Indbyggede reoler er næsten altid specialdesignede og koster mange tusinde kroner. Du kan spare en del ved selv at udføre arbejdet.
Indholdsfortegnelse
ToggleMulighederne er mange. Men er du nybegynder på området, vil det som regel være lettest at lave en kvadratisk model.
Se herunder, hvordan du gør og få et par fif til, hvordan du kan lette arbejdsprocessen. Du behøver ikke nødvendigvis lave det hele fra bunden af.
Vil du have et prisoverslag på en speciallavet indbygget reol, så kan vi også hjælpe med det.
Få et gratis tilbud på din egen indbyggede reol – 100% uforpligtende.
Understreg rummets dimensioner
Via indbyggede reoler kan du understrege et rums dimensioner på mange forskellige og spændende måder. Du kan vælge at bygge i højden eller i bredden eller lave flotte gulv til loft-systemer.
Under alle omstændigheder vil det give dit køkken, din stue med videre et helt nyt og karakteristisk udseende.
En meget populær model er f.eks. en gulv-til-loft reol placeret rundt om en dør. Du kan også bruge et indbygget reolsystem som rumdeler eller som radiatorskjuler.
Du kan placere det under en trappe eller ved skrå vægge, hvor du i forvejen har svært ved at udnytte pladsen.
Byg fra bunden – lettest med en kvadratisk model
At bygge hylder og reoler, der skal indpasses i forhold til en trappe eller en skrå væg, er ikke altid helt nemt.
Det kan være både meget tidskrævende og give grå hår i hovedet. Er tilpasningen unøjagtig, kommer reol- systemet til at se vakkelvornt ud.
Så er du ikke så vant til at snedkerere og foretage opmålinger, vil vi klart anbefale dig at starte med en kvadratisk model.
Lav en skitse med de vigtigste mål
Det er en rigtig god ide, at udarbejde en lille skitse over det reolsystem, du vil lave.
Skriv alle de vigtige mål ned på skitsen. Målene skal du bruge, når du bestiller dit materiale.
Har du ikke så meget plads til tilskæring derhjemme, bør du i øvrigt undersøge mulighederne for at få det gjort der, hvor du køber dit materiale. Det vil også formindske dit samlede tidsforbrug.
Fremgangsmetode – et par gode råd
- Har du planer om at lave et stort og forholdsvis tungt reolsystem, bør du bygge det op i det rum, hvor du skal bruge det. Så slipper du for at flytte rundt på det senere.
- Det mest hensigtsmæssige er at bygge den ydre grundramme først.
- Herefter laver du selve indmaden bestående af hylderne og de fag, der skal adskille reol rummene fra hinanden.
- Hvis du ikke allerede har fået enkeltdelene skåret til i f.eks. byggemarkedet, er det smart at lave en skabelon for de dele, du skal bruge mange af. Så slipper du for hele tiden at foretage de samme opmålinger.
- Til slut skal sørge for at pudse kanterne med groft sandpapir. Vil du have en pæn finish, skal du spartle eventuelle huller med polyfilla, inden du maler.
Brug plader af forskellig tykkelse
Ønsker du så stabilt et møbel som muligt, bør du bruge plader af forskellig tykkelse. Du kan f.eks. gøre således:
- Lav de vandrette hyldeplader ved at sætte to 22 mm plader sammen. Lad dem støde op mod en lodret 22 mm side.
- Den lodrette side beklædes herefter på begge sidder med 10 mm afstandsstykker. På denne måde kommer de vandrette hyldeplader til at hvile på afstandsstykkerne.
- Når først reolen er slebet og malet, vil du ikke kunne se sammenføjningerne, og alle sider i reolsystemet vil se ud, som om de har samme tykkelse.
MDF-plader til rimelige priser
Du skal som regel bruge et par hundrede kroner på søm, skruer og lim. Du kan selvfølgelig vælge reolplader i massivt træ.
Men i langt de fleste tilfælde vil det billigere at bruge MDF-plader.
En 10 mm MDF-plade i samme mål ligger prismæssigt omkring 140 kr.
Spar tid – køb færdige reolmoduler
Hvis du ikke har tid til at bygge en reol helt fra bunden, kan du med fordel købe færdige indbygnings-moduler og herefter selv sætte dem sammen.
Hos Ikea har vi set en række forholdsvis billige indbyggede reoler i både sort og hvid.
Hylderne kan nemt justeres, og der medfølger beslag til montering i væggen. En fordel er de indstillelige fødder, der gør det muligt at få møblet til at stå helt stabilt trods ujævne gulve.
Priserne pr. enhed svinger mellem 200 og 400 kr. En del er af produkterne er p.t. på tilbud, og du kan få modeller i flere forskellige størrelser med både 2, 3, 4 og 6 hylderum.
Få et gratis tilbud på din egen indbyggede reol – 100% uforpligtende.
Montana – den flotte, men også dyre løsning
Vil have et mere raffineret reol-look, kunne reolsystemer fra Montana living-serien være en mulighed.
Serien blev skabt af Peter J. Lassen i 1982, og består af en række helt enkle moduler, der kan kombineres på et utal af forskellige måder.
Da designet er i samme liga som Arne Jacobsen og Piet Hein, er prisen desværre også temmelig høj.
Jf. evt. vores artikel om Montana reoler.
Grundighed og planlægning betaler sig
Lettest er det at bygge kvadratiske modeller. Grundighed og planlægning betaler sig under alle omstændigheder: lav en modelskitse med de vigtigste mål, inden du bestiller materiale.
Vil du spare tid kan du eventuelt få byggemarkedet til at skære pladerne til for dig eller bygge reolsystemet op af færdige grundmoduler.
Vælger du at bygge helt fra bunden, vil det altid være mest hensigtsmæssigt at starte med opbygning af den ydre ramme. Hvad hylderne angår, kan du opnå øget stabilitet ved at bruge plader af forskellig tykkelse.