Haveslanger – Slangevogn, slangeoprul, vandslange og tilbehør

HaveslangerEn velfungerende have kan ikke undvære en haveslange og gerne en god én af slagsen, som hurtigt kan findes frem og ligeså hurtigt kan gemmes væk igen.

Den må gerne kunne forskellige ting ved hjælp af talrige dimser, der kan sættes på den, så den ikke bare leverer vand, men også kan bruge vandet til rengøring eller andre ting.

Følg med her, hvor vi fortæller om haveslanger generelt, oprulningssystemer specifikt og også lidt om tilbehør til din haveslange.

Den store forskel på haveslanger

Ligesom alle andre produkter, så findes der dyre og billige haveslanger, men her kan det faktisk godt betale sig at betale lidt ekstra, for du får faktisk mere for pengene.

En dyr haveslange er f.eks. lavet af Kevlar, som er et særligt langtidsholdbart materiale, der ikke kan kun hul på.

En billig haveslange er ofte lavet af plastic med det giftige (og billige) stof PVC som hovedingrediens – den går oftest i stykker hurtigt og kan ikke altid holde mere end en sæson.

Vi kan desværre ikke vise dig en rigtig dårlig haveslange, men vi kan fortælle dig, hvad du skal holde øje med, for hvis du forsøger at lave et “knæk” på en haveslange, så vil en billig model “knække” og lukke af for vandet, mens en dyr (og god) model overhovedet ikke vil kunne knække, uanset hvor hårdt du prøver.

I øvrigt bør du, hvis du kan og har råd, gå efter en PVC-fri haveslange, for at forurene vandet mindst muligt.

Det er f.eks. et lovkrav at slanger til vandhaner inde i huset skal være PVC-frie i dag, men den regel gælder altså desværre ikke for haveslange endnu.

Derfor skal du bede specifikt om en PVC-fri slange i byggemarkedet og det er muligt, at de bliver nødt til at bestille én hjem til dig, fordi de ikke har dem på hylderne.

Sidst men ikke mindst bør du sikre dig, at haveslangen kan tåle al slags vind og vejr, men det kan de fleste haveslanger nu i dag.

Slangevogn og slangeoprul

Oprulningssystemer

Med en stor have kan du nemt få brug for en haveslange på mindst 50 meter. Sådan en slange fylder en del i landskabet og det kan være svært at få den lagt sammen og ind i en skur. Derfor kan du få forskellige systemer, der gør det meget nemmere.

Slangevogn

Gardena 70 slangeoprulEn slangevogn ruller slangen på et hjul, der sidder på en lille vogn. Den har den store fordel, at du kan rulle slangen derhen, hvor du har brug for den.

En slangevogn fås i flere kvaliteter og de mest avancerede har automatisk slangeoprul.
I en test foretaget af månedsmagasinet Gør Det Selv er det netop en model med automatisk slangeoprul, der er testvinderen.

Modellen hedder Gardena 70 Roll-up, står til omkring 1000 kroner og leveres inkl 30 meter slange og en såkaldt strålespids.

Slangeoprul

Her er der tale om en rund ’kasse’ af plastic, der sidder fastmonteret på en væg og hvor du så har din haveslange indeni.

De kan fås manuelle (hvor du med et håndtag ruller slangen op) eller automatiske (hvor en spændt fjeder sørge for at hive slangen ind, når du har brugt den) – begge modeller fås i et utal af varianter.

Hvis vi igen vender blikket mod en test foretaget af Gør Det Selv, så er det en automatisk model fra Silvan, der løber med test-vinder-mærket.

Den hedder “Park”, rummer 30 meter slange og strålespids, kan svinge 180 grader og har et solidt ophæng.

Tilbehør

Som sagt findes der rigtig meget forskelligt tilbehør til en haveslange, men husk at de fleste haveslange-sæt ofte kommer med en strålespids.

Derudover kan du f.eks. købe en strålepistol eller en sprøjtepistol, samt forskellige koblinger, så du f.eks. kan få vand i en børste til bilvask eller en sprinkler.

Men der findes også en rodvander, en cirkelvander, en impuls delvinkelvander, et vandings-ur, en ampelbruser og vi kunne faktisk blive ved, men vil gøre det op til dig selv at afgøre, hvad du har brug for.

4 kommentarer til “Haveslanger – Slangevogn, slangeoprul, vandslange og tilbehør”

  1. Ledte efter en PVC-fri haveslange.
    Der er linket til en hjemmeside, som sælger Phthalatfri PVC slange.
    Altså er slangen lavet i PVC uden phtalater. Det er jo ikke en PVC-fri slange?

    Svar
  2. Jeg har lige købt en haveslange fra jem og fix den er mega fedtet har nu fedtet fingre og gulv bga den.. Har aldrig oplevet noget lignende det føles meget ubehageligt. Har nu skitet på hænder og fødder prøvede at vaske slangen med sæbe men det hjalp ikke nu lugter og hele mit badeværelse er fedtet nu det er da ikke normalt er det vel???

    Svar

Skriv en kommentar