Blanco vask – Rengøring og vedligeholdelse af Blanco vaske

Blanco vask

Hvis du vil være sikker på at holde din Blanco vask ren og pæn, så er det vigtigt, at du løbende gør den ordentligt ren.

En Blanco vask er ikke en almindelig vask og får at få den til at holde længst muligt og i den bedste stand, så skal den rengøres og vedligeholdes på ganske specielle måder. Læs her om metoderne, der er gode for din vask og ikke mindst hvilke metoder, der ødelægger din vask.

Blanco vaske – de tre materialer

Du kan købe en køkkenvask fra Blanco i tre forskellige materialer og et utal af modeller. Her vil vi dog kun beskæftige os med materialerne, da rengøring af de forskellige modeller er ens.

Den mest almindelige model er en køkkenvask i rustfrit stål, som er forholdsvis nem at holde pæn.

Dernæst er der en vask i keramisk porcelæn, som også er forholdsvis nem at rengøre.

Endelig er der en vask i Silgranit, som afgjort er det nemmeste materiale at holde rent.

Generelt om rengøring og vedligeholdelse

Enhver køkkenvask (og andre vaske) er beregnet til at blive brugt og blive brugt ofte. En køkkenvask kan klare rigtig mange forskellige påvirkninger, uanset hvilket materiale, den er lavet af.

Den skal naturligvis kunne klare temperaturforskelle, forskellige madvarer (med forskellige naturlige farvestoffer) og ikke mindst forskellige redskaber, såsom knive og meget andet.

En Blanco vask er resultatet af mange års udvikling indenfor køkkenvaske og du skal sådan set kun huske én enkelt ting, for at have glæde af en flot køkkenvask i rigtig mange år, og det er regelmæssig rengøring.

Enhver køkkenvask skal tørres over hver eneste dag, uanset om der kun er hældt lidt vand i den.

Tørrer du den over med en fugtig klud som den sidste, inden du sætter dig i sofaen, så har du fjernet de værste aflejringer fra f.eks. kalk og madrester. Og så bliver den ugentlige “dybde”-rengøring ikke så stor.

Tre forskellige materialer

Hvert materiale kræver sin egen form for specialrengøring, selvom den daglige aftørring gælder for dem alle tre.

Silgranit vasken

Blanco vask i silgranit

Blanco vask i silgranit

En vask i Silgranit er som sagt den nemmeste at vedligeholde, for du kan nemlig bruge de ting, du alligevel har stående i dit køkken.

Vandstænk fjernes med en klud (under den daglige aftørring) og hvis du har skyllet en pande – eller andet fedtholdigt – i vasken, så kan du sagtens bruge din opvaskebørste eller en skuresvamp med lidt sulfo på.

Det er kun, når der er tale om kraftige kalkaflejringer, at du skal have fat i specialprodukter. Hvis din vask ændrer farve, så er det tid til at rense den lidt mere indgående. Her kan du bruge en opvasketab, som du blot opløser i cirka 2 cm varmt vand i vasken. Det lader du stå natten over, så i gang med en skuresvamp og så skylle efter.

Blanco har også lavet sin egen tablet, som affedter og afkalker. Den hedder Blanco-Activ, men der er ingen grund til at investere i dem, hvis du alligevel har ganske almindelige opvasketabs.

Vasken i keramisk porcelæn

Blanco vask i keramisk porcelæn

Blanco vask i keramisk porcelæn

Som ved vasken i granit, kommer du også langt med en blød klud og eventuelt en opvaskebørste eller en skuresvamp med lidt sulfo på.

Til forskel for de to andre typer af vaske, så har du dog her mulighed for at polere din vask op igen – altså fjerne eventuelle misfarvninger og give vasken sin oprindelige glans tilbage.

Til det formål har Blanco selv udviklet et rigtig godt produkt, der hedder Blanco-Puraplus Liquid. Det består af to små flasker, hvor den ene kaldes Starter og den anden kaldes Liquid.

“Starteren” renser vasken for fedt og kalk, men “Liquid” polerer. Et sæt med disse to flaske er billigst at købe hos Blanco selv – du skal blot sende dem en mail – det koster 450 kroner og der er til flere behandlinger.

Vasken i rustfrit stål

Vask i rustfri stål fra Blanco

Vask i rustfri stål fra Blanco – Få masser af plads til det hele

Når det drejer sig om en vask i rustfrit stål (og det uanset om det er fra Blanco eller et andet mærke), så er en blød klud igen en rigtig god idé.

Men hvor du roligt kunne bruge en skuresvamp ved en granit- og porcelænsvask, så må du aldrig gøre det ved en vask i rustfrit stål. Det giver øjeblikkeligt ridser, der kan være rigtig svære at fjerne.

Igen har Blanco selv udviklet en række produkter, der kan hjælpe dig med at holde din vask pæn.

For det første har de lavet et produkt, der kan polere stålet – det hedder Stål-Fix og du putter bare noget af dette middel på en blød klud, som du så polerer med.

Den giver ingen ridser, men det fjerner heller ikke dem, der måtte være.

Blanco-Polish kan til gengæld godt fjerne små ridser. Det er et plejemiddel, som du skal påføre i stålets sliberetning.

Sliberetningen kan du se, hvis du kigger nøje efter, ellers ligger det som regel vandret på siderne.

En behandling med Blanco-Polish kan godt tage rimelig lang tid, fordi du skal være omhyggelig.

Således kan du godt bruge en time eller mere på at fjerne ridser fra en almindelig køkkenvask, men det er det hele værd.

Stål-Fix koster 60 kroner, mens Blanco-Polish koster 130 kroner.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

25 Kommentarer på Blanco vask – Rengøring og vedligeholdelse af Blanco vaske

 1. Lissy Kruse siger:

  Jeg har været uheldig og fået ridser i min porcelænsvask, ikke dybe ridser med nogle sorte streger. Jeg søger et godt råd til hvordan jeg udbedrer skaden.

  Venlig hilsen Lissy Kruse

 2. Mikael siger:

  Hej Lissy,

  Jeg kan ikke lovet at det vil hjælpe dig, men min anbefaling vil være følgende.

  Lav en blanding af wienerkalk og sprit som du bruger til at polere vasken grundigt. Konsistensen skal være lidt grødagtig.

  Sørg for at bruge en blød klud eller en blød svamp så du ikke laver flere ridser. Forvent at der skal lægges en del kræfter i og det er ikke sikkert at det kommer til at gå helt væk. Det bør dog reducere skaden.

  Du må endelig vende tilbage med en kommentar når du har forsøgt.

  Mvh
  Mikael

 3. lillian svendsen siger:

  Hej Mikael Jeg har været så uheldig at dryppe med noget varm stearin på min sorte silgranit vask nu bliver der ved med at være hvide aftegninger på vasken ,har prøvet med forskellige rengøringsmidler men de kommer frem hver gang vasken er tørhåber du har et godt råd

 4. Minna siger:

  Kære Lillian / Michael

  Jeg her været ude for det samme med stearin på min sorte silgranitvask – fik du svar på hvordan man får det af? Eller kan du give et svar Michael?

  Mvh. Minna

 5. Mikael siger:

  Hej Lillian og Minna.

  Det er et rigtig godt spørgsmål og det er slet ikke let at fjerne stearin fra en Silgranit vask.

  Men hvis I er heldige kan det godt lade sig gøre. Det er lidt på samme måde som når man skal fjerne stearin på tøj og lignende.

  Det handler om at bruge noget kraftigt sugende papir (fx. en god køkkenrulle) og så varme den op. Det kan eventuelt gøres med enten en hårtørrer eller et strygejern på lav varme.

  Det er MEGET vigtigt, at I starter med lav varme, da for høj varme kan risikere at ødelægge akryllaget på vasken.

  Det er desværre ikke til at sige præcis hvor meget eller hvor lidt varme I skal bruge for at fjerne stearinen var vasken, så hellere starte forsigtigt end at starte for varmt.

  Mvh
  Mikael

 6. Carsten Sørensen siger:

  Jeg har lige monteret et køkkenarmatur hvor koldt/varm greb kan sidde 360
  grader.Jeg har vendt grebet så det skal betjenes med hø. hånd ,det fint hvis man altså ikke er hø. håndet og kommer med en kasserolle i hø. hånd og den skal fyldes med vand.Hvad er jeres anbefalinger , hvilken vej er mest normalt?

 7. Gitte thomsen siger:

  Min sorte blanco køkkenvask har gået nogle hvide mærker i bunden. Tror ikke det er kalk, kan den være en varm spegepande.? Og kan jeg få min vask pæn igen?
  Mvh, Gitte

  • Mikael siger:

   Hej Gitte,

   Jeg har lige haft Andersen&Nielsen (firmaet bag Blanco vaskene) i røret.

   De fortæller desværre, at hvis de hvide mærker i bunden skyldes varme (hvilket er muligt hvis din stegepande har været meget varm), så er der ikke rigtig noget at gøre ved det.

   Det er ikke muligt at fixe de skader der er sket.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   • Jeanne Johnsen siger:

    Vil bare lige fortælle at jeg også har hvide mærker i min sorte vask, men efter alm rengøring har smurt vasken med madolie, og nu er den så god som ny. Ved godt det ikke holder evigt, men så får den bare en tur mere.Mvh
    Johnsen

 8. Christina siger:

  Hejsa,
  Vi har fået nogle dybe ridser, hak ville jeg sige, på kanten af indersiden på vores stålvask.
  Vi er en stor husstand og ingen kender til, hvordan de er opstået. Jeg synes, det ligner en kniv der har skåret i noget og som så er hakket ind i kanten. Min kæreste siger, at det ikke er en realistisk mulighed og vi er begge på bar bund mhp opståen men vigtigst, om vi kan reparere dem?
  Der er ca 5 af op til 3-4 mm i længde. De er af dybde nok til at karklud og viskestykke hænger fast ved aftørring og “kanterne” virker meget skarpe.
  Kan vi slibe med ståluld eller gøre noget for at reparere vores ellers velholdte og kun 2 1/2 år gamle vask?
  På forhånd mange tak for hjælpen.
  Mange hilsner Christina

  • Mikael siger:

   Hej Christina, ståluld vil nok ikke være den rigtige løsning. Jeg tænker at du skal have svejset eller loddet noget på vasken (på undersiden). Om det bliver rigtig godt skal jeg ikke kunne sige.

   Med venlig hilsen
   Mikael

 9. per risager siger:

  Hej. Mikael.
  Jeg har hældt noget afløbs rens i min sorte silgranit vask men er desværre kommet til at lave hvide pletter i bunden af vasken ved siden af afløbet!!!!
  HJÆLP 🙂
  Mangler noget der kan redde vores vask.
  Venlig hilsen Per Risager

  • Mikael siger:

   Hej Per,

   Afløbsrens er noget forfærdeligt stads. Det er stærke sager og silgranit vaske er relativt sarte i forhold til både kemikalier og varme. Umiddelbart har jeg derfor desværre ingen bud på hvordan du kan redde dig vask.

   De gange jeg har talt med producenten omkring hvide pletter i vasken, så har svaret været, at der ikke rigtig er noget at gøre ved det.

   Med venlig hilsen
   Mikael

 10. Charlotte Skou Hansen siger:

  Hej Michael
  Vi skal vælge vask til vores nye bryggers men jeg er i tvivl om, hvilken slags vi skal vælge. Vasken vil fremadrettet blive brugt både til vask af grillriste, rensning af diverse pensler og grov rengøring af grønsager. Har kig på en Silgranit vask men ved ikke om den kan holde til det med penslerne. Vil blive glad for et godt råd.

  • Mikael siger:

   Hej Charlotte

   Til et bryggers vil jeg ALTID anbefale en stålvask og gerne en stor en af slagsen.

   Uanset hvordan man vender og drejer det, så kan en stålvask bare klare mere hårdhændet brug.

   Er det lige så pæn? Nej muligvis ikke.

   Men et bryggers er til det grove arbejde. Grillriste, maling, snavsede støvler og alt muligt andet. Kun en stålvask kan holde til det hele og stadig se nogenlunde pæn ud i længden.

   Med venlig hilsen
   Mikael

 11. krista pedersen siger:

  vi har haft besøg af gulvmanden og han satte en murerspand op i vores helt nye blanco rustfri stålvaskvask. dette har medført ridser i bunden og dybere ridser op ved kanten. De mener ikke at en plastspand kan gøre denne skade. Hvad mener I?

 12. Bettina Olsen siger:

  Hej
  Jeg ejer en sort Blanco vask i Siligranit . Probelemet er at den er blevet meget mat selvom jeg gør den rent . Er der et produkt man kan smøre eller polere med efter man har renset den, så den bevarer sin glans og bliver mere smuds afvisende ?
  Mvh
  Bettina fra Odense

 13. Troels Hansen siger:

  Jeg skal have mig en ny køkkenvask og hælder lidt pt. til en hvid Blanco silgranit vask. Nogen (eller Mickael) der har erfaringer i forhold til den hvide farve når den bliver udsat får rødebede saft, karry, rødvin osv?

  • Mikael siger:

   Hej Troels

   Jeg har ingen personlige erfaringer og kan heller ikke mindes at have hørt om problemer af den art. Omvendt så viser alle de ovenstående kommentarer naturligvis også, at det ikke er helt uden problemer at have en silgranit vask.

   Mit gæt vil være, at en hvid vask fint vil kunne tåle det. I hvert fald i starten. Hvad der sker når den bliver slidt og få lidt skrammer er nok en anden sag.

   Helt personligt er jeg skiftet til en stålvask. De er slet ikke lige så pæne, men de kan tåle en masse tæsk 🙂

   Mvh.
   Mikael

 14. Citha Johansen siger:

  Jeg har en stålvask hvor der er kommet rødvinpletter på – findes der er metode til at fjerne det?

  • Mikael siger:

   Hej Citha

   Hmm… umiddelbart burde det ikke være svært at fjerne rødvinspletter. Hvad har du forsøgt?

   Mvh.
   Mikael

 15. Diana siger:

  Hej Mikael, jeg desværre kommet til at bruge en for grov svamp til min granitvask på badeværelse, hvilket gør der nu er risser og nogen steder er det mat. Har du et godt råd.
  Hilsen Diana

  • Mikael siger:

   Hej Diana

   Øv øv 🙁

   Fra alle dem jeg har talt med (inkl. forhandlere), så tror jeg desværre ikke der er ret meget at gøre. Ridser, misfavninger og lignende er ikke til at redde.

   Mvh.
   Mikael

   • Susanne siger:

    Hej Michael
    Vi har næsten lige fået en sort silgranit Blanco vask og har købt Blanco activ pulver, men er der ikke noget evt. poleringsmiddel man kan give vasken efter rengøring for at vedligeholde den bedst mulig? Har set noget som hed Blanco Clean, men kan ikke finde det på nettet.

 16. Jytte Kjær siger:

  Ja, I viser rengøring af en ny vask, hvilket ikke giver nogen mening, det skal være en brugt vask, hvor man kan se ,om der er nogen effekt af rensningen, selvfølgelig – da jeg for 12 år siden købte en silgranit vask i antrasit blev jeg anbefalet at bruge en vasketabs! Det virker ikke i dag, den er misfarvet omkring afløbet i svag brunlig farve! Jeg ser frem til at få et råd, som virker fra jer fagfolk! På forhånd tak.
  Mvh Jytte Kjær