Isolering af ydervæg – Hvad skal der til og hvad er prisen

Du har mange muligheder hvad angår isolering af en ydervæg. Det nemmeste og billigste er hulmursisolering, hvor du kan sprøjte granulat ind i hulmuren. Isolerer du ydervæggen udefra er det et meget stort arbejde, men det giver et rigtig godt resultat.

Isolerer du ydervæggen indefra, risikerer du at øge fugtigheden i huset med risiko for skimmelsvamp, og denne metode bør kun vælges, hvis du ikke har andre muligheder for isolering af ydervæggen.

isolering af ydervæg

Effekten af at isolere ydervæggen kan tydeligt ses på varmeregningen

Prisen på de tre former for isolering er meget forskellig: hulmursisolering koster fra kun 100 kr. pr. m2 facade og udvendig isolering af ydervæggen kan koste op mod 2000 kr. pr. m2 facade.

Hulmursisolering er nemt og billigt

hulmur

Hulmursisolering er både nemt og billigt og har en forholdsvis stor effekt

Har dit hus en hulmur – et tomrum mellem ydervæggen og indervæggen – så kan du sprøjte granulat ind i hulmuren. Dette er det den letteste og billigste måde at efterisolere ydervæggen. Selvom det umiddelbart lyder let at efterisolere dine ydervægge på denne måde, så skal du have professionelle til at sprøjte granulatet ind i hulmuren.Kontakter du et isoleringsfirma, kan de også hjælpe dig med at beslutte om alle vægge bør have sprøjtet granulat ind, eller om du kan nøjes med gavlene. Med et termografisk kamera kan de se, hvor der slipper mest varme ud af huset. Du kan f.eks. få hjælp her til at kontakte forskellige firmaer i dit nærområde, som kan hjælpe dig.

Du kan bruge forskellige slags granulat til hulmursisolering:

 • Flamingokugler er brandfarligt og må kun anvendes, når du har brandsikre ydervægge såsom mursten. Til gengæld opsuger flamingo ikke fugt og det er meget isolerende.
 • Stenuld og glasuld kan ikke brænde, og er derfor et godt og sikkert valg i forhold til brandfaren.
 • Papirgranulat er miljøvenligt og det kan både optage og afgive fugtighed. Det anbefales derfor ikke, hvis din ydermur er påvirket af fugtighed i forvejen.

Det koster fra kun 100 kr. pr. kvadratmeter ydervæg at få et professionelt firma til at sprøjte granulat ind i hulrummet, og du kan ofte få hele din hulmur isoleret for kun ca. 15.000 kr.

Få ydervæggen isoleret billigt
Jo flere tilbud du får, desto flere penge vil du kunne spare. En let måde at få 3 uforpligtende tilbud er ved at bruge 3byggetilbud. Klik på knappen og få hurtigt svar fra 3 isoleringseksperter.

Hulmursisolering er en billig form for efterisolering, og den tjener normalt sig selv hjem efter 5-6 år, og da investeringen er så lav i forhold til de andre muligheder for isolering, bør du undersøge denne mulighed først.

Isolering af ydervæggen udefra

isolering a ydermuren

Isolering af ydervæggen udefra er den mest effektive måde at isolere væggen på

Det er dyrt at isolere din ydervæg udefra, da du udover at montere både isolering og ny facade, også skal flytte vinduerne. Fordelene ved denne metode er, at du ikke bliver generet inde i huset, mens arbejdet står på. Samtidig er isoleringseffekten højere ved udvendig i forhold til indvendig isolering, da flere af kuldebroerne fjernes, og du sparer mange penge årligt på varmeregningen.

Der er grundlæggende to måder at isolere udefra:

 • Du bygger et skelet af træ eller stål og tilføjer isolering imellem skelettet, og yderst monterer du en ny facade af f.eks. træ eller facadeplader. Denne løsning er bedst til lette facader såsom trævægge. Du kan bruge Plus Systemet fra ISOVER til denne løsning.
 • Trykfast isolering monteres direkte på ydermuren, og oven på denne isolering påføres et armeret pudslag. Denne løsning anbefales til tunge vægge såsom mursten:
  • Trykfast isolering kan klæbes eller monteres direkte på den gamle ydermur, som renses først, og der tjekkes for revner.
  • Først lægges et lag med grovpuds, og oven på dette lægges et armeringsnet, og så pudses der igen.
  • Når pudsen er tørret, kan der finpudses. Du kan vælge farvet puds, så du ikke behøver at male.
  • Der er mange forskellige firmaer, som har smarte isoleringssystemer, og du kan f.eks. vælge Skalflex Facadeisolering, ISOVER Facadekoncept, Rockwool Batts eller Weber. Det er som oftest mineraluld som bruges, men du kan også vælge andre former for isoleringsmateriale.

Det er bedst at isolere både ydervæggen og soklen på samme tid, når du efterisolerer udefra. Du skal regne med minimum 1.200-1.500 kr. pr. m2 ydervæg, og det koster ofte minimum 100.000 kr. at isolere alle husets ydervægge udefra alt efter, hvor stort dit hus er. Priser på over 2.000 kr. pr. m2 og totalpriser på 250.000 kr. er heller ikke ualmindelige. Få nogle grundige og gode tilbud fra professionelle firmaer, og få dem til at kigge grundigt på dit hus, så du får den bedste løsning.


Du kan forvente at spare mellem 10.000 og 20.000 kr. årligt på varmeregningen, hvis du opvarmer dit hus med et oliefyr, så der er mange penge at spare alt i alt, og denne form for efterisolering tjener derfor normalt sig selv ind i løbet af 10-20 år.

Man får bedre komfort og bedre indeklima – og sparer mange penge årligt på varmeregningen. Samtidig kan du ændre facadens udseende, hvis du ønsker et nyt look på dit hus.

Isolering af ydervæggen indefra

indvendig isolering

Indvendig isolering af ydervæggen skal gøres med omtanke

Af de tre metoder til isolering af ydervæggen, bør indvendig isolering være dit sidste valg. Denne metode er nemlig mindst effektiv og energibesparende og du risikerer fugt og skimmelproblemer, hvis arbejdet ikke udføres meget omhyggeligt, eller det udføres på en mindre velegnet væg. Når du isolerer væggen indefra medfører det også at den udvendige del af ydervæggen bliver endnu koldere, da varmen fra huset ikke længere når ud til den i så høj grad som før.

Derudover er det mere besværligt da radiatorer skal flyttes og arbejdet foretages indenfor, så du skal flytte ud af værelset, hvor det foretages mens arbejdet står på. Ventilation og udluftning bliver også endnu vigtigere ved denne form for efterisolering, og det er bedst at installere mekanisk ventilation.

Men selv ved denne form for isolering af ydervæggene, sparer du mange penge på den årlige varmeregning, og er det din eneste mulighed for at isolere dine ydervægge, så kan det også anbefales. Men vær sikker på først, at hverken hulmursisolering eller isolering af ydervæggen udefra er en mulighed.

Selve isoleringen foregår således:

 • Ydermurens indervæg renses grundigt
 • Der opbygges et skelet
 • Det første lag af isolering monteres på skelettet
 • En dampspærre påhæftes
 • Der monteres et ekstra lag af isolering
 • Der monteres en væg af gipsplader

Denne form for efterisolering koster ca. 1.000 kr. pr. m2 væg, og udgiften tjener normalt sig selv ind igen efter 10-12 år.

Sådan følger du energikravene til BR10 energiklasse 2020

Fra 2015 er der kommet strengere krav til isolering ifølge til bygningsreglementet BR10, og det betyder at bygger du nyt hus eller efterisolerer du, skal du følge de nye skærpede krav for et hus i Energiklasse 2015. Du kan se forskellen mellem de tre energiklasser i denne tabel:

Isolering af ydermureBR10Energiklasse 2015Energiklasse 2020
U-værdi0,15 W/m2K0,11 W/m2K0,09 W/m2K
Isoleringstykkelse245 mm340 mm440 mm
Facadetykkelse315 mm410 mm510 mm
Tæthed ved trykprøvning med 50 Pa0,5 l/s pr. m20,5 l/s pr. m2

Du kan ligeså godt med det samme følge kravene til et hus i Energiklasse 2020, så er du sikret mange år i fremtiden, og du får et yderst energivenligt hus. Følger du disse krav, må u-værdien højst være 0,09 W/m2K, og facadetykkelsen i alt 510 mm og en isolering på 440 mm. Derudover skal tætheden være 0,5 l/s pr. m2 ved trykprøvning med 50 Pa.

For at hele huset følger kravene i forhold til Energiklasse 2020 er der dog mange andre krav i forhold til isolering af gulv, loft/tag, vinduer og døre samt opvarmningsmåde, ventilation og supplerende energi. Men isolerer du ydermurene ifølge energiklasse 2020, så er du allerede et godt skridt på vejen.

Det er en god idé at rådføre dig med en professionel energirådgiver eller isoleringsfirma om hvorledes du kan følge kravene til Energiklasse 2020.

Vælg hulmursisolering eller efterisolering udefra af ydervæggene

isolering af hulmuren

isolering af hulmuren

Har du mulighed, så vælg hulmursisolering, da det er en billig og nem måde at øge isoleringen af dine ydervægge. Det er hurtigt og kræver ikke noget større indgreb.

Den mest effektive og sikre måde at isolere ydervæggene på er ved at isolere dem udefra. Det er et meget stort arbejde, og du kan blive nødt til at flytte vinduer og døre fremad, så de ikke sidder for langt inde i forhold til husets yderste væg.

En sidste mulighed for at isolere ydervæggen, er at isolere den indefra. Men du risikerer at øge fugt i huset, da fugten indefra kan sætte sig som kondens på indersiden af ydermuren. Denne slags isolering egner sig heller ikke til tunge ydervægge såsom vægge af mursten.

Få ydervæggen isoleret billigt
Jo flere tilbud du får, desto flere penge vil du kunne spare. En let måde at få 3 uforpligtende tilbud er ved at bruge 3byggetilbud. Klik på knappen og få hurtigt svar fra 3 isoleringseksperter.

Rådfør dig evt. med en energirådgiver samt professionelle isoleringsfirmaer før du træffer din beslutning. Du kan kontakte denne hjemmeside her for at få tre uforpligtende tilbud fra tre firmaer.

Links

Energistyrelsen om Lavenergiklasser her

Bygningsreglementet om energiklasse 2020 her

Læs mere om isolering af ydervægge på Energistyrelsens hjemmeside her

TAGS: efterisolering af væg , Energiklasse 2020 , hulmursisolering , isolering af ydervæg

Karen interesserer sig for alt, som gør hjemmet smukkere, sjovere og mere funktionelt at være i. Hun foretager indgående research af nye smarte maskiner og redskaber, og finder ud af, hvor de kan købes billigst. Dybdeborende undersøgelser af, hvordan huset og haven bedst forbedres og vedligeholdes, bliver viderebragt i tilbundsgående og læsevenlige guides.

Kommentarer