Opsætning af tapet – de 7 gode råd

Se 7 tips om, hvordan man sætter tapet op. Det lyder så let, men det kan godt drille rigtig meget, når der skal sættes tapet op. Det kan være svært at sætte tapet flot og lige op, og undgå at få lim ud over det hele.

9. Tips til hvordan man sætter tapet op.
Se 7 tips til hvordan man sætter tapet op.

Jeg har samlet nogle af de bedste tips om tapetopsætning, og det kan godt spare dig for en masse bøvl, hvis du læser hele artiklen, før du bestiller tapet og går i gang.

Vil du gerne have et gratis prisoverslag på dit tapetprojekt, kan vi også hjælpe.

Få et gratis tilbud på dit tapetprojekt i dag – 100% uforpligtende.

Tip nr. 1: Regn ud hvor meget tapet som du skal bruge

Det er vigtigt, at du regner ud, hvor meget tapet, som du skal bruge, før du køber tapetet og går igang.

Når du skal regne tapetforbruget ud, så mål længden og højden af alle dine vægge. Læg ca. 20 cm til højden på væggens højde, når du skal regne ud, hvor høje dine baner skal være:

 • Del tapetrullens længde med din vægs højde plus 20 cm, og rund ned til nærmeste hele tal, for at finde ud af hvor mange baner, som du får pr. rulle.
 • Mål bredden på alle dine vægge og læg de fire tal sammen, for at finde den samlede længde på væggene.
 • Da tapetrullens bredde er ca. 50 cm, så kan du gange væggenes samlede længde med 2, for at finde ud af, hvor mange baner, som du har brug for.

Jeg har lavet en oversigt over, hvor mange ruller tapet som du skal bruge. Mål dine fire vægge i bredden og læg dem sammen, så du får væggenes samlede længde, og mål hvor højt loftet er:

Hvor meget tapet skal jeg bruge
Tapetforbrug for tapet uden forskudt mønster

Har du bestilt mønstret tapet, så skal du tage højde for tapetets rapport, hvilket er hvor tit mønsteret gentages. Denne rapport kan variere meget, men er ofte ca. 30-60 cm. Når du skal regne ud, hvor lange dine baner skal være med rapport, så læg derfor for en sikkerheds skyld rapportens længde + 20 cm til.

Du kan se et estimat for hvor mange ruller, som du skal bruge, hvis du har mønstret tapet med rapport – i denne tabel er der regnet med 50 cm rapport:

Se hvor meget tapet som du skal bruge
Se hvor meget tapet du skal bruge til mønstret tapet med en rapport på 50 cm.

De fleste malerforretninger tager ubrugte ruller tilbage, så køb gerne en rulle mere, end du har beregnet.

Tip nr 2: Få fat i et tapetbord og det rette udstyr

Brug et tapetbord
Et tapetbord gør tapeseringen lettere

Det vigtigste er at få fat i alt det rette udstyr, så glider arbejdet meget lettere. Det vil være en stor lettelse at have et rigtigt tapetbord, så du har et godt sted at lægge tapetet, når det skal klippes til og du skal putte tapetklisteret på. Du kan leje eller låne et i malerforretninger og byggemarkeder.

Det giver flotte sømme, hvis du ruller efter med en tapetkantrulle. Ligeledes er det nødvendigt at have et tapetlod eller et vaterpas, så du kan måle lodret på væggene. De kan købes i alle malerforretninger.

En tapetkantrulle koster ca. 70 kr. og et tapetlod koster ca. 90 kr. når det købes på nettet. Dertil kommer leveringsomkostninger som varierer fra shop til shop.

En god hobbykniv til at skære tapetet af foroven og forneden samt nok skarpe blade er også vigtig for at få gode kanter.

Du får brug for det følgende:

 • Tapet
 • Tapetklister
 • Tapetbord – dette kan lejes i den lokale malerbutik eller byggemarked for ca. 50 kr. i døgnet
 • Afdækningsplast
 • Børster til limen
 • Specielt tapetbørste
 • Målebånd
 • Trappestige
 • Hobbykniv og ekstra blade
 • Tapetkantrulle
 • Svamp
 • Klud
 • Sandpapir
 • Polyfylla
 • Tapetsaks
 • Vaterpas eller tapetlod

Disse ting er lettest at købe, når du køber tapet. De kan alle købes i på nettet.

Tip nr. 3: sørg for en hel glat væg

Det er vigtigt, at du har en helt glat væg. Gå væggene nøje igennem for ujævnheder og skrab eller slib dem væk. Tjek at alle søm og skruer er væk. Det gamle tapet skal fjernes, før du sætter nyt op.

Skal du sætte meget dyrt tapet op, eller er dine vægge af gasbeton, gipsonit, spånplade eller beton kan du også med fordel sætte grundpapir op for at give et flot og jævnt resultat. Det koster kun 50 kr. pr. 20 meter rulle, og er derfor en lille udgift. Det sættes op ligesom tapet.

Tip nr. 4: Begynd tapesering det rette sted

Hvordan sætter man tapet op
Begynd det rigtige sted

Find ud af hvor du vil starte og hvor du vil slutte. Der er altid et sted i værelset, som er mindst iøjnefaldende, og der er her du ønsker at slutte. Har du mønstret tapet, vil afsltuningsstedet især skille sig ud, da det er svært at få mønsteret til at passe sammen til sidst.

Du skal ikke begynde med den mest dominerende væg, men tænk på symmetrien i rummet – har du f.eks. to vinduer ved siden af hinanden,  så start med at hænge tapet midt i mellem og arbejd dig ud til hver side.

Du skal heller ikke starte  i et hjørne, da du skal bruge en særlig teknik i hjørnerne – se Tips nr. 6.

Når du har fundet det rette sted, så skal du bruge dit vaterpas eller dit tapetlod til at tegne en lige lodret linje på væggen med utydelig blyant, så du har noget at rette dig efter.

Det er som regel lettest for højrehåndede at arbejde sig mod uret, og for en venstrehåndet at arbejde sig med uret.

Få et gratis tilbud på dit tapetprojekt i dag – 100% uforpligtende.

Tip nr. 5: Mål tapetets længde og påfør lim på denne smarte måde

Lige tapet - bruge vaterpas eller tapetlod
Lav en tynd lodret streg med vaterpas eller tapetlod

Start ved det sted, hvor du har besluttet dig for at begynde. Mål væggen og tilføj minimum 10 cm i alt foroven og forneden.

Derefter måler du denne længde direkte på tapetborder, og sætter et mærke. Er dit bord for kort, så kan du folde tapeptet tilbage over sig selv, for at få den rigtige længde på bordet. Tjek at det første stykke har den helt rigtige længde, før du skærer mere.

Har du valgt tapet, hvor limen ikke kan smøres direkte på væggen, skal du smøre lim på i et jævnt lag med en børste eller malerrulle. Dæk dit tapetbord med plastic, og læg tapetet helt ud til kanten af bordet, så du ikke får lim på selve bordet.

Er tapetet længere end dit tapetbord, så put først lim på den første halvdel, og læg det forsigtigt oven på hinanden og rul det lige så forsigtig sammen, mens du putter lim på den næste halvdel. Fold den næste halvdel oven på sig selv på samme vis, så de limede sider dækker hinanden.

Fold derefter tapetet igen oven på hinanden, og lad dem ligge og trække ifølge brugsanvisningen, normalt 5-10 minutter.

For at sikre at tapetet ikke tørrer ud, så gem det i en stor plasticpose, mens du arbejder – det kan du gøre, hvis du putter lim på mange stykker papir på een gang.

Tips nr. 6: Få flotte kanter med en skarp hobbykniv

Skær tapet med en hobbykniv
Skær med en hobbykniv øverst og nederst

Tag det limede tapet hen til væggen, og start foroven med at folde det ud. Sørg for at du har nogle ekstra centimeter foroven, forneden og omkring kanterne.

Juster tapetet med vaterpas eller lodsnor, så du er sikker på at det er lige.

Sæt tapetet helt fast med at børste med en tapetkost, så det sidder glat på væggen og ikke har buler.

Skær øverst ved loftet og nederst ved panelerne med en skarp hobbykniv. Brug en metalspartel til at skære efter, når du skærer, det giver et flot lige snit. Skift blade ofte, da kniven hurtig bliver sløv.

Tør væggen med en fugtig svamp lige ved siden af det første stykke tapet, så er det lettere at få det næste stykke helt flot og lige til det første. Sæt næste bane op, så der ikke er overlap. Er der mønster, så vær ekstra omhyggelig med at mønsteret passer.

Brug en tapetkantrulle til at rulle der, hvor de to tapeter mødes, for at få en meget flot sammenføjning.

Husk at tørre overskydende lim fra loft, lister og tapet med en fugtig svamp.

Tip nr. 7: kom rigtigt rundt i hjørnerne

Tapet med flotte hjørner
Få flotte hjørner

Det er vigtigt, at du kommer helt rigtigt rundt i hjørnerne, så det ser flot ud. Man kan ikke bare folde et stykke tapet rundt i hjørnet, men det skal skæres, så der kommer et lille bitte overlap i hjørnet.

Start med at måle hvor langt, der er fra det sidste stykke tapet hen til hjørnet. Mål både foroven, i midten og nederst, og tag det mål, der er bredest og læg 1 cm til dette mål. Læg dit tapet på tapetbordet og tegn en helt lige linje på tapetet i den rette bredde. Skær nu tapetet med hobbykniven, eller klip med en tapetsaks.

Sæt det første stykke afskårede stykke tapet på, så det passer til det tapet, der allerede sidder på væggen, og hen til hjørnet, så den ekstra cm bøjes hen på den næste væg.

Du lægger lim langs hele kanten på den ekstra cm, og nu sætter du den anden halvdel af afskårede stykke på. Har du mønstret tapet, så sørg for at mønsteret passer perfekt.

Hvordan sætter man tapet op?

Brug disse 9 tips, når du sætter tapet op, så du får det bedste resultat. Er du i tvivl om noget, så spørg i den forretning, hvor du køber tapetet. De vil hellerere end gerne hjælpe dig, så du får det bedste resultat.

Husk især at få købt rigeligt med tapet, og få fat i alle de rigtige redskaber. Så går arbejdet meget lettere. Køb redskaberne, når du bestiller tapetet, så sparer du lidt på levering. Du kan få alt, hvad du har brug for på nettet.

Vær grundig, når du skærer tapetet til, og skift blad ofte på hobby-kniven, så den skærer helt skarpt. Ellers kan den godt skære grimt, så du får en flosset kant.

Glat tapetet helt ud med tapetbørsten, så du ikke får bobler. Brug tapetkantrullen ved tapetsømmene, så bliver de flottest.

Få et gratis tilbud på dit tapetprojekt i dag – 100% uforpligtende.

Opsætning af tapet pris

Det er svært at give en præcis pris på hvad det koster at sætte tapet op, da der typisk skal laves en del klargøring i forbindelse med tapetsering.

Der skal ofte fuldspartles inden der kan sættes tapet op. Du skal regne med at det koster mellem 125 og 200 kr. pr. m2, hvis der både skal fuldspartles og sættes tapet op af en professionel maler.

Uanset hvad, så bør du altid indhente et tilbud på din opgave, så kan du i hvert fald se hvad der er at spare ved at gøre det selv.

Skriv en kommentar