Dyrke hvidløg – Store og sunde fed med hvidløg

Det er let at dyrke hvidløg, og da hvert fed giver en ny hvidløgsplante, kan du for blot en lille investering få hvidløg nok til hele året.

Du kan dyrke dine egne hvidløg
Lækre og store fed hvidløg er klar til madlavningen

Læs med og få tips til, hvordan du får store og sunde fed på dine egne hvidløgsplanter. Du kan læse om, hvor du køber gode sætte-hvidløg, og hvornår du planter hvidløgene, så du får de største hvidløg.

Hvilke sorter af hvidløg skal jeg købe?

Thermidrome er en populær sort
Hvidløgssorten Thermidrome er den mest populære

Der er to slags hvidløg: hårdnakkede og blødnakkede. Hårdnakkede hvidløg kaldes også slangehvidløg, og får små topløg på planten. De har en hård stængel i midten af løget. Hårdnakket slangehvidløg er bl.a. Rød Estisk Slangehvidløg.

Blødnakkede hvidløg er den slags, som man oftest køber i butikkerne som spise-hvidløg i Danmark. De har en hårdere skal. Blandt de blødnakkede sorter er bl.a. Thermidrome, der er et af de mest almindelige sættehvidløg, og denne sort giver ofte et rigtig godt resultat. Den stammer fra Sydfrankrig.

Andre almindelige sorter er Messidrome, Vigor, Germidour og Therador. De er alle blødnakkede former for hvidløg.

Sætteløg kan købes på internettet

Når du vil dyrke hvidløg, er det en god idé at købe sætte-hvidløg, da de er beregnet til at plante. Du kan godt forsøge dig med almindelige hvidløg, som du køber i supermarkedet. Disse løg kan være sprøjtede, og kan derfor være mindre velegnede end sætteløgene. Men du kan prøve dig frem med forskellige hvidløg, og ofte få et udmærket resultat.

Store hvidløg klar til at plantes
Køb store flotte sætte-hvidløg fra en forhandler

Jeg fandt en del internetbutikker, der sælger sætte-hvidløg:

 • Frøtorvet sælger et net med 3 hvidløgs-sætteløg, der vejer 100-150 gram og koster 47 kr. inkl. levering.
 • Lundhede planteskole sælger hvidløgs sætteløg til 42 kr. inkl. levering for 100 gram.
 • Frøbutikken sælger bl.a. økologiske thermidrome hvidløg til ca. 90 kr. inkl. levering for 2 sætte-hvidløg. Deres udvalg kan ses her.
 • Solsikken.dk sælger større portioner af hvidløg. Du kan f.eks. købe 1 kg. for 220 kr. inkl. levering eller 5 kg. for 780 kr. inkl. levering.
 • Hvidløg og Vin har en pakke med 6 sætte-hvidløg og 350 gram spisehvidløg for 221 kr. inkl. levering. Pakken indeholder 1 pose Thermidrome, 1 pose Messidrome og 1 pose Vigor sætteløg, samt danske økologiske spisehvidløg. Du kan også købe en pose med 2 sætte-hvidløg for 70 kr. inkl. levering.

Du kan også få hvidløgs-sætteløg i dit lokale havecenter.

Hvidløg har brug for flere ugers nattefrost

Dine hvidløg giver det bedste udbytte, hvis de får flere ugers nattefrost. Inden nattefrosten for alvor sætter ind, skal de helst nå at danne nogle gode rødder, og derfor er oktober den bedste måned at lægge dine hvidløg i jorden.

Store grønne hvidløgsplanter
Plant dine hvidløg i efteråret eller foråret

Du kan også plante hvidløgene i marts, men da bliver de ofte mindre, end hvis de plantes i efteråret.

Plant hvidløg et solrigt sted og tilføj kompost

Lav din egen kompost
Kompost giver hvidløgene en god start

Når du skal plante dine hvidløg, så find et sted i haven, som får meget sol. De vokser bedst i næringsrig jord med en del kalium.

Du kan med fordel tilføre jorden kompost. Både når du lægger løgene i oktober, og i det tidlige forår. Kompost kan fås gratis eller meget billigt på genbrugsstationerne rundt omkring i landet:

 • I hovedstadsområdet er komposten gratis fra slutningen af marts til begyndelsen af maj. Du kan se en oversigt over genbrugsstationerne i København.
 • I Ã…rhus koster en trailer med kompost kun 60 kr. på genbrugsstationerne.
 • I Odense koster det kun 20 kr. for en trailerfuld af kompost. Har du ikke selv en trailer, kan du låne en.

Du kan finde den nærmeste genbrugsstation på din kommunes hjemmeside.

Du kan også fremstille din egen kompost. I Silvan kan du få en kompostbeholder for 390 kr. inkl. levering. Den er lukket øverst med åben bund og måler 61x61x83 cm, og har plads til 300 L.

Hvert fed hvidlæg plantes direkte i jorden

Hvidløg skal ikke forspire som f.eks. kartofler skal, men skal lægges direkte i jorden. Du planter hvidløg således:

 • Plant hvidløgene i oktober for at få de største og flotteste hvidløgsplanter.
 • Skil alle dine sætte-hvidløg ad, og lad skrællen blive på hvert enkelt fed. Hvert enkelt fed plantes for sig, og bliver til en ny hvidløgsplante.
 • Plant hvidløgsfeddene med den spidse ende opad 5-7 cm nede i jorden.
 • Du planter hvidløgene i lange rækker med 10-15 cm imellem løgene. Der skal være 25-35 cm imellem hver række.
 • Hvis du vil have nok hvidløg til et helt års forbrug, bør du lave ca. 5 rækker på 5 meter hver. Det svarer til ca. 200 fed, eller 20 hvidløg.
 • Du kan evt. beskytte planterne med insektnet eller fiberdug.
 • Er det en mild vinter kan du se grønne spirer i december allerede. Spirene overlever som regel resten af vinteren.
 • Ellers ser du normalt grønne spirer i begyndelsen af foråret. Det er en god idé at tilføre kompost, når du ser de grønne spirer.
 • Du skal også være opmærksom på at dine hvidløgsplanter skal vandes i perioder med lidt regn, da tørke stopper væksten.

Hvidløg kan høstes mellem juli og september

Du kan forvente at dine hvidløg er klar til at spise i juli, og kan høste hvidløg frem til september. Du kan som regel hive dine hvidløg op af jorden, men er det svært at få dem op, må du bruge et greb.

Hvidløgsplanterne klar til at høstes
Hvidløgsplanterne er klar til høst, når bladene begynder at dø

Når stænglen bliver tyndere og mere slap, og begynder at dø, er det tid til at høste. Du kan kun være helt sikker på det rette tidspunkt ved at hive en af planterne op af jorden for at se, om hvidløgene er klar til høst.

Er hvidløgsplanterne grønne, er det for tidligt at hive dem op, men er de hvide, er de klar til at høstes. Lader du dem stå for længe, sprækker den yderste skal, og hvidløgene kan blive ødelagt.

Når de er høstet, skal de lægges til tørre i et solrigt vindue i 3-4 uger. Så er de klar til spise. Opbevar dem ved ca. 10 grader, så holder de sig bedst.

Du kan vælge fed fra de planter med de største hvidløg, og plante til næste års høst.

Du kan også plante topløg fra hvidløgsplanter

Slangehvidløg får topløg øverst. Disse topløg kan plantes, hvorefter der kommer en plante med et lille hvidløg, der kun har ét fed.

Lægger du de små løg fra slangehvidløgene i jorden i oktober, får du i november en plante med ét fed hvidløg. Dette fed fra hvidløgsplanten plantes videre med det samme på samme vis, som fed fra læggeløgene, og bliver derefter til hvidløgsplanter med mange fed.

Du kan bruge topløg fra dine egne planter, eller du kan købe 10 småløg på Fuglebjerregaard Netbutik for 75 kr. inkl. levering.

Store og sunde hvidløg fra egen have smager bedst

Det er let at dyrke hvidløg og få et stort udbytte fra dine hvidløgsplanter. For hvert fed, som du planter, får du et nyt hvidløg med op til 14 nye fed.

Hvidløgsplanterne kræver ikke meget pleje, når du først har plantet dem: vand for at holde jorden fugtig, og kompost 2-3 om året.

Hvidløg er lækre i mange retter
Hvidløg smager godt i maden

Hvidløg bruges i mange lækre opskrifter. Derudover har hvidløg en række sunde egenskaber, der virker forebyggende mod flere sygdomme som bl.a. højt blodtryk, sukkersyge og visse kræftformer. Det har også antibakterielle egenskaber, og virker mod forkølelse.

Det eneste du har brug for, når du skal dyrke dine egne hvidløg, er en smule jord i haven, og nogle hvidløg til at starte med. Køber du ca. 20 hvidløg, burde du have nok til et helt års forbrug. Husk at plante dem i oktober, så får du både store og sunde hvidløg.

4 kommentarer til “Dyrke hvidløg – Store og sunde fed med hvidløg”

  • Hej Leif,

   Vi sælger ikke nogen former for løg. Vi skriver kun om det. Så desværre kan vi ikke hjælpe dig.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 1. Hej
  Jeg fik sat nogle hvidløgs fed i starten af Oktober mdr. og de er allerede nu ( d.23-10 ) begyndt at spire / skyde.
  Er det ok / godt for hvidløget og sidst men ikke mindst,skal skud / spire beskyttes henover vinteren eller mod frosten ???
  Tak for hjælpen

  Per

  Svar
  • Hej Per,

   Ja det sker desværre når temperaturen ikke er helt så koldt som den burde være i oktober.

   Som udgangspunkt sker der ikke noget ved, at der er en lille spire der titter frem. Men hvis det bliver ved at være varmt og løget bliver ved med at vokse, så kan det godt skade det, når frosten sætter ind.

   Jeg ville gerne sige, at du med sikkerhed kunne redde dem, ved at beskytte dem mod frosten, men det er ikke garanteret.

   Så længe der kun er en lille spire, så vil jeg anbefale, at du ikke gør noget ved det. Begynder den er blive stor, så kan du forsøge at dække den til, men hav ikke for store forhåbninger om at det vil virke.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar

Skriv en kommentar