Dyrke kartofler: Trin-for-trin vejledning

Dyrke kartofler er let, og hjemmeavlede kartofler smager meget bedre end dem du køber. Du kan spare mange penge i løbet af sæsonen.

Dyrke kartofler
Dyrk dine egne kartofler – de smager skønt

Det er skønt at dyrke dine egne kartofler, så du lige kan grave dem op af haven og spise dem til aftensmad.

Et af problemerne ved at dyrke dine egne kartofler, er at få dem store nok, så du ikke ender med en masse bittesmå kartofler. Læs med her, og se hvordan du får flotte og store kartoffelplanter, og store lækre kartofler.

Hvilke sorter af læggekartofler skal du vælge?

Frieslander er en dejlig kartoffel
Frieslander er populære læggekartofler

Det kan være svært at beslutte sig for hvilken sort af kartofler, som man vil plante.

Du kan få sorter, der er beregnet til tidlig lægning og høst, som f.eks. Æggeblomme, Frieslander, Solist, Agata og Anne Belle.

Æggeblomme-kartoflen er en gammel dansk sort af kartofler, der egner sig rigtig godt til vores klima. Kartoflerne er faste, og kan både pilles og bruges til mos. Frieslander er en robust kartoffelsort, der også smager rigtig godt.

Når du høster de tidlige kartofler omkring juli, kan du lægge en ny kartoffel i plantens hul og få en sen høst i september eller oktober.

Blandt de sene kartoffel-sorter er f.eks. Sava eller Hansa.

Køb dine læggekartofler på et plantecenter

Det er ikke en god idé at bruge tilfældige kartofler fra supermarkedet som læggekartofler, da de kan have sygdomme, og være en sort, som der ikke passer optimalt til det danske klima.

Det bedste er at købe læggekartofler, der er specielt beregnet til at bruge som læggekartofler fra planteskolerne eller havecenteret.

Gode lægge-kartofler
Køb rigtige læggekartofler for det bedste resultat

Du kan købe også købe læggekartofler på internettet, men betaler relativ meget for levering:

  • På kridtvejsplanter.dk koster læggekartofler ca. 40 kr. for 2 kg eller 170 kr. for 10 kg. Dertil skal lægges 150 kr. i porto for 2 kg kartofler, eller 172 kr. for 10 kg. kartofler. Kridtvejsplanter har mange sorter at vælge i mellem f.eks. Hansa, Asparges og Anne Belle, og der er også økologiske læggekartofler.
  • Lundhede Planteskole sælger også læggekartofler til ca. 40 kr. for 2 kg eller 260 kr. for 25 kg. Dertil kommer levering, der koster 70 kr. for 2 kg. eller 195 kr. for levering af 25 kg. Her har de også et stort udvalg af læggekartofler, som f.eks. Frieslander, Asparges, Solist og Sava.
  • Florashop.dk sælger læggekartofler til ca. 35 kr. pr. 2 kg. Hertil kommer fragt på 100 kr. Køber du 10 kg læggekartofler, bliver det i alt ca. 545 kr. inkl. levering.

Du kan også købe læggekartofler i Bilka, Bauhaus, SuperBrugsen, Irma og Kvickly, samt i andre supermarkeder og plantecentre. Derved sparer du mange penge på levering.

Forspir dine kartofler før de lægges ud

Forspiret kartoffel
Det er en god ide at forspire dine kartofler

Du kan starte med forspiring i slutningen af februar, så er de klar til at lægge i jorden omkring midten af marts.

Du kan forspire kartoflerne ved at lægge dem i potter fyldt med spagnum eller pottemuld. Læg én kartoffel pr 1 Liters potte, og hold spagnummen fugtig.

Når kartoflerne begynder at spire, tager du dem op, og lægger dem et lyst sted. Når spirerne er kraftige, mørkegrønne og ikke alt for lange – omkring 1 cm er de klar til at blive lagt ud.

En anden måde at forspire dem på er, at lægge mange kartofler i ét lag i en flad kasse, med knoldenes “øjne” opad. Kassen stilles lyst et sted, hvor temperaturen er mellem 15 og 18 grader. Det tager ca. 5-6 uger at forspire kartoflerne.

Forspiring mindsker risikoen for skimmel

Hvis du forspirer dine kartofler, før du lægger dem ud, får de et godt og sundt forspring. Jo kortere tid, de skal vokse udenfor, jo mindre er chancen for at de får skimmel, som er kartoffelplantens værste fjende.

Sygt kartoffelblad
Blad med kartoffelskimmel

Skimmel opdages ved at bladene får gråbrune pletter, og der kan være et hvidligt lag under bladet. Fjern bladet lige så snart du ser det, da det ellers kan trække ned i planten og gå i knoldene. Den store skimmelsæson er i juli. Hvis du kan få høstet de første tidlige kartofler inden da, har du stor chance for at undgå skimmel.

Hvornår skal kartofler lægges ud?

Kartoflerne skal først lægges ud, når nattefrosten er overstået og jorden minimum er 8 grader. Det er som regel i sidste halvdel af marts, men nogle år er der stadig nattefrost i begyndelsen af april.

Hvis du vil være helt sikker på at jordens temperatur er høj nok, kan du købe et jordtermometer i f.eks. Bilka til 180 kr. inkl. levering.

Du kan opvarme jorden ved at lægge klar plastic over den et par uger, før du lægger kartoflerne. Det virker som et lille drivhus, og kartoflerne vokser endnu hurtigere i den opvarmede jord.

Efter du har lagt kartoflerne er det også en fordel at opvarme jorden ved at lade plasticen ligge over jorden. Den skal dog fjernes efter et par uger, så kartofler ikke får det for varmt.

Hvordan lægger jeg kartoflerne i haven?

Du skal bruge et nyt sted til dine kartoffelplanter hvert år, for at undgå kartoffelnematoder – de kendes også i daglig tale som kartoffelål, og er en slags rundorm.

Kartoffelplanter der blomstrer
Grønne kartoffelplanter der blomstrer

Der skal helst gå minimum 3 år, før du bruger det samme sted igen. Du kan dog bruge jorden til andre planter i mellemtiden – f.eks. kål det første år, majs det næste år, løg det tredje år; og det fjerde år er det så tid til at plante kartofler det samme sted igen.

Du planter dine læggekartofler således:

  • Grav en rende på 10-15 cm, og sørg for at gøde jorden godt med kompost eller gødning.
  • Læg kartoflerne i renderne med 30 cm mellemrum i lange rækker. Imellem hver række skal der være minimum 70 cm, så der er masser af plads til planterne.
  • Du hypper omkring kartoflerne, når de lægges og med 2-3 ugers mellemrum. Det gøres ved at en lille vold af jord lægges omkring kartoffelplanterne for at beskytte kartoflerne mod sollys. Sollys gør kartoflerne grønne, så det er vigtigt at holde øje med, hvornår at det er tid til at lægge et nyt lag jord på.
  • Hold øje med om kartoflerne får brug for vand. Det er normalt ikke nødvendigt at vande, men hvis det er meget tørt, så er det en god idé at give dem noget vand.

Hvornår kan jeg høste kartoflerne?

Høst af kartofler
Høst kun de kartofler, som du har brug for til aftensmaden

Det tager ca. 80-100 dage fra du begynder at forspire kartoflerne, til du kan høste dem.

Hvis du venter til en uge efter planterne har blomstret, har kartoflerne sandsynligvis en god størrelse til at spise.

Du kan grave forsigtigt i jorden, for at se om kartoflerne har fået den rette størrelse. Er de for små, så lad dem ligge en uge mere.

Har du valgt en tidlig sort, kan du  forvente at få de første kartofler omkring midten af juni eller Sankt Hans.

Opbevar dine kartofler i jorden, så holder de længst

Kartofler opbevares bedst i jorden, så det bedste er at vente med at grave dem op, indtil du skal spise dem. De kan dog hverken tåle frost eller lys, så husk at grave dem op før, at nattefrosten kommer i efteråret.

Skal de lagres, så grav dem op, og lad dem tørre i solen. Når de er tørre, så pak dem i sække, og opbevar dem køligt over 5 grader.

Du kan også opbevare dem udenfor ved at lave en kartoffelkule. Den fremstilles ved at grave et hul i jorden, og fylde det med halm, der isolerer mod frost. Læg kartoflerne i, og læg jord henover, så holder kartoflerne sig friske det meste af vinteren.

Skal det være let at dyrke kartofler, så brug en Growpot

Kartoffelpotter letter arbejdet
Growpot fra Kridtvejsplanter.dk

Du kan få specielle krukker beregnet til at forspire kartoflerne.

På Kridtvejsplanter her kan du få en Growpot.

En Growpot er en speciel kartoffelpotte, der består af to potter, således at du kan hive den inderste potte op, og tage nogle af kartoflerne. Derefter sættes potten tilbage, og planten samt de resterende kartofler kan vokse videre, indtil de når en god størrelse.

Det er smart, hvis du blot vil have et par enkelte planter, eller ikke har så meget plads i haven.

Du kan købe en Potatopot på Potatopot.com, der virker efter samme princip som Growpotten. Den kan købes for 40 kr. pr. stk. plus porto.

Det smarte ved kartoffelpotterne er at, du kan følge kartoflernes udvikling, så du kan let se når de er klar. På Potatopotten er der også et vandreservoir, så du kan være sikker på, at planten ikke udtørrer.

Du putter et par kartofler i potten sammen med spagnum, og stiller den et solrigt sted. Efter ca. 8 uger kan du høste kartofler fra planten, og blive ved med at høste fra den samme planter i hele sæsonen frem til efteråret.

Det er let at få store og flotte kartoffelplanter

Du kan let dyrke kartofler hjemme i haven, og få nogle store og flotte kartoffelplanter, der danner masser af lækre kartofler i jorden. De smager godt helt nyopgravede og nykogte med smør og persille.

Egne kartofler smager bedst
Lækre nykogte kartofler med smør og persille

Når du dyrker dine egne kartofler, er det vigtigste at forspire dem. Derved får de et godt forspring, så de kan nå at vokse sig store og flotte før skimmelsæsonen i juli.

Vælg en god tidlig kartoffelsort til din tidlige høst såsom Solist, og en sen kartoffelsort til din sene høst såsom Hansa.

Læg kompost i kartoffel-renderne før du lægger dem, så kartoflerne har godt med næringsstoffer.

Kartoflerne kræver ikke meget pasning, men husk at hyp jævnligt, så du beskytter dem mod sollyset.

Tjek også om de har brug for vand.

Nyd kartoflerne fra din egen have; de smager meget bedre helt nyopgravede end dem, som du køber i supermarkedet.

5 kommentarer til “Dyrke kartofler: Trin-for-trin vejledning”

  1. kan man godt forspire kartofler ved at tage noget jord og hælde det i en kasse og sætte kartoflerne halvt ned. og selvfølgelig vande dem.
    mvh Jacob

    Svar
  2. Jeg har opdaget, at hvis man efter at have høstet kartofler, graver planten ned igen, så kommer der igen fine kartofler. Vi har et lille område med kartofler – det har jeg høstet for 4. gang nu her den 21. juli. Der er stadig mange små kartofler på rødderne, dem passer jeg på og graver dem med ned igen. Planterne ser dog noget medtagede ud (gule og halvvisne) – men kartoflerne fejler ikke noget.

    Svar
    • Hej JB,

      Det er et rigtig godt tip.

      Og ja, hvis man er forsigtig når man graver dem op, så kan man ofte høste flere gange.

      4 gange lyder rigtig godt. Tror kun at jeg selv har været oppe på 3 gange fra samme plante.

      Mvh.
      Mikael

      Svar
  3. Hej Steen,

    Ja det vil du i princippet godt kunne. Hvis forholdene er rigtige.

    Så vælger du den rigtige sort, har dem i drivhus, klima- og varmestyring, vanding, tilstrækkeligt sollys osv. så vil det kunne lade sig gøre.

    Økonomisk vil det dog næppe kunne betale sig.

    Mvh
    Mikael

    Svar

Skriv en kommentar