Renovering af udestue

En udestue er betegnelsen for et rum, du kan opholde dig i, men som ikke er opvarmet, og derfor heller ikke er beregnet til beboelse.

En udestue kaldes også en havestue eller en vinterhave, men der er ikke klare regler eller definitioner på, hvad forskellen er på de forskellige betegnelser, eller om alle 3 begreber i virkeligheden dækker over det samme.

renovere udestue

Hvis du vil have udestuen isoleret og inddraget som en del af boligen, så er der ikke længere tale om en udestue, men om en tilbygning, og så er det bygningsreglementets regler, der skal følges.

Få gratis rådgivning og tilbud på dit udestueprojekt – 100% uforpligtende.

Udestuen er et fantastisk sted at opholde sig, når det begynder at blive for koldt til at sidde ude, og til at trække ind i, når duggen begynder at falde. Men hvilke regler er der egentlig, hvis du vil renovere udestuen?

Renovering af udestue – regler

Hvis du allerede har en udestue, som blot trænger til at blive shinet op med nogle nye materialer, så kan du uden videre gå i gang med det. Der er dog nogle få ting, du skal have i tankerne, når du renoverer udestuen, havestuen, eller hvad du vælger at kalde den.

Opførelse af en udestue kræver byggetilladelse. Hvis du er i tvivl, om din udestue er registreret hos kommunen, så kan du tjekke det på bbr.dk. Her kan du se alle ejendommens bygninger, carport, udhuse og heriblandt også udestuer. Hvis udestuen fremgår af BBR meddelelsen, er den registreret, og alt er i orden. I modsat fald skal du kontakte kommunen, og få de nødvendige tilladelser.

Du må gerne skifte brædder, tag, døre, vinduer osv. i udestuen, blot du ikke ændrer på den konstruktion, der er godkendt. I alle andre tilfælde skal der indhentes tilladelse.

Har du styr på byggetilladelsen?

Hvis du vil udvide udestuen og den bygge bredere, længere eller højere, skal du søge om byggetilladelse og indsende tegninger til kommunen. Det samme gælder, hvis du vil ændre på en overdækket terrasse, så den bliver lukket og dermed kan betegnes som en udestue. En overdækket terrasse kræver som udgangspunkt ikke byggetilladelse, men det gør en udestue.

Hvis dit projekt kræver byggetilladelse, så må du ikke gå i gang med byggeriet, før der ligger en endelig godkendelse fra kommunen. En god regel – som du med fordel kan følge altid – er, at hvis du er i tvivl, så spørg, inden du går i gang. Det er altid dig som husejer, der har ansvaret for, at reglerne bliver overholdt.

Ud over de gængse regler, for hvordan og hvor du må bygge, så skal du være opmærksom på eventuelle særlige regler i dit område. Der kan være bestemmelser i lokalplanen eller klausuler, som skal overholdes, når du starter på renovering af udestuen.

Du skal være opmærksom på, at en byggetilladelse ikke er gratis. Prisen vil blive beregnet ud fra en fast timepris, således at du kun betaler for den tid, der bliver brugt på din ansøgning. Alle ansøgning kræver et sæt bygningstegninger. Du må gerne lave tegningerne i hånden, men hvis du ikke selv kan lave det nødvendige materiale, der skal bruges til ansøgningen, så skal du selv finde et firma, der kan lave tegningerne til dig. Tegningsmaterialet vil naturligvis også være forbundet med en omkostning.

Priser for renovering af udestue

Hvad koster det at renovere en udestue? Det er næsten umuligt at svare på, da både materialer samt timepriser for håndværkere er meget forskellige.

Hvis du er gør-det-selv-mand, kan du klare opgaven for næsten ingen penge, mens en håndværker skal have en dyr timepris. Dernæst vil valget af materialer have en afgørende betydning for den samlede pris af renoveringen.

Nogle af de materialepriser, der kan svinge meget, er f.eks.:

  • Vægelementer
  • Tagmateriale
  • Gulv

Der findes en masse forskellige præfabrikerede udestueelementer. Elementerne kan leveres ubehandlede eller færdigmalede og i varierende kvalitet. Der er også en stor prismæssig forskel på, om du vælger faste glaselementer eller elementer med vinduer, der kan åbnes.

Få gratis rådgivning om materialer og billige indkøbspriser hos os- 100% uforpligtende.

Tagmaterialet kan ligeledes vælges i forskellige kvaliteter og prisklasser. Hvis du vil have et let og billigt tag, kan du vælge de meget billige trapezplader eller de lidt dyrere termoplader i plast. En noget mere omkostningstung løsning vil være et tag i glas, som igen findes i forskellige prisklasser.

Endelig skal du beslutte dig for, om der skal gulv i udestuen. Mange vælger at bruge terrassens eksisterende fliser, mens andre vælger et gulv med terrassebrædder i træ eller i mere moderne vedligeholdelsesfri materialer.

Som du kan se, er det ikke muligt at give et præcist bud på, hvad en renovering af udestuen vil koste. Det afhænger helt af dit eget ambitionsniveau og dine håndværksmæssige evner.

Uopvarmet udestue (En gammeldags udestue)

En gammeldags udestue er defineret ved at være bygget af glas ofte med et enkelt, fladt tag. Udestuen bliver bygget ovenpå en eksisterende terrasse, og den vil typisk kun blive brugt om sommeren – om vinteren er den simpelthen for kold.

Gammeldags udestue
Gammeldags udestue der er blevet moderniseret

Centralt for en udestue på gammeldags manér er det nemlig, at den ikke er opvarmet, så det er derfor, at den kun kan bruges om sommeren. Gammeldags udestuer kan være meget romantiske, hvis man vælger et ikke hightech tilsnit. En god idé er at vælge mange vinduer, da der så kommer mere lys og varme i den uopvarmede udestue.

Selve udformningen

Når udestuen er blevet godkendt, så er du parat til at gå i gang med selve udformningen. Her er der selvfølgelig nogle tanker om måden at bygge den på, placering og materialer, som du meget gerne skulle have gjort dig inden. En udestue kan godt være en mundfuld at bygge selv, så det er altid godt at spørge til råds hos nogle eksperter, inden du går i gang.

Tænk også på det æstetiske tilsnit. Et godt råd er, at du skal tænke på resten af dit hus arkitektoniske fremtoning, når du beslutter dig for, hvordan udestuen skal se ud – det skal helst harmonere, så udhuset passer til resten af huset.

Du skal også tænke over, hvordan udestuen skal forbindes til resten af huset. Typisk vælger man i ikke-opvarmede udestuer at bevare ydermuren, og der skal desuden være en yderdør eller terrassedør mellem udestue og hus.

En uopvarmet udestue kan blive varmet op af, at døren til huset står åben, men gør du det, så er det godt at installere en ventilator, så du undgår fugtproblemer med varmen i udestuen.

Du må ikke installere en fast varmekilde, såsom gulvvarme eller radiator i din udestue.

En kommentar til “Renovering af udestue”

  1. Goddag,
    Kan I være behhælpelige, mht hvad bygningsreglementet siger ift at få en vinterstue (helårs) godkendt som beboelses m2, altså hvor det tæller med i det samlede areal ? Hvordan er isoleringsregler ift tag, gulv og vægge ? Hvilket tag vil I anbefale, hvor der kommer mest lys og varme ind ? Umiddelbart er det jo glas, men er der et godt alternativ ? Hvad er ulemper og fordele ved de forskellige slags tage på en vinterstue. ( udelukkende dem som lukker mest muligt lys ind. )
    På forhånd tak.
    Mvh

    Svar

Skriv en kommentar