Isolering af ydervæg – priser og metoder

Du har mange muligheder hvad angår isolering af en ydervæg. Det nemmeste og billigste er hulmursisolering, hvor du kan sprøjte granulat ind i hulmuren. Isolerer du ydervæggen udefra er det et meget stort arbejde, men det giver et rigtig godt resultat.

Isolerer du ydervæggen indefra, risikerer du at øge fugtigheden i huset med risiko for skimmelsvamp, og denne metode bør kun vælges, hvis du ikke har andre muligheder for isolering af ydervæggen.

isolering af ydervæg
Effekten af at isolere ydervæggen kan tydeligt ses på varmeregningen

Prisen på de tre former for isolering er meget forskellig: hulmursisolering koster fra kun 100 kr. pr. m2 facade og udvendig isolering af ydervæggen kan koste op mod 2000 kr. pr. m2 facade.

Vil du have et gratis isoleringstjek og tilbud?

Få en fagmand ud og se opgaven an, hvorefter du får rådgivning i hvad der er den bedste mulighed for dig og hvad det eventuelt skal koste at isolere – Indhent tilbud her.

Få gratis rådgivning og et godt tilbud på din isoleringsopgave – 100% uforpligtende.

Hulmursisolering er nemt og billigt

hulmur
Hulmursisolering er både nemt og billigt og har en forholdsvis stor effekt

Har dit hus en hulmur – et tomrum mellem ydervæggen og indervæggen – så kan du sprøjte granulat ind i hulmuren. Dette er det den letteste og billigste måde at efterisolere ydervæggen. Selvom det umiddelbart lyder let at efterisolere dine ydervægge på denne måde, så skal du have professionelle til at sprøjte granulatet ind i hulmuren.

Kontakter du et isoleringsfirma, kan de også hjælpe dig med at beslutte om alle vægge bør have sprøjtet granulat ind, eller om du kan nøjes med gavlene. Med et termografisk kamera kan de se, hvor der slipper mest varme ud af huset. Du kan få gratis hjælp og et tilbud på opgaven her.

Du kan bruge forskellige slags granulat til hulmursisolering:

  • Flamingokugler er brandfarligt og må kun anvendes, når du har brandsikre ydervægge såsom mursten. Til gengæld opsuger flamingo ikke fugt og det er meget isolerende.
  • Stenuld og glasuld kan ikke brænde, og er derfor et godt og sikkert valg i forhold til brandfaren.
  • Papirgranulat er miljøvenligt og det kan både optage og afgive fugtighed. Det anbefales derfor ikke, hvis din ydermur er påvirket af fugtighed i forvejen.

Det koster fra kun 100 kr. pr. kvadratmeter ydervæg at få et professionelt firma til at sprøjte granulat ind i hulrummet, og du kan ofte få hele din hulmur isoleret for kun ca. 15.000 kr.

Hulmursisolering er en billig form for efterisolering, og den tjener normalt sig selv hjem efter 5-6 år, og da investeringen er så lav i forhold til de andre muligheder for isolering, bør du undersøge denne mulighed først.

Isolering af ydervæggen udefra

isolering a ydermuren
Isolering af ydervæggen udefra er den mest effektive måde at isolere væggen på

Det er dyrt at isolere din ydervæg udefra, da du udover at montere både isolering og ny facade, også skal flytte vinduerne. Fordelene ved denne metode er, at du ikke bliver generet inde i huset, mens arbejdet står på. Samtidig er isoleringseffekten højere ved udvendig i forhold til indvendig isolering, da flere af kuldebroerne fjernes, og du sparer mange penge årligt på varmeregningen.

Der er grundlæggende to måder at isolere udefra:

  • Du bygger et skelet af træ eller stål og tilføjer isolering imellem skelettet, og yderst monterer du en ny facade af f.eks. træ eller facadeplader. Denne løsning er bedst til lette facader såsom trævægge. Du kan bruge Plus Systemet fra ISOVER til denne løsning.
  • Trykfast isolering monteres direkte på ydermuren, og oven på denne isolering påføres et armeret pudslag. Denne løsning anbefales til tunge vægge såsom mursten:
    • Trykfast isolering kan klæbes eller monteres direkte på den gamle ydermur, som renses først, og der tjekkes for revner.
    • Først lægges et lag med grovpuds, og oven på dette lægges et armeringsnet, og så pudses der igen.
    • Når pudsen er tørret, kan der finpudses. Du kan vælge farvet puds, så du ikke behøver at male.
    • Der er mange forskellige firmaer, som har smarte isoleringssystemer, og du kan f.eks. vælge Skalflex Facadeisolering, ISOVER Facadekoncept, Rockwool Batts eller Weber. Det er som oftest mineraluld som bruges, men du kan også vælge andre former for isoleringsmateriale.

Det er bedst at isolere både ydervæggen og soklen på samme tid, når du efterisolerer udefra. Du skal regne med minimum 1.200-1.500 kr. pr. m2 ydervæg, og det koster ofte minimum 100.000 kr. at isolere alle husets ydervægge udefra alt efter, hvor stort dit hus er. Priser på over 2.000 kr. pr. m2 og totalpriser på 250.000 kr. er heller ikke ualmindelige. Få nogle grundige og gode tilbud fra professionelle firmaer, og få dem til at kigge grundigt på dit hus, så du får den bedste løsning.

Du kan forvente at spare mellem 10.000 og 20.000 kr. årligt på varmeregningen, hvis du opvarmer dit hus med et oliefyr, så der er mange penge at spare alt i alt, og denne form for efterisolering tjener derfor normalt sig selv ind i løbet af 10-20 år.

Man får bedre komfort og bedre indeklima – og sparer mange penge årligt på varmeregningen. Samtidig kan du ændre facadens udseende, hvis du ønsker et nyt look på dit hus.

Må vi give et gratis tilbud på din isoleringsopgave? – 100% uforpligtende.

Isolering af ydervæggen indefra

indvendig isolering
Indvendig isolering af ydervæggen skal gøres med omtanke

Af de tre metoder til isolering af ydervæggen, bør indvendig isolering være dit sidste valg. Denne metode er nemlig mindst effektiv og energibesparende og du risikerer fugt og skimmelproblemer, hvis arbejdet ikke udføres meget omhyggeligt, eller det udføres på en mindre velegnet væg. Når du isolerer væggen indefra medfører det også at den udvendige del af ydervæggen bliver endnu koldere, da varmen fra huset ikke længere når ud til den i så høj grad som før.

Derudover er det mere besværligt da radiatorer skal flyttes og arbejdet foretages indenfor, så du skal flytte ud af værelset, hvor det foretages mens arbejdet står på. Ventilation og udluftning bliver også endnu vigtigere ved denne form for efterisolering, og det er bedst at installere mekanisk ventilation.

Men selv ved denne form for isolering af ydervæggene, sparer du mange penge på den årlige varmeregning, og er det din eneste mulighed for at isolere dine ydervægge, så kan det også anbefales. Men vær sikker på først, at hverken hulmursisolering eller isolering af ydervæggen udefra er en mulighed.

Selve isoleringen foregår således:

  • Ydermurens indervæg renses grundigt
  • Der opbygges et skelet
  • Det første lag af isolering monteres på skelettet
  • En dampspærre påhæftes
  • Der monteres et ekstra lag af isolering
  • Der monteres en væg af gipsplader

Denne form for efterisolering koster ca. 1.000 kr. pr. m2 væg, og udgiften tjener normalt sig selv ind igen efter 10-12 år.

Sådan følger du energikravene til BR10 energiklasse 2020

Fra 2015 er der kommet strengere krav til isolering ifølge til bygningsreglementet BR10, og det betyder at bygger du nyt hus eller efterisolerer du, skal du følge de nye skærpede krav for et hus i Energiklasse 2015. Du kan se forskellen mellem de tre energiklasser i denne tabel:

Isolering af ydermureBR10Energiklasse 2015Energiklasse 2020
U-værdi0,15 W/m2K0,11 W/m2K0,09 W/m2K
Isoleringstykkelse245 mm 340 mm 440 mm
Facadetykkelse315 mm410 mm510 mm
Tæthed ved trykprøvning med 50 Pa0,5 l/s pr. m2 0,5 l/s pr. m2

Du kan ligeså godt med det samme følge kravene til et hus i Energiklasse 2020, så er du sikret mange år i fremtiden, og du får et yderst energivenligt hus. Følger du disse krav, må u-værdien højst være 0,09 W/m2K, og facadetykkelsen i alt 510 mm og en isolering på 440 mm. Derudover skal tætheden være 0,5 l/s pr. m2 ved trykprøvning med 50 Pa.

For at hele huset følger kravene i forhold til Energiklasse 2020 er der dog mange andre krav i forhold til isolering af gulv, loft/tag, vinduer og døre samt opvarmningsmåde, ventilation og supplerende energi. Men isolerer du ydermurene ifølge energiklasse 2020, så er du allerede et godt skridt på vejen.

Det er en god idé at rådføre dig med en professionel energirådgiver eller isoleringsfirma om hvorledes du kan følge kravene til Energiklasse 2020.

Få en erfaren isolatør ud og se på din isoleringsopgave – 100% uforpligtende.

Vælg hulmursisolering eller efterisolering udefra af ydervæggene

isolering af hulmuren
isolering af hulmuren

Har du mulighed, så vælg hulmursisolering, da det er en billig og nem måde at øge isoleringen af dine ydervægge. Det er hurtigt og kræver ikke noget større indgreb.

Den mest effektive og sikre måde at isolere ydervæggene på er ved at isolere dem udefra. Det er et meget stort arbejde, og du kan blive nødt til at flytte vinduer og døre fremad, så de ikke sidder for langt inde i forhold til husets yderste væg.

Sparer du penge ved udendørs efterisolering af ydervæggene?

Det er en dyr fornøjelse at få efterisoleret husets ydervægge, og det løber ofte op i 100-200.000 kr. Besparelsen på varmeregningen kan dog være så stor – omkring 1500 kr. om måneden – at over en 30 års periode tjener udgiften sig selv ind igen. Du skal altid få håndværkeren til at udregne præcis hvor meget, som du sparer ved at få efterisoleret.

Udover den månedlige besparelse på varmeregningen er der også andre gode grunde til at få efterisoleret dit hus:

  • Mere behageligt indeklima i huset
  • En ny efterisolering og facade kan øge husets værdi
  • Mindre fugt og svamp
  • Efterisolering er godt for miljøet da du mindsker CO2 udslippet

Efter du har boet nogle vintre i et dårligt isoleret hus, hvor alting virker koldt og fugtigt, vil du være rigtig glad for at få dit hus efterisoleret! Du slipper for kolde ydervægge og træk, der gør det fodkoldt i hele huset.

Efter efterisoleringen ville hele huset være jævnt varmt, og du får et sundt og dejligt indeklima.

Efterisolering af ydervægge med isoleringsplader og puds

Vælger du at efterisolere med isoleringsplader og puds, kan du f.eks. vælge Rockwools FacadeBatts Plus, der er specielt udviklet til renovering af facader. Der er flere trin i denne proces:

  • Rockwool FacadeBatts Plus fastgøres på ydermuren med et specielt montageværktøj og Rockwool Facadedybel plus
  • Rockwool Underpuds påføres alle FacadeBattsene, når de er påsat
  • Når underpudsen er tør, bruger du en Rockwool Underprimer, der binder underpudsen og slutpudsen sammen
  • Til sidst påføres Rockwool Slutpuds. Du kan vælge mellem flere farver og strukturer som f.eks. Strukturpuds, Kornpuds eller glatpuds
  • Ønsker du en anden farve en hvid, kan du male med Rockwool Facadefarve

Du skal regne med en pris på ca. 3-400 kr. pr. kvadratmeter for materialer eller ca. 8-1200 pr. kvadratmeter for materialer og arbejdsløn.

Efterisolering af ydervægge med træ-eller stålskelet

Der er to måder som bruges til udendørs efterisolering:

  • Med træ eller stål-skelet
  • Med isoleringsplader og puds

Vælger du at skabe en udendørs efterisolering ved at bygge et skelet af træ eller stål, kan du f.eks. bruge Skalflex Bluclad Facadesystem, hvor Bluclad pladerne monteres på et træ- eller stålskelet. Derefter påføres puds samt armeringsnet på følgende måde:

  • Bluclad pladerne monteres på skellettet med monteringsskruer
  • Pladerne grundes med beto-binder
  • Multiklæb påføres
  • Skaltherm ameringsnet påføres og trykkes ind i multiklæbet
  • 5-7 mm Skaltherm grundpuds påføres
  • Skalcem S/CF2000 eller Skalcem 3000 Strukturpuds påføres i en tykkelse på 2 mm

Du kan også vælge en løsning, hvor en ny beklædning af f.eks. træ sættes uden på træskelet og isolering. Ifølge Bolius koster denne løsning ca. 1200-2000 kr. pr. kvadratmeter.

Producenter af materialer til isolering af ydervægge

Selvom Rockwool er den mest kendte producent af isoleringsmaterialer, er der flere andre producenter, som der er værd at kigge nærmere på:

  • Rockwool
  • Rockvision
  • Isover
  • Maxit
  • Skalflex
  • Knauf
  • Hefa

Det er et stort arbejde at efterisolere dine ydervægge, og det er en god idé at få professionel hjælp til arbejdet. Er du udpræget Gør-Det-Selv mand, kan du også selv efterisolere dine ydervægge – men vær forberedt på, at det ikke kan klares på en eftermiddag!

Har du fået blod på tanden mht. isolering og energiforbedring, så kan du læse endnu mere i disse indlæg:

Isolering af gulve – Guide

Isolering af kælder – Priser og muligheder

FAQ

Hvordan isolerer man indefra uden at risikere skimmelsvamp?

Nøglen til at undgå skimmelsvamp, når du isolerer ydermurene indefra, er en effektiv dampspærre. Den skal monteres på den ”varme” side af isoleringen – altså f.eks. mellem den nye isolering og gipspladerne, der skal danne dine nye vægge. På den måde undgår du, at der opstår kondens og dermed grobund for skimmelsvamp.

Hvordan finder man ud af, om man har en hulmur, hvis man har et ældre hus?

De fleste huse bygget efter 1900 har hulmur, men det er ikke garanteret. Du kan selv måle tykkelsen af dine ydermure for at afgøre, om der er et hulrum eller ej. Er muren mere end 29 cm tyk, er den sandsynligvis hul. Var dit hus oprindeligt en staldbygning eller lignende er murene til gengæld formentlig massive.

Hvordan ved man, om ens hus allerede er hulmursisoleret?

Hvis sælger ikke har oplyst, hvorvidt der er hulmursisolering, kan du rette dig nogenlunde efter, hvornår huset er bygget. Er dit hus fra før 1960 er der formentlig ikke isolering i hulmuren og hvis der er, er isoleringen nok ikke tidssvarende, og så kan det betale sig at få den suget ud og omisoleret. Vil du være helt sikker, kan du bore hul i muren og bruge et stykke kroget ståltråd for at se, om du kan fiske isolering ud. Gammel skumisolering kan dog være nedbrudt og derfor ikke effektiv længere. Kolde vægge er tegn på manglende eller nedbrudt isolering.

Kan man selv efterisolere sit hus?

Ja, det kan du godt, men du skal sætte dig godt ind i faldgruberne. Ellers risikerer du fugt- og skimmelskader. Gør du det selv, er det en god idé at få en fagmand til at inspicere dit færdige arbejde. Der er desuden en del regler, der skal overholdes, når du isolerer, så også derfor er det godt at alliere sig med en professionel.

Skriv en kommentar