plader af grantræ, der hver især er 3-4 mm brede, og sammenlimninger gør træstykkerne meget stive og stærke, og de er stærkere og mere fleksible end imprægneret træ. Limtræet skal beskyttes med et træbeskyttelsesmiddel. Willab-garden.dk har et stort udvalg af udestuer i limtræ. Kvadratmeterprisen er mellem 1.000 og 5.000 kr.

udestue af imprægneret træ
Imprægneret træ fra Skjernudestuer.dk

Imprægneret kernetræ er massivt træ, der imprægneres med kemikalier for at forlænge modstandsdygtigheden over for råd og svampeangreb. Du kan købe udestuer af imprægneret træ på Skjernudestuer.dk. Kvadratmeterprisen er ca. mellem 3.000 til 5.000 kr. alt efter kvaliteten af vinduerne.

plastic udestue
Udestue af plastic fra Vica.dk

Plastic anvendes ikke så ofte til udestuer, men det har fordelen at det er meget let at vedligeholde. Du kan få udestuer af formstabilt plast med indlagt stål eller aluminium på Vica.dk. Plast har den fordel, at det aldrig skal vedligeholdes, i modsætning til træ. Kvadratmeterprisen er omkring 5.000 kr.

Udestue aluminium
Aluminium fra Dunord.dk eller Kreativbyg.dk

Aluminium er det dyreste af materialerne, og du skal regne med en kvadratmeterpris på ca. 15.000 kr. for en udestue af aluminium og som plastic er det vedligeholdelsesfrit. Aluminium er ekstremt holdbart, og det giver mulighed for usædvanlige konstruktioner. Kreativbyg.dk og Dunord.dk er begge forhandlere af udestuer af aluminium – Det kan du indhente tilbud på her.

Du kan derfor spare mange penge ved at vælge træ, men det skal vedligeholdes ofte. Aluminium skal ikke vedligeholdes og er mere holdbart, men er meget dyrere.

Støb et godt fundament

fundament til udestue
Husk et godt fundament

Det har stor betydning for brugbarheden og kvaliteten af din udestue, at du får et godt og solidt fundament, og at gulvet er isoleret.

Et solidt støbt fundament giver dog et meget solidt grundlag for udestuen, der gør at den vil holde i mange år. Det er også lettere at måle rigtigt og plant, når udestuen sættes op.

Vær opmærksom på det følgende omkring fundamentet:

  • Hvis du støber fundamentet, skal du være opmærksom på, at det skal 90 cm ned i frostfri dybde. De lodrette stolper, som din udestue skal opbygges af, skal også sættes helt ned i frostfri dybde i nogle stolpesko.
  • Er din udestue af trykimprægneret træ, er det meget vigtigt at du ikke skærer stolperne over. Skærer du stolperne over trænger fugtigheden op i træet, og det rådner hurtigt.
  • LECA kugler eller “nødder”, som de kaldes, kan lægges under fundamentet for at hjælpe med at isolere gulvet. De forhindrer at fugtigheden fra jorden trænger op i gulvkonstruktionen.
  • Et isoleret gulv kan hjælpe med at gøre hele udestuen meget varmere.
  • Havefliser eller trægulve det mest almindelige. Hvis du har et støbt betongulv, kan en glat poleret betonoverflade også være en mulighed.
  • Vælger du en opvarmet udestue, så er det værd at overveje gulvvarme, da det gør en stør forskel for temperaturen. Du kan læse mere om gulvvarme i vores artikel her.

Et støbt fundament koster mellem 12.000-20.000 kr. i materialer til en udestue på ca. 20 kvadratmeter.

Få 3 gratis tilbud på ny udestue + fundament – 100% uforpligtende.

Få en professionel til at montere udestuen

Montage af udestue
Montage af udestue

Montage er som regel en mindre del af udgiften, og det er sjældent besværet værd at gøre det selv, medmindre der er tale om en lille og billig udestue.

Alt efter størrelse og kvalitet koster montage fra 15.000 og opefter.

Du skal bl.a. overveje det følgende omkring montagen:

  • Når udestuen skal sættes op, skal forankringen imellem den og dit hus gøres helt rigtigt.Det gøres med murrem, spær og lægter og det skal gøres meget omhyggeligt, så udestuen ikke trækker for meget i huset. Her skal du også tage højde for, at den kan blive væsentlig tungere, hvis der er sne på den.
  • For at undgå regn mellem huset og udestuen, skal udestuen godt ind under taghældningen.
  • Derudover skal huset tagrende klippes i stykker, og føres over udestuen, og afløbet af regnvandet fra udestuen skal føres sammen med det eksisterende afløb fra huset. Her skal du tilkalde en kloakmester, så det bliver gjort rigtigt.

Da der er mange ting, som skal gøres rigtigt, er det tit en god idé at tilkøbe montage af udestuen. Men du kan overveje at gøre det selv, hvis du har erfaring med lignende projekter.

Få den bedste udestue til prisen

Det er en stor beslutning af få bygget en udestue til dit hus, og det er derfor værd, at tænke sig meget grundigt om, før arbejdet går i gang.

De ca. 10.000 kr. til en arkitekt for et idéoplæg er de bedste penge, som du kan give ud, da han kan hjælpe dig med den helt rigtige udestue, som du får maksimal glæde af. Derudover så er det værd at overveje:

  • Uopvarmede udestuer har færre krav angående isolation og varmetab end opvarmede udestuer.
  • Et-lagsvinduer er billigst, men udestuen kan kun benyttes en lille del af året. Termoruder er dyrest, men til gengæld kan du bruge den hele året.
  • Overvej grundigt om du vil have fordelen ved at lyset lukkes ind igennem et glastag, og den samtidige ulempe at udestuen bliver meget varm, hvis du ikke skygger for solen, når den skinner.
  • Imprægneret træ og limtræ er billigst, men aluminium og plastic er mere holdbart og helt vedligeholdelsesfrit.
  • Det kan tit betale sig at tilkøbe montage, da det er besværligt og risikabelt selv at montere udestuen, og montage er ofte den mindste del af udgiften.
  • Spar ikke penge på fundamentet. Et godt fundament er det bedste udgangspunkt for en god og velisoleret udestue. Og er udestuen opvarmet, så er gulvvarme en god investering.
  • Glem ikke at placeringen har stor betydning, og at udestuen tager lys fra den del af huset, som den bliver placeret ud for.

3 tilbud på udestue

Det er en god ide at besøge de forskellige forhandlere og kigge rundt ved naboerne for at få en idé om, hvordan du ønsker at din udestue skal være.

Køb ikke det første og billigste tilbud, for det er ærgerligt at vælge en billig udestue, som du ikke får glæde af, fordi den er for varm om sommeren og for kold om vinteren.

Brug pengene fornuftigt, og skab i stedet for en dejlig tempereret udestue af gode materialer, som du vil have glæde af store dele af året i mange år fremover. Du kan se flere priseksempler på udestuer her.

Skriv en kommentar